Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Обща информация за Мальовишкият дял на РилаДимитър Колешев  |  Редактирана на 21/12/2004


[b:492384ef1b]Увод.[/b:492384ef1b]

Със своето разнообразие от над 20 стени с височина от 100 до 400 метра, Мальовишкият дял на Рила е един от най-алпийските райони в България и безспорно може да се нарече "люлката" на българският алпинизъм. Понастоящем има прокарани над 200 традиционни маршрута като първите изкачвания датират от 1930 година. Скалата е гранит, но на места е примесена с гнайст, което я прави доста ронлива и опасна. Такива стени са Югозападната стена на Злия зъб и някои от Дяволските игли. Повечето маршрути са правени с изкуствено катерене, но доста от тях вече са преминати свободно. Също така не липсват и нови, модерни линии за спортно катерене като някои маршрути на Куклата, Ушите и Еленка. Съществуват и трудни традиционни маршрути, които се преминават почти изцяло на джаджи.

[b:492384ef1b]Основна информация.[/b:492384ef1b]

Най-лесният начин да се стигне до Мальовица е като се хване автобус от София за Самоков и в последствие микробус от Самоков, който ще ви свали на паркинка пред УЦ "Мальовица". През зимата може и да имате известни проблеми, но само ако се придвижвате късно привечер или при силен снеговалеж. Поради статута на Национален парк желаещите да бивакуват на палатки (особенно в близост до х. Мальовица) могат да бъдат неприятно изненадани от лоши рейнджъри или хижари, но това е само при положение, че не ви мързи да походите още половин-един час нагоре. Колкото до нощувка на закрито можете да избирате между луксозният хотел "Ален мак", старата, но все още поддържана сграда на УЦ "Мальовица", старият и запустял хотел "Мальовица" или неподдържаната и вече доста очукана хижа "Мальовица". Храната можете да си я носите отдоло, ако ще ходите по-надалеч, иначе спокойно можете да се храните в новият хотел, където обслужването и храната са безупречни. В УЦ хората са много мили и отзивчиви, така че можете да им се доверите напълно. Колкото до хижата - там храната не винаги е прясна и трябва добре да внимавате с нея, ако не желаете да ви сполете някое чревно разстройство.

Телефони за контакт с хижаря на х. Мальовица (Любомир Кръстев): 048/944359 и 087/570006.

[b:492384ef1b]Сезони[/b:492384ef1b]

Най-доброто време да покатерите през лятото е от средата на юни до края на септември. През останалото време на така наречените междинни сезони ви очаква сериозно мръзнене или неприятно мокрене. През зимата може да се катери микс от началото на декември до средата на април, но вероятно февруари е най-добрият месец за това, въпреки че зимата на Куклата често може да се катери с еспадрили и торбичка за магнезий.

[img:492384ef1b]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/2_01.jpg[/img:492384ef1b]

[b:492384ef1b]Екипировка[/b:492384ef1b]

Какво да ви кажа - хубаво е да си носите поне един комплект клеми, а на по-старичките и непопулярни маршрути - чук и един-два клина (за всеки случай), ако се наложи да спасявате кожата. Колкото до старите, "якички" изкуствени маршрути, е за там си помислете добре -
поне 15-20 примки, от които 5-6 дълги, поне една стълбичка, въпреки че повечето стари А4-ки в България се минават и без тях, чук задължително, добър комплект клеми и поне 3-4 френда, ако искате да ви е сигурна работата. Всичко това е необходимо, защото на някои от старите маршрути липсват клинове, роолплъзи, а вероятно и цели пасажи ... Въжето е най-добре да бъде двойно, но ако нямате такова, поне да е 60-метрово, за да можете да бягате отвсякъде. За каска, не знам. Дано да са ви здрави главите ...

[b:492384ef1b]Гидовници[/b:492384ef1b]

Рила - алпийски маршрути (Синия гидовник). Издаден през 197... година от Българската федерация по алпинизъм. Доста от схемите са или неверни или със старата категоризация, така че не му се доверявайте изцяло.

Алпийски обекти в България. Автори: Венелин Петров и Емануил Деянов. Издаден през 1986 година и преписан в по-голямата си част от по-горният гидовник. Още по-малко доверие.

Освен тези гидовници в големият салон на УЦ "Мальовица" има една доста добра картинна галерия с очертанията на маршрутите (поне на по-старите от тях).

[b:492384ef1b]Категории[/b:492384ef1b]

Като се заговори за категории, човек може спокойно да си навлече куп неприятности, защото както много добре ви е известно, някои си имат дълги ръце или пък са високи само по 1,65 м като мен, или като Христо Проданов и Кирил Досков - са около 2,50 м в разпер. Така че ако ще ходите на някои от техните маршрути или си носете въдица или се научете да катерите поне 7-8 категория, защото иначе ви е спукана работата. По принцип категоризациите са малко старички и овехтели, но пък на някои от новите маршрути може би са леко занижени, така че отново внимавайте. В повечето случаи когато отивате на някое А4 можете да бъдете уверени, че трудността не е повече от А2 (за повече информация погледнете в [url=http://www.verticalworld.net/articles/article.php?id=80]Категоризация на изкуственото катерене[/url]). Колкото до старите 6-ци - някои може и да са толкова, но доста от тях са по-лесни, така че не се депресирайте от старите категоризации, ами ходете и ги катерете спокойно. Разбира се, срещат се и 5-ци (като на по-горе споменатите Х.П. и К.Д.), по които на дребосъците ще им се наложи да направят по 2-3 движения от 6/6+ категория, за да се докопат до големите хватки. Недай си боже категорията да е по-голяма, сами си направете сметка какво ви очаква. На повечето маршрути описани в гидовника в този сайт е дадена само категорията при свободно преминаване, но това не означава, че те не могат да се катерят и изкуствено. Както и на някои маршрути, на които е дадена изкуствена категория - това не означава, че не се преминават свободно (такива като "Веждите" на Злия зъб, например). Но при тях се изисква неколкодневно висене на сложните пасажи, с цел заучаване, което средностатистическият катерач в България едва ли ще вземе да прави. И така, накрая, вярвам че ви стана ясно, че нищо не ви е ясно :-) Затова ще завърша простичко: когато тръгвате по някой маршрут, по-добре го надценете, отколкото да го подценявате.

[b:492384ef1b]Приятно катерене![/b:492384ef1b]


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3330 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Гидовник:
Обща информация за катерачните райони в Югоизточна България
Враца, Зъбът - тур "Кучешкият зъб"
Враца, Централна стена, Източна част - тур "Народна армия"
Вариант "Плевен - Стрелец - Плевен" на Еленин връх
Боженица
Нов гидовник за катерачен обект "Дивдядово"
Северната стена на връх Злия зъб
Катерене в района на Русе
Vallorcine
Враца, Долен Централен масив, Урвич - тур "Оптимал"


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap