Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Биостимулиране в спортапроф. Петър Слънчев  |  Редактирана на 29/10/2004


Елитният спорт - аматьорски и професионален, е свързан с голямо физическо, нервнопсихическо и емоционално натоварване. Организмът на такива спортисти при тренировки и състезания работи на предела на функционалните възможности. Това, от една страна, води до повишаване на адаптационните възможности (кумулиращ тренировъчен ефект), но от друга - до рискове от преумора и пренапрежение с всичките вредни последици за здравето.

В спорта се използват разрешени средства, които целят, от една страна да повишат устойчивостта на организма към пределни по обем и интензивност физически натоварвания и да го предпазят от вредното им въздействие (т.е. да повишават неговата работоспособност), а от друга -да ускорят възстановителните процеси, с което се дава възможност за интензификация на тренировъчният процес и състезателната дейност.

Използваните разрешени средства, физиологично действащи за стимулиране на работоспособността и ускоряване на възстановителните процеси, нямат за цел директно да повишат спортното постижение, а само създават предпоставка за ефективна тренировъчна дейност без вреда за здравето на спортуващите. Средствата, които се използват за биостимулиране и възстановяване са спортно-педагогически, психологически и медикобиологични.

Спортно-педагогическите средства са неделима част от тренировъчния процес: рационално планиране и управление на тренировъчният процес с оглед индивидуалните особености адапционните възможности на отделният спортист, балансиране на натоварването с почивката, пълноценно разгряване, упражнения за разхлабване, възстановителни и високопланински тренировки и други.

Психологическите средства, които се използват, са автогенната тренировка, психорелаксацията, саморегулацията и други.

Медикобиологичното биостимулиране и възстановяване използва широк арсенал от медикобиологични средства: хигиенни, хранене, масаж, физикални средства, фармацевтични препарати и други. То се съобразява с вида спорт и характера на тренировъчните и състезателните натоварвания, със съвместимостта на действие различните средства, с дозировката и продължителността на тяхното действие и други. Спазването на тези изисквания осигурява максимален ефект. Биостимулирането и възстановяването в спорта са съставна част от тренировъчните планове, на системата за управление на спортната подготовка.

[b:ac08d20fe7]Хигиенни средства за биостимулиране и възстановяване.[/b:ac08d20fe7] Важно средство за повишаване на спортната работоспособност и ускоряване на възстановяването е воденето на здравословен начин на живот. Спазването на хигиенно издържан дневен режим, достатъчен и пълноценен сън, активен отдих, ограничаване и спиране на тютюнопушенето и употребата на алкохол са достъпни и много ефективни средства за постигане на висока спортна работоспособност и бързо възстановяване след тренировка и състезание.

[b:ac08d20fe7]Здравословното, рационалното и балансирано хранене[/b:ac08d20fe7] осигурява необходимите енергийни потребности на организма и в оптимално съотношение и количество хранителни вещества (белтъци, масти, въглехидрати, витамини, минерални соли, олигоелементи). Правилно подбраните продукти при спазване на основните изисквания на рационалното и балансирано хранене за съответният вид спорт, възраст, климато-географски условия, етапи и периоди на подготовка осигуряват висока спортна работоспособност и бързо възстановяване. Към тези средства се причислява и питейният режим на спортистта.

[b:ac08d20fe7]Масаж.[/b:ac08d20fe7] Масажът е основно средство за повишаване работоспособността (тренировъчен и разгряващ масаж) и за ускоряване на възстановяването (възстановителен масаж) след тренировка и състезания. Това се отнася както до общия, така и до частичният масаж. Използват се похватите на класическия ръчен масаж и различните форми на рефлекторния масаж (сегментарен, периостален, съединителнотъканен и др.). С висока ефективност е и точковият масаж (акупресура), чрез който се въздейства върху биологичноактивните точки, разположени както по различните меридиани, така и на определени зони (ушна мида, плантарна повърхност на ходилото). В спортната практика свое място имат и различните форми на апаратния масаж. Най-широко се използва подводният душов масаж (тангентор), при който в продължение на 15-20 мин. се съчетава масажното действие на водната струя, която е сопределено налягане (0.4-2.0 и повече атмосфери), с топлинното действие на ваната (34-36 градуса по Целзий). Водата може да се обогати с лекарствени средства, билки, кислород и други. Вибромасаж - с помощта на вибратор с честота 100-120 Херца в продължение на 3-15 мин. Вакууммасажът, пневмомасажът, баромасажът, колановият масаж и други също се използват в спортната практика.

[b:ac08d20fe7]Топлинни процедури.[/b:ac08d20fe7] Най-широко прилаганата в спорта топлинна процедура е суховъздушната - сауната. Тя е основно средство не само за регулиране на теглото, но и мощно възстановително средство. За тази цел се използва сауна с температура на въздуха 50-70 градуса по Целзий с две влизания по 10-12 мин. и прохладен душ или влизане в басейн в паузата. Ваните (общи и местни) и душовите процедури (контрастни - шотландски душ, циркулаторни и обикновенни) са водни и топлинни процедури с голям възстановителен ефект. Ваните могат да се комбинират с действието на разтворените във водата химични и биологичноактивни вещества (хвойна, въглероден двуокис - въглекисели вани, кислородно-перлени вани) и други. Температурата на водата във ваните, използвани за възстановяване, е 35-37 градуса, а самата процедура трае 10-15 мин. При контрастните душови процедури температурата на водата на студеният душ е 10-15 градуса и процедурата трае 5-10 сек., а на топлия - 37-38 градуса с продължителност 1 мин. Към топлинните възстановителни процедури спадат и местните топлинни апликации с разтопен парафин, озокерит и други, както и използването на ревулзивни мазила.

[b:ac08d20fe7]Физикални трасформирани фактори.[/b:ac08d20fe7] Електро- и светлинните трансформирани фактори се прилагат като възстановителни средства. Използват са апарати с различна честота и модулация на електрическият ток, източници на ултравиолетови и инфрачервени лъчи (солукс, кварц, диатерм), електростимулатори, аеройонизатори и други.

[b:ac08d20fe7]Фармакологично възстновяване.[/b:ac08d20fe7] Използването на разрешени фармацевтични препарати няма пряко самостоятелно значение за спортната работоспособност и спортното постижение. Тяхното основно предназначение е да помогне за метаболизма и по-добрата биоенергетика в условията на различни по характер, обем и интензивност физически натоварвания.

Фармакологичните препарати, използвани в спортномедицинската практика за стимулиране на възстановителните процеси и спортната работоспособност не трябва да съдържат забранени субстанции (допинг) и да нямат странични рискове за здравето. Затова спортистът на трябва да приема лекарствени средства без консултация на лекар, което ще го предпази както от рисковете на допинг контрола, така и от нежелателни последици за здравето.

Използваните в спортномедицинската практика фармакологични средства за биостимулиране и възстановяване условно могат да се разделят на няколко групи.

1. Фармацевтични храни, които имат за задача да добавят на организма в подходящ вид и количество макронутриенти. Фармацевтичните храни в повечето случаи са продукт на хранително-вкусовата промишленост. Те трябва да са стандартизирани, да имат добра резорбция и добри вкусови качества и да отговарят на нуждите на спортната биоенергетика. Това са:

- Балансирани храни, съдържащи белтъци, масти и въглехидрати в оптимално количество и съотношение, предимно в течен вид и с възможност за бърза
резорбция и усвояване (Нутрикомб, Ауфбаудринг, Пауер бек, Про-ъп, Актиланил и други).

- Високоенергетични фармацевтични храни, съдържащи глюкоза, фруктоза, малтодекстроза, разтворими във вода – в изотонични разтвори (с или без витаминни или минералносолеви добавки) за допълнително задоволяване на енергийните нужди (Леворал, Енержидринк и други).

- Белтъчни фармацевтични храни, съдържащи напълно разградени (широк набор от аминокиселини – Щаркпротеин, Аминостронг, Суправит и други) или частично разградени концентрирани белтъци – белтъчен хидролизат – млечен, яйчен, кръвен (също или без добавка на витамини и минерални соли) за допълнително задоволяване пластичните нужди на организма (Шнел протеин, Протеин пур, Мултикрафт, Про, Аминостронг и други).

2. Витамини, минералносолеви, електролитни и комбинирани фармацевтични препарати, съдържащи различни микронутриенти. Предпочитат се разтворими препарати.

- Минералносолеви и електролитни напитки, съдържащи предпочитани или балансирани минералносолеви комплекси (Изостар, Минерал дринк, Минерал 6 плюс, Конферон, XL-1 и други).

- Витаминни комплекси или отделни витамини в големи дозировки (Цекрезин, Редуксон, Витатон, Невробекс, Гераталенид).

- Комбинирани микронутриентни препарати (Супрадин, Кобидек, Витарал, Центрум, Мултитабс и други).

3. Фармацевтични препарати, подпомагащи метаболизма – общо и профилирано.

- Подпомагащи въглехидратния метаболизъм (Енержикс, Антифос, Сорбит, витамин В1, Кокарбоксилаза и други).

- Подпомагащи мастния метаболизъм (Карнитин, Бриожен, Липовитан, липоева киселина и други липотропни вещества, метионин и други).

- Подпомагащи белтъчния метаболизъм и белтъчния синтез (Комбанзин, Мултикрафт, Витатон, Трибестан, оротова киселина, витамините В6 и В12, Инозит, аминокиселини, Сарженор и други).

4. Препарати за сърдечна (Инозин, Панангин, Цитохром С и други) и чернодробна (Хепареген, Легалон, ФЕВ-300, ЛИВ-52 и други) протекция.

5. Имуномодулатори (Респивакс и други).

6. Адаптогени, улесняващи като неспецифични стимулатори метаболизма и биоенергетиката.

- Растителни адаптогени (Жен-шен, Елиотеракок, Китайски лимонник и други).

- Други адаптогени (Апитонин, Аминалон, Сюрелен, Сюр Фортан и други).

7. Антиоксиданти (витамините Е, С, А, Селен, Катерген, Ко ензим Q10 и други).

8. Разрешени стимуланти на ЦНС, подобряващи метаболизма на нервните клетки (Ноотропил-Пирамен, Бриожен, Сарженор, Цинаризин и други).

9. Ерогенни препарати: Креатин, Кофеин (мобилизиращ СМК), фосфоросъдържащи препарати, сода бикарбонат (създаващ алкален буфер срещу натрупване на лактат за борба с умората) и други.

[b:ac08d20fe7]Други възстановителни и стимулиращи средства.[/b:ac08d20fe7] Към тях са високопланинската подготовка, аку-, електро-, лазерпунктурата, термичните паузи, някои климатични фактори и други.

Медикобиологичните средства, използвани за стимулиране на спортната работоспособност и ускоряване на възстановителните процеси, се прилагат самостоятелно или комбинирано, като се отчита тяхното взаимодействие (синергизъм, антагонизъм, несъвместимост). При комбинирано прилагане на масажа, сауната и другите физикални средства се избягва продължителното прилагане на една и съща схема, защото организмът привиква към тези дразнители и с това се намалява възстановителният ефект. Така наречените фармацевтични храни (въглехидрати и протеини), витамини и минералносолеви комплекси се използват в спортната практика като хранителни подкрепления при продължителни тренировки и дълготраещи състезания.

[b:ac08d20fe7]Задачи на медикобиологичното стимулиране и възстановяване.[/b:ac08d20fe7] Стимулирането на спортната работоспособност и възстановителните процеси с медикобиологични средства изпълнява няколко задачи:

- Увеличаване и усъвършенстване на общата и специфичната адаптация към различни по характер, обем и интензивност спортни натоварвания.

- Създаване, поддържане и възстановяване на енергийния потенциал на организма.

- Създаване, поддържане и възстановяване на пластичните ресурси на организма.

- Възстановяване и поддържане на ферментната активност, свързана с въглехидратната, белтъчната и мастната обмяна и окислително-възстановителните процеси.

- Възстановяване и поддържане на алкално-киселинното равновесие във вътрешната среда на организма.

- Поддържане и възстановяване на водно-солевия (електролитен) баланс в организма.

- Бързо отстраняване на метаболитните и недоокислените продукти на веществообмяната.

- Нормализиране невродинамиката (силата, подвижността и равновесието на възбудните и задръжните процеси в главният мозък).

- Поддържане на висока лабилност на нервно-мускулният апарат.

- Поддържане тонуса и равновесието във вегетативната нервна система.

- Подобряване на регионалното кръвообращение (микроциркулацията) и трофиката на натоварените при спортна дейност органи и тъкани (напречнонабраздената мускулатура, миокард и други).

- Протекция на сърдечната, чернодробната и бъбречна функция.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 6440 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Медицина:
Видове мускулни влакна
Планинската (височинна) болест
Няколко рецепти при измръзване
Биоенергетика на физическата активност и спортната дейност
Креатин - повелителят на експлозивната сила
Спортните победи се решават в лаборатории
"Ох" фактора
Относно прегърбването
Самоконтрол на спортиста
Оказване на първа долекарска помощ при инциденти в зимната планина


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap