Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Как да направим по-добър редпоинтMark Еller  |  Редактирана на 06/06/2017
Адам Ондра на редпоинт изкачването на Corona 9a+, Frankenjura, Германия.

Снимка: Vojtech VrzbaАко сте нов спортен катерач, трябва да знаете, че в началото е необходимо да изкатерите много маршрути от ниска категория на трудност. Едва след един сезон на редовни седмични екскурзии, вие ще придобиете необходимата опитност, за да направите добро редпоинт изкачване.

Едно трудно катерене изисква ангажираност и то не веднъж ще разбие вашето сърце. Първото, което трябва да направите е да станете интимни със скалата - да изучите нейните нюанси, начини на придвижване и да разработите хитра стратегия за последователно навързване на пасажите, които ви затрудняват поотделно. Едва тогава можете да се опитате да направите един redpoint. Дори, ако вие все пак падате при опитите, процесът ще направи от вас по-добри катерачи. А ако успеете, ще можете да се гордеете от собственият си напредък, защото това наистина ще бъде голям успех за вас ... Най-малкото, докато някой следващ маршрут не хване око ви.


[b:8135f1a5]Краткосрочни проекти[/b:8135f1a5]

Опитайте със замах да направите няколко redpoint маршрута за период от един или два дни. Използвайте този случай, за да отидете на нещо по-трудно, с един или два нюанса над категорията на стандартният ви on-sight. Следващите няколко съвета ще увеличат шансовете ви за успех:

- Започнете с опит от on-sight или flash. Има голяма вероятност да се изумите от собствените си възможности.

- Ако паднете, направете една добра почивка, като слезете доло на земята или се закачите на някой болт. След като се възстановите, продължете с катеренето, правейки чести почивки по болтовете. Запомнете, че когато се опитвате да направите един маршрут бързо, вашият успех се гради на това да откриете няколко резултатни варианта на движенията и да съхраните енергията си непокътната, защото ще се нуждаете от нея за redpoint опитите, по-късно през този ден.

- Бъдете сигурни, че имате изработена добра последователност за трудността на маршрута. Това е мястото, където вие най-вероятно ще паднете и където ще ви се наложи да свържете отделните пасажи. Една redpoint трудност, може например да бъде един обикновен, но силов пасаж, който да ви удари, когато сте напомпани.

- Ако очаквате да се изпомпате, опитайте се да откриете места за почивки - и практикувайте тяхното използване.

- Мислете за закачанията. Предварителното оглеждане на местата, от където може да се направи едно трудно закачане, ще ви помогне по-лесно за достигнете до примката. Понякога, вие може да решите и да пропуснете безразсъдно някое закачане изцяло. Ако направите това, обаче бъдете сигурни, че падането, което може да направите е безопасно. Също така, е най-добре да махнете примката, защото по време на полета, вие може ненадейно да я сграбчите здраво. Ако е нужно удължете примката, за да се включите от по-удобна или ниска позиция.

- Починете си добре или докато не се почувствате добре възстановени за следващият redpoint опит. Прекарайте това време мислено пробягвайки през движенията и си представете едно перфектно изкачване. След това се завържете. Спрете да мислите за маршрута и релаксирайте. Сега станете и го направете!


[b:8135f1a5]Дългосрочни проекти[/b:8135f1a5]

Това са маршрути, които очаквате, че ще ви отнемат три или повече дни на работа по тях. Ето няколко допълнителни съвета:

- Изберете маршрута внимателно. Възможно е да изгубите всички уикенди от сезона на един дългосрочен проект, но само опитайте да задържите вниманието си изцяло върху него. Невъзможно. Затова избирайте маршрута не само по неговата трудност, а гледайте и да ви вдъхновява. Също така изберете маршрут, който е невъзможен за вас, така че да можете да се пробвате редовно на него.

- Разделете своите вече осъществени успехи при преминаването на отделните пасажите от маршрута на няколко части. Вие можете да им дадете имена като "Помпащите джобове" или нещо от този род. И се опитайте да ги изкатерите поотделно, преди да направите едно финалното навързване.

- Намерете нещо забавно в този проект. Също можете да се откъснете за известно време от него - например направете някой друг маршрут, които може дa ви помогне подготвително. Освен това не се счепквайте с проблемите, в които нямате успех, по един и същ начин, отново и отново. Веднъж заучили движенията, запазете своите усилия за дни, когато условията са добри, вие сте си отпочинали и готови за успеха.


Ако искате да придобиете рутина и да подобрите редпоинт уменията си можете да се запишете на някой от катерачните трипове или курсове за усъвършенстване, които организира Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят"


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2199 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Адам Ондра в Малхъм, Великобритания 2011
Метеора
Едно пътуване до Гърция
Steve McClure - Моята 2010
Сравнителна таблица за спортни маршрути
O, бай Вълчо!
Мисли като един атлет
A Much Needed Vacation to El Chorro, Spain
Върху стената
climbOn и crossFIXE


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap