Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Обща информация за катерачните райони в Югоизточна БългарияДимитър Колешев  |  Редактирана на 26/12/2004


[b:5562747575]УВОД[/b:5562747575] (от 5 юни 2003 година)

В този гидовник са засегнати не само обектите около гр. Хасково, но и райони, на които се катерят активно катерачи от гр. Димитровград, а в последните месеци и от гр. Кърджали. Също така в този гидовник не са описани скалите до яз. Кърджали, защото там до колкото е известно има само 1-2 маршрута, които се катерят на установка. Също така не са описани и няколко малки района в близост до село Горно Брястово, които не представляват почти никакъв интерес поради разположението си, а и заради своите особенности.

Освен това има информация и за един пясъчников боулдър район в близост до град Харманли, който според твърденията на един димитровградски катерач е "супер як", но той все още не e проучен и на него понастоящем има-няма 1-2 проблема.

В общи линии, би могло да се каже, че най-голяма забележителност в този район представляват Момини скали, на които до този момент съществуват над 60 самостоятелни маршрута от 3 до 7 категория. Трябва да се отбележи обаче, че там се практикува единствено и само традиционен стил на катерене (т.е. на скални клинове и джаджи), a това означава, че там няма нито един спортен маршрут. В същият този район всяка година Димитровградският алпийски клуб "Хеброс" организира алпиниада в края на месец април.

[img:5562747575]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/Arda.jpg[/img:5562747575]

[i:5562747575]Южният масив на Долно Черковище[/i:5562747575]

Друга сериозна забележителност, е районът до село Горно Брястово, известен като Гарваница. Това, което може да се каже за него е, че той има сериозен и все още неусвоен потенциал за боулдър. Понастоящем там са известни над 40 самостоятелни боулдър маршрута и около 10 техни варианта (проблема). Районът е посещават предимно от катерачи от град Хасково.

[b:5562747575]МЕСТНА КАТЕГОРИЗАЦИЯ.[/b:5562747575]

[b:5562747575]Боулдър категории[/b:5562747575]

Категориите посочени при боулдър са за изкачвания след разучаване, от което следва, че при онсайт те могат да бъдат с около половин-един нюанс по-високи. До голяма степен категориите са взаимствани от маршрути по Устето и Света Троица, Велико Търново, като се е имало впредвид трудността на отделните боулдър пасажи по маршрутите. Също така боулдърите от 4с/5а могат да бъдат сравнени с Fb 6c като трудност, като за основа се имат впредвид боулдъри катерени в района на Шамони, Франция. Но както може и да се очаква тази категоризация е неточна и от тази степен нагоре няма гарантирана база за сравнение. Освен това някои от боулдърите могат да бъдат отбелязани с знака "!". Това означава, че паданията са неприятни и е добре да се катери с краш падове или партньр, който да ви пази за по-голяма сигурност.

[b:5562747575]Kатегории за спортни и традиционни маршрути.[/b:5562747575]

Категориите посочени за спортни маршрути в района на Гарваница са също за изкачвания след разучаване, така че онсайт трудността би трябвало да бъде по-голяма. Някои от тези маршрути са отбелязани с знака "!", което означава, че при осигуряването се използват или само клеми и френдове, или болтове комбинирани с клеми и френдове, или разстоянията между осигуровките са опасни с потенциал за падане на земята.

При традиционните скални маршрути в райони като Момини скали и Орлови скали, категориите са посочени за онсайт преминавания и в сравнение със спортните маршрути трудността им може да се окаже, че е завишена с един-два нюанса, в зависмост от психическата трудност по маршрута. За по-страшничките отново има знак "!". Категориите в тези райони по принцип съответстват на тези по Врачанският масив, но е възможно да се открият и различия поради факта, че често категориите са субективни. Броят клинове посочен за всяко въже включва всички клинове по неговата дължина, включително и тези на площадката, която следва.

[b:5562747575][url=http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/map_southeast_bulgaria.jpg]Карта на региона[/url][/b:5562747575] (с цифри са отбелязани главните катерачни обекти)

1. Гарваница
2. Айкас
3. Орлови скали (Доганкая)
4. Момини скали
5. Северен масив на Долно Черковище
6. Южен масив на Долно Черковищя
7. Устрен - Джебел

[b:5562747575]Приятно катерене ![/b:5562747575]


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2662 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Гидовник:
Враца, Централна стена, Източна част - тур "Народна армия"
Вариант "Плевен - Стрелец - Плевен" на Еленин връх
Райски скали - тур "Хасково"
Нов гидовник за катерачен обект "Дивдядово"
Враца, Долен Централен масив, Урвич - тур "Оптимал"
Анталия, Турция
Югозападна стена на вр. Ушите - тур "Шумен"
Райски скали - тур "АК Трапезица"
Враца, Зъбът - тур "Кучешкият зъб"
Райски скали - тур "Свежен"


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap