Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Rock Master Arco 1999 - Интервю с Yuji HirayamaVinicio Stefanello, Nicoletta Costi и Nicola Noe'  |  Редактирана на 10/11/2004


[img:3c69a02fdf]http://www.planetmountain.com/English/Rock/competition/1999/arco/intervph/22Hira2.jpg[/img:3c69a02fdf]

[b:3c69a02fdf]Как мина за теб това издание на Rock Master?[/b:3c69a02fdf]
Мисля, че не дадох всичко от себе си, може би 80%, но все пак съм доволен.

[b:3c69a02fdf]Какво мислеше да направиш от началото на това състезание?[/b:3c69a02fdf]
Миналата събота малко се обезсърчих и не съм мислил много как ще мине, само исках да направя най-доброто, на което съм способен.

[b:3c69a02fdf]Учуди ли те победителя Оvchinnikov?[/b:3c69a02fdf]
Много, заради своя атлетичен потенциал, който е впечатляващ.

[b:3c69a02fdf]Формулата с подготвеното състезание помогна ли ти по някакъв начин да предвидиш представянето си?[/b:3c69a02fdf]
Да, знаех много, но може би не достатъчно, защото по този начин паднах. Сигурен съм, че ако бях изработил тура малко по-добре, щях да направя някой метър в повче.

[b:3c69a02fdf]Как ти се сториха тези туровe?[/b:3c69a02fdf]
Сториха ми се много деликатни. Въобще трудни и с деликатни движения. Много различни от онези от миналата година.

[b:3c69a02fdf]В Япония има ли нещо подобно на Rock Master?[/b:3c69a02fdf]
Имаме състезания на национално ниво, но само онсайт и няма толкова много хора колкото тук.

[b:3c69a02fdf]Как върви спортното катерене в Япония?[/b:3c69a02fdf]
Още е в процес на развитие. В моята страна спортното катерене все още има малко последователи.

[b:3c69a02fdf]А ти как така стигна до върхoвете на световното спортно катерене?[/b:3c69a02fdf]
За мен няма значение ако, за да напредна, трябва да посветя на това цялата си енергия. Наистина ми харесва да мисля, да действам, харесва ми всичко в катеренето.

[b:3c69a02fdf]Подготвяш ли се за други състезания?[/b:3c69a02fdf]
Мисля за Световния шампионат в края на годината и за Световната купа в Словения.

[b:3c69a02fdf]Твоите прогнози за Световния шампионат в Бирмингам и Световната купа по трудност?[/b:3c69a02fdf]
Сигурен съм, че всички мислят за Световния шампионат, аз също мисля за това. Ще бъде много хубаво, защото всички са се концентрирали върху това състезание. В действителност бих бил щастлив да успея да направя най-доброто там.

[b:3c69a02fdf]Ще повлияе ли на финалния резултат на Световната купа по трудност анулирането ти от състезанието в Милано?[/b:3c69a02fdf]
Не, не вярвам. Повлия на мен, защото мога да се върна вкъщи една седмица по-рано.

[b:3c69a02fdf]Какво мислиш за изкуствените стени и за тяхното бъдеще?[/b:3c69a02fdf]
Тези бяха от добрите стени. Мисля, че ще е хубаво да има зрелищни движения без да се откъсваме прекалено от катеренето на скала. Може би, ако се отдава голямо значение на зрелищните движения, катеренето ще стане като художествената гимнастика. Аз обаче предпочитам да се вдъхновявам от скалното катерене.

[b:3c69a02fdf]Само от катеренето ли живееш?[/b:3c69a02fdf]
Да. Ако работех друго, не бих печелил парите, които печеля сега.

[b:3c69a02fdf]В япония имате Федерация, а дали поддържа икономически катерачите?[/b:3c69a02fdf]
Федерацията не ни финансира. Единствения начин да се състезаваш на интернационално ниво, е да станеш професионален атлет. Това е единствения път.

[img:3c69a02fdf]http://www.planetmountain.com/English/Rock/competition/1999/arco/intervph/Hirayama222.jpg[/img:3c69a02fdf]

[b:3c69a02fdf]Какво се е променило от твоя първи Rock Master през 1988 г. до днес?[/b:3c69a02fdf]
Всичко е толкова различно. Дори само начина по който гледам един тур. Днес разбирам много повече неща. Преди десет години дойдох и си помислих: "ето маршрута!".Днес обаче успявам да обмисля, виждам толкова много неща. Според мен, десет години опит променят много един човек.

[b:3c69a02fdf]Какво можеш да ни кажеш за атлетите в състезанието?[/b:3c69a02fdf]
Може би преди десет години имахме по-голяма индивидуалност. Всички имахме различни стилове, един различен начин да се изразим в катеренето. Днес имаме видео, гледаме толкова много атлети, добри атлети. Мисля, че сме по-сигурни, когато катерим, но сме станали прекалено еднакви. Харесва ми различието у хората.

[b:3c69a02fdf]Как виждаш бъдещето на състезанията по катерене, имаш ли съвети, идеи? Харесва ли ти тази формулировка?[/b:3c69a02fdf]
Хубаво е, че има толкова много видове състезания по катерене, боулдъринг, онсайт. Можем да направим много неща. Мисля, че е хубаво, че толкова хора идват да участват в състезанието и че всички се забавляват, всички са различни, имат различни гледни точки. Би ми било приятно ако състезанията станеха по-големи, ако в тях участваха повече атлети и ако всички даваха от себе си най-доброто, на което са способни. Да вземем атлетиката. Има толкова особености, би било хубаво да има подобни и в катеренето.

[b:3c69a02fdf]Идваш от Япония, много далеч оттук: придобил ли си нещо различно от западните катерачи?[/b:3c69a02fdf]
По-рано казах, че ми харесва разнообразието в катеренето, харесва ми да имам нещо различно от другите катерачи, това е нещо естествено. Не зная аз как точно съм докато катеря, може би другите знаят; когато гледат други атлети, виждат разликата.

[b:3c69a02fdf]Харесва ли ти да катериш по различни видове скала?[/b:3c69a02fdf]
Много ми харесват изкачванията на открито, защото винаги има различни маршрути, различни предизвикателства. А предизвикателствата ми харесват, предизвикателството е нещо много хубаво. Обичам да катеря по гранит, варовик, пясъчник, обичам да катеря въобще.

[b:3c69a02fdf]Как тренираш?[/b:3c69a02fdf]
Правя една наблюдателна тренировка, съобразно която преценявам дали да права боулдъринг, сила, издръжливост или техника. Концентрирам се само върху едно нещо. Например, ако искам да тренирам за издръжливост, си подготвям няколко кръгови маршрута от 70 или 80 движения, а след това правя кръгови маршрути, първите от които лесни, после по-трудни, за да се върна по-късно отново на по-лесните, това е един ден-образец. Ако обаче искам да тренирам за сила, кръговите маршрути са много къси, а също така тренирам и на Pan Gullich*.

[b:3c69a02fdf]Катериш ли с тежести по време на трениеровката?[/b:3c69a02fdf]
Не, тежести... това вече е прекалено (смее се).

[b:3c69a02fdf]Кои са твоите образци сред катерачите?[/b:3c69a02fdf]
Имам много. Допада ми стила на Francios Legrand, много е организиран, също стила на Cristian Brenna, страстен, харесва ми. После, преди известно време, стилът на Stefan Glowacz, много е естетичен, Lynn Hill и естествено още много други.

[b:3c69a02fdf]Кое е по-важно: да завършиш един спортен маршрут по какъвто и да е начин (почивайки си и т.н.) или дори да не завършиш, да катериш с чист, красив стил и увереност?[/b:3c69a02fdf]
Труден въпрос: когато застана срещу тура, за мен е важно да го завърша. След като падна, разбира се, мисля как съм катерил, дали съм дал всичко от себе си, дали съм направил най-доброто. Но когато тръгваме, струва ми се, че за всички е важно да завършим.


Превод от :  Сабина Кънова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1821 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Юджи Хираяма – "Носът", големи стени и боулдъри
Боян Петров: Сега ме е страх много повече отпреди
Отец Кънчо - алпинист и верен Божи служител
Шест неща, на които ни научи Ивон Шуинар от Patagonia
Интервю с Kevin Thaw
Интервю с Heinz Zak, за неговото соло изкачване на Separate Reality в Йосемите
Килиан Жорнет - авантюрист на 2014
Alex Lowe 1958-1999
Интервю с Lynn Hill
А отгоре имаше облаче


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap