Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Биоенергетика на физическата активност и спортната дейностпроф. Петър Слънчев  |  Редактирана на 29/10/2004


В основата на двигателната активност и спортната дейност стои съкращаването на напречнонабраздената мускулатура. Енергията за това съкращение се получава от разграждането на макроергичната молекула на АТФ до АДФ. Наличната АТФ в напречно-набраздената мускулатура обаче освобождава енергия, достатъчна да се извършват само 2-3 мискулни съкращения. Затова възлов момент в биоенергетиката на спортната дейност е непрекъснатият ресинтез на АТФ, осъществен с помощта на енергия, освободена от други макроергични вещества.

Необходимата енергия за ресинтез на АТФ в първите 2-3 минути работа се реализира почти изцяло за сметка на анаеробни метаболитни процеси. В първите 30 секунди на работа с максимална интензивност необходимата енергия за ресинтез на АТФ се получава от анаеробното разграждане на креатинфосфата (КФ), при което се освобождава фосфор, необходим за получаване на АТФ от АДФ (алактатна фаза). По-нататъшното анаеробно енергийно осигуряване за ресинтеза на АТФ е предимно за сметка на гликолизата на мускулният гликоген с бразуване на млечна киселина (лактатна фаза). Успоредна с тези два процеса в анаеробния метаболизъм присъства и енергийно неизгодната миокиназна реакция.

Още при работа, продължаваща повече от 30 секунди, се включва и аеробният метаболизъм. Аеробното разграждане на макроергични вещества доминира при работа, продължаваща повече от 2-3 минути (със субмаксимална и умерена интензивност). Аеробният метаболизъм е около 20 пъти по-ефективен от анаеробния. Аеробно осигурената енергия за ресинтез на АТФ при продължаващо физическо усилие е продукт на гликолизата на мускулният гликоген, на утилизацията на кръвната захар и на свободните мастни киселини (СМК) и в малка степен на използване на белтъците като енергиен източник.

Най-голямо значение за биоенергетиката при спортна дейност, както с краткотраен максимално интензивен характер, така и при продължителни физически натоварвания с умерена интензивност, имат въглехидратите, защото те еднакво добре метаболизират при аеробни и при анаеробни условия. Поддържане на достатъчно количество мускулен гликоген и кръвна захар, необходими за ресинтеза на АТФ при продължаващо физическо натоварване, се реализира при метаболизиране на приетите с храната въглехидрати и от разграждане на чернодробния гликоген.

При продължаваща работа с умерена интензивност като алтернативен източник на енергия се включват мастите. Мастният метаболизъм се извършва изключително при аеробни условия. При физическа активност с умерена интензивност мастите участват с 30 до 50 и повече процента в осигуряването на енергия за ресинтез на АТФ. Мастите участват в биоенергетиката на спортната дейност от една страна, като метаболизират от приетите чрез храната висши мастни киселини, а от друга – чрез мобилизиране на СМК от мастните депа на организма.

Използване на мастите като енергиен източник е възлов момент в биоенергетиката на спортната дейност, защото то предпазва от изчерпване на резервния чернодробен гликоген, а с това се предотвратява включването на белтъците, като непосредствен “авариен”енергиен източник.
Ролята на белтъците, като непосредствен енергиен източник за ресинтез на АТФ при спортни усилия, е ограничено. При спортове, изискващи собствено-силова работа и силова издържливост и скоростно-силова подготовка, обаче, белтъците играят важна роля за хиперплазията на мускулните клетки (хипертрофията на мускулите).

Въглехидратният, мастен и белтъчен метаболизъм са тясно взаимосвързани и взаимозависими. Усвояването, метаболизирането и утлизацията на приетите чрез храната въглехидрати, белтъци и масти е в голяма зависимост от присъствието в храната на различни микронутриенти (витамини и минерални соли) и ензими. Системните спортни занимания повишават енергийните и пластични ресурси на организма и икономизират тяхното използване като израз на биологичната му адаптация към физически натоварвания.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3982 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 04/11/2004 от Коментирайте
Енергийната стойност на алкохола/A/ се намира между въглехидратите/B/ и мазнините /M/, както следва: /B<A <M/. Лесно и бързо се метаболизира. Не прекалявайте с него!

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Медицина:
"Ох" фактора
Спортните победи се решават в лаборатории
Напътствия в тренировката: Аминокиселините
Креатин - повелителят на експлозивната сила
Оказване на първа долекарска помощ при инциденти в зимната планина
Самоконтрол на спортиста
Няколко рецепти при измръзване
Видове мускулни влакна
Относно прегърбването
Планинската (височинна) болест


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap