Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Дали Северна Америка ще приеме Европейските стандарти за водачи ?Дъг Шницшпан  |  Редактирана на 06/06/2005


Дали Северна Америка ще приеме Европейските стандарти за водачи ?


Ако сте карали ски зад граница, в такива екстремни средища като Шамони -Франция,или Вербие в Швейцария, съкращението IFMGA би означавало нещо за вас. А ако не- трябва да научите !!!
IFMGA всъщност определя колко много ( и колко сигурно ) да се забавлявате по неотъпканите терени и опасни кулоари,извън сигурността на курортите в Северна Америка.
IFMGA e " Международна Федерация на Сдруженията
на Планинските Водачи"(International Federation of Mountain Guides Association ").
Това е Европейският стандарт- най- високо уважаваните свидетелства за правоспособни водачи в света !!! И ти трябва да рискуваш живота си ,постоянно, за да се сдобиеш с такова свидетелство.
За начинаещите това отнема от 3 до 5 години в поcтоянен тренировъчен процес,преди дори да бъдете одобрени за изпит IFMGA. Освен това, за да получите такъв сертификат, се изисква доста качества- майсторски качества в скалното катерене, Алпийски ски и Ски алпинизъм.
В серии от 6 деседневни сесии,желаещите за водачи трябва водят изпитващите от IFMGA през непознати места, или в тежки метеорологични условия, да ги спускат през технически трудни кулоари безопастно и при пълна сигурност ,изкачвайки скални зъбери,и спускане по лавиноопасни терени.
"Всъщност,това няма нищо общо с нещата,които гледате по телевизията и касовите филми" - казва Майлс Смарт, американец, живеещ в La Grave -Франция ,който е само на 24 години и е най- младият водач на IFMGA от тази страна ).
" Това е доста по-опасно.."А така също има и условие: ако нямаш одобрение на Федерацията в Европа,не можеш да наричаш себе си Водач !!!
Междувременно, в Северна Америка нивото на уменията и официално признатите водачи варира диво..Сдружениe на Американските Планински Водачи ( AMGA ) и Сдружениe на Канадските Планински Водачи ( ACMG ), издават сертификати в индивидуални дисциплини - за Алпийски ски,за Скално катерене и Ски Алпинизъм ( AMGA - го нарича " Ски водене ")
Тези квалифицирани водачи за туристически мероприятия със спортна насоченост ( поход с основна цел скално катерене до Joshua Tree; ски обиколка из Teton Pass и т.н )са приложими само в Северна Америка,но не и зад граница.
Всъщност ,в САЩ нещата са така уредени , че не ти е нужен какъвто и да е сертификат ,за да се наречеш Водач.
" Няма закон,който да казва,че трябва да имаш такова удостоверение
( сертификат ) за да бъдеш Водач ! Всеки,който иска може да го прави ! "
" - казва Карл Классен- Изпълнителен Директор на ACMG.
Заради тези "слабости " и "улеснени модели " по отношение на стандартите , aмериканските водачи с необходимите умения вече се приемат за изпити и евентуално членство в IFMGA с рекордни темпове..
През 2002 американци са изпълвали едва 25 % от квотата за водачи от САЩ ,а през миналата година това число скочи на 100 %...!!!
………………………. И все пак , дали културата на Европейските водачи ще стане образец в Сащ и Канада ? По всяка вероятност ,съвсем скоро-да. Дори най-големите "мърморковци" в Северна Америка казват благоскллонно, че сертификатите от IFMGA ще отворят " нова улица " и ще допринесат за повишаването на доверие към водачите от тази част на света.
“ Когато животът е в ръцете на водача ви "- казва изпълнителният директор на AMGA Майкъл Алкайтис, " вие все пак искате да знаете, че вашият водач притежава изключителни качества и умения, и чe не повтаря постоянно просто ей така заучената фраза: " Aз съм добър водач ".

сп."Skiing " Февруари, 2005,сп.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2075 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 07/06/2005 от Димитър Колешев Коментирайте
Съвсем наскоро беше създадена Българска Асоциация на Водачите в природна среда. Жалко че никой от тях не посещава този сайт. Идеята им е да се обучават планински водачи по критериите на Международната асоциация. Мога да публикувам техни материали, които са ми изпращали. Аз бях и съм много скептичен относно това и по-точно отностно качественото обучение на водачи в България и дори смята че в БГ няма все още хора които да покрият стандартите на Международната асоциация. Беше ми отговорено че има такива хора. Особенно смешно ми стана когато разбрах че тези курсове, професионални обучения и т.н. ще се ръководят от българи и то от хора без такъв сертификат получен от Международната асоциация. Стана ми смешно и донякъде заради това не отидох на учредяването на Българска Асоциация на Водачите в природна среда. Лично според мен в България още не сме дорасли затова. Освен това имам усещането че се прави с цел намаляне на конкуренцията и правенето на пари от такива куросове. Вярно е и твърдението че "ако" влезем в Европейският съюз никой в БГ няма да има възможност да упражнява тази професия легално. Но тогава поне нека не се сравняваме с IMGA, че съвсем ще станем за смях ако ни надушат от там какви сме специалисти.
2 Публикуван на 07/06/2005 от Коментирайте
Митак,

Абсолютно си прав..Ама аз като гледам,те скоро нещата няма да се поправят,ни федерации,ни чудесии..

А колкото до специалистите-онзи чуден български филм " Спциалист по всичко" не е правен случайно:))
Ние сме страна от " Специалисти " и "Професионалисти " и ей за т'ва ще цъфнем и ще вържем !!!
Съвестта ни трябва за да ни пази от грешките...Ама съвестни хора отдавна не останаха;))

поздрави

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Етика и екипиране:
Болтове на Куклата
Второ писмо до Председателя на ФБАК
Тиролска декларация за най-добрите начини на упражняване на планинските спортове
Ролята на стиловете в катеренето
Писмо от Иваило Нинов
Проект "Харта за екипиране на спортни маршрути в България"
Къде е границата на пресметнатият риск?
Тъмното дело
Писмо до Председателят на ФБАК
Проблемът с фиксираните опори


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap