Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Палецът на Дявола 2003Kai Hirvonen, Vancouver, Canada - http://www.alpinist.com  |  Редактирана на 10/11/2005


Очаквахме това да бъде изкачването на нашият живот, едно от най-големите предизвикателства в Северна Америка: огромната некатерена досега Северозападна стена на Devils Thumb. Четири месеца по-късно, нямаше момент, в който да не се сещах за това пътуване, което промени животът ми до такава степен. В началото на април, Guy Edwards, John Millar и аз тръгнахме със ски от океана през глетчера Baird, за да направим един опит на Палеца по неговият труден път - потвърждение за неговата трудност беше факта, че след двадесет и седем години опити, този връх все още остава недостъпен. Но с уменията и решителността на Guy и John, както и тяхната неотдавнашна следа от невероятни успехи, Devils Thumb изглеждаше в краката ни.

Пристигайки в базовият лагер ние открихме стената в много добра форма за един опит, точно така както бяхме планирали. Ние изгубихме първият ден в смях, ядейки от нашата шестседмична храна. Дори говорехме за следващата цел - може би друг маршрут на близката Burkett Needle. Времето беше наистина добро.

[img:fd40758cf6]http://www.alpinist.com/pics/Hirvonen-1_WEB.jpg[/img:fd40758cf6]

[i:fd40758cf6]Guy Edwards и John Millar в базовият лагер в Witches Cauldron под 6,500-футовата северозападна стена на Devils Thumb (9,077 фута), Stikine Icefield, Coast Mountains, Аляска. Edwards и Millar загинаха на стената по време на техният опит за изкачване. Снимка: Kai Hirvonen[/i:fd40758cf6]

Guy и John бяха обхванати от своята типична веселост: те бяха там където искаха да бъдат. Аз от друга страна водех битка с някои свои вътрешни демони. Това беше най-голямото и най-сериозно катерене, което дори бях помислял да опитам и за бога бях паникьосан. Чудех се дали Guy и John тайно чувстват някои от моите страхове или опасения. Но дори и да изпитваха нещо такова, то техните лица никога нямаше да го покажат.

Следващата вечер ние опаковахме екипировката за изкачването и започнахме дългият половин миля преход със ски до стената. Някъде по пътя моята “предпазна аларма” стана неконтролируема и страхът стана по-силен от мен. Аз се наведох напред и провесих глава срамежливо с надеждата, че те ще ме последват. След кратко пренареждане на екипировката ние си казахме довиждане и аз обърнах ските в противоположна посока. Това беше последният път, в който ги виждах изън своите сънища, спомени и фотографии. Нито веднъж те не ме накараха да се почувствам зле заради решението, което взех. И двамата бяха много тактични, такива каквито трябва да бъдат истинските приятели и затова аз дължа на тях своят живот.

[i:fd40758cf6]Връхната част на северозападната стена, която Dieter Klose определя като “невъзможна за катерене” през 2003 година в American Alpine Journal. Морски условия, ниска височина, екстремна опасност от лавини и сераци подкрепят неговото твърдение. Снимка: Kai Hirvonen[/i:fd40758cf6]

На следващата сутрин се събудих облекчен от своето решение да не ходя с тях и прекарах деня пиейки кафе, препипчайки се на слънце и опитвайки се да уловя с взора си моите приятели. Мисля, че ги видях на около една трета от пътя нагоре по стената в една малка пещера, но днес вече не съм уверен, че е било така. Тази вечер времето започна да се разваля от запад и аз очаквах те да слязат надолу. На следващата сутрин се събудих с шест инча нов сняг, но от Guy или John нямаше никаква вест. Сега вече се разтревожих не на шега: в предварителните си разговори ние единодушно се съгласихме, че северозападната стена не е място, на което някой от нас ще желае да бъде в някоя буря. Бяхме се разбрали, че ако времето се развали и съществува възможност, ние всички ще направим едно също нещо - да слезем надолу.

Аз прекарах още два дни в същото лошо време, надявайки се те също да чакат то да свърши. На петтата сутрин станах в 4 часа, за да погледна барометъра, който показваше около нулата. Налагаше се да действам. Радиото не искаше да работи в базовият лагер, така че пакетирах малко храна, вода, взех един спален чувал и сечива за лед, в случай че случайно падна в някоя цепнатина. Същият този ден аз проходих със ските 3-4-километровото разстояние до океана и изгубих половин ден, опитвайки се да се свържа с Coast Guard (крайбрежната охрана) от един изоставен риболовен кораб. Половин час след като се чух с тях се качих на хеликоптер и издирването на Guy и John започна. Търсенето продължи цели пет дни, но и до днес все още никой не ги е открил.

Ако знаех, че последна ни раздяла ще бъде едно истинско “сбогом”, а не само “ще се видим след няколко дни,” аз щях да им кажа много повече неща. Щях да им кажа колко много мисля за тях и колко много ги уважавам. Освен изключителни катерачи, те бяха и изключителни хора, приятели, братя, синове. Те бяха двама от най-любезните и добри натури, които съм срещал. Почувствах толкова много различни неща след прибирането си у дома: отричане, гняв, вина и най-вече огромна тъга. Днес аз все още чувствам загубата на своите приятели, но също така се чувствам привелигирован и благодарен, че бях с тях през онези последни дни.


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2420 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Аляска
Фото галерия от FFA на Японската диретисима на Айгер
Най-забележителните алпийски изкачвания през 2008 година
Трагедията под Матерхорн: Историята мълчи
Гранд Жорас - Цената на мечтите
Завръщане към класическия алпинизъм
Моите Планини - Трета Част
Схема и описание на маршрутите по АкСу
Валтер Бонати и Централното ребро на Freney
Айгер - Една мечта


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap