Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Катерачен обект “ЧУДНИТЕ СКАЛИ”.Алдо Давидов  |  Редактирана на 18/02/2005


[img:2c32cc1c53]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/peizaj.jpg[/img:2c32cc1c53]

[b:2c32cc1c53]Природният феномен[/b:2c32cc1c53]

Природният феномен “Чудните скали” е разпшоложен на брега на яз.Цонево, отстоящ на 50 м. от асфалтовия път, който свързва селата Добромир и Аспарухово. Като главна пътна артерия свързваща градовете Айтос и Дългопол, това е доста натоварен път, а близостта на скалният феномен го прави особенно достъпен. И така, това прекрасно място е разположено на 90 км. Югозападно от Варна, 3 км. го делят от най-близката жп. гара – тази на с. Аспарухово. На 8 км. от скалите се намира с. Комунари, което е и жп. възел, т.е. от там минават и спират влаковете от София, Пловдив и т.н.
С това се изчерпват възможностите да
се пристигне до “Чудните скали” с влак. Ако пътувате с кола, то вие можете да стигнете буквално под самия скален феномен. За по-добро ориентиране са приложени и следващите пътни карти, на които със стрелка е отбелязано мястото на скалния феномен “Чудните скали” - последното място, до където можете да стигнете и да си оставите колата. Това чудо на природата, разбира се не е подходящо за катерене, първо защото това е природно богатство и то трябва да бъде запазено и второ защото скалите са изключително ронливи и опасни.

[img:2c32cc1c53]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/opa.jpg[/img:2c32cc1c53]

[img:2c32cc1c53]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/karta3.JPG[/img:2c32cc1c53]

[b:2c32cc1c53]Катерачният обект[/b:2c32cc1c53]

До катерачният обект се стига по къса и не много стримна пътека, която започва веднага след скалния феномен, от самия асфалтов път. За около 5 мин. се излиза на малка кръгла поляна заградена от едната страна под формата на полу-кръг от катерачните скали, а от другата от началото на издигащ се хълм. Така, това приятно и закътано местенце се превръща в едно напълно откъснато от човешките очи, супер приятно за катерене място. Независимо, че от пътят ви делят само 5 мин. тук наистина ще почувствате откъсването от цивилизацията и ще се радвате на чудните катерачни мигове. Вода можете да си напълните от следните места (подредени от най-близкото до най-дълечното): 1.качите ли се над скалите ще видите една кариера (каменоломна), там става ако е отворена; 2.хижата (ако е отворена); 3.по пътя за с.Добромир на 2 км. има чешма; 4.от с.Аспарухово. Ако решите да пазарите някаква храна препоръчително е да се отправите към с.Добромир (2км.) тъй като има по-голям избор в сравнение с с.Аспарухово, особенно ако търсите хляб.
Скалният обект има формата на полу-кръг и до 20-тия си метър е изцяло надвесен след, което надвеса е затворен от огромен таван (на места с отклонение от основата до 10 м.) по цялата дължина на обекта. Маршрутите на Чудните скали са подготвени специално за републиканското първенство през септември 1990 г. След супер финал по тур № 3, за победител е обявен Васил Киров заради по-доброто си време, но иначе и Пламен Петров (Пламбини от Шумен) също е изкатерил тура до горе...
За състезанието са създадени 8 прекрасни маршрута. А през юни 2004 г. благодарение на варненци и шуменци бяха създадени още 2 тура. Старите 8 тура не са наименовани и затова ние си ги познаваме чрез поредния им номер според разположението им, т.е. броят се отляво надясно, като се застане с лице към масива. Имена имат двата нови тура – съответно “Левия” и “Черепа”. Всичките маршрути са едкипирани с лепени клинове. Като цяло масивът е надвесен до големия таван, който го затваря. Тур N1 и N3 са единствените, които са по цялата височина на масива, т.е. само те минават през тавана и излизат до самия край на скалите. Всички други стигат до началото на тавана, където по дължината на целия масив е опъната стоманена проволка, и има лепени клинове, които могат да се ползват за осигуровка. Проволката не обхваща само турове N1, N2, N8. По целия масив могат да се срещнат допълнително забивани ковани клинове, но за сега сме очевидци на 3-4 изкарвания на такива клинове със голи ръце, затова много внимавайте как ги натоварвате и винаги ги дублирайте!!! Поставените лепени клинове са напълно достатъчни за нормалко катерене, слизане от скалите и събиране на оставения инвентар по който и да е тур. Необходимият ви инвентар е нормалният за отлично екипирани спортни обекти – единично въже 40-50м., 15-20 експреса, 3-4 дълги примки. Джаджи не са необходими. За каската – всеки си знае, камък винаги може да ви падне, където и да сте, няма идеално изчистена скала. Особенно трябва да се внимава около тур N8, тъй като не е катерен от много време и не е почистван, а в началото му в първото таванче има доста нестабилни камъни. Другите турове са добре почистени. Добре е да имате помощно въженце 5-6 мм., дълго около 70-80 см. ако ви се наложи да пускате рапел преди карая на тура, защото клиновете са с тесни уши (не важи за тур “Левия нов” и тур “Черепа”). Добре е да си вземете малък бинокъл за да разучите предварително туровете и местата на клиновете. Никъде по скалите не са отбелязани съществуващите маршрути - нито имената им нито, началото им. Затова в началото трудно се забелява дори, че съществуват някакви маршрути или пък клинове.


[b:2c32cc1c53]Относно етиката при посещаване на тези места[/b:2c32cc1c53]

Често се употребява магнезий, затова не е излишно да си вземете малка четка за зъби за някои от по трудните маршрути. Не е желателно да се използват за почистването на скалите от магнезия твърди метални четки, затова ви молим да не ги носите. По някои турове вече има изкуствено изкопани хватки, които са достатъчни и затова копането на хватки и стъпки или поставянето на изкуствени такива не е добра идея и на такива действия “се гледа с лошо око”. По обекта, има възможност да се създадат нови маршрути. Ако все пак решите да правите такива, то нека те да са направени отлично, с качествени и сигурни клинове, от хора с опит в тази област. Добре е да се запази спортния дух, с който са изградени съществуващите сега турове. Бихме искали да ви помолим и да не боядсвате по скалата, каквито и да било знаци и имена на маршрути, независимо дали става дума за нови или вече съществуващи. Нека всичко по обекта си остане такова каквото сте го намерили. В катерачната етика е прието да се отстраняват от скалите опасните нестабилни камъни, които могат всеки момент да паднат, но не и безкомпромисното къртене на скална маса. Молим ви да не променяте скалния релеф, както и нищо по настоящите турове. Относно отпадъците - всеки знае, че в населените места има определени за тази цел контейнери, а най-близкият такъв се намира на 15 мин. пеш от скалите пред хижата. Не палете огън под скалите, за целта на поляната си има направено огнище. Предварително ви благодарим за това, че ще осавите мястото след вас в по-добър вид, отколкото е било преди вас.

[b:2c32cc1c53]Маршрутите[/b:2c32cc1c53]

[img:2c32cc1c53]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/skica_za_vertical.jpg[/img:2c32cc1c53]

[img:2c32cc1c53]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/tabliza_s_turovete.JPG[/img:2c32cc1c53]

[u:2c32cc1c53]Забележка![/u:2c32cc1c53]
Броя на клиновете не е посочен, но на откриването на сезона за Чудните скали, ще бъдат изброени точно всички клинове и ще бъдат допълнени. За сега клиновете по маршрутите са по около 10-15 клина на всеки.
* Категорията важи само за тази част от тура, която е преди проволката. С излизането от тавана (ако въобще е възможно) трудността ще нарастне доста.
** Категорията не е посочена, тъй като за сега не са ни известни завършени изкачвания по този тур, но определено е над VIII.


[b:2c32cc1c53]Описание[/b:2c32cc1c53]

1. [b:2c32cc1c53][u:2c32cc1c53]N1[/u:2c32cc1c53][/b:2c32cc1c53] – Намира се в най-левия край на обекта. Има изцяло надвесен характер, като в първите 10 м. надвеса се слива с две таванчета. Клиновете до 4ти – 5ти са добре поставени, но от там нагоре са на доста големи разстояния един от друг, но за сметка на това са хубави лепени клинове. Добре е да имате 2-3 дълги примки за местата, където скалата влиза навътре, или за под таванчетата.
2. [b:2c32cc1c53][u:2c32cc1c53]N2[/u:2c32cc1c53][/b:2c32cc1c53] –
3. [b:2c32cc1c53][u:2c32cc1c53]N3[/u:2c32cc1c53][/b:2c32cc1c53] – Само първите 3 м. са вертикални, следва малко таванче, което се преминава с 4-5 дълги движения като се тръгва от малко ръбче за две ръце, преминава се през два странични джоба и се излиза над таванчето. Тура продължава в надвес, като се движи през някойлко дълги отвесни дупки за по 2-3 пръста. Сложни са и последните 4-5 движения преди проволката. Там трябва да се мине през вертикално разположени отвори в скалата, кудето се бърка с цяла ръка и ключовите движения са няколко усуквания в тези дупки. Това е единствения тур, който продължава след проволката и преминава големия таван. За сега не са ни известни преминавания над проволката.
4. [b:2c32cc1c53][u:2c32cc1c53]N4[/u:2c32cc1c53][/b:2c32cc1c53] Тавана – Още в началото тура преминава през сериозен таван, движенията по целия маршрут са доста дълги, но пък за сметка на това хватките са големи джобове. Последните 4-5 движения преди проволката се явяват пасажа. Там ви очакват няколко триъгълни ръбчета за 2-3 пръста за първа фаланга.
5. [b:2c32cc1c53][u:2c32cc1c53]Левеия нов[/u:2c32cc1c53][/b:2c32cc1c53] – Надвеса по маршрута започва едва с последните 4-5 м. Турът е лек и подходящ за начинаещи. Екипиран е отлично с нови лепени клинове с големи уши, което дава възможност за удобен рапел от всеки клин. Характерните движения започват от една голяма дупка за две ръце в средата на тура, след което се навлиза в надвеса с няколко дълги движения.
6. [b:2c32cc1c53][u:2c32cc1c53]Черепа[/u:2c32cc1c53][/b:2c32cc1c53] – Още в началото се минава през две малки таванчета, те могат да бъдат заобиколени от ляво, което прави преминаването по лесно. От средата нагоре турът е изцяло надвесен, но всичко е големи джобове така че като цяло не е труден. Ще ви потрябват 2-3 дълги примки за клиновете под таванчетата. Моля не махайте поставения трофей на последния клин от тура...
7. [b:2c32cc1c53][u:2c32cc1c53]N5[/u:2c32cc1c53][/b:2c32cc1c53] – Един от лесните турове на този масив. До средата си е отвесен, а от там нагоре следва надвес. С навлизането в надвеса започват и по-трудните движения. Минава се през 3 последователни изкуствено направени хватки, представляващи странични дупки за 2-3 пръста. Тъй като са странично разположени трудно се виждат, но ако си протегнете добре ръцете нагоре и опипате малко ще ги набарате. В началото на тура има доста цементирани хватки още от едно време, затова централното минаване е малко по-трудно, но става. Може да се заобиколи и отдясно, но това е само преди надвеса.
8. [b:2c32cc1c53][u:2c32cc1c53]N6[/u:2c32cc1c53][/b:2c32cc1c53] – Може би най-лесният тур. Описанието е почти еднакво с това на N5, от средата почва надвес, следват няколко изкуствено копани хватки, в първия момент трудно се забелязват, но започнете ли с правилната ръка се подреждат точно на една ръка разстояние.

Под [b:2c32cc1c53][u:2c32cc1c53]N5[/u:2c32cc1c53][/b:2c32cc1c53] и [b:2c32cc1c53][u:2c32cc1c53]N6[/u:2c32cc1c53][/b:2c32cc1c53], на земята има един голям камък с два лепени клина, които се използват за осигуряване, когато на тези два тура се направи горна осигуровка.

9. [b:2c32cc1c53][u:2c32cc1c53]N7 Мидата[/u:2c32cc1c53][/b:2c32cc1c53] – Началото е по няколко последователни тераски, следва пасаж с малки хватки и трудни движения, след което с навлизането в надвеса има характерно образувание приличащо на мидена черубка, скалата е хлътнала навътре. Тази кръгла вдлъбнатина е висока около 1,5м., преминава се централно, като се използват една странична и една обратна изкуствена хватка. Излизането над мидата е пак в надвес с малки ръбчета. В края на тура около проволката има няколко ковани клина, които са със съмнителни качества (в зависимост от посоката на натоварване някои се вадят с ръка!!!), така че внимавайте.
10. [b:2c32cc1c53][u:2c32cc1c53]N8[/u:2c32cc1c53][/b:2c32cc1c53] – За сега не са ни известни преминавания по тура. Катерили сме го до средата. Началото е по 3-4 м. плоча, като клиновете са на по-голямо разстояние. Тура преминава през два тавана, като около първият има лабилни камъни, с които трябва да се внимава да не се съборят. Под таваните отново преминаването е през няколко изкуствени странични хватки. След излизане от тавана всичко до края е надвес.Надяваме се с написването на този гидовник, все повече хора да започнат да посещават този прекрасен обект. Искаме да отбележим пред вас, че ежегодното откриване на сезона за катерене на Чудните скали се провежда в почивните дни около 24 май. За 2005 г. това ще бъдат дните 21-24 май. Varnaclimbing team Ви кани на тази среща, за да отбележим заедно началото на катерачният сезон. Дано и тази година се съберат хора от цяла България, така както миналата година дойдоха много хора. Приятно катерене!!!


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 6473 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Гидовник:
Северната стена на връх Злия зъб
Югозападната стена на вр. Ушите - тур "ВИФ"
Катерене в района на Гарваница
Обща характеристина на скалите около Райското пръскало
Vallorcine
Югоизточната стена на вр. Злия зъб - тур "Хасково"
Как да стигнете до скалите над село Сестримо
Райски скали - Петимата от Хиндукуш
Момини скали, Източни Родопи, Югозападен масив - информация от април 2007 година
Враца, Централна стена, Централна част - тур "Дъгъл Хейстън / България 1300"


Важни новини !!!


 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap