Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Катеренето е в умаСергей Сорокин  |  Редактирана на 09/12/2004


Подготовката на катерача е творчески процес. В него не може да има догми и рецепти за всеки.

Известно е че във всеки спорт най-важните са системните тренировки. В още по-голяма степен това се отнася към катеренето. Невъзможно е да катериш добре, ако се занимаваш с това от дъжд на вятър. Дори ако вали или духа доста често. Тялото трябва да знае какво все пак искат от него и да се адаптира към натоварванията. И разбира се, трябва да се изразходваш напълно. Опростено тази схема звучи така: вчера си се набрал 30 пъти, днес ще умреш, но ще трябва да се набереш 31 пъти. Всичко това е, за да знаеш, че утре ще се набереш 32 пъти. Само така ще има прогрес. Той се суперкомпенсира за упоритите тренировки. И ако разумно се планират дните на работа и почивка няма да има ограничения на възможностите. Те изобщо не съществуват. Катеренето е достатъчно узтънчен и духовен спорт. Той предполага и особен, частично аскетичен начин на живот. Добра физическа форма – това е само 50% от успеха. Много по-трудно е да получиш другите 50%. Със тях трябва да се слееш, трябва да ги почувстваш. Това е състояние на лекота на всички нива на съзнанието. Всяко мускулче, жилка, дори мисъл е управляема и напълно контролируема, но далеч не винаги успяваш да достигнеш такава равновесна система. И в тези моменти мислиш, какво не ти достига ??? Уж маршрута е за нивото ти, а нещо не става, не върви и това е ! Но към това ще се върна малко по-късно, а сега бих искал да дам няколко, според мен, действащи напътствия.

Тренировката винаги се започва с загрявка. Мускулите и ставите трябва да се разработят. Това отдавна не е тайна, но далеч не всички спортисти спазват туй правило. Аз предпочитам 5-7 минути тичане, а след това да направя горе-долу 10-минутни упражнения за загрявка на всички стави и сухожилия, започвайки от краищата на пръстите и свършвайки със стъпалата на краката (от горе на долу). За загрявка е добре да се изкачат 2-4 маршрута, които са по силите ти или по-лесни, и едва след това трябва да се преминава към набелязаното за деня ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО. Това ще даде сигурност на силите ти. Много е важно добре да започнеш тренировката и да изминеш подгряващите маршрути чисто, без падания. Падане по време на загрявката може напълно да те изкара от необходимото катерачното настроение. Изчезва мотивационната настройка. Това винаги трябва да се помни. Конкретните цели на деня винаги трябва да се определят преди началото на тренировката. Трябва винаги да имаш предварително подготвен план, кои конкретно турове ще катериш днес. Не трябва да разчиташ на ТАМ ЩЕ ВИДИМ. По принцип такъв подход също действа. Той просто не е грамотен (професионален). Конкретните цели са основа за прогресивното развитие.

Системните тренировки предполагат точно разделение по дни, когато катериш, почиваш и се занимаваш с общофизическа подготовка. Основата тук е следната: след всеки 2-3 дена тренировки следва ден за въстановяване и почивка. Трябва да се ориентираш по собственното ти състояние, но и да се придържаш към системата постоянно. Това е най-важното. В дните на почивка е много важно напълно да изоставиш катеренето. И не само да не катериш, а дори и да не мислиш за него. Ако общо взето не си уморен е добре да прекараш времето активно. Лично аз този ден се опитвам да отпраша на някъде с байка. Може просто да отидеш на разходка в планината. Но колело е по-добрият вариант, защото при него има и екстремен момент. Ако чувстваш, че тренировките вече нищо не ти дават, и не ти се катери повече, не трябва да се принуждваш и изтощаваш. Това е един от признаците на преумора. Не само физическа, може би и душевна. В този случай е необходимо да си направиш голяма ваканция от седмица до месец. 1-2 пъти годишно това може да се случва. Общите натоварвания трябва да се намалят, но активния начин на живот да не се спира.

Системата за трениране у всеки катерач е лична. От моя гледна точка добър ефект дава следната (само трябва да помните, че тя в течение на времето трябва да се променя). Най-важното е че тренировката трябва да е активна. Ако това е с приятел на скали - то не трябва да е повече от 3-3,5 часа. Това време трябва да се исползва с МАКСИМАЛЕН ефект. В уморено състояние не се препоръчва катеренето на труден маршрут. Парадокс, но колкото повече ръцете се уморяват толкова повече ги натоварваш и толкова по-неправилно стъпваш. Като резултат движенията стават сковани, и като цяло техниката намалява. Във всички отношения по-правилно е да се катери с приятел по 1 маршрут за 1 подход. Горе-долу 2-3 тренировки на скали в месеца трябва да се отдават на издържливоста: да се катерят маршрути малко по-лесни от нивото ти с максимална скорост до пълна умора. Безспорно значение имат тренировките по общофизическа подготовка. Това са набирания и висене на лоста, увисвания в блок. Набирания на хватки и различно широки летвички, в това число много малки (<1 см). Лицеви упори, упражнения за мускулите на корема (в това число и страничните), гърба и др. В идеалния случай седмицата изглежда така: 5 дена тренировки и 2 дни почивка. От тези 5 дни – 3 са за катерине на скали и 2 за общофизическа подготовка или катерене по стена. Точно в тези 2 дни ние можем да обърнем внимание на това което не се получава на скали. Много добре е да имаш вкъщи малка болдър стена и трейнингборд. За трейнингборда малко по-подробно, понеже за него не е нужно много място и би могъл да се разположи дори и в най-малък апартамент. По най-опростената схема – това е дъска (10-16 мм.) голяма горе-долу 1 м на 1 м. Тя е издадена с метална конструкция от стената на 30-40 см и е наведена под ъгъл 100-110 градуса. На тази дъска се правят няколко пътечки от летвички и хватки с различна големина. Летвичките са за движения на ръце (без използване на краката). Смисъла на трейнингборда е развитие на силата на ръсете и пръстите, също така развитие на взривната сила (прескачания с двете ръце от едната летвичка към другата).

За почивните дни аз вече съм казал по-горе. Разбира се, че не се препоръчва да спиш цял ден. Нали главната цел на почивката е да забравиш за катеринето. А начините са много – всеки друг вид спорт, не натоварващ ръцете. Аз бих препоръчал маунтинбайка. Просто защото той тренира коленете. А те са болното място на мнозина катерачи

Бих искал накрая да насоча вниманието ви към вътрешното равновесие. Издържливост, сила, гъвкавост – това е само половината от успеха. Другата половина е състоянието на организма като една уравновесена система. Автотренинг, йога, медитация въобще не са чужди на сериозното катерене.

В никакъв случай не трябва да се ядосвате, ако не се получава някой маршрут. (Съгласен съм трудно е. Рядко се случва да видиш спокоен катерач.) Ако не се получава някой скок или прехващане, не се мъчете до полуда. Най-добрия начин е да се спуснете долу, да се отпуснете или помотаете. Надъхвайте приятеля си, а през това време анализирайте своите грешки. Маршрута въобще не е СМОТАН, ако не можете да го изкатерите. Просто е нарушено състоянието на вътрешното равновесие. Ако маршрута упорито не се получава, дори и да е по силите ви, по-добре е да го оставите намира за известно време. Не трябва да се фокусирате на него. По-късно задължително ще го изкатерите. А сега ?... А сега се е образувал комплекс: аз този СМОТАН маршрут ще го искатеря. Дори думата СМОТАН трябва да се изключи от речника. Фразата трябва да се каже по-спокойно и с усмивка, и още да се добави: по-късно. И съвсем на края бих искал да изкажа една много важна истина, описваща целия път който трябва да се извърви до постигането на катерачното майсторство: "Знаеш ли какво те отличава от най-добрият и опитен спортист? Не, не е силата, дори и не техниката, а най-вече ЗНАНИЕТО. Да, да, именно ЗНАНИЕТО. Той знае, че може да изкатери маршрут от най-висока категория, а аз още не зная това. Това е разликата! Нищо повече!"

[u:f28c8db55b]За автора[/u:f28c8db55b]: Сергей Сорокин, 22 годишен, катери от 14 годишна възраст. Днешното му ниво на катерене е "on-sight" почти всеки маршрут до 7а включително. Работи като промишлен алпинист.


Превод от :  Виктория Царьова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2438 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 11/12/2004 от Коментирайте
Страхотно !

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Спортно катерене - Онсайтът
climbOn и crossFIXE
Адам Ондра в Малхъм, Великобритания 2011
Квак и Моравския Крас
Kompanj - спортно катерене в Istria, Хърватия
Cuenca - Испания
Езотеричен трактат върху основите на хваткоправенето или изповедите на един моде ...
Гърция
Steve McClure - Моята 2010
Интервю с Нина Капрез за Silbergeier (8b/+)


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap