Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Интервю с Heinz Zak, за неговото соло изкачване на Separate Reality в Йосемитеhttp://www.planetmountain.com  |  Редактирана на 03/10/2005


На 23 май Heinz Zak направи дръзко, второ соло изкачване на един от най-красивите и символични маршрути в Долината Йосемите - Separate Reality. Преминаването на този 6-метров таван се счита за крайъгълен камък в катерачната история: той беше първо изкатерен през 1977 година от местният Ron Kauk и след това беше преминат соло от Wolfgang Gullich през 1986 година. По време на това соло изкачване Zak стоеше зад камерата, за да освидетелства изкачването.

Макар че цепнатината е от 5.11d и е от нормалните трудност за стандартите в момента, тя е запазила всичко от своята оригинална аура: брутална сила, 200 метра на река Merced River и редки трудни заклещвания. Не е изненадващо, че изкачването на Zak е само второто соло изкачване на маршрута в неговата 28-годишна история.

Ние се обадихме на Heinz в Австрия, за да научим повече за това соло изкачване и какво, след почти 20 години, го е накарало да се върне отново на Separate Reality.

[img:1e4bdc19b8]http://www.heinzzak.com/SeperateReallityFreeSolo/SeparateRealitytitel.jpg[/img:1e4bdc19b8]

[i:1e4bdc19b8]Heinz Zak прави второто соло изкачване на Separate Reality, 5.11d, Yosemite.[/i:1e4bdc19b8]


[b:1e4bdc19b8]Heinz, откъде ти дойде идеята да направиш това изкачване?[/b:1e4bdc19b8]

Аз мечтаех за това соло изкачване много, много години. Когато Wolfgang Gullich направи соло маршрута през 1986 година, за мен той беше изцяло извън обсега ми, не физически, а психически. Аз бях в добра форма и ние изкатерихме маршрута заедно, но аз просто не можех да си представя катеренето му без въже. От тогава аз изкатерих една серия от трудни спортни и планински маршрути соло, но никога не бях толкова незащитен, колкото на този.

[b:1e4bdc19b8]Separate Reality. Това култов маршрут ли е?[/b:1e4bdc19b8]

Да, Separate Reality е перфектният пример за свободното катерене за мен. Ние първо видяхме една снимка на изкачването на Ray Jardine на известната корица на списание Mountain през 1979 година и тя ни впечатли толкова много, че ние решихме да отидем в Yosemite за първи път. Там ние открихме колко реалистично беше неговото име за нас: трудността точно преди устната е много открита, на около 200 метра над реката, хоризонтална и ние не можехме да я направим с едно единично движение. Сякаш влязохме в един напълно различен свят. Разбира се, други трудни линии, такива като Midnight Lightening бяха изкатерени в онези дни без краш падове, но въпреки това ние не можехме да изкатерим този проблем, най-малкото не можехме да си представим как може да бъде направен. Separate Reality по това време беше напълно различен от всичко познато.

[img:1e4bdc19b8]http://www.heinzzak.com/SeperateReallityFreeSolo/SeparateReality1.jpg[/img:1e4bdc19b8] [img:1e4bdc19b8]http://www.heinzzak.com/SeperateReallityFreeSolo/SeparateReality2.jpg[/img:1e4bdc19b8] [img:1e4bdc19b8]http://www.heinzzak.com/SeperateReallityFreeSolo/SeparateReality3.jpg[/img:1e4bdc19b8] [img:1e4bdc19b8]http://www.heinzzak.com/SeperateReallityFreeSolo/SeparateReality5.jpg[/img:1e4bdc19b8]

[b:1e4bdc19b8]А в днешно време?[/b:1e4bdc19b8]

Сега той не е нещо по-особенно, ако го катериш с въже. Но соло нещата са различни …

[b:1e4bdc19b8]Какво ще кажеш за твоето соло изкачване?[/b:1e4bdc19b8]

19 години изминаха от соло изкачването на Wolfgang. Междувременно аз се връщах обратно до тавана при различни обстоятелства, който буквално ме притегляше, но аз никога не бях готов психически. Тази година реших, че е добре да направя нещо велико преди да стана прекалено стар за това! Аз изгубих един месец за подготовка, особено психическа и душевна. Тогава отпътувах до Yosemite, свиквайки мислено с маршрута. Въпреки че нямах външен натиск, аз чувствах натиск от вътре, изграден през всички тези години. Тогава внезапно, 15 минути преди да тръгна по тавана, този товар изчезна напълно. Аз изкатерих маршрута в едно напълно различно състояние, без стрес, щастлив. Това което се случи, никога преди не беше ставало. Аз се чувствах така сякаш можех да отида навсякъде, оставяйки своето минало зад себе си. На Separate Reality аз катерех в едно ралично измерение.

[img:1e4bdc19b8]http://www.heinzzak.com/SeperateReallityFreeSolo/SeparateReality4.jpg[/img:1e4bdc19b8]

[b:1e4bdc19b8]Какво е твоето отношение към риска и страха?[/b:1e4bdc19b8]

Аз избрах да изживея вълнуващи моменти и тези приключения остават неизличимо в моята памет. Въпреки това, аз внимавам да сведа риска до минимум. Опитът ми позволява да мисля трезво в екстремни ситуации. Побеждаването на страха е едно лично предизвикателство. Той всъщност съществуваше само когато аз реших да изкатеря "Separate Reality", 15 минути преди да тръгна, целият този страх изчезна, оставяйки празнота за едно състояние на спокойствие и щастие.

[b:1e4bdc19b8]Какво ще препоръчаш на някой, който е обзет от тази свободна соло мечта/фикс идея?[/b:1e4bdc19b8]

Първо ще се опитам да анализирам и внимателно да притегля тази мечта за да видя дали е изпълнима. Аз не вярвам в спонтанността, светкавичните изкачвания, за които някои жадуват. Но всеки е различен и аз вярвам, че трябва да го усетиш правилно отвътре.

[img:1e4bdc19b8]http://www.planetmountain.com/News/2005/06/separatereality2.jpg[/img:1e4bdc19b8]

[i:1e4bdc19b8]Wolfgang Gullich на историческото първо соло изкачване през 1986 година. Снимка: Heinz Zak.[/i:1e4bdc19b8]


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3687 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Интервю с Бойко Лалов
Матерхорн 2003 - Интервю с Милен Милчев
Интервю с Adam Ondra
Discovery Channel разказва за живота на шерпите
GRAVITY и удоволствието от катеренето
Интервю с Иваило Кръстев
Christian Core - Dream Time
ПЕРФЕКТНАТА РОЛЯ
Четирите безкрайни часа на 21 април 1984 година
Интервю с Ben Moon


Важни новини !!!


 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap