Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Липсата на кислород и на шерпи са големите грешкиСнежана Иванова  |  Редактирана на 10/05/2005


"Сутринта ми се обади един познат и ми каза нещо много страшно - негова приятелка екстрасенска, без да знае големи подробности около експедицията, е обявила, че това момче (б. ред. - Христо Христов) е бил срещнат от един румънец, но в събота по обяд е починал." Така започва разговорът ми с Дойчин Василев , изкачил Еверест на 20 май 1997 г.

[b:04f77563ef]Г-н Василев, защо според вас Христо Христов се е отделил от колегите си от свръзката? Не им ли е дадено указание от ръководителя Методи Савов да катерят заедно за по-голяма сигурност?[/b:04f77563ef]
Съвсем логично е да се даде такова указание. Това, което направиха тримата българи, за мен е неразбираемо и учудващо. И дори глупаво. Аз ако бях в тази група, и то на мястото на нейния водач Николай Петков, в никакъв случай нямаше да допусна разделяне на хората на повече от 10 м. Това е основно правило в алпинизма и в туризма въобще. Като се пръсне стадото - вълците ще го изядат за 5 минути. Тези, които са отишли да се изкачват на Еверест, много добре знаят какво ги чака и че трябва сами да се оправят в най-трудните моменти. Само че групата не трябва да се движи с темпото на най-бързия, а напротив - на най-бавния.

[b:04f77563ef]Какъв знак е повторението на трагичните събития отпреди 20 години с Христо Проданов?[/b:04f77563ef]
Това доказва, че за 20 години никой не си е извадил поука. Тогава това са кръгли глупаци, защото само такива хора могат да повтарят грешките си. Този инцидент ще сложи негативен отпечатък върху развитието на българския алпинизъм за години напред.

[b:04f77563ef]Преди 20 г. за смъртта на Христо Проданов бе набеден ръководителят на експедицията Аврам Аврамов. Виновен ли е в действителност при такава ситуация ръководителят, който е далеч от случващото се?[/b:04f77563ef]
Естествено. Когато корабът заседне или катастрофира, виновен не е готвачът или механикът, а капитанът. През 1984 г. Аврамов не трябваше да допуска толкова ранно атакуване на Еверест, когато още не бяхме изградили веригата от височинни лагери. Тогава смъртта на Проданов дойде като резултат на лошата организация на изкачването. Сега организацията е доведена успешно до края, но се допусна грешка във финалната атака. Това бе безотговорно отношение на тримата участници в свръзката един към друг. Преди 20 г. Аврамов ме изключи от експедицията, защото се противопоставих на неговото безхаберно отношение към толкова опасно и важно нещо като изкачването на Еверест.

[b:04f77563ef]Дали Христо Христов е преценил добре силите си?[/b:04f77563ef]
Напълно е възможно да не си е дал сметка за своето състояние. Младите алпинисти нямат собствен опит кога да спрат. Не познавам добре Христо като личност. Теоритично има и вариант той да е преценил, че силите му се изчерпват, но прекалено мотивиран, да е решил да стисне зъби докрая, да отиде до върха, пък после - каквото стане. Съблазънта да бъде един от героите, да бъде звезда след час-два е много голяма. И в името на тази мечта, без много да мисли той си слага живота на кантар, рискува и губи. Това е глупаво и рисковано поведение.

[b:04f77563ef]Вие поддържате връзка с базовия лагер. Петков, Боянов и Христов имали ли са на разположение поне един шерп и кислородни бутилки за всеки случай?[/b:04f77563ef]
Категоричен съм, че за да бъде успешна, експедицията трябваше да има шерпи. Ръководството й обаче не искаше да чуе дори - бяха решили, че ще се справят сами, при това мъжете задължително без кислород. Това е убийствено условие. Не може да искаш това от всички. Трябваха им 6-има шерпи, които да изградят поне последния, най-труден за изграждане щурмови лагер. Те взеха двама, като единият дори се разболя. Не може без кислород да строиш лагер и после да атакуваш върха. Сигурен съм, че сме имали необходимите няколко хиляди долара, за да наемем достатъчно шерпи. Само че искаме да повдигнем спортната стойност на постижението и ето докъде я докарахме (б.р. - за един шерп се заплаща по $3500, а за една бутилка кислород - $450).

[b:04f77563ef]С колко бутилки кислород е разполагала 10-членната ни експедиция?[/b:04f77563ef]
Закупили са около 10-ина бутилки, половината от които отиват за изкачването на Цвета Мишева, а другите остават за медицински цели. Трябва в базовите лагери да има достатъчно кислород. Човек може да умре от липсата му дори в най-ниския лагер, на 5000 м. Трябваше да им светне червената лампичка, че щом един от най-опитните - Петко Тотев, не си позволи да атакува без кислородна маска, значи не може току-така да се рискува. Голямата вина на експедицията е, че не е осигурила необходимите бутилки. Ако аз бях ръководител, щях да задължа към всеки алпинист, тръгнал да изкачва без кислород, да има един шерп с бутилка. Тя тежи около 3 кг, а на шерпа се плаща допълнително при качването й до върха. Така Христо можеше да бъде спасен. Трагичното в случая е, че Николай, който бе инициатор на това безкислородно изкачване, всъщност се е качил с 2 битулки и в момента, когато е срещнал Христо, той сигурно е имал някакъв запас от кислород...

[b:04f77563ef]А Дойчин Боянов...[/b:04f77563ef]
По официални данни той е изкачил върха без кислород, като е стъпил пръв от триото на Еверест. Това момче за мен е доброто изключение. Само че не се знае дали и той е срещнал Христо и дали е говорил с него за състоянието му.

[b:04f77563ef]Имате резерви и към женското изкачване?[/b:04f77563ef]
Към Цвета Мишева нямам нищо против. Но те я бяха обрекли предварително на провал. Като искаш да имаш българка на Еверест, трябва да включиш в експедицията поне три жени, а не една и всички погледи да бъдат насочени към нея. Битуваше мнението, че Цвета само трябва да отиде до Хималаите, за да стане първата българка, покорила Еверест. Смятам, че д-р Сълова бе готова за върха, само че тя сега има други задължения. И когато аз се кандидатирах за експедицията, го направих именно с тази цел - да й помогна да стъпи на Покрива на света. Само че не бях одобрен и си останах в София.

[b:04f77563ef]Как ще коментирата липсата на връзка с алпинистите, тръгнали към върха?[/b:04f77563ef]
Не са носили радиостанцията, защото им тежала. Извинявам се, но това е просташко обяснение. Как може да се остави в лагера нещо, което може да спаси човешки живот. Ако Николай е носил радио, Методи е можел да спре Христо. Но ръководителят не е знаел какво става. Истината е, че Еверест не може да се използва за тренировки. Там трябва да отидат хора с опит.

[i:04f77563ef]Интервю излязло във вестник Новинар на 24 май 2004 година.[/i:04f77563ef]


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 4947 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Истината на Аврам Аврамов, или истината за Еверест
Боян Петров за изкачването на К2
Боян Петров: К2 е убиец на амбиции, но имам план как да го изкачим
Мечта отвъд долините
Историята на завоюването на най-високите върхове на света
Последните хималайски проблеми
Опитомен ли е К2?
Tъмната страна на Eверест
К2 и другите осемхилядници по света
Хан Тенгри


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap