Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Великите хималайски откритияВиделина Димитрова - http://www.segabg.com  |  Редактирана на 15/02/2006


Годината е 1856. В писмо до Азиатското общество на Бенгал полковник Андрю Скот Уо, директор на Индийската топографска служба, обявява височината на хималайския Пик ХV, по-известен днес под името Еверест. Уо добавя, че това може да се окаже най-високият връх на Земята, но засега единственото сигурно нещо е, че Пик ХV е по-висок от Пик IХ, иначе казано от Канчендзьонга. Днес първенството на Еверест е неоспорим факт и както всяко "най", то си има своята история - легенда на човешката дързост и изследователски дух.

Измерването на Еверест е само по себе си историята на неговото откриване, предхождаща с почти половин век първите плахи помисли за височинни подвизи. До ХVIII в. исполините се губят някъде в облаците и разредения въздух. Когато през 1760 г. 20-годишният швейцарец Хораций Сосюр онемява пред величието на Монблан и обещава парична награда за онзи, който му покаже път догоре, той съвсем не подозира, че е устремил мечтите си към най-високата точка на Западна Европа.

[b:fa9bc38fff]Дотогава първенецът на Евразия и Африка е вулканът[/b:fa9bc38fff]

Пико дел Тейде на остров Тенерифе, а височината, макар и определена с корабни секстанти, надхвърля действителния му ръст от 3718 м с неколкостотин метра. В световен мащаб рекордът се приписва условно на върховете в далечните презокеански Анди.

Началото на хималайската одисея, завършила с откриването на не един 8 и 7-хилядник, е поставено през 70-те години на ХVIII в., когато британският майор Джеймс Ренъл, пратен да проучи земите на Бенгал, изказва предположението, че може би Хималаите са "една от

[b:fa9bc38fff]най-високите планини в стария свят"[/b:fa9bc38fff]

Ала доказването на този простичък факт се превръща в пробен камък за няколко поколения учени и пътешественици.

Предполагаемата най-висока планина е практически недостъпна - смътни очертания над хоризонта, обвити в сакрално тайнство. Местните не разбират порива на белите сахиби да проникнат там, където Шива медитира на върха на планината Кайлаш и се радва на любимата си съпруга Парвати, дъщерята на "владетеля на снеговете" Химават. Нещо повече, опасявайки се, че човешки крак може да оскверни свещената обител на боговете, те правят всичко възможно да предотвратят голямата беда.

[b:fa9bc38fff]Непал отказва достъп от юг[/b:fa9bc38fff]

до края на Втората световна война; Тибет, забранената земя на "покрива на света", е преграда от север. Затова първите измервания се правят от огромни разстояния в северноиндийските равнини и дълго време са белязани от неточност.

Следващата стъпка е на сър Уилям Джоунс, съдия в Калкута и човек с широки познания. През 1784 г. той преосмисля казаното от Ренъл и заявява, че Хималаите са най-високата планина, "без да се изключват Андите". От бреговете на Ганг, също дъщеря на Химават, сър Джоунс се взира в безименен връх в Бутан (всъщност името му е Чомолхари), който изглежда винаги покрит със сняг и е на около 390 км. Грубите изчисления го карат да заключи, че хималайските върхове са над 6100 м - рекордната височина, измерена дотогава в Андите.

Джоунс няма как да докаже твърдението си и то е отхвърлено. Впрочем както и много други през онзи период на хаотично търсене и смели догадки. Тайнствената снежна стена в далечината разпалва въображението и

[b:fa9bc38fff]ражда безброй хипотези,[/b:fa9bc38fff]

коя от коя по-причудливи и невероятни.

Теза 1: над върховете се вижда пушек, значи това е верига от действащи вулкани. Оборена и с право - "пушекът" е всъщност снежната диря, раздухвана от яростните ветрове.

Теза 2: върховете са бели през цялата година, значи там има ледници, нищо, че Хималаите са близо до тропиците. Също оборена, но без право. Истината е, че неизвестните все още са много - от каква височина се правят наблюденията, на какво разстояние са измерваните обекти и най-вече доколко точни са уредите.

Божественият лик на Хималаите за първи път се разкрива пред европейците чак през 1817-1820 г., когато една британска експедиция прониква в Гархвал, Индия. Лейтенант Уилям Уеб и капитан Джон Ходжсън се изкачват от 3660 до 4880 м надморска височина, попадат сред гигантските ледници и вечните снегове и с ужас установяват, че големите върхове са някъде над главите им. Близостта обаче не е за изпускане и те тутакси се хващат за работа. Мерят и проверяват, после пак мерят, а накрая присъждат титлата "най-висок връх" на един исполин, по-точно исполинка, наричана от местните Нанда Деви (7816 м, знаем днес), или "богинята, даряваща блаженство". През следващите 30 години

[b:fa9bc38fff]никой не успява да й оспори първото място[/b:fa9bc38fff]

Всъщност техниката, чрез която може да се определи точната височина на връх от голямо разстояние, вече е разработена, но на друго място в Индия и с други цели. Става дума за прословутата Индийска топографска служба, основана през 1802 г. от британския геолог Уилям Ламтън. Той решава да измери земната кривина по продължение на повече от 2550 км - т. нар. Велика дъга, която започва от нос Коморин в Южна Индия и приключва под Хималаите на север. Новият метод се нарича "триангулация", а основното работно средство - огромни теодолити с тегло половин тон и размери на малка кола.

Минават 40 години, докато Великата дъга достигне Хималаите. За това време делото на Ламтън е завършено от сър Джордж Еверест, методите са усъвършенствани стократно, а триангулачната мрежа има продължения на изток и на запад покрай Хималайската верига. И ето че източното разклонение предоставя първите точни позиции, от които може да се изчисли местоположението и височината на централнохималайските върхове. През 1847 г. Андрю Уо, приемникът на Еверест, прави измервания от околността на Дарджилинг и открива новия първенец Канчендзьонга със смазващия ръст от 8590 м (8598 м по съвременни данни). Ала Уо решава да не го обяви. Причината? В далечината, някъде зад Канчендзьонга, той съзира

[b:fa9bc38fff]великанско струпване на върхове[/b:fa9bc38fff]

и съвсем правдиво допуска, че може би там се крие истинският първенец.

Започват нови измервания, резултатите се проверяват по няколко пъти от различни пунктове на триангулачната мрежа (най-близкият е на цели 250 км от планината), разработва се нова система за обозначаване на върховете и така Канчендзьонга става Пик IХ, а загадъчният Връх Б - Пик ХV. Настъпва и 1852 г., когато в кабинета на Уо в Дехра Дун влетява Радханатх Сикдхар, началникът на изчислителния отдел, и изрича своето велико изречение: "Сър, открих най-високия връх на света!" Но Уо пак изчаква. Иска да бъде сигурен, че този път грешка няма да има и първенецът ще бъде разпознат.

Окончателните резултати са обявени през 1856 г.: Пик IХ е 8581,9 м, а Пик ХV в Непалските Хималаи - 8839,8 м, което "твърде вероятно" го прави най-високия връх на Земята. Имената му са няколко - за тибетците на север той е Чомолунгма, или "богинята, майка на вселената", а за непалците - Сагарматха, "богинята на небесата". По онова време обаче Уо не разполага с тези сведения и както се полага на един благороден откривател, той го кръщава на своя предшественик сър Еверест. Епохалното дело е приключено, разкриват се нови хоризонти... по вертикала.

Еверест има един-единствен сериозен претендент. Това е К2 (в Пакистан), или вторият по ред във веригата Карокорум, открит горе-долу по същото време, по което Уо прави научното си съобщение. Точният ръст на К2, който по една случайност се оказва втори и по височина, е измерен малко по-късно през 60-те години на ХIХ в. - 8611 м. С това първенството на Еверест е доказано завинаги.

[b:fa9bc38fff]Други факти[/b:fa9bc38fff]

- Еверест се издига най-високо над морското равнище, но най-отдалечената точка от центъра на Земята е еквадорският връх Чимборасо (6272 м) в Андите, а угасналият вулкан Мауна Кеа на Хавайските острови, иначе само 4201 м, е над 9 км висок, ако се измери от основата му на океанското дъно.

- По последни данни, обявени от Държавното управление по геодезия и картография на Китай през октомври 2005 г., Еверест е висок 8844.43.

- Сър Джордж Еверест дори не е подозирал за съществуването на своя кръщелник.

- Еверест има двама съименници: единият е мъникът Пико Еверест (1960 м) в Мексико, а другият - достойният китайски братовчед Сифън (4596 м), наричан с умиление "Малкия Еверест".


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 4905 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Мамо, защо го оставиха да умре?
Истината на Аврам Аврамов, или истината за Еверест
Еверест - маршрути
В Южен Кавказ
Хан Тенгри
Свирепа Арена - Чангабанг
Зимните изкачвания на осемхилядници
Български маршрути в Хималаите - Интервю по Дарик Радио
Влудяващата тълпа
Шерпите на Еверест


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap