Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Спортните победи се решават в лабораторииКирил Вълчев  |  Редактирана на 01/11/2004


[b:4dda75ad62]Методиката на трениране не се е променила революционно през последните 10-15 години, затова пък има бум на възстановяващите и енергийни продукти.[/b:4dda75ad62]
В стремежа си да подобряват непрекъснато своите спортни резултати състезателите прибягват все повече до най-съвременните оръжия, които им предлага науката. Треньорите и техните възпитаници са наясно, че по отношение на методиката на подготовката през последните 10-15 години не са постигнати някакви революционни промени, Затова пък за същия период от време е налице един същински бум в развитието на различните видове позволени и забранени продукти. Откакто вторият вид препарати - казано откровенно допингиращи, се намират под различни форми на пазара, надпреварата в спорта е най-вече между това кой състезател ще използва най-добрата химия.

През последните 5 години обаче нещата вече не стоят така. В този период Олимпийският комитет не престана да засилва непрекъснато допинг контрола сред елитните спортисти от всички дисциплини. Целта на проверките е да се ограничи максимално употребата на забранени препарати. Всяка една издънка в това отношение означава забрана за дълъг период от време на състезателна дейност, огромни глоби и дори край на кариерата. За това спортистите от цял свят са насочили вниманието си към натуралните и разрешени от Олимпийския комитет продукти, които подпомагат възстановяването от тежките тренировки и повишават успеваемостта при състезанията.

Тази променена ситуация доведе до истински бум в производството на такъв тип добавки. Сега стотици фармацефтични и други фирми предлагат на пазара широка гама от продукти, разработени - според твърденията им, на базата на естествени суровини. Изобилието от такъв тип продукти е толкова голямо, че в него трудно могат да се ориентират не само състезателите, но и треньорите, че дори и лекарите на отборите.

[b:4dda75ad62]Предупреждение: недобросъвестни фирми крият съставките.[/b:4dda75ad62]
На пазара в момента могат да се намерят много качествени продукти. Има и такива, чиято цена е твърде висока за това, което предлагат. Най-голям обаче е проблемът с някои недобросъвестни производители, които добавят във формулите си допингиращи средства, без те да са включени в указанията върху етикета.

Ако искат да се предпазят от такива добавки професионалните спортисти, лекарите и треньорите трябва да правят внимателно своя избор, за да не изгърмят на допинг теста. В този аспект проблеми могат да имат не само професионалистите, но и хората, които спортуват, само за самочувствие и за да поддържат добра форма. Те също могат да си изпатят от подобни продукти в чисто здравословен план.

[b:4dda75ad62]Препоръка: използвайте креатин вместо кофеин и въглехидрати.[/b:4dda75ad62]
Използването на спортни храни е задължително за всеки, който спортува редовно, независимо дали е професионалист или пък тренира за удоволствие и за да поддържа добра физическа кондиция. Що се отнася до активно заетите с някакъв спорт атлети те няма да имат реален напредък в тренировките, ако не приемат по няколко пъти дневно позволени прахчета и капсули.

Досега е ставало неведнъж дума за възстановяващите хранителни добавки, които са всъщност концентрирани хранителни единици на прах или капсули. Те доставят много бързо и в чист вид веществата, които са необходими за наранените и изтощени от тежката тренировка мускули.

Сега ще ви разкрия и тайната на билката Tribulus terestis. Тя пък е естественият стимулатор на процеса на възстановяване, тъй като повишава равнището на тестостерона. Тестостеронът е най-важният мускулно изграждащ хормон, който определя и вторичните полови белези, половият нагон и агресивността. За да се чувствате по-млади, по-силни, жизнени и тонизирани ще трябва да приемате билката Mega Tribulus terestis под формата на капсули за период от 40 дни. За тази цел повишавайте дозата на всеки 7 дни с по две капсули, стартирайки първоначално с 3 опаковки. Единственият страничен ефект от приема ще бъде повишаване на либидото и ерекцията.

Когато стане въпрос за енергия, всеки си представя широко разпространени напитки съдържащи кофеин и въглехидрати. Обикновено, когато сте уморени след тренировка, лесно посягате към този тип стимуланти. Запомнете обаче, че енергията и силата на мускулното съкращение идва не от въглехидратите, които се съдържат в повечето напитки, нито от кофеина, който е стимулатор на сърдечната дейност и нервната система. Този тип помощ за висока енергия е подходящ, когато добре сте заредили мускулната тъкан с енергийни единици. Тази единица се нарича АТФ. Под това съкращение се крие веществото, което се използва от клетката за мускулно съкращение. Ако не сте достатъчно заредени с него и същевременно използвате обикновените кофеинови стимуланти, ще постигнете обратният ефект - ще загубите мускулна тъкан и ще изтощите организма си.

За да получите истинско зареждане и реално високо ниво на енергия в тялото, е необходимо да приемате продукти в прахообразна форма, които съдържат креатин монохидрат и микронизиран креатин. Тези формули са разработени специално за мускулно зареждане веднага след тренировка. Няколко чаени лъжички от тях се равняват на няколко килограма месо. При това употребата им е напълно безопасна и далеч по-ефективна в сравнение с широко разпространените кофеинови стимуланти.

[b:4dda75ad62]Високите спортни постижения на 21 век са невъзможни без използването на съвременните възстановяващи и енергийни продукти.[/b:4dda75ad62]

[b:4dda75ad62]Внимание: допинг листата набъбна


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2780 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Медицина:
Самоконтрол на спортиста
Биостимулиране в спорта
Оказване на първа долекарска помощ при инциденти в зимната планина
Креатин - повелителят на експлозивната сила
Относно прегърбването
Напътствия в тренировката: Аминокиселините
"Ох" фактора
Биоенергетика на физическата активност и спортната дейност
Няколко рецепти при измръзване
Планинската (височинна) болест


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap