Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Алпинистите на К2: Господ ни пазешеМара Калчева - 7 дни Спорт  |  Редактирана на 19/08/2005


Боян Петров, Дойчин Боянов, Иван Темелков и д-р Любомир Младенов се събраха отново заедно на родна земя вчера след края на българо-полската експедиция на връх К2 (8611 м) в Каракорум. Нашите алпинисти имаха най-голям принос за оборудването на маршрута с въжени парапети до щурмовия лагер.

Иван работи до подножието на Черната пирамида (7700 м), но прецени, че рисковете са прекалено големи за атака на върха. Боян и Дойчин направиха опит на 22 юли, но лошото време ги върна от 8150 м. Джордж Маршал от специализирания сайт everestnews.com и Анджела Бенавидес от mounteverest.net поздравиха нашите момчета за силното им представяне на най-трудния за изкачване връх на планетата. Ето какво разказаха Боян, Дойчин и Иван за приключението К2.

[b:3025714af0]РАВНОСМЕТКАТА[/b:3025714af0]

Дойчин: Нашите приятели от полската експедиция си бяха поставили три цели, които ние възприехме напълно. Първо, да се върнем живи и здрави. Второ, да качим върха и да се върнем. Трето, да се върнем приятели. Не успяхме да качим К2, но другите две цели постигнахме. Затова за нас експедицията е успешна. Натрупахме ценен опит за подхода към този красив и труден връх. Коренно различен е от това, което сме правили досега.

Боян: Опитахме да възродим една прекъсната от 15 години традиция на клубните експедиции. Ние с Дойчин сме от Вертикален свят и се гордеем, че направихме първи български опит на К2, че стигнахме толкова високо. Чувствахме се достатъчно подготвени да изкачим върха, но природата не ни даде този шанс. По Реброто Абруци работеха няколко експедиции, но нашият малък отбор имаше най-голям принос - фиксирахме въжени парапети най-високо и заслужихме похвалите на останалите колеги.

Иван: И на тръгване си го пожелахме - да се върнем живи и здрави! Това стана. Направихме своя опит, имахме своя шанс, но времето не ни позволи. Аз лично се върнах по-рано от атаката, а те продължиха нагоре.

Д-р Любомир Младенов: Нямах сериозни медицински проблеми с нашите. Помагах повече на пострадали в други експедиции и на носачите. Радвахме се на хубава храна в базов лагер. Имахме най-добрия готвач в района. Затова и момчетата бързо си върнаха изгубеното тегло след атаката.

[b:3025714af0]ИЗПИТАНИЯТА[/b:3025714af0]

Дойчин: Най-трудното за мен беше да се откажа на крачка от върха. По-трудно е дори от самото изкачване. Когато на 21 юли излязохме на Рамото (7800 м), видях пред себе си върха измамно близко. Първо забелязах другите, а после усетих, че и аз плача. Наоколо бяха осемхилядници - част от нашите мечти. Този момент ще помня цял живот. Измъчи ни стачката на носачите по пътя между лагер 3 и лагер 4. Те направо изядоха най-хубавия ден за атака на върха. Движехме се по снежен склон с огромни цепнатини. Това е мястото, където изчезват най-много хора. Мербан, който е пакистански алпинист, изкачил К2 през 1995 г., и останалите носачи отказаха да вървят нагоре без предварително опънато въже. Наложи се да се движим като влак, пред който полагат релсите в момента на пътуването. Имахме 100-метрово въже и две парчета от по 30 м. Екипирахме с тях една отсечка. Носачите преминаваха, ние събирахме въжетата и после екипирахме следващия участък с парапети. Това ни отне много време и сили. Затова не успяхме да стигнем същия ден в щурмовия лагер. Наложи се да правим междинен лагер на 7700 м. Изгубихме най-хубавия ден за щурмуване на върха.

Времето преди атаката мина в изкопаване на площадка от 2 квадратни метра, опъване на палатка, приготвяне на течности. За почивка ни останаха само два часа. В 12 ч. през нощта времето беше прекрасно, но час по-късно вятърът започна да блъска по палатката. В 2 часа тръгнахме по маршрута. Измръзнаха краката ми. Не усещах кога забивам котките. Беше драматичен момент. Изтощих се. Боян вървеше пред мене. Наложи се да спрем и да обсъдим какво да правим. Така взехме решението да се връщаме. Сега го преценявам като изключително правилно. Само Господ ни е пазил. Отървахме кожите с изключителен късмет.

Боян: Наоколо падаха постоянно лавини. Носачите се страхуваха и в най-важния момент отказаха да вървят нагоре. Ние и без това си носехме достатъчно тежък багаж от 15-20 км. Когато те не пожелаха да носят въжетата, се озовахме пред дилемата дали изобщо да вървим нагоре. На слизане също не беше леко. Имах чувството, че вятърът ще ме отвее, въпреки тежката раница. Усещах болка от ледените кристалчета, които се носеха с над 100 км в час във въздуха и се забождаха като иглички в кожата ми.

Д-р Младенов: Нашата експедиция бе единствената, която направи опит за атака. Другите се връщаха рано-рано. Това затрудни работата на Дойчин и на Боян. Те сами трябваше да пробиват пъртина без помощта на височинните носачи.

[b:3025714af0]ПРОБЛЕМЪТ ДИАБЕТ[/b:3025714af0]

Боян: Целият метаболизъм на човек, дори да е здрав, се разстройва от голямата надморска височина. Моята тайна е, че успявам да контролирам болестта си и в моето отношение към проблема. Горе направих около 70 записа на кръвната си захар. Ще изнеса цикъл лекции пред диабетици, за да им дам моята увереност, че и така може да се живее нормално.Дойчин: След тая експедиция въпросът с диабета на Боян не стои изобщо. Изказал съм вече възхищението си към него. Уж аз съм здравият, а бях много по-изтощен.

[b:3025714af0]ПРИНОС ЗА НАУКАТА[/b:3025714af0]

Освен изкачването на върха, алпинистите са вършили и експериментална научна работа. Дойчин Боянов е работил за дипломната си работа в НСА, като е измервал саторацията (процентното съдържание на кислород в хемоглобина) на различна височина. Болният от диабет Боян пък е отчитал нивото на кръвната си захар. Има данни и от 8000 м, където апаратчето му почти е замръзвало. Като биолог той е донесъл кутия с животински видове - дребосъци под камъните и гущери - за колекцията на Природонаучния музей и е сигурен, че поне два от тези видове са непознати за науката.

[b:3025714af0]НОВИ ПЛАНОВЕ[/b:3025714af0]

Дойчин: Искам догодина да направим с приятели изкачвания на Кан Тенгри в Тян-Шан и на Хидън Пик. От спонсорите на настоящата експедиция обаче излезе идея да опитаме за втори път на К2 още догодина.

Боян: След два месеца ужасен студ ми се иска да се стопля. Още в Исламабад си купих книгата "Гръцките острови". Планирам да ги обиколя с мотор и да си сгрея кокалите. Ще продължа с колекцията на континенталните върхове.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3767 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Да затворим ли Еверест?
Свирепа Арена - Кангчендзьонга
Да бъдеш или да не бъдеш ...
Боян Петров: Вътрешен глас ме поведе към върха
Западната кула на Жану: интервю с Валери Бабанов
К2 и другите осемхилядници по света
Свирепа арена - К2
НАНГА ПАРБАТ - Голата планина
Еверест – най-високата цена
КОНТЕЙНЕРЪТ


Важни новини !!!


 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap