Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Какъв е смисълът да бъдеш инструктор по алпинизъмДимитър Колешев  |  Редактирана на 01/12/2004


Написването на тази статия е продиктувано от провеждането на курса за инструктори по алпинизъм във Велико Търново. Още щом чух, че ФБАК ще провежда курс за инструктори по алпинизъм на място където се практикува спортно катерене, реших че или аз наистина не съм наясно с минималните изисквания, които трябва да има един такъв курс за да е успешен или че просто целта на този курс е била отново да се отбие номера и да се отчете дейност. Това тук е моето мнение по въпроса, което в никакъв случай не е изчерпателно и има за цел единствено да предизвика дискусия по въпроса.

[u:3e766ae745]Ще започна първо с изискванията, на които всеки бъдещ инструктор по алпинизъм - летен профил трябва да отговаря (това са мои лични виждания, какви са изискванията на Комисията по алпинизъм мога само да гадая)[/u:3e766ae745]:

1. Да бъде алпинист с минимум 8 годишен стаж като такъв.

2. Да е катерил през лятото абсолютно задължително всички класически маршрути по по-сериозните стени в България (на Централната стена на Враца, в Мальовшкият дял на Рила и на Райските скали).

3. Да катери онсайт на джаджи минимум 6 категория на трудност.

4. Да познава перфектно подходите и пътищата за слизане в тези райони.

5. Да е преминал психотест за годност като инструктор.

[u:3e766ae745]Местата, на които се провеждат тези курсове за инструктори трябва задължително да отговарят на следните минимални изисквания[/u:3e766ae745]:

1. Да бъдат правени в истински планински условия (над 1000 метра надморска височина).

2. Да предлагат разнообразни условия за тестване на личните способностите на инструкторите – физически и психически.

3. Обучението трябва задължително да се провежда на скали, където организирането на осигуровките, спасителните способи и всички останали елементи да става в реални условия без помощта на анкери и лепени клинове, така че инструкторът да се научи да импровизира, ако все още не е успял да се научи.

Какъв инструктор по алпинизъм би излязъл от човек, който никога не е катерил повече от 1-2 въжета и си няма представа от истинската алпийска действителност. По тази линия не виждам за какъв алпинизъм може въобще да се говори във Велико Търново и за какъв курс за инструктори точно става дума. Навярно за инструктори по спортно катерене. В този случай обаче изискванията трябва да се променят тотално и званието инструктор по спортно катерене да има съвсем друга стойност от тази на инструктор по алпинизъм. Според мен този така наречен кетап към който се стремят хората няма никаква стойност в момента и аз лично бих се предоверил на човек, за когото знам, че зад гърба си има солиден алпийски и катерачен опит. Един такъв човек би ме научил на много повече неща от своята лична практика като алпинист, отколкото някой, който е завършил този курс за инструктори. Може да му липсват различни теоритични познания като педагогика, психология и други, но тези неща се учат лесно.

Не смята ли ФБАК, че просто си губи времето с тези свои курсове. Щом нещо няма да го вършиш както трябва май е по-добре въобще да не го вършиш.

И да вметна накрая за миналите курсове, на които съм бил свидетел аз. Обикновенно те се водеха от Жоро Черният и се провеждаха на Мальовица. Курсът продължаваше от 7 до 10 дни и се катереше в районите на Злия зъб, Мальовица, Еленка и Куклата. На края на курса всеки курсист трябваше да премине по един доста сериозен алпийски маршрут. Разбира се изборът на маршрут не беше лично предпочитание, а задание от изпитващият. И не всички успяваха да се справят успешно.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2302 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 01/12/2004 от Коментирайте
Очаквайте скоро информация от мястото на събитието, но за сега само ще отбележа, че днес се чух на бързо с един приятел, който е на този курс и ето какъв разговор проведахме :
- Как е курса момче, ще стават ли нещата?
- Малее, не питай колко са зле тука старите дето ще ми стават инструктори, до ся ходих да им обръщам катарамите на седалките, и да им показвам как се слагат правилно. Постоянно пушат до инвентара и на никой не му прави впечатление. Много зле...
- На скалите ли сте?
- Кви скали, на стената сме в университета. Ай, че бързам, сега ще ходя да ме учат да осигурявам на долна (с лека надсмешка)...
2 Публикуван на 01/12/2004 от Димитър Колешев Коментирайте
Е, ти направо ме разби. Аз имах смътното усещане, че нещо с този курс не е наред, но това, което си написал просто минава всякакви граници. Жалко, че може би ще се окажа прав !!!
3 Публикуван на 06/12/2004 от Коментирайте
E пак е по-добре от гледане на поучителни филмчета и дискутиране (на сериозен алкосол) кой какво бил направил като малък преди 20-30 години.

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Истините на живота
"Широко поле" за изяви всякакви
Преди да се родя и след това
Връх
Топ 10 планински изкачвания според Нейшънъл Джиографик
ВОДАЧ НА СВРЪЗКА
Писмо до ФБАК от Владимир Владов
Нийл Гришъм – 15 съвета за начинаещи
Водач от жизнена важност
Май шуробаджинащината е все още на мода във ФБАК


Важни новини !!!


 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap