Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Няколко рецепти при измръзванеГеорги Недялков  |  Редактирана на 13/10/2005


В едно списание (за съжаление не помня кое) преди известно време случайно попаднах на материал, посветен на измръзването. Мисля, че би представлявал интерес, макар и кратък в обяснителните бележки, характеризиращи самото измръзване, но предлагащ няколко лечебни билки и начините за третиране.

Прибаваям и още няколко рецепти, които успях да намеря.

Поздрави и дано никому нe се налага !!


[b:10a7b87ac7]ИЗМРЪЗВАНЕ[/b:10a7b87ac7]

Може да се получи на ръцете, краката, ушите, носа, когато са открити зимно време, с 1–2 степен на поражение. Именно при такова измръзване се използва и билковата терапия и могат да се прилагат билки за допълнително лечение (след оказване на първа помощ), ако това се налага.

[u:10a7b87ac7]Кратко описание[/u:10a7b87ac7]: Кожата е бледа или синкава, студена, изсушена, лющеща се или пък омекнала, безчувствена, разранена или с жълтеникави мехури. Билковите процедури се правят много внимателно, стерилно, с леко затоплени тeчности. В никакав случай ГОРЕЩИ !!!


[b:10a7b87ac7]1. Лайка[/b:10a7b87ac7] - За лапи:

В 500 мл вряща вода киснат 2 суп. лъжици от цвят на лайка, до охлаждане на течността. След прецеждане растителната маса се намачква на каша, намазва се върху марля и се залепва върху поразената кожа. При засъхване лапата се овлажнява с прецедената течност. Лайката влияе успокояващо на зачервяването и облекчава болката, а също така подхранва тъканта за нова кожа при рани.

[b:10a7b87ac7]2. Дъбови кори (аптечни)[/b:10a7b87ac7] - За бани за обливане на тялото

При общо охлаждане на тялото и втора степен на измръзване, се правят бани във вана или обливания след баня, както и налагания с напоени с отварата марли:

200 гр. дъбови кори се варят в 2-3 литра вода около 30 минути. След прецеждане отварата се сипва във ваната с вода, загрята до 37 градуса. Престоява се 10–15 минути, като след ваната тялото не се избърсва, а се оставя да изсъхне. При липса на вана, след хигиенната баня да се прави леко обливане с леко топла вода, в която има мек сапун. Тялото се облива с отварата, или се увива със стерелни марли, напоени с нея ...

[b:10a7b87ac7]3. Черен синап[/b:10a7b87ac7]

Използва се аптечен синапов спирт, за много леки нежни масажи при начално или общо измръзване и неразраненя кожа. Прилагането им продължава до възстановяване.

[b:10a7b87ac7]4. Див кестен[/b:10a7b87ac7]

При получаване на трайно засиняване на крайниците (смутено кръвоснабдяване от студа) се правят бани или компреси с отвара от изсушени цветове, листа или плодове диви кестени: шепаот тях се варят 10 минути в 1-2 литра. Оставят се да киснат до охлаждане на течността и с нея се напояват компреси или се прави частична баня на крайниците без да се подсушават, а това да става с изсушаване на въздух.

За пиене се ползва течния медикамент “Ескувазин “ - по 20 капки 3 пъти дневно, в продължение на 20 дни.

[b:10a7b87ac7]5. Коприва[/b:10a7b87ac7]

Правят се намазвания върху измръзналата кожа, както и при мехури, със следния мехлем:

50 гр. краве масло или мас, смесени с прах от 2 супени лъжици изсушени копривени листа. Може да се прибави и малко червен пресен пипер от сладки едногодишни чушки или кашичка от печена червена сладка чушка. Върху кожата се слага марля или тензухена лека превръзка. Сваля се след изсъхване.

[b:10a7b87ac7]6. Мащерка[/b:10a7b87ac7] - Отвара срещу инфекции, възпаление или болезненостна кожата

Приготвя се от 2 супени лъжици наситнени стръкове от мащерка в 0,500 мл вода, като след 5 минути се прецежда. Действието се подсилва с 1 чаена лъжичка чай лайка, прибавена към копривената отвара .

[b:10a7b87ac7]7. Невен[/b:10a7b87ac7]

Невеново масло за мазане при рани и мехури от измръзване се получава от 2-3 големи цвята невен (с чашките). Надрдбяват се още свежи в 100-150 мл. зехтин. Киснат най–малко 72 часа (може и до 4-5 дни) на хладно. Разбъркват се, за да може невенът да пусне сока. Настойката от невен има епителизиращо (подхранващо нова тъкан), омекотяващо, обезболяващо действие.

[b:10a7b87ac7]8. При измръзвания лечебно действие имат още билките:[/b:10a7b87ac7]

- посевен овес
- жълт кантарион (приготвя се като невена в растително масло)
- смрадлика (приготвя се отвара, за компреси)
- отвара от орехови листа (за компреси)
- корен от брей (свежи, настъргани в зехтин)


[b:10a7b87ac7]Няколко допълнителни рецепти:[/b:10a7b87ac7]

1. Взема се 400 гр. свинска мас, смесва се с 40 гр. камфор и с тази смес се маже измръзналото място 2 пъти на ден, сутрин и вечер. Премръзналото място се премива с топла ракия, докато оздравее.

2. Един път дневно увивайте болното място с цял лист кисело зеле. Когато засъхне, подменете с нов. Лечението за деня продължава 30 минути.

3. Направете за 5 минути парна баня с лайка, измийте с хладка вода, подсушете и намажете със свинска мас или крем.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 7097 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 13/10/2005 от Коментирайте
между другото,относно "сгряващите" средства в планината,се оказва,че не ракията или коняка са тези които сгряват. напротив ! много по- добро е действието на червеното вино(особено греяното ) и лютите чушки.
приятели,не ме разбирайте погрешно - аз не пия, и не говоря за носене на сериозен алкохол в планината, а за онези малки спасителни количества ( примерно 100 - 200 грама ) които да раздвижат кръвта и ако се наложи някому да помогнат.
Между другото, споменатите червено вино (греяно ) и лютите чушки са едно от най добрите средства за това...Пък знае ли човек- може и малко повече " ряз " да ви дадат- особено лютите чушкиЧе може и на сериозно потене да отидат нещата
поздрави
2 Публикуван на 10/11/2005 от Коментирайте
Първа помощ при изгаряне и измръзване (http://www.infotel.bg/rubrics/medicin/84060010.htm)


Изгарянето на повече от 1/3 от повърхността на кожата създава опасност за живота на пострадалия. От значение е също и дълбочината на изгарянето, както и възможността от възникване на вторична инфекция.
Изгарянията биват класифицирани по тежест: първа, втора, трета и четвърта степен. Изгарянето на отделни части от кожата на тялото може да доведе до местни и общи нарушения в организма.
Местните нарушения са свръзани предимно със степентта на изгарянето, а общите нарушения зависят както от степента на изгарянето, така и от площта на изгоряната кожа.
Понякога дори изгаряне от първа степен при засегната голяма повърхност на кожата може да доведе до тежко състояние.
При първа степен изгаряне обикновено се получава зачервяване и подуване на кожата.
При изгаряне втора степен освен горните признаци се появяват мехури, изпълнени с бледо-жълтеникава течност.
Изгарянето от трета и четвърта степен е съпроводено с некроза на кожата, дълбоките тъкани и с овъгляване на кости.
Най-тежкото усложнение при изгаряне е появата на щок.
Първата помощ при изгаряне се състои в следното:
1. Незабавно прекратяване действието на термичния агент /слънчеви лъчи, огън, химическо вещество/. При запалване на дрехите те трябва да се загасят чрез покриване с одеало или палто, да се залеят с вода или да се съблекат;
2. На пострадалия се дава вода, подсладена течност, може и малко алкохол;
3. Прави се суха стерилна превръзка на изгоряната повърхност;
4. При наличие на мехури те не трябва да се разкъсват поради опасност от инфекция;
5. Изгорените участъци не трябва да се мажат и посипват с никакви вещества. Само при слънчеви изгаряния се допуска мазане с дерматин, сода-бикарбонат, кисело мляко, краставичен сок или олио.
При изгаряне с киселина изгорените места се почистват с 5%-ов разтвор на сода-бикарбонат /една чаена лъжичка в 100 мл вода/, а при изгаряне с основа - с 1%-ов воден разтвор на оцетна киселина. Лечението на изгаряния втора, трета и четвърта степен се извършва в болнично заведение.

На измръзване са изложени най-често откритите части на тялото - уши, нос, крайници.

Измръзването зависи не само от ниската температура, но и от влажността, както и от продължителността на действието на студа. При измръзване трябва внимателно да се разтрият измръзналите части, докато се възвърне чувствителността на кожата и тя се зачерви.
Измръзналите части могат да се разтрият и със спирт.
При измръзване втора степен върху мехурите се поставя суха стерилна превръзка.
При цялостно измръзване на тялото пострадалият трябва да се пренесе внимателно в не много затоплено помещение.
Загряването на тялото трябва да става постепенно с топли кърпи или грейки и бутилки с топла вода. След като дойде в съзнание, на пострадалия се дава да пие топъл чай, кафе и малко коняк. Не трябва да се разтрива измръзналият участък от тялото, нито да се масажира кожата, особено при наличие на мехури.

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Медицина:
Планинската (височинна) болест
Видове мускулни влакна
Спортните победи се решават в лаборатории
Напътствия в тренировката: Аминокиселините
"Ох" фактора
Самоконтрол на спортиста
Биостимулиране в спорта
Относно прегърбването
Креатин - повелителят на експлозивната сила
Оказване на първа долекарска помощ при инциденти в зимната планина


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap