Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Един златен срамChristian Beckwith - http://www.alpinist.com  |  Редактирана на 18/10/2005
[i:8930a5da19]Josh Wharton на The Azeem Ridge (VII 5.11R/X M6 A2, 7,400 фута), най-дългото скално катерене в света. Маршрута достига Западният връх (20,506 фута) на Great Trango Tower, Karakoram Range, Pakistan. Снимка: Kelly Cordes[/i:8930a5da19]

Може ли алпийското катерене да бъде достъчно добре формулирано и класифицирано, за да бъде определен един ежегоден "победител"? Идеята беше сондирана, възхвалявана и осмивана години наред, но дебатът по темата продължава да бъде неразрешим и нестихващ досега. В светлината на най-последните дискусии е френският Piolet d’Or (“Златен леден пикел”), като поне до този момент отговорът изглежда, че ще бъде едно недвусмислено не на тази награда.

Piolet d’Or беше създаден през 1991 година от Jean-Claude Marmier, по това време президент на френската катерачна организация Groupe de Haute Montagne и Guy Chaumreil, редактор на френският ежемесечник, издаван в Grenoble, Montagnes Magazine. Целта на този награден фонд беше да отличи най-важните алпийски постижения на годината. Встъпителната награда беше дадена на Andrej Stremfelj и Marko Prezelj за тяхното забележително първо изкачване в алпийски стил на Югозападният гребе на Kanchengjunga South. Нямаше никой, който да изкаже съмнения относно заслугите на Stremfelj и Prezelj за тази награда. Така че тази първа година за Piolet d’Or изглеждаше като много добър старт. За тринадесетте години от създаването му, обаче, следващите премии обаче бяха много по-малко одобрявани. Наградата за 1999 година, която беше дадена на Lionel Daudet и Sйbastien Foissac за тяхното изкачване на Burkett Needle, постави началото на нейното падение.

Двамата френски катерачи подходиха към Burkett Needle, която често е забулена от мъглата и лошото време характерни за Stikine Wilderness в Аляска, от към морето, със свои собствени сили и в един стил, който в последствие стана своеобразен подпис на Daudet. Тогава те изкатериха един нов маршрут (VI 5.12a A3+, 1200m), придвижвайки се по стената в капсулован стил в продължение на три седмици. Тяхната цел беше отдалечена, катеренето трудно и дори факта, че то не беше направено в алпийски стил, то те го извършиха без външна помощ - едно забележително постижение.

Обаче, същата тази година, словенският алпинист Tomaz Humar направи своето дръзко соло на 4000-метровата Южна стена на Dhaulagiri (8167m). Катерене, което беше документирано на два филма и в интернет, и което му отне цели 7 дни, за да го осъществи. Той започна маршрута с много оскъдна екипировка, с която почти беше невъзможно да се върне от стената. Той се сблъска с терен с трудности от 5.10+ A0 M7+, преодолявайки с един клюн и едно джобно ножче половината маршрут, като през това време беше постоянно заплашван от каменопади, ледопади и лавини по пътя към върха. Макар че той спира на около 150 метра, уплашвайки се от върха (по-късно той споменава, че за да се качи на него е трябвало да умре), неговото изкачване беше едно наистина забележително усилие, което ще бъде запомнено от поколенията с неговата невероятна (за някои самоубийствена) смелост.

Кой маршрутите е по-добър? За много, Daudet и Foissac нaправиха едно добро катерене, но по степен на ангажираност и стил, то беше просто несравнимо със солото на Humar. Решението на комитета от Piolet d’Or да даде наградата на Daudet и Foissac, доказа че е крайно време Jean-Claude Marmier да се оттегли от създадената от него награда.

Piolet d’Or за 2004 година започна с едно яко раздрусване. Manu Rivaud, редактор към Montagnes Magazine, ни съобщи с един email оригиналните номинации в края на декември. Неговият списък беше компромис от добри изкачвания като това на Kevin Mahoney и Ben Gilmore преминали в поразителен алпийски стил Mooses Tooth (едно катерене описано в Alpinist, издание 8), соло изкачването на Jean-Christophe Lafaille през декември на British Route на Югозападната стена на Shishapangma (издание 11), и тежката, единадесетчленна руска експедиция, която направи Russian Direct на Северната стена на Jannu, водена от биг уол специалиста Alexander Odsintov (издание 8). Също така списъкът включваше катерения като това на Elio Orlandi, Horacio Cod и Lucas Fava на Fitz Roy (издание 7), на John Varco и Ian Parnell на Saf Minal (издание 10) и Tomaz Humar и Ales Kozelj на Южната стена на Aconcagua (издание 7) – всичките представляват солидни постижения, но до известна степен са незабележими в по-голямата картина на световният алпинизъм.

Списъкът от номинации, за съжаление, не включваше най-добрите катерения на годината: на Josh Wharton и Kelly Cordes на Azeem Ridge (Югозападния гребен) на Great Trango Tower, за пет дни (издание 9); и соло изкачването на Steve House по един нов маршрут за 41:45 часа и второто досега изкачване на K7 (издание 10). В допълнение, ние подчертаваме, че Ermanno Salvaterra направи нов маршрут на Източната стена на Cerro Torre (издание 10), а Steve Swenson и Doug Chabot направиха първото изкачване на Mazeno Ridge на Nanga Parbat (издание 9), които са далеч по-заслужили от някои от изкачванията, които комитета номинира. Ние предположихме, че комитета ще преразгледа своят избор.

Тогава нещата станаха още по-интересни. С един жест на рядко благородство срещано измежду хората, заровили своите ръце в оризовата чиния, Ian Parnell и John Varco оттеглиха своето катерене от разглеждането, заявявайки, че то не е достатъчно значимо, за да заслужава една такава номинация. Тяхното оттегляне остави едно свободно място, което Groupe de Haute Montagne попълни подобаващо със солото на Steve House на K7.

На 25 февруари в Grenoble, Франция, едно жури под председателството на Krzysztof Wielicki даде четиринадесетият Piolet d’Or на екипа на Odintsov за техният маршрут Russian Direct (6C/A3+ M6-, 3000m) на Северната стена на Jannu (7710m). Една нова категория - “Награда на публиката” - беше дадена на Steve House за неговото соло изкачване на K7. House поздрави руснаците за тяхното постижение, което нарече “изумително”, но по-късно той написа следното: “Аз поддържам тезата, че руското изкачване на Северната стена на Jannu е неумесно за модерният алпинизъм. За мен е огромно разочарование, решението на комитета на Piolet да възхвали едно изкачване направено в такъв ужасяващ стил.” Когато наградата беше обявена, House си тръгна, изразявйки по този начин своят протест.

На своя уеб сайт - www.ghm-alpinism.com – GHM описва своите аргументи за този избор. “По време на своите опити [на Jannu], руснаците живеят в ужасни условия, в свои собствени граници, водещи една истинска война, в която техният възхитителен екипен дух – дух, който сега често липсва в западните експедиции, фокусиращи повече на индивидуалните качества – е безспорно жизненоважен. Трябва ли да чакаме изкачването на Wall of Shadows [Северната стена на Jannu] в лек стил? Няма абсолютни истини в алпинизма, а и какво е едно добро постижение!” По много интересен начин тези доводи представляват едно бягство от философията на Piolet d’Or, публикувана на същият този уеб сайт:

“Изборът на потенциални лауреати, както и условията за наградния трофей, се подчиняват на строга етика, която е заложена в самото учредяване на GHM. Високото техническо ниво и безспорно обвързване (пояснение: продължително пребиване на маршрута, без възможности за връщане по него при влошаване на времето или непредвидени технически трудности, поемане на големи рискове) при изкачванията са основните принципни критерии, към които членовете на Groupe ще се чувстват силно привързани .… Респектът от планините, които ни заобикалят, красотата на движението и духът, с който хората ги катерят, също са едни от важните условия за спечелването на този приз. Ние не бива да се връщаме назад и да изкачваме една бъдещото поколение върхове, осакатявайки ги чрез един пагубен катерачен стил, без да променим духът на тази дейност дълбоко отвътре.”

От наша гледна точка, най-доброто катерене на година – и най-издържано в оригиналната философия на наградата – беше катеренето на Kelly Cordes и Josh Wharton на Great Trango Tower. Двамата мъже преодоляха един от най-дългите скални маршрути в света и въпреки, че изпускат една четвърт от своите френдове, още в самото начало на катеренето и свършват горивото за примуса си на своя втори бивак, те продължават изкачването. Колкото по-нависоко отиват, толкова по-подходящи за наградата стават, защото единственият им за бягство от планината е нагоре. Тяхното изкачване превъплъщава най-добрите традиции на истинското алпийското катерене – едно въже, една екипировка и раници на гърбовете им – но те дори не са номинирани от комисията.

Russian Direct е едно страховито постижение и е най-доброто, което беше можеше да бъде направено в този момент, чрез използването на методите, които руснаците са развили до такова съвършенство. Екипът на Odintsov включва някои от най-добре подготвените Greater Range катерачи на земята. Стилът, който те използваха на Jannu е бил развиван в продължение на много години на изолация, защото комунизмът принуди съветските алпинисти да катерят само на тяхна собствена земя. По време на комунизма екипите бяха едно цяло и никога при тях не е доминирала индивдуалността. Затова свидетелстват изкачванията на Jannu, Западната стена на Makalu и Great Trango Tower. Те са майстори в изкуството на екипността, нещо което се е запазило дори след политическата промяна на режима. С тяхното изкачване на Северната стена на Jannu, те пренесоха това изкуство на най-големите стени по света. Голямото излагане при тяхното изкачване, обаче, и онова което трябваше да бъде разглеждано при тяхната номинация, беше боклука, който те оставиха в планината. Фиксираните въжета и захвърлените порталеджета ще вълнуват бъдещата генерация катерачи, които може би ще бъдат способни да изкатерят една линия на Северната стена на Jannu в чист алпийски стил. Номиниращият комитет доказа своята шизофреничност с решението си да награди Odintsov и компания за тяхното изкачване на Jannu, тъй като това изкачване само по себе си поставя под съмнение техните критерии за алпийското катерене.

На 14-тият Piolet d’Or, House заслужаваше да спечели, когото публиката правилно оцени. Неговото катерене беше просто зашеметяващо. Силата, която той показа в своето постижението – той успя на своя четвърти опит и то след две години – напомня за изкачването на Valeriy Babanov на Nuptse East I. Babanov и партньорът му Yuri Koshelenko (които бяха членове на тазгодишният комитет на Piolet d`Or) тогава спечелиха Piolet d’Or за своето изкачване; Babanov опита маршрута три пъти преди да успее. Стилът на House, обаче беше по-добър – без фиксирани въжета, без болтове, само с замах. Но от всяка една точка по маршрута House можеше да се върне, както той направи, за да слезе от върха. В контарст, на 2-рия ден на Azeem Ridge, Wharton and Cordes нямаха повече възможност да слязат. Те само можеха да продължат нагоре. В резулата от това, тяхното изкачване днес може да се счете за едно от на-великите в модерните времена.

Но между другото най-големият урок от тазгодишният дебат е прост: количеството и стила на катерене, в частност алпийският стил, не трябва да се смесват. Алпинизмът е повече изкуство, отколкото спорт и като такъв, ние никога няма да имаме чисти победители. За момента като качество ние можем да твърдим, че изкачването на Wharton и Cordes е най-ценното, но как да бъдат дадениили определени точки за стила в един жанр, който постоянно се променя; тези условия трябва да бъдат предефинирани с всяко ново постижение. Тези неща са ограничени във времето, и са само един проблясък за катерачите, по време на изкачването, а тези междинни състояния на сетивата са непредвидими – и по всяка вероятност деликатни – каквито са истината, снежната козирка и човешкият живот!

Piolet d’Or трябва да се откаже от своите опити да признава по едно катерене всяка година и вместо това трябва да възхвали половин дузина изкачвания направени през годината, които най-добре въплащават неговите ценности. Но това не трябва да бъде жертвано в името на други цели – комерсиалност, състезателност, професионализъм – които са станали много по-срещани в днешно време и които катерачите трябва да загърбят, когато започват своите изкачвания.


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2787 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 20/10/2005 от Димитър Колешев Коментирайте
Виждайки каква оценка е дадена на тази статия реших да направя един комнтар, защото явно този който е оценил тази статия е много далеч от катеренето. Какво може да се научи от тази статия, която си играх да превеждам 2 седмици? Сигурно повечето от вас ще си кажат това са пълни простотии. Да, но не са! Тази статия много точно застъпва бъдещите тенденции в световното алпийско катерене, кара сериозно да се замислим за етиката на катерене, целите и най-важното границата на поеманият риск. След тази статия аз лично стигам да извода, че в България, като начин на мислене и катерене (включително изкачвания от рода на Талай Сагар и Транго Тауър) са съезмерими със световното катерене като начин на мислене и катерене от средата или началото на 80-те години на миналият век. Толкова сме назад, че просто не ми се мисли. В статия е застъпена и комерсиализацията и то под комерсиализация вече се разбира "професионален, спонсорски алпинизъм", а не само платени експедиции. Както може да се прочете от статията, световният елит протестира, когато изкачвания от рода на Северната стена на Жану бъдат изкачени с парапети, с болтове, с порталеджета, защото това изкачване пречи на развитието на катерене и защото един ден някой може би ще успее да я изкатери в чист алпийски стил, без да замърсява планината, без да използва допълнителна помощ. Вече не се набляга на катерене с всички средства за постигане на крайната цел, както правят руснаците, а се търсят границите на човешките възможности. Екипността е нещо много хубаво, но тя трябва да бъде сведена до екипи от 2-3 души, без използването на парапети, без порталеджета и т.н.

Надявам се всеки, които се вълнува от алпинизъм и най вече от чистият алпийски стил да прочете тази статии и да си зададе някои въпроси. Най-важното да се преосмисли начина на мислене. Вярвам, че са малко тези в България, които ще приемат тази статия на сериозно, но ... какво да се прави. От това зависи нивото на катеренето в България и бъдещото развитие на алпинизма.

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Палецът на Дявола 2003
Най-забележителните алпийски изкачвания през 2008 година
Североизточната стена на Срон На Киш, Остров Скай
Червена Дяволска Линия
Ангелите на Монт Блан
Peuterey Integrale соло и за един ден
Схема и описание на маршрутите по АкСу
Снимки от първото изкачване на LINK SAR WEST
Фото галерия от FFA на Японската диретисима на Айгер
Айгер - Една мечта


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap