Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Май шуробаджинащината е все още на мода във ФБАКДимитър Колешев  |  Редактирана на 17/12/2004


Дневен ред на заседание на УС на ФБАК проведено на 09.12.2004 г. в Спортната палата (ще засегна само точките, които са тема на тази статия):

...
5. Проект на Кирил Русев за ново лого на ФБАК.
6. Предложение на фирма “Бианор” за изработване на нов интернет сайт на ФБАК.
...

След единодушно приемане на дневния ред и разискванията по него, Управителния съвет взима следните решения:

...
6. Управителният съвет приема предложението за ново лого на ФБАК.
7. Управителният съвет приема предложението на фирма “Бианор” за изработване на нов интернет сайт на ФБАК. Консултант по изработването на сайта от страна на ФБАК е Кирил Русев.
...

[u:ea26a9e7b3]Накратко моите виждания по проблема[/u:ea26a9e7b3].

Ако приемем, че ФБАК е частна фирма или частно лице, тя може да си позволи сама да избере и възложи на когото си иска изработването на уеб сайта или лого. В този случай обаче говорим за обществена организация, с много членове, които също са такива организации. Едноличното или в тесен кръг взимане на подобни решения вече няколко пъти доведоха до пагубни резултати, едното от които е сайтът, с който разполага в момента Федерацията. Той е под всякаква критика. Правилно решение е да се хване фирма специализирана в тази дейност, а не ентусиазти на доброволни начала, но не е правилно това да се прави без конкурс или без наличието на поне 5-6 оферти на различни фирми - конкуренти в тази област. Освен това никъде и пред никого не беше публично оповестено решението за подобно начинание, никой не знаеше за него и фирмите, който биха проявили съответното желание за изработването на такъв сайт не знаеха за него. Тук все пак става дума и за пари. Един качествен сайт не струва по-малко от 1000 лв. и ще бъде глупаво Федерацията отново да експериментира стреляйки в тъмното и да похарчи тези не малко пари, които идват от джоба на нейните членове. Разумното решение е УС да преразгледа това свое становище, да опевести крайна дата за подаване на оферти, примерни проекти и едва тогава да възлага на когото тя си избере изработването на този уеб сайт.

За логото. В този случай работата е още по-сериозна и едва ли логото на ФБАК може да бъде само един единствен избор. Ако не се лъжа в този случай уважаващите себе си фирми и организации правят сериозни конкурси с достатъчно време за неговото изработване. Това не става така - някой да каже хей приятели я вижте какво лого направих, дайте да сменим старото с него, че то е вече много изтъркано и глупаво. Федерацията е известна с това си лого и неговата промяна не може да стане по този шуробаджинашки метод. По-добре е да се похарчат още 500 лв. и с това да се ангажират няколко художника, отколкото после да станем за смях с новото си лого. Имижда на една фирма се гради именно на този знак. Той показва какво представляваме като организация, показва какво е основното ни занимание и още куп други неща, които само специалист в тази област ще пресъздаде правилно. А и не че старото лого е лошо – за да се спестят средства можеше към него да се добави само една буквичка и ето ти решение на проблема. Това което трябва да направи УС, ако е наистина такъв, е да преразгледа това свое становище, да опевести крайна дата за подаване на примерни проекти и едва тогава да избира кое и чие лого ще стане символ на Федерацията.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1936 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар


Fatal error: Call to undefined function make_clickable() in /home/koleshev/public_html/articles/comments.php on line 25