Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Обща характеристина на скалите около Райското пръскалоДимитър Колешев  |  Редактирана на 01/12/2004


[b:f84eff233e]Увод[/b:f84eff233e]

Това, което може да се каже за скалите е, че се намират на едно от най-красивите места в България - Южният Джендем на Централна Стара планина. Поради средната надморска височина на района, която не надхвърля 2000 метра и благодарение на южното изложение на масива, температурите през лятото са доста високи. Понастоящем на Райските скали има над 40 маршрута с дължина от 1 до 6 въжета. Първите изкачвания в района датират от края на 50-те год. Скалата е гнайст, което я прави доста ронлива и опасна на някои места. Болшинството маршрути са правени изкуствено, а поради плитките и глухи цепнатини, доста от тях са с лоши клинове. На повечето маршрути има роолплъзи, което се дължи на монолитният характер на скалата. Все още е трудно да се говори за цялостни свободни преминавания на повечето от по-трудните маршрути, но от масива на тур "Радко Бреянов" на дясно до ръба, може би, има само 2-3 маршрута, които все още не са преминати свободно.

Едното от нещата, с които е уникален този район е, че поне аз не знам там да има маршрут, който да е правен по друг начин освен отдоло-нагоре, а такива места в България не са останали много.

[b:f84eff233e]Основна информация[/b:f84eff233e]

Как да се стигне до Райските скали? Една от причините Райските скали да си остават неразработени и некатерени, е тричасовият преход, който за по-вечето "спортисти" е доста тежко изпитание на волята, особенно с тежка раница на гърба. Така че, може би, освен ако не го ударят на чест, техният крак никога няма да стъпи там. Изходен пункт за този здрав трекинг е гр. Калофер. Ако слезете на гара Калофер, най-доброто, което може да се направи е да се хване автобуса за града, защото в противен случай ще трябва да походите почти 1 час до неговият център. От там нататък ви очаква една доста приятна разходка по 8 километровото шосе до Паниците. Не се надявайте на автобус или такси - такива няма - но ако имате късмет може да хванете на стоп някоя каруца. От Паниците ви предстоят минимум 3 часа ходене до хижа Рай, където прилично озъбени ще бъдете максимално удовлетворени от гледката.

Поради статута на Национален резерват, нощувка на палатка е възможна, но само пред хижата или в пещерата, намираща се на 5 мин. път в посока пътеката за вр. Ботев. Разбира се, може да се нощува и на хижата, която е доста приятна. За разлика от други райони в България, тук обслужващият персонал е изключително любезен и отзивчив.

Не търсете храна или някакви други благини в Калофер - може би само хляб. Ако пък решите да се храните на хижата въобще няма да сбъркате - освен това не е скъпо.

Телефони за контакт с хижа Рай: 048/800777 и 048/886081.

[b:f84eff233e]Сезони[/b:f84eff233e]

Най-доброто време за катерене е през лятото. Пролетта и есента са доста дъждовни, но ако случите на време температурите могат да бъдат същите като на Враца до края на октомври. Особенност на района са силните ветрове, които дори през лятото са способни да ви отнесат заедно с палатката. Според персонала продължителността на вятърните бури обикновенно е нечетно число дни.

[b:f84eff233e]Екипировка[/b:f84eff233e]

Хм. Без комплект клеми, аз лично никога няма да тръгна да катеря в района. Френдовете са изключително добро средство, което ще ви спести доста усилия и ходене по мъките. Чукът не е задължителен атрибут, но ако ще ходите на някоя от местните VI-ци и нямате джаджи по-добре да не тръгвате изобщо, ако в инвентара ви липсва чук и ако разбира се ви е мил живота. Поради различната дължина на маршрутите е трудно да се каже колко примки ще ви трябват, но 10-15 е най-малкото, което трябва да носите, като 5-6 е хубаво да са дълги. Стълбичката е задължителна за почти всички V-ци и VI-ци в района. Въжето е най-добре да бъде двойно, но ако нямате такова, с едно 60 метрово, също ще може да спускате рапели от почти всеки маршрут. Колкото до каската, направете справка в: Катерене в района на Мальовица.

[b:f84eff233e]Гидовници[/b:f84eff233e]

Няма. Поне аз не се сещам за такъв. Има малко информция в "Катерачните обекти в България", но за нея може да се каже, че няма нищо общо с истинската действителност. Описанието на няколкото маршрута там са абсолютно неверни.

[b:f84eff233e]Категории[/b:f84eff233e]

Ето, че стигнахме до най-интересната част. В хижата можете да откриете един списък, на който ще видите, че маршрутите са от III до VI категория (с римски цифри), но не правете грешката да ги сравнявате с категориите по маршрути на Враца или Мальовица. Това е специфична категоризация валидна само за този район.

Ето един много бегъл опит и много неточен опит за описание на така наречената местна категоризация:

[b:f84eff233e]III категория:[/b:f84eff233e] означава свободно катерене понякога с пасажи до 6+ UIAA или минимум 4 А1 категория.

[b:f84eff233e]IV категория:[/b:f84eff233e] тези маршрути могат да надхвърлят 7- UIAA свободно, но иначе могат да се преминават и като 5 А1.

[b:f84eff233e]V категория:[/b:f84eff233e] в доста от случаите V- е по яка от V+, но не ме питайте защо. Не мога да ви дам разумен отговор. На такива маршрути ви очаква минимум пасаж от 7- свободно и А1/А2. Ако не искате да си давате много зор, поне се настройте за 6 А2.

[b:f84eff233e]VI категория:[/b:f84eff233e] повечето от така наречените VI-ци, според моето скромно мнение, нямат и навярно няма да имат свободно преминаване, но затова пък ви очакват много "злоради" изкуствени пасажи до А2+/А3- категория в комбинация с 6 UIAA свободно.

Не знам какво да ви кажа повече. Човек трябва да покатери и да види, иначе трудно би си представил всичко онова, което може да ви даде моето най-любимо място за традиционно катерене в цяла България.

[b:f84eff233e]Приятно катерене ![/b:f84eff233e]


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2957 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 26/12/2004 от Коментирайте
Една наистина много много добра статия. За съжаление повечето неща вътре са наистина верни - дотолкова че рядко ще видите някой да катери на Райските .. АЗ лично не съм катерил там от 1-2 години но едва ли нещата са се променили. Скалите са доста ронливи на някой места, на други са и мокри понякога, особено тези около пръскалото . Може би повече хора ще видите да се катерят покрай т.нар. Ботевата алпиниада - провежда се събота и неделята около 2 юни. Маршрутите не се поддържат ( чистят , не се знае и за клиновете ) , така че трябва да сте внимателни когато тръгвате и е за препоръчване да се консултирате с някой който е минавал скоро оттам . Клеми френдове клинове чук , кой каквото има е добре да вземете , не разчитайте много на постоянните точки на осигуряване. Често се случва клиновете по маршрута да са саморъчно направени спитове или нещо подобно :) Случвало ми се е планката на един такъв спит ( отново ръчно изработена ) да има отвор в който не влизат всички карабинери - като прегледах инвентара се оказа че влизат само руски ( от розовите Ирбис, който ги знае ) - добре че имах .. Самата планка се въртеше и успях буквално да я наритам така че заклини и не мръдна повече. След 2-3 години когато бях отново на същия маршрут планката си беше все още в такова положение в което я бях оставил . Категориите наистина са доста измамни така че дори и "майстори" да сте не се хвърляйте веднага на "Райските шестици" Преди време Петко Тотев го видях да катери и слагаше френдове през метър :) . Излизането над маршрутите по тревата е малко объркано и често трябва да избирате най-правилния път, но предлага една от най-красивите гледки към скалите , водопада и изобщо на юг . За препоръчване е да използвате двойно въже при катерене, рапелни пътища има но по-добре някой да ви ги покаже предварително .Едно катерене в никакъв случай няма да ви е достатъчно за да усетите нещата , тъкмо повод най-малко да повторите . Приятно катерене !

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Гидовник:
Югозападна стена на вр. Ушите - тур "Шумен"
Скалите в района на с. Устрен и гр. Джебел
Райски скали - тур "Г.И.Т. или Пингвин"
Нов гидовник за катерачен обект "Дивдядово"
Момини скали, Източни Родопи, Югозападен масив - информация от април 2007 година
Райски скали - тур "Свежен"
Враца, Централна стена - Тур "Винкелите"
Враца, Долен Централен масив, Урвич - тур "Оптимал"
Райски скали - тур "Хасково"
Северния ръб на Съркая


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap