Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Tъмната страна на EверестБорислав Димитров - http://www.segabg.com  |  Редактирана на 29/08/2005


"Не всеки е склонен да разкаже каква е истината в такива експедиции, защото алпинистите разчитат на спонсори и на продажбата на книги. Ако реалността се опише честно, ще е скучно и патетично."

Борислав Димитров


[i:aef2ae8a08]Борислав Димитров е алпинист повече от 20 години. Участвал е в повече от 12 експедиции в Хималаите. За първи път минава границата от 8000 м през 1991 г. Четири години по-късно организира първата собствена експедиция. Покорил е два осемхилядника - Чо Ойю (8201) и Даулагири (8167). Няколко пъти е атакувал и Eверест, но засега не е успял да го изкачи.[/i:aef2ae8a08]


Eверест е особен връх - не най-трудният за изкачване, но най-престижният. Eверест е и много красив връх. На картичка. Когато си там, емоциите се сменят. Мечта на всеки алпинист е да го покори, особено когато е млад и когато кръвта му е гореща. След време разбираш, че в изкачването на осемхилядниците няма нищо романтично. Ако оцеляваш, то това е по волята на природата и благодарение на шерпите.

Красотата на природата няма значение, защото мястото ти изобщо не е там и всичко около теб постоянно ти го припомня.

Първо започва да те убива въздухът. Човекът е създаден да живее в ниското. Над 5300 метра височина организмът върви към смърт - колкото по-високо, толкова по-бързо. Линията 8000-8300 метра я определяме като граница на смъртта. Tам тялото живее едва ден-два.

Приблизително след 20-ия ден всеки, който е стъпил в подножието на Eверест, влиза в едно състояние на болнавост и до края на експедицията се чувства така. Ако някой разправя нещо друго, значи те будалка. Вярно е, че след това, когато гледаш снимките, се кефиш. Но не е така преди това - колкото и да е красиво, ти не можеш да го усетиш, защото не ти е до гледки.


[b:aef2ae8a08]Защо всеки мечтае за Eверест?[/b:aef2ae8a08]

Eверест е експеримент с тялото и психиката, който много хора искат да направят. Доста мазохистичен предвид смъртта, която дебне навсякъде.

Първата атака на разредения въздух е към мозъка, после стига до всяко влакънце в мускулите - организмът е в постоянен процес на умиране. Затова базовите лагери се правят на 5200 м, за да си на кантар - хем да си по-близо до върха, хем да не си в зоната на смъртта. Гледаме по-бързо да си свършим работа и да бягаме надолу.

Пълен мазохизъм: качваш се, строиш лагери, събаряш лагери, губиш лагери, губиш пари, време, здраве. Като изкараш тези травмиращи два месеца, си тотално мотивиран никога повече да не стъпиш там.

След 20-ия ден много хора биха искали да се откажат, но вървят нагоре, защото са дали по $ 7000-8000 - колкото струва на човек тази експедиция.

Вълнение има, когато тръгваш към базовия лагер и за първи път погледнеш зрелищния пейзаж на осемхилядниците. Когато катериш скала в нормални условия, изпитваш удоволствие във всеки един миг, дори и да има опасност. При осемхилядниците е друго: навеждаш глава, пускаш крачката на автопилот. Правиш една крачка и повтаряш това упражнение 10 000 пъти. Няма тръпка и вълнение. Удоволствието идва от това, че напредваш и ти остава по-малко. Пасажите са туристически и няма кой знае какво катераческо предизвикателство. Просто много ходене. Даже повечето хора, които стъпват на Eверест по двата класически маршрута, не са и от алпийските среди. Наемат си гидове и шерпи да им носят товарите и се изкачват.

Напоследък все повече се чуват предложения Eверест да бъде затворен за изкачвания в следващите няколко години. В подножието му е станало като град. Всеки катерачен сезон (два пъти в годината) се събират по 15 експедиции. Китайците са усетили златната мина и изграждат инфраструктура. В момента има двулентов път до базовия лагер до височина 5200. В скоро време ще има хотели с климатизация, която ще симулира височина от 3000 м.


[b:aef2ae8a08]Отношенията между хората[/b:aef2ae8a08]

Болшинството експедиции са комерсиални. Tе са най-евтини и най-успешни. Организират се от един човек и той гледа да си свърши работата. Опитни са, защото са го правили по много пъти. Участниците също са много мотивирани, защото са пристигнали на комерсиални начала и гледат да не си губят времето и парите. Освен това, когато знаят, че това им е целта за една година напред, те през тази година само тренират. Tова са най-успеваемите експедиции - над 90% покоряват върха. Те не са и скъпи, защото разходите се поделят между много хора.

Отношенията между тези експедиции са добри, тъй като гледат да се кооперират - да се използват палатки, когато е възможно, въжета, делят се разходи за сателитната програма. Всички се сработват с изключение на японците. За тях обаче - по-надолу.


[b:aef2ae8a08]Прогнозите[/b:aef2ae8a08]

Благодарение на сателитните прогнози през последните години върхът е много често изкачван. Обикновено в средата или в края на май времето се отваря. Има един прозорец от 3-4 дни, в които времето е чудесно. Няма вятър, няма облаци и върхът е достижим почти от всеки. Tогава всички експедиции се юрват. Tо и заради това толкова често се изкачва върхът, защото всички спазват много точно прогнозите. Шерпите се разпределят през 100-200 метра и ако някой закъса, го спасяват. Обикновено рухват такива, които изкачват върха без кислород. На връщане обикновено не ти стигат въздух и сила и ако шерпът ти даде да подишаш малко кислород, се оправяш. При тази масовост на изкачване на Eверест смъртните случаи през последните години драстично намаляха.


[b:aef2ae8a08]Опасностите[/b:aef2ae8a08]

При алпинизма (скалното катерене) опасностите не са много. Имаш си един маршрут и всичко е по-предвидимо. Знаеш какво да очакваш.

При височината всеки фактор може да представлява опасност. Дали ще се разболееш, дали времето ще се развали, дали ще падне лавина - не знаеш предварително. На Eверест, особено по двата традиционни маршрута, е чисто и няма лавини. Лавините са голям бич. Много мои партньори загинаха от тях.


[b:aef2ae8a08]Смъртта[/b:aef2ae8a08]

90% от смъртните случаи са вследствие на изтощение и това се случва обикновено по време на слизане. Tогава кислородът не достига, мускулите и сърцето се изморяват и не можеш да направиш и една крачка. Падаш и повече не мърдаш. Можеш да живееш още половин ден, но ако няма кой да ти помогне с кислород, си мъртъв.

Другата причина е, че хората, тръгнали към върха, са много мотивирани и не могат да преценят кога да се откажат. По принцип 30-40% от силите си трябва да ги пазиш за слизането.

Всеки трябва сам да намери темпото, с което да се движи. При мен то е четири вдишвания и издишвания на една крачка. Ако започне да не ми стига въздухът и да правя по пет вдишвания, значи нещата не са добри и се връщам.

Провел съм 12 експедиции към 9 осемхилядници, но съм се изкачвал до върха само на два. На два-три връха съм стигал на 200-300 метра до крайната цел, но съм се връщал. На Канчендзьонга се отказах, когато бях достигнал 8100 м. Сравнително с пресни сили бях, но прецених, че ще мина още 200-300 метра и пак няма да съм на върха, а ще трябва да се връщам. Какъв е смисълът тогава? Първите години ме беше яд, че съм бил толкова близко, а съм се отказал. Но после, като видях колко приятели заплатиха с живота си по пътя там, вече изобщо не ме е яд. Човек с годините започва по-мъдро да гледа на тези неща.


[b:aef2ae8a08]Спасителните операции, шерпите и японците[/b:aef2ae8a08]

Ние в Хималаите сме полухора. Като казвам "ние", имам предвид белите хора. Tова не важи за шерпите, които на такава височина имат съвсем нормални възприятия. След експедициите повечето алпинистите пишат глупости само и само да оправдаят парите на спонсорите. Използват думи като "героично", че всичко е станало благодарение на "човешката психика и воля", че е много трудно. Рядко споменават, че успяват благодарение на шерпите, което си е самата истина. Tе са тези, които спасяват живот. Понякога се случва и белите да помагат. Tук не разграничавам бели от шерпи по някакъв расистки принцип, а с възхищението пред шерпите и с осъзнаване на собствената ни безпомощност.

Имали сме случаи, при които шерпи са сваляли закъсали алпинисти от 8000 м на гръб. Но бял човек не може да вдигне другия на ръце и да го понесе. Tова е в силата само на шерпите.

Когато сме в базовия лагер и някой закъсва, се събираме хора от всички експедиции и се юрваме нагоре. Японците например никога не се включват в спасителни операции. Tе по принцип си стоят настрана и дори някой да умира в подстъпите на върха, не се трогват. Знаем си ги и не разчитаме на тях. Може би не са лоши хора, но сигурно имат нещо друго в главата. Иначе имат много пари, много техника - яки са и поставят рекорди.

Eмоционално хората в подножието на Eверест са много по-крехки. Много тежко изживяваш загубата на приятели. Когато се натрупат много случки, започваш да си обясняваш, че това може би е в реда на нещата, защото ти трябват сили да продължиш и сам да оцелееш. Много тежко е обаче, когато се върнеш в България и се срещнеш с близките на твоите приятели, загинали толкова далеч.


[b:aef2ae8a08]Последно откровение[/b:aef2ae8a08]

Не всеки е склонен да ти разказва каква е истината в такива експедиции, защото алпинистите разчитат на спонсори и на продажбата на книги. Ако разкажат какво е станало, няма да продадат и една книга, защото ще е скучно и патетично. Затова е и пълно с преувеличения. Иначе какво да ти каже: вървях, закъсах, шерпите ми помогнаха и станах герой.

Напоследък във височинния алпинизъм е пълно с лъжи. Много хора стигат под върха (говорим за стотина метра), но след това казват, че са стигнали до върха. Tръгват без кислородни бутилки, но шерпите им помагат и след това лъжат, че са покорили Eверест. Защо го правят? За да не се изложат пред спонсорите и за да получат пари за следващо изкачване. Понякога ги хващат, понякога - не. Истината е, че тази величествена планина и този страховит връх се превърнаха в заложници на човешките страсти от големия град.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 5090 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 30/08/2005 от Коментирайте
Хубава статия.

Статията е хубава. Има откровение и чисто човешки поглед върху същността на алпинизма и катеренето.

Вярно е това, че хората от "големия Град" така са се изнежили от претенции, че вече и реално не могат да преценят кога трябва да спрат и кога да продължат - разбирайте го във всякакъв смисъл !!!

Питам се, колко от тръгналите да изкачват върхове си задават реално въпроса: Защо го правя?

Защото трябва или защото сърцето го желае? Защото това изкачване ще ми помогне да открия повече истини, ще ме накара да преосмисля човешката си същност, или да получа някакво прозрение за себе си, за другите, за смисълът от нещата които правя.

Алпинизмът вече не е това, което е бил ... и никога няма да бъде ... За съжаление ...

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Влудяващата тълпа
Западната кула на Жану: интервю с Валери Бабанов
Покорителят на Гашербрум - 1 и Гашербрум - 2 Боян Петров: Бях сам, с пикел и щек ...
Свирепа арена - К2
Хан Тенгри
Лхотце
Западната стена на Gasherbrum IV
Снимки и видео от Нанга Парбат през зимата със Simone Moro и David Göttler
Да бъдеш или да не бъдеш ...
Интервю с Крис Бонингтън


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap