Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Нов гидовник за катерачен обект "Дивдядово"Екип от Варна и Шумен  |  Редактирана на 17/01/2005


[b:eda91a242c]Автори на гидовника:[/b:eda91a242c]

На разделите "Обща характеристика" и "Етика при посещение на обекта" са Люси Родинa, Алдо Давидов и Аспо Вълчев и Пламен Петров. Графичният дизайн на снимката с маршрутите е изготвен от Таня Томова със съдействието на Милен Цветанов. Автор на коментарите за маршрутите е Пламен Петров, който направи и снимката на маршрутите. Коментарите и категоризациите на маршрутите са съгласувани със всички шуменски катерачи и варненците Алдо и Аспо, които оказаха безценна помощ при екипирането на новите маршрути.


[b:eda91a242c]Обща характеристика[/b:eda91a242c]

Скалният обект се намира в близост до Шуменския квартал “Дивдядово”. Шуменското плато ни предоставя един огромен набор от скални обекти, но за съжаление те не са екипирани и затова катерачният обект се ограничава до една отделена от основното плато скала. Тя се намира в подножието на самото плато и е оградена от запад, север и изток от възвишенията, изграждащи платото. Този фактор и фактът, че скалите са с южно изложение, прави обекта предпочитано място за катерене през есенните, слънчевите зимни, и пролетните дни. Мястото е защитено от вятър и единственото, което ви е необходимо, за да покатерите там, дори и през най-студения зимен ден, е той да е слънчев. Затова слънчевите есенни и зимни дни се превръщат в изключително приятно катерене – нещо, което наистина не трябва да се пропуска. Скалите не са ронливи, а туровете са добре почистени и падащите камани не са често срещано явление, но все пак ще е по-добре да си носите каските.

[img:eda91a242c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/divdydovo_1.jpg[/img:eda91a242c]

Пътищата за достигане са два. Единият тръгва от гр.Шумен, изкачва Шуменското плато, минава през паметника “Създателите на българската държава”, където свършва пътя за автомобили и по маркирана със зелен цвят екстремна туристическа пътека се слиза до скалите. Пътеката тръгва от югозападния край на паркинга при споменатия паметник , където можете да паркирате автомобила си, и до скалите трябва да вървите около 20 мин. Другият тръгва от кв.Дивдядово и с автомобил може да се стигне до х-л Бохеми, където пътят свършва (тук е и последното място, където има вода) и се продължава по кратка и не много стръмна пътека през гората, маркирана с традиционната туристическа маркировка в зелен цвят(това е другия край на споменатата по-горе пътека). Времето, което трябва да вървите пеш е 10 мин. Като по-бърз и лесен начин за достигане до скалите бихме ви препоръчали втория вариант. Ако пътувате с БДЖ, най-добре е от гарата да използвате такси до х-л Бохеми(кв.Дивдядово). Ще ви струва мах. 1,50лв.–2лв., което за 3-4 човека излиза на цената на градския транспорт.

Обекта е разработен в периода 1988г. - 1989г. от силния по това време алпийски клуб “Мадарски конник”. Поводът е организираното състезание там и на шуменци е била възложена задачата да екипират туровете. Няма две мнения за свършената работа – тя е отлична, за което сме им изключително благодарни. Създадени са 10 тура, от които 9 са чудесно екипирани със лепени клинове и един с ковани. Лепените клинове са с малки уши и не се набиват на око от съседния връх. С изключителна етика са надписани туровете – използвана е червена боя, но надписите са изключително малки (за разлика от други български обекти...). Използваното количество клинове на всеки един тур е напълно достатъчно и гарантира за отличното осигуряване на катерещите се. Употребата на “джаджи” се налага само при катеренето на тур Толбухин, тъй като по него има поставени само 3 лепени клина и ако имате желание да се изкатерите и след третия клин, е добре да си приготвите няколко клеми. Иначе, инвентара който ви е необходим и напълно достатъчен е 10 експреса, 4-5 по-дълги примки, въже и личната екипировка – седалка, устройство за осигуряване, еспадрили...

През септември 2004г. шуменски и варненски катерачи направиха нови маршрути и осигуриха допълнително някои от старите. Така катерачният обект стана чудесно място за всички начинаещи и напреднали катерачи. Общо има 15 маршрута ,предлагащи разнообразно катерене, представено от гладки плочи, тавани, надвеси, винкели, една “мръсна” широка цепка и т.н.

Като цяло височината на скалите достига 30м.-35м. През средата на скалата на височина от около 25м. минава малка и опасна при мокри скали, пътечка, подобна на пътеката на Устето, водеща до малката къщичка по средата на скалите. Изброените в таблицата турове достигат до тази пътека. За съжаление са екипирани само до там. Има разработени няколко варианта за продължение на туровете след пътеката, но те са непопулярни и изключително несигурно екипирани с ковани клинове през голямо разстояние*, поради което се катерят много рядко**.

[b:eda91a242c]Относно етиката при посещаване на тези места[/b:eda91a242c]

Често се употребява магнезий, затова не е излишно да си вземете малка четка за зъби за някои от по трудните маршрути. Не е желателно да се използват за почистването на скалите от магнезия твърди метални четки, затова ви молим да не ги носите. По някои турове вече има изкуствено изкопани хватки, които са достатъчни и затова копането на хватки и стъпки или поставянето на изкуствени такива е забранено. По този обект, както и по скалите на цялото Шуменско плато има възможност да се създадат нови маршрути. Нека те да са направени отлично, с качествени и сигурни клинове, от хора с опит в тази област. Добре е да се запази спортния дух с който са изградени съществуващите сега турове. В катерачната етика е прието да се отстраняват от скалите опасните нестабилни камъни, които могат всеки момент да паднат, но не и безкомпромисното къртене на скална маса. Молим ви да не променяте скалния релеф, както и нищо по настоящите турове. Относно отпадъците-всеки знае, че за целта в населените места има определени за тази цел контейнери, а най-близкият такъв се намира на 10 мин. пеш от скалите.

Пожелаваме ви приятно катерене и не забравяйте да ни потърсите щом решите да ходите по тези места, за да си направим едно голямо ходене на скали !!!

=============================================================

* за споменатите клинове не ни е известна датата на поставянето им и хората, от които са били поставени.
** за последните 4 години не са ни известни изкачвания по тези варианти за удължаване на туровете.


[b:eda91a242c]МАРШРУТИТЕ:[/b:eda91a242c]

[img:eda91a242c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/divdydovo_map.jpg[/img:eda91a242c]

[img:eda91a242c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/divdydovo_routes.gif[/img:eda91a242c]

[b:eda91a242c]Заб.[/b:eda91a242c] В броя клинове не са включени допълнителните на последната осигуровка.

[b:eda91a242c]1. и 2. Учебни маршрути[/b:eda91a242c]
- Екипирани с лепени клинове от варненските катерачи с цел тренировка на катерене с долна осигуровка от начинаещи.

[b:eda91a242c]3. тур Пътят на мравките[/b:eda91a242c]
- Изключително впечатляващ с комбинацията си от трудни и различни движения, спортен тур. Началото, от дясната страна на входа на малка ниша, е в надвес с 4-5 последователни ключови силови движения. След това, преминавайки през обратна хватка, се излиза на плоча с характерни дупки за 1-2 пръста и малки ръбчета. Маршрутът завършва с рапелен клин.

[b:eda91a242c]4. тур Хаос[/b:eda91a242c]
- Разнообразен тур, започващ с малък таван, който се заобикаля отдясно, продължавайки по лек винкел. Слиза се на рапел от последните 2 клина.

[img:eda91a242c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/venci_na_haos.jpg[/img:eda91a242c]

[b:eda91a242c]5. тур Валс[/b:eda91a242c]
- Плочата, с която започва Валса е последвана от два тавана. Първия може да бъде преминат директно или заобиколен отдясно. За преминаването на втория се използва обратна хватка, от която с дълго протягане се достига до 3 малки хватки, след които се излиза от тавана. Завършва в близост до края на тур Хаос с рапелни клинове.

[b:eda91a242c]6. тур Винкела[/b:eda91a242c]
- Започва в типичен винкел и е много приятен за катерачи с по-малко опит. Втората половина предлага на два пъти варианти за преминаване отляво и отдясно. За съжаление между 5-я и 10-я метър има прекалено много копани хватки , останали от проведено състезание за скорост.

[b:eda91a242c]7. тур Зеленият гущер[/b:eda91a242c]
- Гладка и трудна плоча, с много малки и отдалечени ръбчета и гадни за преминаване хватки на триене. Ключовият пасаж е в началото.Може да продължи по тур Винкела.

[b:eda91a242c]8. тур M@ilo[/b:eda91a242c]
- Началото е технична плоча с малки хватки, но след 1-я клин има естествени дупки в скалата , които ако се улучат по най-добрия начин правят катеренето леко и приятно. Да не се продължава по широката вертикална ниша , а да се премине надясно по плочата. Ако началото затрудни някои катерачи, то те могат да тръгнат по тур Толбухин и след 3-я клин да се включат наляво в маршрута.

[b:eda91a242c]9. тур Толбухин[/b:eda91a242c]
- Плоча подходяща за начинаещи. Клиновете са до 5-6 м. Има вариант да се продължи нагоре, но са необходими 3-4 клеми. Краят на маршрута е във входа на малка пещера, от която може да се излезе на пътеката.На този етап го предлагаме да се ползва като по-лесен вариант на тръгване по тур Mailo.

[b:eda91a242c]10. тур Академик[/b:eda91a242c]
- Екипиран наскоро с лепени клинове и следва характерна вертикална цепнатина.Да не се бърка с вариантите отдясно и ляво с копани хватки, които са останали от проведено на тях състезание за скорост. Завършва с 2 рапелни клина, които могат да се използват и за установка.

[b:eda91a242c]11. тур Мария[/b:eda91a242c]
- Първата част е плоча с не много ясно изразени ръбчета. Втората започва с малко таванче с големи хватки, от които се преминава през ключова триъгълна хватка наподобяваща малко рогче. Следва лек улей с положителен наклон, но без хватки. За дадената категория препоръчваме последните метри да се преминат само по плочата , без стъпване вляво от улея. Турът завършва с два лепени клина.

[b:eda91a242c]12. тур Стъпката[/b:eda91a242c]
- Сравнително леката плоча до 3-я клин неусетно те пренася в труден участък с малки хватки и стъпки , някои от които са ключови. А лекия надвес направо се опитва да те изхвърли от скалата. За да не се стори маршрута прекалено труден трябва да се запомни обратната хватка над 4-я клин и малката стъпка силно вдясно след включването в 5-я клин.

[b:eda91a242c]13. тур Марсианец[/b:eda91a242c]
- Започва със силно врязана в скалата цепка с характерни големи джобове. Цепката пресича добре изразен таван. Преминава се през нея и се достига до площадката, където може да се направи свръзка (има 3 клина) или да се продължи по винкела и да се излезе до пътеката. По маршрута освен лепените има и няколко останали ковани клина. Дължината до площадката е 17м., а от там до края на тура – 12 м. В края на тура, на самата пътека има 2 лепени клина.

[img:eda91a242c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/marsianeca.jpg[/img:eda91a242c]

[b:eda91a242c]14. тур Мамут[/b:eda91a242c]
- Тръгва се по малки ръбчета в лек надвес, като се излиза на плоча с положителен наклон. Следва надвес, после плоча, която има три варианта за преминаване. Желателно е тя да бъде премината централно, тъй-като вариантите отляво и отдясно може би ще намалят категорията. В края на плочата се преминава ключовия пасаж – сериозен надвес с 3 копани хватки.До скоро това бе краят на тура , но сега той е удължен с още 5 метра. Маршрутът завършва с 2 лепени клина над мълък таван , който не се преминава , но затруднява последната осигуровка. Това е единственият маршрут на обекта , при който ако се катери с 40 м въже трябва да се внимава, тъй- като двата края свършват на 1-2 метра от земята.

[b:eda91a242c]15. тур Вълнà[/b:eda91a242c]
- Маршрута се намира в най-дясната част на масива - започва в надвес, който преминава в плоча с малки хватки. Заедно с Мамут са едни от най-атрактивните маршрути на обекта. Категорията е дадена като се преминава през плочата при 6-я клин с много малка хватка. Сравнително трудно е закачането на 4-та примка. Разстоянието между някои клинове е по-голямо от нормалното за спортни турове , което допълнително повишава неговата трудност.

Освен тези 15 тура, на скалите има и още няколко учебни, и такива, които са били използвани на споменатото състезание за скорост. Ние няма да ги разгледаме подробно в този гидовник, тъй като те не са екипирани и за съжаление не са почистени от лабилните камъни понеже не се катерят много често.Това са маршрути с дължина между 10м. и 20м. Разположени са между изброените по-горе 15 тура. Те нямат имена и началото им не е отбелязано с никакви знаци на скалата. За съжаление е удобно да се катерят само на горна осигуровка, защото по тях няма поставени клинове, но пък за сметка на това, в края на всеки един са поставени един до друг по два лепени клина. По тези клинове за установка в краищата им можете да ги разпознаете и да видите от къде точно минават. Внимание!!! Предупреждаваме Ви, че тези маршрути, за разлика от 15-те наименовани, не са почистени и има реална опастнист от падащи камани! Надяваме се все повече хора да започнат да посещават тези прекрасни скали.

* Този гидовник не е предназначен за продажба. Създаден е за безплатно разпространение по всички възможни начини и има за цел да ви запознае с още едно хубаво място в България, където може да се катери. Надяваме се да останете доволни от Дивдядовските скали.

[b:eda91a242c]Приятно катерене ![/b:eda91a242c]

=============================================================

[b:eda91a242c][url=http://www.verticalworld.net/articles/uploads/docs/guiding_book_divdydovo.doc][color=red:eda91a242c]Гидовник Дивдядово - Шумен в WORD формат[/color:eda91a242c][/url][/b:eda91a242c]


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2601 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Гидовник:
Катерачен обект “ЧУДНИТЕ СКАЛИ”.
Тур "Соло" - Еленин връх
Райски скали - тур "АК Трапезица"
Враца, Зъбът - тур "Кучешкият зъб"
Райски скали - Петимата от Хиндукуш
Райски скали - тур "Г.И.Т. или Пингвин"
Райски скали - списък на маршрутите
Спортно катерене на Тепетата в Пловдив
Катерене в района на Гарваница
Обща информация за катерачните райони в Югоизточна България


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap