Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Обща тренировъчна системаIndoor Climbing  |  Редактирана на 28/06/2017
Nina Williams се бори с една щипка във Front Climbing Gym в Salt Lake City.

Снимка: George Bruce WilsonНашето тяло има три типа енергийни особенности или мускулни качества: сила, взривна сила и издържливост. За катеренето е важно развиването на тези качества в правилен баланс. Много пъти ще откриете катерачи с голяма сила спрямо теглото си или с огромна издържливост, които могат статично да правят невероятни движения, но не могат да скачат динамично на всичко! Тази противоположност е често срещана при повечето боулдър катерачи, които могат да направят динамични движения на надвесени и наклонени хватки, но преди да изкатерят повече от 30 фута по вертикала те се напомпват.

Вашият тренировъчен план има нужда да бъде изработен конкретно за вашите настоящи цели. С други думи, тренировките трябва да бъдат динамични. Вие трябва непрекъснато да анализирате своите качества и да променяте видовете тренировки, спрямо своите цели и за подобряване на специфичните мускулни възможности. Това е балансът между силата, динамичната сила и издържливостта, които могат да бъдат развивани чрез пет вида тренировки.


[b:1a3d94ec]ЦЕЛИ:[/b:1a3d94ec]

- Сила - за катерене на надвесени, обратни наклони и дълги движения.
- Взривна сила - за по-добри динамики и скоростно катерене. Издържливост - за дълго и непрекъснато катерене преди да настъпи умора.
- Силова издържливост - за по-добри възможности на "блок", за закачания и за продължително катерене без да настъпва умора.
- Аеробен капацитет - за подобряване на умствената и психическа издържливост през целият ден.


[b:1a3d94ec]КАКВО ДА СЕ НАПРАВИ:[/b:1a3d94ec]

- Сила: използвайте такава тежест, че да направите 5-10 повторения, докато мускулите блокират. Направете 4 серии.
- Взривна сила: увеличете скоростта на мускулните движения по време на тренировката.
- Издържливост: увеличете повторенията, използвайки по-малка тежест.
- Силова издържливост: увеличете продължителността на някое специфично упражнение. Увеличете броя на сериите по време на тренировката.
- Аеробен капацитет: повишете съдечният пулс в продължение най-малко на 20 минути, три или четири пъти седмично.


[b:1a3d94ec]СИЛА:[/b:1a3d94ec]

Най-добрият начин да придобиете сила е като напрягате мускулите си до границата на техните максимални способности, използвайки усилени повтарящи се натоварвания. Това ще стимулира мускулите да синтезират повече контрактилен протеин, докато стават все по-силни.

Вие можете да направите това като катерите трудни боулдъри, надвеси или напрегнати маршрути в една серия от повторения. Направете проблемът или маршрутът четири пъти и тогава си вземете една почивка, за да могат мускулите да се възстановят. Повторението е ключът - това е същият принцип, който използват в културизма. Затова го приложете адекватно и в катеренето. Повтаряйте един труден проблем четири пъти.

Вие също така можете да изолирате и специфични мускулни групи и да тренирате с тежести. Изберете една тежест или натоварване, което да можете да направите най-много от пет до десет пъти, преди мускулите ви да издадат багажа. Направете четири серии (от 5 до 10 повторения). Правете тези упражнения три или четири пъти в седмицата. Насочете се към специфични мускули или мускулни групи - не се упражнявайте само заради упражнението.

Прибавете повече тежест, когато можете да направите повече от 10 повторения в една серия, но не взимайте такава тежест, с която да не можете да направите по-малко от 5 повторения. Точно и методично изпълнявайте този принцип. Вашата сила ще се увеличи след няколко седмици тренировки.
Nina Williams тренира на кампус борд.

Снимка: George Bruce Wilson[b:1a3d94ec]ВЗРИВНА СИЛА:[/b:1a3d94ec]

Експлозивната тренировка ще увеличи капацитета на вашите мускули с "взривна" сила. Експлозивната тренировка ще увеличи вашата способност да правите динамики, мъртви точки, скоростно катерене и други функции на вашите мускули, които изискват такава сила. Тази тренировка е много изтощителна за мускулите и никога не трябва да бъде правена без достатъчно добро загряване и разтягане.

Принципът за увеличение на взривната сила или скоросно катерене е прост: тренирайте с максимално интензивни експлозивни натоварвания и се възстановявайте напълно преди следващата серия. Глюкозата се превръща в АТР и лактат. Като позволите едно пълна почивка на мускулите, вие ще ги заредите с гликоген (глюкоза) и ще дадете на тялото си възможност да възстанови млечната киселина, избягвайки аеробната система от пълно разбиване, докато вашите мускули са подложени на взривни или скоростни натоварвания.

Бицепсната взривната тренировка ще подобри скоростното катерене. Когато вие работите върху вашите бицепси, правете бързи, силни движения, а не бавни силови упражнения. Вие може да се нуждаете и от малко тежест, но тя трябва да бъде по-малка от тази, която сте използвали при силовата тренировка. Здравите крака и бедрени мускули са податливи на бързо развитие на експлозивна сила и те ще увеличат вашата избутваща скорост от хватките, дължината на динамичното протягане и ще подобрят вашата скорост при катерене.

Скоростното катерене изисква една голяма степен на координация. Вие можете да направите голям напредък от подобряването на мускулната памет. Тази техника в другите спортове се нарича Assisted Speed Training (Асистиращ скоростен тренинг). Повторенията със скорост, наистина ще увеличат координацията и по този начин скоростта. За пример, един спринтьор ще спринтира по някое нанадолнище, за да натренира своите мускули да се движат в координация при тази скорост.

Катерачите могат да използват тези принципи на Асистиращ скоростен тренинг, за да подобрят скоростта на катерене. Една катерачна машина може да даде това леко натоварване и ще позволи на един катерач да натренира мускулната памет за много кратко време. Бързото траверсиране също ще помогне за подобряването на координацията между ръцете, краката и очите. Използването на Assisted Speed Training ще подобри мускулната памет, но не и вашата сила или експлозивна сила.


[b:1a3d94ec]ИЗДЪЖЛИВОСТ:[/b:1a3d94ec]

Упражненията с продължителни повторения и ниска интензивност ще повишат вашата мускулна издържливост. За да спечелите максимална мускулна издържливост вие трябва да се упражнявате в границите на 2 часа, за да изчерпите своят мускулен гликоген и за да стимулирате формирането на нови кръвоносни съдове и максимално аеробно-ензимно развитие. Вие можете, обаче, да спечелите значителна издържливост с по-краткотрайни периоди на упражнения, особенно, ако усилите интензивността на упражнението. Вие се нуждаете от упражнения на ниво, което да бъде по-малко от максималната сила за най-малко 20 минути, три пъти в седмицата, за да имате полза.

По-тежката тренировка по-бързо ще изчерпи вашият мускулен гликоген. Един, с не голямо усилие 10-15 минутен боулдър в надвес, който да предшества вашата тренировката за издържливост, може да изчерпи гликогена. След като вашият гликоген е изчерпан, вие ще се почувствате изморени. Това съвсем не е едно комфортно чувство. Повечето катерачи в този момент сядат да си починат на краш пада - но ако вие сте решили да правите издържливост, значи е дошло време за траверс, бавно и неомолимо болезнен за цели два часа.

Два часа на продължително, ниско интензивно упражнение ще спомогне за формирането на нови кръвоносни съдове и аеробно-ензимно развитие. Ако вие можете да го направите, тренирайте най-малко два часа, по три пъти в седмицата. Трябва да се подчертае, обаче, че за повечето катерачи, за да достиганат това ниво, при което да изпълняват продължаващото 2 часа упражнение, ще се изисква доста дълго време. Но тук има една една възможност, която ще ви позволи малко свобода на трениране: ваш избор е дали ще направите едно продължително двучасово упражнение или ще разделите тези два часа на две или три части през деня. Изберете тази възможност, която е най-удобна за вашето свободно време.
Nina Williams тренира за силова издръжливост.

Снимка: George Bruce Wilson[b:1a3d94ec]СИЛОВА ИЗДЪРЖЛИВОСТ:[/b:1a3d94ec]

Когато вашите мускули се движат бързо те имат определен лимит при обмяната на кислород. Бързо движещите се мускули се делят на тип IIA и тип IIB с анаеробни тип енергия и аеробен капацитет. Вие можете да развиете аеробният капацитет на тип IIB мускули с помощта на определена тренировка. Както загатва името на този тип тренировка, вие комбинирате два типа на тренировка в едно упражнение.

За да спечелите силова издържливост, увеличете продължителността на специфичното за упражнението движение. Например, правете набиранията по-бавно. Не съжалявайте за специфичният брой повторения, а наблегнете на продължителността, като използвате по-големи тежести от тези за издържливостта, но по-малки отколкото при силовата тренировка.

При силовата тренировка вие правите четири серии. За силовата издържливост вие трябва да увеличите броя на сериите. От шест до осем серии, с използването на една по-малка тежест от тази при силовата тренировка и използването на бавни движения ще ви помогнат да развиете силовата си издържливост.

Катеренето изисква едно високо ниво на силова издържливост на мускулите на предмишницата и пръстите. Затова работете върху подобряването на продължителността на "мъртвото" висене. Вие трябва да бъдете способни да издържите една минута без да почувствате особенна болка. Изпълнявайте това упражнение, докато достигнете 2 минути или повече, за да развиете вашата издържливост.

Вие също можете да видоизмените аеробният тренировъчен метод, наречен Интервална тренировка, за да повишите силовата си издържливост. Вижте секцията за Интервална тренировка по-доло за повече информация.


[b:1a3d94ec]АЕРОБЕН КАПАЦИТЕТ:[/b:1a3d94ec]

За издържливосттa и силовата издържливост вие ще се нуждаете от висок аеробен капацитет. Кръговата тренировка и Интервалната тренировка са аеробни методи, които могат лесно да бъдат адаптирани от катерачите в една зала, за да развият своята издържливост, силова издържливост и аеробен капацитет.

Има два метода, които обикновенно се използват при аеробната тренировка и които дават добър баланс между силата и издържливостта. Това са Кръговата тренировка и Интервалната тренировка.


[b:1a3d94ec]Възраст[/b:1a3d94ec] - [b:1a3d94ec]Сърдечен пулс (от 60% до 85% от макс.)[/b:1a3d94ec]
======================================
20 - 140-180
25 - 136-175
30 - 133-171
35 - 129-166
40 - 126-162
45 - 121-156
50 - 116-149
55 - 112-144
60 - 101-139
65 - 105-135


[b:1a3d94ec]1. Кръгова тренировка.[/b:1a3d94ec]

При кръговата тренировка вие имате определени "кръгове" или групи от упражнения, които се повтарят в един кръг. Първо обаче трябва да определите основните и второстепенните мускулни групи за тренировката. След това ще трябва да изберете две упражнения, които поотделно да развиват по две мускулни групи (така вие ще имате 4 изолирани тренировки). Тогава ще трябва да определите редът, в който ще правите упражненията, например започвате с основната мускулна група (упражнение 1), след което продължавате с второстепенната мускулна група (упражнение 2), тогава отново първата мускулна група (упражнение 3) и след това втората група (упражнение 4). Когато вие изпълнявате кръга, поддържайте своят сърдечен пулс над 60% от нормата, защото иначе няма да имате достатъчно голямо развитие на сърдечносъдова система. Също така поддържайте своят пулс под 85%, защото по този начин няма да намалите развитието на силата. Кръгът трябва да продължи около 30 минути.

Ето един примерен вариант за Кръгова тренировка:

Нека да приемем,че основната цел за един катерач е развитието на силата на бедрата, а второстепенната - издържливостта на предмишниците (вие можете да промените някоя мускулна група или пък някоя мускулна функция като сила, взривна сила и изържливост). Катерачът трябва да избере две упражнения за сила на краката, например: а) вертикален боулдър (не в надвес), включващ катерене нагоре-надоло 4 пъти; б) 4 динамични движения до 7 фута. Тогава трябва да изберете две упражнения за издържливост на предмишницата: а) боулдър на 45 градусов надвес за една минута; б) траверс на 70 градусова стена за 5 минути. От тук кръгът, който трябва да се извъжи е нещо като това: 1) боулдър на вертикална стена нагоре-надоло 4 пъти; 2) боулдър на 45 градусов надвес за една минута; 3) 4 динамични движения; 4) траверс на 70 градусова стена за 5 минути. Този кръг трябва да се повтаря в продължение на 30 минути. Но, както беше споменато това е само един пример, който има за цел да илюстрира как да се използва Кръговата тренировка за сила на краката и издържливостта на предмишниците. Вие ще трябва да използвате посочените принципи за да направите своята Кръгова тренировка за специфичните мускулни групи, които вие желаете да развиете.


[b:1a3d94ec]2. Интервална тренировка.[/b:1a3d94ec]

Интервалната тренировка може е съставена от къси и експлозивни действия, но по-малки от максимумалното усилие, редувани с къси периоди на по-нискоинтензивна работа. Идеята при Интервалната тренировка е да се работи на едно високоинтензивно ниво, което да вдигне вашият пулс до определена степен за кратък период от време, след което да бъде направен един интервал за частично въстановяване, преди същото това високоинтензивно ниво да бъде повторено отново. По време на работната фаза сърдечният пулс трябва да бъде поддържан между 60-85% от вашият максимум. Почивните интервали трябва да бъдат достатъчно дълги, за да позволят на вашият сърдечен пулс да падне до 60-40% от същият този максимум.

За да използвате Интервалната тренировка в катеренето ще трябва да катерите толкова тежко и дълго, че да вдигнете своят пулс. Тогава ще трябва да слезете доло и да се разходите, за да го намалите. Вместо да се разхождате, обаче, можете да преминете към един траверс с малък наклон (вертикален) на стената и продължите да катерите с по-малка интензивност. Преди вашият сърдечен пулс да се нормализира изцяло преминете отново във фаза на трудно катерене. Този вид тренировка е некомфортен, причината за което е болката, която се появява в мускулите! Все по-голямото производство на млечна киселина допринася за умора и дискомфорт. Някои могат да го преодолеят, но други не могат. Обаче то ще развие силата на вашият сърдечен удар и ще помогне на вашето тяло да стане по-ефикасно при отстраняването на млечната киселина. По този начин вие ще развиете вашият аеробен капацитет.


[b:1a3d94ec]ОБОБЩЕНИЕ:[/b:1a3d94ec]

Вие трябва да използвате тези упражненията, за да развиете и отделите специфичните функции на мускулите (сила,взривна сила и издържливост). Високочестотният,нискоинтензивен тренинг развива аеробните ензими в бавните издърпващи мускулни влакна, които се използват при издържливостта. Високо интензивните,ниско скоростни дейности повишават силата и взривната сила и развиват бързосъкращаващи се мускули. Вие трябва да продължите да анализирате своите качества и да модифицирате тренировката си спрямо своите цели и в зависимост от развитието на определени мускулни групи и енергийни системи. Разбирането на принципите на трениране ще ви позволи сами да разработите и определите целите във вашият тренировъчен план.


Повече за всички тези техники можете да научите на курса Техники на катерене и методи за трениране - курс за усъвършенстване в зала, който провежда Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят"


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 5810 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 20/04/2007 от Коментирайте
Прегледах набързо статията, но никаде неоткрих точно за какви упражнения става въпрос. Ако е възможно да уточниш това.
2 Публикуван на 23/04/2007 от Димитър Колешев Коментирайте
Хората не са уточнили различните упражнения. Те могат да бъдат най-различни, както и уредите - лост, дъска, систем борд, кампус борд и други. Тези неща са лично предпочитание, а и си зависят от това с какво разполага трениращият.
3 Публикуван на 25/04/2007 от Коментирайте
Благодаря!

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Мисли като един атлет
Мальовица - Учебни скали "Динамо"
Шамони за мотаещи се
Гърция
Тренировка на кампус борд
Катеренето е в ума
Pili Revisited с кратко лирично отклонение
Сравнителна таблица за спортни маршрути
Метеора
Квак и Моравския Крас


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap