Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Самоконтрол на спортистапроф. Петър Слънчев - Спортна Медицина  |  Редактирана на 16/08/2005


Грижата за здравето и тренираността не е задължение само на спортния лекар и спортния педагог. Сам спортистът съзнателно и активно трябва да участвува в този процес. Съвместната работа между лекаря, педагога и спортистите е задължително условие за научно построена и плодотворна учебно-тренировъчна работа.

Към тази отговорна работа спортистът се привлича чрез системата за самоконтрола и воденето на специален дневник на самоконтрол. Воденето на дневник за самоконтрол е необходим за всички, но преди всичко за елитните спортисти. Това е от голямо здравно и възпитателно значение: спортистът се приучава да води правилен режим, да спазва правлата за лична хигиена, да се отнася самокритично към своето здраве, поведение и дейност.

Наблюдавайки промените в своя организъм, спортистът се запознава със законите на действие на организма и със здравния и тренировъчен ефект на заниманията с физически упражнения и спорт. Като следи по-отблизо ежедневните промени в дейността на своя организъм, спортистът и при най-малките отклонения в здравето и тренираността може да потърси своевременно консултацията на спортния педагог и на спортния лекар.

Самият спортист и неговият дневник за самоконтрол са първи помощници и надеждни сигнализатори за спортния лекар и педагог. Самоконтролът и дневникът не могат да се заменят дори и от най-системният медицински надзор. Редовното водене на дневника е важно средство за разкриване влиянието на учебн-тренировъчния процес върхи тренираността. Води се веднъж седмично през всички периоди на тренировъчният цикъл. Особено необходимо е неговото попълване през основния период. Тогава самоконтролът се извършва през два-три дни, а в условията на учебно-тренировъчните сборове – и ежедневно.

Самоконтролът се извършва по определена система и ред. В началото се вписват т. нар. [i:b4f8a23547]субективни данни[/i:b4f8a23547] (самочувствие, сън, апетит, работоспособност, оплаквания, нарушения на режима). След това се измерват някои [i:b4f8a23547]обективни показтели[/i:b4f8a23547] (пулс, тегло, дишане, жизнена вместимост, мускулна сила, режим и обем на тренировките и състезанията). За динамичното проследяване на здраветои тренираността обективните показтели (а и субективните данни) се измерват в едно и също време. Най-добре е това да става сутрин преди закуска, след уриниране и дефекация, 2-3 часа след закуска или 3-4 часа след обяда.

В дневника за самоконтрол се попълват данни от самоконтрола, които показват въздействието на тренировката върху организма. За тази цел показателите на самоконтрола се измерват сутрин, втори път – преди тренировката, трети път – след тренировката и четвърти път – на следващата сутрин.


[b:b4f8a23547]Оценката на субективните данни става по следния начин:[/b:b4f8a23547]

[i:b4f8a23547]Самочувствието[/i:b4f8a23547] се определя като добро, задоволително и лошо.

Наличието на [i:b4f8a23547]оплаквания[/i:b4f8a23547] се описва точно: болки в корема, болки в сърдечната област, сърцебиене и др. Точно се проследява и вписва в дневника връзката на тези оплаквания с тренировките – дали се появяват или засилват след тренировки и състезания.

[i:b4f8a23547]Апетитът[/i:b4f8a23547] се оценява като добър, повишен и лош. Намаленият апетит при активни спортни занимания обикновенно е обезпокоителен признак.

[i:b4f8a23547]Сънят[/i:b4f8a23547] също се оценява като добър, задоволителен и лош. При това се отбелязва неговата продължителност, дълбочина, бързина на заспиване и събуждане и др.

Израз на добра [i:b4f8a23547]спортна работоспособност[/i:b4f8a23547] е желанието за спортуване. Спортистът може да отива на тренировките с голямо желание. В други случаи той проявява апатия, тренировката му е безразлична. В трети случай не само, че няма желание да тренира, но изпитва отвращение от тренировъчните занимания.

[i:b4f8a23547]Нарушенията в режима[/i:b4f8a23547] също се нанасят в дневника за самоконтрол. В това отношение не се пропуска нищо – късно лягане, употреба на алкохол, уморителна работа, полови излишества, нарушения в режима на хранене и др.


[b:b4f8a23547]Оценката на обективните показатели става по следния начин:[/b:b4f8a23547]

[i:b4f8a23547]Теглото[/i:b4f8a23547] се мери по установената методика, като се следят в динамика неговите промени. Измерва се сутрин преди храна, след дефекация и уриниране. Промените в теглото, измерен преди и след тренировка, говорят за интензивността на тренировката или състезанието. Значителните отклонения от т. нар. базално тегло (измерено сутрин) в хода на тренировъчните занимания са белег на неадекватни тренировки, претренираност или заболяване.

[i:b4f8a23547]Пулсът[/i:b4f8a23547] се измерва за 10 или 60 сек. При това в дневника се нанася както неговата честота за 1 мин, така и неговата ритмичност. Най-добре е това да става сутрин преди ставане от сън. Пулсът може да се измерва преди тренировката и непосредствено след нея. Тогава той се използва като индикатор за интензивността на тренировката или урока по физическо възпитание.

При самонаблюдение върху [i:b4f8a23547]дишането[/i:b4f8a23547] се отбелязва честота на 1 мин.

При възможност в дневника за самоконтрол се нанасят и данните от измерването на [i:b4f8a23547]жизнената вместимост[/i:b4f8a23547] и [i:b4f8a23547]мускулната сила[/i:b4f8a23547].

[i:b4f8a23547]Режимът и обемът на тренировките[/i:b4f8a23547], както и показаните резултати при състезания и контролните изпитания са също обект на самоконтрола. Така се контролират обременяването на организма на спортиста и ръстът на спортните постижения. В дневника за самоконтрол се отбелязват броят на тренировките в седмичния цикъл (за периода, който се отчита), съдържанието, методът, обемът и интензивността на всяка тренировка, показаните спортно-технически резултати и др.

При спортистки в отделна графа се нанасят данни за [i:b4f8a23547]менструалният цикъл[/i:b4f8a23547] (редовност, продължителност, болезненост и други особености).


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2992 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Медицина:
Планинската (височинна) болест
Креатин - повелителят на експлозивната сила
Видове мускулни влакна
Спортните победи се решават в лаборатории
Няколко рецепти при измръзване
Оказване на първа долекарска помощ при инциденти в зимната планина
Биостимулиране в спорта
Биоенергетика на физическата активност и спортната дейност
"Ох" фактора
Напътствия в тренировката: Аминокиселините


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap