Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Май шуробаджинащината е все още на мода във ФБАКДимитър Колешев  |  Редактирана на 17/12/2004


Дневен ред на заседание на УС на ФБАК проведено на 09.12.2004 г. в Спортната палата (ще засегна само точките, които са тема на тази статия):

...
5. Проект на Кирил Русев за ново лого на ФБАК.
6. Предложение на фирма “Бианор” за изработване на нов интернет сайт на ФБАК.
...

След единодушно приемане на дневния ред и разискванията по него, Управителния съвет взима следните решения:

...
6. Управителният съвет приема предложението за ново лого на ФБАК.
7. Управителният съвет приема предложението на фирма “Бианор” за изработване на нов интернет сайт на ФБАК. Консултант по изработването на сайта от страна на ФБАК е Кирил Русев.
...

[u:ea26a9e7b3]Накратко моите виждания по проблема[/u:ea26a9e7b3].

Ако приемем, че ФБАК е частна фирма или частно лице, тя може да си позволи сама да избере и възложи на когото си иска изработването на уеб сайта или лого. В този случай обаче говорим за обществена организация, с много членове, които също са такива организации. Едноличното или в тесен кръг взимане на подобни решения вече няколко пъти доведоха до пагубни резултати, едното от които е сайтът, с който разполага в момента Федерацията. Той е под всякаква критика. Правилно решение е да се хване фирма специализирана в тази дейност, а не ентусиазти на доброволни начала, но не е правилно това да се прави без конкурс или без наличието на поне 5-6 оферти на различни фирми - конкуренти в тази област. Освен това никъде и пред никого не беше публично оповестено решението за подобно начинание, никой не знаеше за него и фирмите, който биха проявили съответното желание за изработването на такъв сайт не знаеха за него. Тук все пак става дума и за пари. Един качествен сайт не струва по-малко от 1000 лв. и ще бъде глупаво Федерацията отново да експериментира стреляйки в тъмното и да похарчи тези не малко пари, които идват от джоба на нейните членове. Разумното решение е УС да преразгледа това свое становище, да опевести крайна дата за подаване на оферти, примерни проекти и едва тогава да възлага на когото тя си избере изработването на този уеб сайт.

За логото. В този случай работата е още по-сериозна и едва ли логото на ФБАК може да бъде само един единствен избор. Ако не се лъжа в този случай уважаващите себе си фирми и организации правят сериозни конкурси с достатъчно време за неговото изработване. Това не става така - някой да каже хей приятели я вижте какво лого направих, дайте да сменим старото с него, че то е вече много изтъркано и глупаво. Федерацията е известна с това си лого и неговата промяна не може да стане по този шуробаджинашки метод. По-добре е да се похарчат още 500 лв. и с това да се ангажират няколко художника, отколкото после да станем за смях с новото си лого. Имижда на една фирма се гради именно на този знак. Той показва какво представляваме като организация, показва какво е основното ни занимание и още куп други неща, които само специалист в тази област ще пресъздаде правилно. А и не че старото лого е лошо – за да се спестят средства можеше към него да се добави само една буквичка и ето ти решение на проблема. Това което трябва да направи УС, ако е наистина такъв, е да преразгледа това свое становище, да опевести крайна дата за подаване на примерни проекти и едва тогава да избира кое и чие лого ще стане символ на Федерацията.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1917 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 17/12/2004 от Коментирайте
Здравейте Г-н Колешев, Взимам отношение по поставените от вас въпроси, защото по двата проекта аз се явявам отговорник и може би мога най- ясно да осветля проблема.
1. Запознавам ви с един параграф от устава на ФБАК:

Правомощия на управителния съвет

Чл.16. Управителният съвет:
1. представлява федерацията и определя обема на представителната власт на отделни негови членове;
2. осигурява изпълнението на решенията на общото събрание;
3. разпорежда се с имуществото на федерацията при спазване изискванията на устава;
4. подготвя и внася в общото събрание проект за бюджет;
5. подготвя и внася в общото събрание отчет за дейността на федерацията;
6. определя реда и организира извършването на дейността на федерацията, включително и тази в обща полза, и носи отговорност за това;
7. определя адреса на федерацията;
8. определя организацията на администрацията на федерацията, реда за назначаване на лица и размера на възнагражденията;
9. взема решения по всички въпроси, които по закон или съгласно устава не спадат в правата на друг орган;
10. изпълнява задълженията, предвидени в устава.


Тоест, това отговаря напълно изчерпателно на въпроса какви решения и в каква форма е упълномощен да взима УС на ФБАК.

2. Сайтът, който ще бъде създаден, ще бъде създаден професионално от една от най- големите и водещи фирми у нас в областта на софтуеъра и уеб- услугите. ФБАК няма да даде и стотинка за изготвянето му. Договореността с фирмата, която беше постигната, не беше лесно препятствие и просто щракане с пръсти. Сайтът на свободния пазар струва иначе около 5000- 6000лв.

3. За логото на ФБАК - то не е изготвено от мен, аз бях отгорник за изготвянето му. Това личи от решение на УС още през август месец тази година. Това решение баше взето след като отговорника за връзки с медиите Михаил Михайлов предложи на УС изработка на ЛОГО за 250- 300 Евро. Новото лого е изработено в 10 различни варианта, профисионално от профисионален дизайнер. Дизайнерът или пък аз не сме получили и стотинка за това! УС избра един от вариантите и той е побликуван на сайта на ФБАК. Всеки може да го види и да изкаже мнение.

4. Ако вие г-н Колешев, желаете да предоставите услугите си безплатно, заповядайте, създайте стойностен сайт за ФБАК (не откраднат или преправен, или донагласен -php-nuke), създайте 10 варианта за лого- във векторен вид и криви, дайте ги, ще ги обсъдим.

5. Само за една страничка по отношение на Експедицията, която се прави за 30 мин. В ФБАК има изплатен хонорар за 250лв.- благодарение на хората упълномощени да управляват експедицията. (Това е само пример- какво се е случвало..)

6. Мисля, че достатъчно усилия и време съм хвърлил, и не само аз, зада доведем нещата във ФБАК в порядък, и такива подмолни нападки няма да допусна да вредят на по-нататъшната работа. Като искате да изказвате "умни" мнения, отидете до ФБАК, проверете документите и договореностите, уверете се, че има нещо нередно или пък нещо, което със собствения си опит може да подобрите, дайте предложение и сигурно проблемите ще станат по- малко....

7. ФБАК, не е само 10 членове на УС, а всички клубове и участниците в тези клубове от страната. Всички са поканени на събранията на УС, всеки може да взима отношение по проблемите или да взима инициатива. За съжаление в момента в сметката на ФБАК има 3лв. и инициативните не са много. Когато трябваше да се изхарчат парите предвидени за Еверест (пък и много повече) имаше много инициативни... и те - парите- съответно се похарчиха. Сега като трябва да направим нещо - ей така, без слава, рекорди, влизане в аналите на българския алпинизъм, финансови придобивки и т.н.- ами просто, зада има алпийско движение въобще у нас , какво стана??? - Май се разбягахте А? Чува се само лай.

Кирил Русев,

член на УС на ФБАК, председател на комисия- Алпинизъм.
2 Публикуван на 17/12/2004 от Димитър Колешев Коментирайте
Първо, за да не се стига до пререкания ще кажа, че това което съм написал, не съм го написал, за да кандидатствам лично аз за изработването на този сайт или лого. Виждам, че си лично засегнат, но защо това, което сега си написал тук не се появи навреме някъде из страницата на ФБАК, за да не се получават подобни коментари.

1. Браво за постигнатото споразумение за безплатно изработване на този сайт. Наистина един качествен сайт струва точно колкото го описваш, но когато нещо се прави без пари крайният резултат не винаги е най-добрият. Този факт не го знаех, със сигурност не го знае и никой друг освен кръга на УС.

2. Браво за логото. Но защо до днес никой нищо не беше чувал за него и нуждата от него. И в този момент не мога да го открия на страницата на ФБАК. Къде е публикувано, за да го видя и аз, а пък и не само аз.

3. Нямам време и нерви да се занимавам с подобна дейност като правенето на сайт, защото много добре знам какво означава това. Говоря по принцип и онова, което не разбирам е защо никъде не беше оповестено, че ФБАК искат да си направят нов сайт, пък било той и безплатен. Не трябва ли такива намерения да се оповестяват предварително.

4. Това не е подмолна нападка, а просто едно впечатление, което придобих след първото прочитане на извадката от заседанието на УС. Разбира се исках отговори. Както виждаш не се заяждам и нямам намерение да се заяждам. Просто получих отговорите на въпросите, които зададох и сега съм доволен.

5. Никой не се е разбягал. Аз лично минавам през офиса на ФБАК поне веднъж месечно, но когато имате нужда от мнение, помощ или нещо друго е най-добре да го направите публично достояние. Не става аз всеки път като дойда да питам има ли нещо ново за правене или с какво мога ви помогна. А пък и вие не сте малко хора така че вярвам че ще съумеете да свършите по-голямата част от работата.

6. В общи линии аз лично съм доволен от новият УС и от неговата работа. Срещам много отзивчивост и разбиране по различните проблеми от новата секретарка. Но не ни карайте да изпадаме в недуомение от взетите решения и да търсим под вола теле, както стана в този случай.
3 Публикуван на 18/12/2004 от Коментирайте
Мисля, че проблемът в случая е един и той се казва "недостатъчна публичност". Помислете какво би се получило, ако вместо извадката от протокола:

[i:3c214764a0]"Управителният съвет приема предложението на фирма “Бианор” за изработване на нов интернет-сайт на ФБАК. Консултант по изработването на сайта от страна на ФБАК е Кирил Русев"[/i:3c214764a0],

на сайта стоеше следния текст (примерно):

[i:3c214764a0]"[u:3c214764a0]ФБАК с нов сайт до два месеца[/u:3c214764a0]

На последното заседание на УС на ФБАК бе разгледан въпроса за създаване на нов уебсайт на Федерацията. Като най-добро решение бе оценено предложението на "Бианор" ООД - една от най-големите и водещи фирми у нас в областта на софтуеъра и уеб-услугите. Според постигнатата договореност, изработката на новия сайт няма да в свързана с разход на средства от страна на ФБАК.

Бяха разгледани и предложените варианти за ново лого на Федерацията..."[/i:3c214764a0] и т.н.

Ако отидем по-нататък, би могло още предварително на сайта да се публикува информация за предстоящото изработване на сайт и лого. Можеше да се дискутира какво бихме искали да има на сайта. Можехме да споделим идеи (не е задължително после да се приемат). Можеше... Но нали знаете, обърне ли се колата...

Разменените реплики между Митко и Кирил на мен ми подействаха доста подтискащо. Познавам и двамата, Митко доста по-добре, но мисля, че не им прилича. Митак, ще приемеш, надявам се, забележката ми - реагирал си доста емоционално (вероятно имаш основание). Кирил също е влязъл в тона ти, отправил е нападки, които нямат връзка с поставения въпрос. Добре, че не сте продължили в същия дух, но съм сигурен, че следващия път, когато се видите (примерно на Джендема през февруари) ще се погледнете малко начумерени, вместо искрено да се зарадвате на срещата. А причината да се стигне дотук е тази, която казах в началото - слаба комуникационна политика на УС.

Вярно е, че в случая УС действа в рамките на гласуваните му с Устава пълномощия. Само че по-пълната информация, не само пост-фактум, но и предварителна, би елиминирала в значителна степен риска от подобно неодобрение и би довела до по-голяма съпричастност у алпийската и катераческа общност; не на последно място - и до повишаване на доверието към УС на ФБАК. Не разбирам много от PR, но в политиката подобно поведение се нарича "гражданско участие" и то е една от най-дискутираните теми напоследък, включително и у нас.

По въпроса може да се говори много, но нямам намерение да правя това. Просто искам да синтезирам казаното в едно изречение: "Когато няма информация, се пораждат съмнения!"

Успех на новия сайт - лично аз го очаквам с нетърпение :-)

Дилян Млъзев
4 Публикуван на 18/12/2004 от Коментирайте
Привет,
Сега всичко вече звучи по- нормално. Аз по принцип рядко напускам нормалния тон. Не се чуствам засегнат за нищо, надявам се и Митко да чуства така нещата, всъщност по- острите думи не бяха отправени лично към него - както и се забелязва. Мисля, че има раздвижване. Хубаво е все пак да се дискутират подобни проблеми. Своевременно ще се опитаме да публикуваме възможно по- подробно проектите и бъдещи решения, с които ще се ангажира за напред ФБАК. Отново повтарям - всеки може да се ангажира и да помогне в област където е силен. Това може само да се приветства.
Самата дискусия показва, че нещо вече се върши. Зада станат действията на всички ни по- безупречни и доведат до реален резултат, трябват повече хора и то отговорни. Благодаря ви!
Кирил Русев
5 Публикуван на 18/12/2004 от Коментирайте
Радвам се, че въпросите се изясниха в рамките на добрия тон. Определено има необходимост от повече публична информация за дейността и нуждите на ФБАК. Дано новия сайт е по-полезен.

П.С. kiro, имам няколко сполучливи твои снимки от Враца, ако си ги искаш ми кажи емаил. (нещо не мога да ти пратя лично съобщение)
6 Публикуван на 20/12/2004 от Коментирайте
Киро, това на което много бих се зарадвал е база данни с архив на всичко в ФБАК.
Примерно - цъкаш година 1956 и ти изкарва списък със всичко което се е случило през тази година, сортирано по твое желание. Или търсене по име на алпинист, което изкарва пълна информация за него от базата на ФБАК. Същото се отнася и за състезанията в страната, и българските участия в чужбина. Календар, резултати, класиране и подобни. Зная че това е много трудоемка работа (и за съжаление не доброволствам за нея), но се надявам да бъде усъществима.

Успех

Иван Димитров
7 Публикуван на 20/12/2004 от Коментирайте
Другото което ми се иска да се промени, е да спре това пускане на информация в неудобни за уеб формати. Според мен, не е нужно документ от 1-2 странички да се пуска в Word или Exel формат. Мястото му е като текст на самият сайт.
8 Публикуван на 21/12/2004 от Коментирайте
Най - добре ще е да бъдат поместени информация за обектите, досега направените турове и за в бъдеще който направи тур някъде си също да влезе в базата данни. Мястото им е именно там - в сайта на федерацията. Сега има информация по целия нет, но никъде не е пълна.

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Как да си захванем трейнинг борд или хватки в къщи
Свирепата Шотландска Зима
Приказка за два счупени пръста и една стена
Кайлаш - едно приключение
Смърт под Матерхорн - Или защо само мъртвите риби плуват по течението
Top 10 National Parks for Rock Climbing
Подготовка и провеждане на алпийски прояви - Част IX от учебника по алпинизъм за ...
Канад(ски) истории
Аз съм тук
The Great Ascents - Climbing's top achievements of the century


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap