Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Мамо, защо го оставиха да умре?Милкана Русева  |  Редактирана на 24/05/2005


[b:e7fd63a7ba]Това писмо пристигна по електронната поща на "7 дни спорт". Негов автор е алпинистката Милкана Русева - съпруга на изкачилия Еверест Петко Тотев и дъщеря на художника проф. Светлин Русев. "Пуснете го, ако ви стиска", каза Милкана по телефона вчера.

"7 дни спорт" не се ангажира с мнението на авторката.[/b:e7fd63a7ba]


Едно момче загина. Един град потъна в скръб. Един министър праща поздравителни телеграми...

Четирима се качиха, един остана там, експедицията е успешна, цинизмът е тотален.

Едно момче загина. Някой му беше казал, че може да се качи на Еверест без кислород, без шерпи, без опит, без аклиматизация, без подготовка, без радиостанция и без приятели. Качи се, но не можа да слезе. Една предизвестена смърт.

Инициаторът на безкислородното изкачване захапа маркуча и се качи с кислород. Защото така е преценил. Защото е най-опитен. Защото така е по-лесно. Защото така е по-сигурно. За да получи титлата "първият българин, покорил два пъти Еверест". Честито, г-н Петков!

Едно момче загина. Заради суетата на един човек.

Николай е тръгнал 3 часа след Дойчин и Христо. Бил е с кислород. Тримата са били по различно време на върха. Пръв се качва и слиза Дойчин, след него Николай. Оставят Ицо след себе си. Сам. Без кислород. Без радиостанция.

Христо не се прибира в лагера.

На другия ден Дойчин взима кислород и го търси.

За безкислородно може да се счита само изкачването на Христо. Но той загива.

Строго секретната информация, грижливо пазена от пресаташето на експедицията. Само не знам защо... Нали, като се върнат, ще излезе наяве. Нали, колкото по-отвисоко се пада, толкова повече боли.

Когато разбрах, че Христо не се е прибрал, краката ми се подкосиха. Когато разбрах, че Николай е бил с кислород, ми се доповръща...

"Милкана, по-лошо е, отколкото можеш да си помислиш..."
"Какво по-лошо, знам, че е бил с кислород..."
"Милкана, разбираш ли какво значи това..."
"Да, разбирам, можел е да му помогне..."
"Милкана, Николай е тръгнал три часа след тях, разбираш ли..."
"Да, Пеци, разбирам... С кислород се върви по-бързо..."
"Милкана, оставили са го..."

Вече нищо не разбирам.

Лошо ми е... Не мога нищо да правя... Гледам по цял ден в една точка... И приятелите не могат да ми помогнат... Защото и те са така...

Обадих се вчера на Петко по телефона. Исках да му кажа, че се чувствам много зле, че имам нужда от него, а вместо това го обвиних, че и той е виновен за случилото се с Ицо. Накрещях му се. Той се опита да се защити: "Милкана, не си права да ме обвиняваш... чуваш ли, не си права..." Не чувах... Връзката прекъсна, а аз се почувствах още по-гадно.

Сигурно, когато Петко е слязъл изтощен след изкачването си, им е казал нещо от рода на: "Хора, много е тежко... Разберете, с кислород е много тежко... Вижте, и времето се разваля, дайте да не правим глупости..."

Сигурно...

...Ех, Пеци, Пеци, нали отиде на тази експедиция, за да предпазиш някои хора от неразумни и необмислени действия.

Мисията беше неуспешна...

Олег, който е бил на трекинга с експедицията, ми беше разказал една случка с една икона, която са закачили в палатката на Великден.

На другия ден Петко намерил иконата паднала на земята. Много се уплашил и казал: "Това е страшно лоша поличба!"

Не съм вярваща, не съм суеверна, но... Знае ли човек, може би все пак Някой се е опитал да ги предупреди...

Бях чела и бях слушала страховити неща за това, което се разиграва под Еверест. Как едни умират, а други продължават към върха и не спират да им помогнат, защото, ако се върнат с тях, няма да качат върха. Върха, за който са платили толкова пари. Мечтаният връх. Той.

Еверест - една мечта. Еверест - радост и мъка. Еверест - възход и падение. Търговска стока, спортен стадион, препитание за едни, поле за изява на други. Панаир на суетата. И пари. Много пари. И какво ли още не.

Един приятел ми каза: "Всъщност това, което става под Еверест, не e ли същото, което става в самия живот... Само че на Еверест всичко е много изкристализирало, много ясно, много чисто и се развива много бързо..."

Всъщност да. Като на сцена. Ярко осветена сцена. Само че героите умират наистина...

Чувала съм философията на Николай Петков, че "то там, горе, всеки си ходи самостоятелно и всеки сам се оправя"...

Чувала съм го и от други хора.

Откакто Христо загина, това се чува все по-често. Дали тези, които твърдят така, наистина го мислят, или сега се опитват някак си да замажат положението. За да не накърнят "авторитета" на "най-добрия алпинист" Николай Петков. За да не се лепне петно на българския алпинизъм.

За да не се разлайвали кучетата

След поредното подобно изказване на поредния специалист се обадих на жена му и й казах: "Ей, ако оня път Петко те беше оставил сама да се оправяш и си беше слязъл, мъжът ти пак ли щеше да мисли така!"

Защото на него самия просто няма какво да му кажа...

Много е страшно, когато един преподавател мисли така.

Много е страшно, когато и един завеждащ катедра мисли така. Защото освен преподаватели те са и възпитатели. И са длъжни да учат младите освен на това от коя страна да държат ледокопа и на някои други неща.

Един добър алпинист наистина трябва да може, ако се наложи, и сам да се оправи в планината. Трябва да може сам да взима адекватни решения.

Но трябва да е отговорен както за своите действия, така и за хората, с които е.

Затова, уважаеми господа деятели, преподаватели, ръководители, капацитети и специалисти:

Не ни карайте с вашите изявления да се срамуваме, че сме алпинисти. Не ни омърсявайте. Задръжте подобни мнения за себе си и не ни излагайте.

В разширения състав на експедицията имаше едно съвсем младо момче, Илиан от Троян. Беше добър колоездач, обаче "авторитетите" от неговото обкръжение му бяха втълпили, че е голям алпинист. Бяха го възпитавали в духа на "в планината всеки се оправя сам".

По време на лагера на Памир, на слизане от връх Ленин е бил много изтощен. В един момент е паднал в снега... Тончо го спаси. Всъщност тогава Тончо спаси доста хора...

Обаче поуки от това, което стана в Памир, не се извадиха. Преброи се колко хора са се качили и колко не. Направи се статистика.

Няколко месеца по-късно същото това момче загина в Словения. Беше съвсем младо - 18-годишно. Качвали са се с негов приятел по нормалния път към връх Триглав. Теренът бил труден и изисквал употреба на алпийски инвентар, а те нямали. Затова се наложило да се връщат. Другото момче имало проблем с котките - не можело да ги сложи, т.е. на практика нямало, а теренът бил заснежен и било рисковано слизането без котки. Илиан бил с котки, но казал на приятеля си "оправяй се някак си, в планината всеки се оправя сам". Хукнал надолу и... загинал...

“На тая височина никой не може да ти помогне...”

(Кънчо Долапчиев, Аврам Аврамов и вече кой ли не...)

Става ми страшно само като си помисля какво ли щеше да стане с Петко, ако не беше направил изкачването с Човек.

Да, качи се с кислород. Направи каквото можа в конкретната ситуация. Изнесоха багажа с шерпа и изградиха щурмовия лагер. Петко не учуди света. Нямаше и намерение да го прави.

Но за пореден път доказа, че разбира планината. В това се състои разликата между него и останалите. Беше на точното място, по точното време, с точния човек.

Имал е сериозен проблем с кислородния апарат. Тогава шерпът Тенди му дал неговия. По-късно шерпът изпаднал в едно такова особено (по думите на Петко) състояние... И Петко му помогнал. Двамата са си помагали през цялото време, качили са се на върха заедно и са слезли заедно изтощени, но живи и здрави.

Покрай всички еверестки вълнения непрекъснато следя какво става по склоновете на Еверест и с другите експедиции.

Как някой имал проблем и хората от няколко експедиции са се организирали и са го спасили, как италианците окуражавали по радиостанцията испанките и ги спасявали, как едната няколко пъти губела съзнание по парапетите към лагер II, а другата я свестявала... И как нашите балкански братя гърците направили масово изкачване и от север, и от юг и развели олимпийския флаг на Еверест. Е, да, качили са се с кислород. Но са били заедно на върха и изглеждат щастливи и доволни.

На фона на всичко това нашата трагедия изглежда още по-трагично.

"Радиостанцията не може да те спаси, тя е само за да кажеш - ехо, на върха съм." (Кънчо Долапчиев по телевизията)

Г-н Долапчиев, това обаче не е Западния гребен, където бяхте съвсем сами. Това е един от нормалните пътища на Еверест, където има още 20 експедиции, 80 палатки на лагер I и създадена цялостна организация. Да ви обяснявам ли, че ако някой е в беда, ще се обади на своите хора в базовия лагер, те веднага ще потърсят кои експедиции имат хора в близост. И има шанс да му се помогне...

Много често дори самото присъствие на друг човек може да ти вдъхне неподозирани сили. Особено ако той е от истинските хора.

Но край Христо нямаше такъв.

Аз въпроси няма да задавам. Въпросите ги зададоха децата ми (Иван, Светльо и Петя, съответно на 9, 7 и 5 години). Бяха легнали в креватчетата и като никога кротуваха.

Иван: Мамо... намерили са го...

Значи, бяха разбрали. Ами да, толкова много се говори за това...

Мама: Баткото, който загина ли?
Иван: Да. А той беше ли ви приятел?
Мама: Да...
Иван: ...
Иван: А защо е умрял?

Петя изписка, натъртвайки на всяка дума: Защото там няма въздух!

Мама: Да. Бил е много изморен.
Петя: Заспал е и е замръзнал...
Мама: Да...
Петя: А защо не са го завели долу?!
Мама: Ами... нямало е кой да го заведе...

С кресливо и недоумяващо гласче Петя извика:

- А защо са го ОСТАВИЛИ?!

Дали в простата детска логика можеше да се впише обяснението, че над не знам си колко метра човешките закони спират да действат и започват вълчите...

Дали в жалкия ни стремеж да се изплъзнем от неудобните въпроси, дали в страха си да не си навлечем случайно неприятности или да засегнем нечие "величие" не сме объркали вече дори елементарни понятия като "добро" и "зло", "светлина" и "сянка"?

Христо беше запазил в себе си чистата детска душа. И загина, устремен към светлината.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 5345 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 03/06/2005 от Коментирайте
Abe ima verni ne6ta, ama i dosta gluposti, koito meko kazano bqha nenujni.Ne iskam da 4oplq stari nezavehnali rani, ne e tva celta na tezi forumi,ama ne6tata ne sa 100%taka.Milkana si znae!!!!
2 Публикуван на 21/04/2010 от Коментирайте
Мнго късно се включвам във форумите /по повод 20 04 1984 и годишнината от загубата на Христо Проданов/ но ми се струва че само семейство Тотеви /Милкана и Петко / и Д Василев оформят истината за Еверест 2004г и въобще за нашия височинен алпинизъм Да ама техните интервюта често граничат с грозното Много години съм в планината но такова омерзение и плюене за пръв път чувам и чета И то от хора които обвиняват другите в точно това за което те са виновни
Покъртително написано но много много грозно
3 Публикуван на 10/05/2010 от Димитър Колешев Коментирайте
български алпинизъм + катерене = слюнкоотделяне в промишлени количества :)

български алпинисти + национална експедиция = бой на негри в тъмна нощ :)
4 Публикуван на 12/06/2013 от parpulov Коментирайте
- А защо са го ОСТАВИЛИ?! Това е въпросът. Не случайно изкачването става от двама души на двата края на едно въже. Това се нарича "свръзка" и е в ЕДИНСТВЕНО число. Пък кой както го разбира ....

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Височинна болест
Боян Петров: Вътрешен глас ме поведе към върха
Историята на завоюването на най-високите върхове на света
Тюркоазен връх за приятели
Боян Петров за изкачването на К2
Интервю с Крис Бонингтън
Еверест – най-високата цена
Великите хималайски открития
Подбираха за Еверест като за филм
Монблан и други бели върхове


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap