Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Морфо-функционални и координационно-двигателни характеристики на спортните катерачи от средна и горна училищна възрастдоцент Малчо Малчев  |  Редактирана на 08/10/2004


Съгласно правилника по спортно катерене на ФБАК младите спортисти от средна и горна училищна възраст се разпределят в три възрастови групи: II група - 11-12 годишни, III група - 13-14 годишни и IV група - 15-16 годишни. В посочените групи попадат и двата пола.

Морфо-функционалните и координационно-двигателни възможности на подрастващите спортни катерачи трябва да осигуряват възможност за овладяване на техниката на катерене, да се участва в системен тренировъчен процес и в състезания за скорост, при които категорията на трудност за II група момчета и момичета е 4; за III група - 4/5 за момчета и 4 за момичета, за IV възрастова група за двата пола категорията на трудност е 4/5.

В състезанията за трудност, съобразно психо-физическото развитие и възможности насъстезателите, катерачните маршрути варират от 6 до 7 категория.

Подготовката на младите спортни катерачи трябва да е съобразена с възрастовите особенности на юношеския организъм. Това е задължително условие, защото натоварванията и специфичната двигателна дейност могат да имат градивен ефект само тогава, когато са съобразени с възможностите на растящият организъм. В. П. Филин (1974), В. Стоев и З. Станчев (1981), Кр. Рачев (1983) и др. подчертават, че от това произтичат спортно-педагогическите особености на подготовката на на подрастващите спортисти планирането и организацията на учебно-тренировъчния процес, обемът и оценката на страните на подготовката и много други.

Тенденцията за "подмладяване" на върховите спортни постижения в спортното катерене в последно време се дължи не само на подобрената методика на подготовка на спортистите. До голяма степан тя е закономерен резултат на ранното съзряване на цялата структорно-функционална система, определяща двигателната активност на катерачите. Те по-рано достигат своето съвършенство на двигателните функции. Подобни факти за други спортове са разкрити значително по-рано.

По изложените до тук проблеми съществуват редица проучвания и в западната литература. Те са посветени на антропометричните и физиологични характеристики в различните спортове. Различните автори отбелязват, че занимаващите се със спорт мъже и жени, по своите физически и биологически характеристики се различават значително от големите извадки. Срещат се също така обширни научни и импирични доказателства, че има структурни различия както между спортистите от различните спортове, така и между различните теглови категории в един и същи спорт. Изтъква се необходимостта антропометричните профили на младите спортисти - особенно напредналите, да се правят с помощта на "спортно-специфични" оценки. За съжаление обаче не съществуват данни за морфо-функционалните и координационно-двигателните характеристики на младите спортни катерачи.

При заниманията по спортно катерене трябва да се отчита, че в периода 10-13 години завършва вкостяването на китката и подлакътницата. Между 13-17 години при жените и на 15-21 при мъжете става вкостяването на фалангите на пръстите на краката, а на 14-19 години и на 17-21 години съответно костите на стъпалото и глезена.

Посочените особенности във формирането на скелета непременно трябва да се отчитат, защото тренировъчният процес и състезателната дейност по катерене са специфични с това, че натоварват именно пръстите на ръцете и китките (обикновенно опорите за захващане са много малки). Различните преходи по маршрута водят до усукване на костите и претоварване на костите на стъпалото и глезена. Съществува опасност от трайни деформации на пръстите на краката и стъпалото поради особената форма и стегнатост на катерачните обувки. Целенасочени проучвания досега в тази област не са правени.

В младша юношеска възраст се отбелязват високи темпове на растеж. На 13-14 години височината се увеличава от 147 до 156 см, а на 15 години до 163 см. Тези данни на П. Е. Мотьлянская (1975), съвпадат с нашите средни стойности. Например Калин Гърбов - най-добрият състезател на Република България днес, на 13 години е бил висок 151 см, на 14 години - 158 см, а на 15 год - 162 см. Милен Виденовски - също състезател с много високо ниво на подготовка има следната ръстова характеристика: 13 години - 149 см, 14 години - 155 см, 15 години - 159 см.

В горна училищна възраст пропорциите на тялото се доближават до показателите на възрастните. Известно е, че между 14-та и 16-та година се появяват зони на вкостяване в епифизарните хрущяли и междупрешленните дискове. Проследяването на индивидуалната динамика на ръста на младите спортни катерачи (съгласно отчетите на ДМС), разкрива, че при 12% от юношите растежът е приключил на 16.5 години, 65% на 17 годишна възраст и 23% на около 18 години.

Теглото на системно занимаващите се с катерене юноши и девойки значително се отличава от съответните възрастови извадки валидни за Българските биостандарти. Това се дължи на специфичната тренировъчна работа, хранителен режим и други процедури. По тези съображения считаме за по-информативен индекса на телесната маса (BMI), който изчислихме по формулата:

[b:a85d120871]BMI[/b:a85d120871] = [b:a85d120871]Тегло[/b:a85d120871] (кг) / [b:a85d120871]Ръст²[/b:a85d120871] (м)

[b:a85d120871]ВЪЗРАСТ[/b:a85d120871] - [b:a85d120871]BMI:[/b:a85d120871]
=================

[b:a85d120871]14 години[/b:a85d120871] - 17.40-0.83
[b:a85d120871]15 години[/b:a85d120871] - 18.78-1.64
[b:a85d120871]16 години[/b:a85d120871] - 19.05-1.00
[b:a85d120871]17 години[/b:a85d120871] - 19.95-0.98
[b:a85d120871]18 години[/b:a85d120871] - 20.05-1.01

Изследването на младите спортни катерачи показва, че конструкцията на тялото е важен фактор за постигане на определени резултати в тренировъчната исъстезателна дейност. Бихме могли да допуснем, че тези състезатели, които са започнали начална спортна подготовка между 8 и 10 години и не са прекъсвали, са по-ниски и по-леки, отколкото тези, които се занимават с друг вид спорт. Това е резултат на различни фактори - селекционният процес, на генетични предпоставки и влиянието на самият спорт.

Хемодинамичните показатели пулс и кръвно налягане в покой на юношите и младежите не се различават от установените средни стойности на българското население без отклонение в здравето. Мускулната работа с динамичен характер (състезания за скорост) при 12-14 годишните е съпроводена с ускоряване на пулса до 180-195 удара в минута, а при статично-силови натоварвания - съчетани със задържане на дишането (каквито са редица трудни движения и преходи в състезанията за трудност), при отделни състезатели учестява пулса и над 200 удара в минута.

Възрастовите особености на измененията в дихателните функции обобщено изглеждат така: между 12 и 15 години жизнената вместимост на белите дробове варира между 1800 и 3100 см³; при системно трениращи катерачи между 15 и 17 годишна възраст минутният дихателен обем в състояние на покой намалява. Това се дължи на продължителните бягания и "футинг" тренировки, които са ежедневие за катерачите не само в общоподготвителният етап, но и през останалото време на тренировъчната година.

Заниманията със спортно катерене спомагат за увеличаване продължителността на задържане на дишането.

В заключение, като се опираме на доказаните теоретични постановки и изводите след екстраполацията им в спортното катерене на фона на собствените данни, си позволяваме да очертаем факторите, които определят спортното майсторство на младите спортисти. Те могат да бъдат разгледани в няколко групи генетически обусловени фактори: соматичния тип; двигателно-координационните възможности; устойчивостта на организма към кислородната недостатъчност; някои личностни (психологически) особености на спортистите и не на последно място по своето значение - ритъма и темпа на биологичното съзряване. Във връзка с това трябва да подчертаем, че големите индивидуални различия и темпове на полово съзряване оказват значително влияние върху динамиката на спортните резултати. Това което изтъкват Р. Е. Мотьлянская (1982), В. С. Гориневская (1983) и други автори, че към акцелериралите деца трябва да се прилага специфична организация и методика на подготовка. Тя не бива да се форсира.

В спортното катерене при подбора, на базата на близки спортно-технически показатели трябва да се предпочитат деца със забавено или нормално биологическо развитие. При тези подрастващи съществуват възможности за по-дълготрайно въздействие на тренировъчните натоварвания върху организма в процеса на неговото изграждане.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3135 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Как да осигуряваме по-добре
Спортно катерене в района на El Potrero Chico, Мексико
Гърция
Квак и Моравския Крас
Езотеричен трактат върху основите на хваткоправенето или изповедите на един моде ...
Технически напътствия: Как да падаме при спортно катерене?
Тренировка на кампус борд
Система за самооценка на личните качества
Обща тренировъчна система
Сравнителна таблица за спортни маршрути


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap