Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Райски скали - тур "Хасково"Димитър Колешев  |  Редактирана на 11/02/2005


[b:b2baa903fa]ПОДХОД ДО СТЕНАТА:[/b:b2baa903fa]

По пътеката за Райското пръскало. Когато се стигне до водопада се подсича надясно покрай него. Около 25 мин.

[b:b2baa903fa]НАЧАЛО НА МАРШРУТА:[/b:b2baa903fa]

Оригиналното начало на маршрута е голяма ниша, от която започва голям таван минаващ диагонално надясно на около 50-100 метра от Райското пръскало. Възможен е по-лесен вариант на около 50 метра по-надясно от една малка дупка, от която се излиза на ръб.

[b:b2baa903fa]ПЪРВО ИЗКАЧВАНЕ:[/b:b2baa903fa]

На 2-3 август 2002 година от Димитър Колешев - соло (маршрутът е все още незавършен). Но до включването с тур "Цанко Бангиев" до 5-то въже може да се катери спокойно.


[b:b2baa903fa]ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА:[/b:b2baa903fa]

[b:b2baa903fa]1 въже:[/b:b2baa903fa]

Голям диагонален таван с цепнатина отдоло. Възможен е и по-лесен вариант отдясно по малък ръб и полегати плочи. Дължина 50 метра. На на варианта с тавана няма клинове и е около 5- категория. Обикновенно плочите под тавана са мокри. Необходими са френдове и клеми или големи ексцентрици.

[b:b2baa903fa]2 въже:[/b:b2baa903fa]

Камина, която в долната си част има малко таванче, което се заобикаля по плочата вдясно. След камината следва таван с широка цепнатина отдоло, по която се травесира и излиза отдясно. Обикновенно камината и тавана са мокри и покрити с лишеи. Небходими са по-големи френдове или ексцентрици. Дължина 30 метра. Има 1-2 клина. 6- категория.

[b:b2baa903fa]3 въже:[/b:b2baa903fa]

Диагонално катерене надясно по малък ръб. Оттам по плоча се прехвърля наляво до тревист кулоар. На голямата поляна може да се направи осигуровка или да се продължи до големият таван. Началото на въжето обикновенно е мокро, особенно когато духа откъм водопада. Дължина 30 метра. Има 1 клин. 5- категория. Необходими са клеми и френдове.

[b:b2baa903fa]4 въже:[/b:b2baa903fa]

Много късо въже. Включва се в тур "Цанко Бангиев" и след 5 метра се траверсира надясно по терасата до средата на големият таван. Може да се премине и като 3 въже, но трябва да се носят дълги примки за отклоняване на въжето. Дължина около 10 метра. 1 клин. 3 категория.

[b:b2baa903fa]5 въже:[/b:b2baa903fa] Катери се диагонално наляво през целият таван (около 3-4 м само в таван). Проблемно излизане от тавана (необходима е микроклема или кука, но май вече там има оставена една клема). Следва диагонално катерене надясно (възможно е свободно преминаване) през леки надвеси до плоча с два стърчащи анкера. Продължава се по слабо оформен винкел отдясно на плочата. Необходими са френдове и клеми. Дължина около 30 метра. 10 клина, от които 6 анкера. 6 А2+ категория.

[b:b2baa903fa]6 въже:[/b:b2baa903fa]

Винкел без възможност за осигуряване до голямата люспа с цепнатина отдоло (около 6-7 метра без възможност за осигуряване). Тук са възможни два варианта: траверс наляво към тур "Цанко Бангиев" и оттам нагоре по голямата цепнатина или директно преминаване по два дюбела, което е и оригиналният вариант на маршрута. От там се продължава диагонално нагоре по ронлива широка цепнатина. Неоходими са клеми и френдове. Дължина около 30 метра. Има 4 клина, от които 2 са дюбели. 5+ А1 категория.

[b:b2baa903fa]7 въже:[/b:b2baa903fa]

Винкел с дюбели до таваните. Катери се диагонално през таванчетата по анкерни болтове (скалата е доста мека и податлива в продължение на около 3-4 метра и ако анкерите се натоварват навън може да излязат). Излиза се през надвесен винкел. Неоходими са клеми, френдове и може би небесни куки за по-късите катерачи. Дължина около 30 метра. 12-13 клина, от които 10 са анкери или дюбели. 5+ А1 категория.

[img:b2baa903fa]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/Canko-Bangiev-Xaskovo.gif[/img:b2baa903fa]

[b:b2baa903fa]ХАРАКТЕРИСТИКА НА МАРШРУТА:[/b:b2baa903fa]

Трудно изкуствено катерене по тавана на 5 въже и много досадно набиране по болтове на 7 въже. Иначе останалата част е доста красиво свободно катерене, с няколко неосигурени пасажа. Има възможност за спускане на рапел по маршрута и на осигуровките има по 1-2 анкерни болта.

[url=http://www.verticalworld.net/coppermine/displayimage.php?album=50&pos=1]Много добър изглед на целият маршрут и стената[/url]

[b:b2baa903fa]ВРЕМЕ НЕОБХОДИМО ЗА ИЗКАЧВАНЕ:[/b:b2baa903fa]

Около 4 часа.

[b:b2baa903fa]ПЪТ ЗА СЛИЗАНЕ:[/b:b2baa903fa]

По пътя на изкачването. Има добър рапелен път. Възможно е слизане с пандюл по оригиналният маршрут на "Цанко Бангиев".


[b:b2baa903fa]СХЕМА НА МАРШРУТА:[/b:b2baa903fa]

1. Тур "Хасково"
2. Тур "Цанко Бангиев"

[img:b2baa903fa]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/haskovo-rai1.gif[/img:b2baa903fa]
[img:b2baa903fa]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/haskovo-rai2.gif[/img:b2baa903fa]


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2019 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 11/02/2005 от Коментирайте
Много добре изглежда! Явно ще трябва да се планира ходене на х.Рай... ;) не само заради този маршрут - има доста предизвикателства в района. А и при Чочо си е гот :) виждахме се с него на Пампорово, обещах му да му гостуваме...

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Гидовник:
Как да стигнете до скалите над село Сестримо
Северната стена на връх Злия зъб
Обща характеристина на скалите около Райското пръскало
Райски скали - Петимата от Хиндукуш
Райски скали - списък на маршрутите
Враца, Централна стена - Тур "Винкелите"
Югозападната стена на вр. Ушите - тур "ВИФ"
Вариант "Плевен - Стрелец - Плевен" на Еленин връх
Враца, Централна стена, Централна част - тур "Дъгъл Хейстън / България 1300"
Югоизточната стена на вр. Злия зъб - тур "Хасково"


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2019

Sitemap