Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Планинската (височинна) болестАлександър Манушев с помощта на Марияна Панайотова.  |  Редактирана на 20/11/2018
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


“Известно време все още се подпирам на лакти в плътния, изгладен от ветровете фирн. Изведнъж обаче ме доядява на собствените ми ръце, които се съпротивляват без участието на волята … Кавуненко и Пискулов ме гледат в тила. Добре че не виждат лицето ми – не искам да прочетат в него всичко,което мисля за тях, и за глупавата страст, която ни е довела тук … Усмихвам се, тъй като те смятат – ще полежи, ще отдъхне и ще стане, както винаги! Но този път няма да стана. Мисля си злорадо, че ми потръгна: Имам хипоксия – планинска болест. И по право и по съвест мога да не ставам – там, на земята, на хората в моето състояние им дават кислород … Преобръщам се нагръб и гледам право в зенита на странното, нереално вечерно небе. Това не е небе … То няма дълбочина и прозрачност. Това е неподвижно надвиснал безкраен таван, плътно намазан от нехайна ръка с ултрамарин. На земята няма такова небе. Струва ти се, че ако хвърлиш в него камък, може да пробие дупка …” - Владимир Шатаев, “Категория на трудност”


Няколко комплексно действащи фактора, свързани с климата и условията на високата планина водят до така наречената височинна /планинска/ болест. На първо място това е ниското атмосферно налягане. Първите признаци на височинна болест могат да се наблюдават на височина 1500 –2500 м н. в., но за опасни състояния рядко може да се говори под 3000 м н. в. В таблицата по долу е посочено барометричното налягане за някои типични височини. Както се вижда на 3000 м н. в. (приблизително височината на вр. Мусала) налягането е с 1/3 по малко от това на морското равнище, на 5500 (базов лагер на вр. Еверест) то е наполвина, а на вр. Еверест е едва 1/3 от нормалното.

Зоната 1500 –3500 м формално се нарича “висока”, 3500 – 5500 - “много висока”, а над 5500 – “екстремно висока”.

Трябва да се има предвид, че освен от височината налягането зависи от сезона, географската ширина и моментното климатично състояние на атмосферата, но това са по-слабо изразени връзки и значението им е от втори порядък.

На второ място, причина за планинската болест е дехидратацията (обезводняване) на организма. Тя се дължи на две основни причини: студения високопланински въздух е изключително сух, а същевременно дишането е ускорено поради недостига на кислород. Така, отделяната с издишвания въздух вода е голямо количество и организма бързо се дехидратира. Студът, умората, ултравиолетовото лъчение и дори повишената концентрация на озон във високата атмосфера също спомагат за развитието на височинна болест.


Реакция на организма към ниското атмосферно налягане

Пониженото атмосферно налягане води до невъзможност на организма да си набавя необходимото количество кислород. Това от своя страна води до различни реакции на организма към новата среда. На първо време се увеличава честотата на дишането, както и неговата дълбочина – това е първия опит на организма да компенсира малкото количество кислород във въздуха.Такова състояние се нарича хипервентилация. То от своя страна поражда един интересен феномен – периодичното дишане. В действителност сигнала в мозъка, че е време за ново вдишване не се поражда от намаляването на кислорода в кръвта, а от увеличаването на концентрацията на въглероден двуокис в нея. Когато обаче тялото е в състояние на хипервентилация, концентрацията на въглероден двуокис е минимална през цялото време. Когато сме будни, ние никога не бихме забравили да дишаме, но когато спим и мозъка не получава сигнали, че е време за дишане, то може да спре за период от 15 секунди или повече. След това обаче количеството въглероден двуокис нараства и дишането се възстановява, при това силно учестено. След няколко минути отново забравяме за дишането и т. н. Усещането да се събудиш защото си спрял да дишаш е почти толкова неприятно колкото да се събудиш и в просъница да видиш че партньора ти е спрял да диша. Това обаче е нормално състояние по време на аклиматизация, затова е добре просто да го имаме предвид. Освен хипервентилирането и периодичното дишане, се учестява пулса, започва произвеждане на допълнителни червени кръвни телца, увеличава се обема на циркулиращата в тялото кръв.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Разновидности и симптоми на височинната /планинска/ болест

При изкачване във високата планина, в зависимост от аклиматизацията, скоростта на изкачване, физическата кондиция и генетично заложената височинна поносимост могат да се появят различни симптоми на височинна болест. Обикновино те започват с умора, задъхване, ускорено дишане и пулс, главоболие, неравномерно (периодично) дишане, гадене, липса на апетит, нарушения в съня. Когато тези признаци на болестта са в лека или средна форма, при почивка задъхването изчезва, а няколко часа след прекратяване на изкачването и останалите симптоми започват да намаляват - говорим за остра планинска болест. При проява на тези симптоми изкачването трябва да се прекрати и да се остане на същата височина или да се слезе до последното място за нощувка, на което симптомите все още не са били проявени. Ако изберем първия вариант симптомите би трябвало да изчезнат напълно за срок от 24 – 48 часа. Ако това не стане или се забележи и най-малко влошаване на състоянието след първите няколко часа почивка, незабавно трябва да се слезе 500 – 1000 м по-ниско. Когато симптомите отшумят напълно, изкачването може да продължи. В тази фаза на болестта може да се прибегне до употребата на медикамента Diamox R (Acetazolamide). Неговото действие се изразява в отделяне на бикарбонат от бъбреците и повишаване на киселинността на кръвта, което неутрализира ефекта от хипервентилацията, отстранява периодичното дишане и повишава ефективността на дишането като цяло. С негова помощ времето за релаксация след появата на леки симтоми на острата планинска болест може да се намали около 2 пъти: 12–24 часа. Затова някои автори го препоръчват дори като профилактично средство още щом започне изкачването над 3000 м., особено при хора будещи се от сън поради периодичното дишане, при бързо изкачване на голяма височина, както и при хора които са страдали от повтаряща се остра планинска болест в миналото. Това, разбира се, не значи, че Diamox R е чудотворен лек, с чиято помощ може да забравим за проблемите с височината – той просто подобрява дишането. Други разпространени и неправилни схващания за Diamox R са, например, мненията, че може да прикрие симптомите на болестта, че след спирането му състоянието ви ще се влоши и др.

След като се появят симтомите на острата планинска болест, състоянието на пострадалия може сериозно да се влоши, ако болестта се развие като белодробен или мозъчен оток. Причината за тези състояния се дължи на отделянето на течност в белите дробове и/или в мозъка.


Белодробен оток. Симптомите са трудно, запъхтяно дишане и силна умора, дори и след почивка, дълбока мокра кашлица понякога с розови храчки, посиняване на пръстите и устните (цианоза), както и типичните за острата планинска болест симптоми. По-често симптомите на белодробния оток се проявяват през нощта. Единственото ефективно лечение на белодробния оток е незабавното слизане на по-малка височина, като минимум 600–1000 метра. Слизането трябва да започне наистина веднага след откриването на първите симптоми, дори ако те са се появили през нощта - на сутринта вече може да е твърде късно. След като започне да се развива, болестта може да доведе до смърт за няколко часа. Всъщност, това е най-смъртоносната форма на височинната болест. При несвоевременно или неправилно третиране смъртността е 44 %. Голяма част от развиващите белодробен оток са младежи на възраст под 20 години. Ако е невъзможно пострадалия да бъде свален веднага, трябва да се започне лечение с кислород 4–6 л./мин., както и с Nifedipine еднократно 10 мг и после 30 мг на всеки 12 часа. Поставянето на пострадалия в чувал на Гамов е задължително при възможност. Чувалът на Гамов е пластмасов чувал, в който изкуствено се повишава налягането чрез напомпване. Тук трябва да споменем, че са правени изследвания за влиянието на хипоксията (недостиг на кислород в организма) в различни условия. Те са показали, че при еднакво количество кислород ниското налягане допълнително влошава състоянието, т.е. само с подаване на кислород не може да осигурим необходимите условия за възстановяването на пострадалия. След окончателното изчезване на симптомите и няколкодневна почивка изкачването може да започне отново, но трябва да се има предвид че за пълното възстановяване на организма може да са необходими седмици и вероятността за повторно развиване на болестта е голяма. Изследвания са показали че 66% от претърпелите белодробен оток го развиват отново при повторно изкачване.


Мозъчен оток. Освен симптомите на острата планинска болест могат да се наблюдават силно неспиращо главоболие, липса на координация, обърканост, забавена мисъл. Ходенето на пострадалия наподобява това на пиян човек. Може да се направи тест за координацията при подозиран мозъчен оток, като се накара пострадалия да ходи в права линия или да си докосне с пръст носа със затворени очи. Както и при белодробния оток, болестта може да се развие през нощта и слизането трябва да започне незабавно. Изчакването може да доведе до смърт за няколко часа. Трябва да се избягва каквото и да е натоварване на пострадалия, затова при възмойност той трябва да се носи по пътя надолу. Лечението се състои в подаване на кислород 2–4 л./мин. Медикаментът Dexamethasone –силен кортикостероид може да помогне за отслабване на някои от симптомите. Дозировката е 4 мг на всеки 6 часа. Приема се през устата или с мускулна инжекция. Поставянето в чувал на Гамов при невъзможност за сваляне е силно желателно. Както и при белодробния оток изкачването може да продължи много внимателно след окончателното изчезване на симптомите и почивка от няколко дена на по-малка височина.


Аклиматизация. Лекарство срещу височинната болест няма. Няма и хора, на които височината да не им влияе зле в една или друга степен. С височината обаче може да се свикне. Процеса на привикване на тялото към условията на високата планина се нарича аклиматизация. Аклиматизацията е бавен процес, в който трябва да сме последователни, ако искаме да се качим на висок връх и да слезем от него със собствените си крака. Различните хора, както беше споменато и по-горе, имат различна адаптивност към височината. Затова един може да се аклиматизира по-бързо и по-добре от друг. Има значение и т.нар. остатъчна аклиматизация – ако сте прекарали дълго време на голяма височина – 6000–7000 м н. в. и сте били добре аклиматизирани това може да ви се отрази благоприятно при изкачване дори и на следващата година. До голяма степен това се дължи и на психологическата подготовка. Освен това може да се проведе и предварителна аклиматизация – няколко изкачвания с голяма денивелация и нощуване на относително голяма височина, 1 –2 седмици преди експедицията може да ви “вкарат във форма”. В България няколко бързи изкачвания от Боровец до в. Мусала (без лифта) и нощуване на върха може да свършат добра работа. Ето и някои “универсални” съвети за добрата и безопасна аклиматизацията:

1. След 3000 м н. в. всеки ден се изкачвайте не повече от 300 м, като спазвате правилото “изкачвай се високо – нощувай ниско”. Това значи,че ако една нощ сте бивакували на 3300 м н. в. на следващия ден може да се изкачите до 4000 м, но трябва да се върнете за нощувка на 3600. Ако някъде е невъзможно да организирате лагерите си през 300 м, то трябва да се направи почивка преди да се изкачите повече. Когато например единия бивак е на 4000 м н. в., а следващия на 4700 м н. в., трябва да останете в него ден или два преди да продължите нагоре.

2. Усетите ли първите признаци на остра височинна болест незабавно прекратете изкачването. Глупаво е да мислите че ако се изкачите по-високо, по-бързо ще се аклиматизирате. Най-бързо ще достигнете целта си, ако останете за почивка или дори слезете до предния лагер и продължите щом симптомите отшумят напълно. Ако не го направите, има голяма вероятност да развиете белодробен или мозъчен оток, който да е с фатални последици за живота ви или най-малкото за експедицията ви. Нормално е да се разболеете от височинна болест, но не е желателно да умрете от нея.

3. Не се дехидратирайте. На голяма височина човек трябва като минимум да изпива 6 л. течности на ден. Това е 3 пъти повече от нормалното и е свързано с бързото обезводняване на организма при дишането на сухия и студен въздух.

4. Работете и се движете колкото се може повече на голяма височина. Така ще стимулирате дишането си и аклиматизацията ще е по-ефективна. А и няма да мръзнете в студените вечери на високите лагери.

5. Нощувайте в добре проветрени помещения – няколко гъсто скупчени човека в малка ветроустойчива палатка в комбинация и с някой работещ примус може съществено да намали и без това малкото количество кислород. Поради лошото горене при недостатъчно кислород, примусите могат да отделят и отровния газ въглероден окис. Затова, по-добре да спите на 5 градуса по-студено, отколкото допълнително да ограничите достъпа на кислород.

6. Не употребявайте алкохол, упойващи вещества или наркотични болкоуспокояващи медикаменти, тъй като те забавят и отслабват дишането и сърдечната дейност и забавят аклиматизацията.

7. КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С ЛЕКАР при възможност. Самолечението с медикаменти може да бъде опасно за вас.

-------------------------

Материалът е подготвен от Александър Манушев с помощта на Марияна Панайотова по статии на: Mark D. Harris, James Terrio, William F. Miser, Joseph F. Yetter III – HIGH-ALTITUDE MEDICINE, April 15 1998; Thomas E. Dietz – ALL ABOUT ALTITUDE ILLNESS; Ciwec Clinic Travel Medicine Center – ALTITUDE ILLNESS 1998, 2000.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 35660 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Медицина:
Оказване на първа долекарска помощ при инциденти в зимната планина
Биостимулиране в спорта
Относно прегърбването
Биоенергетика на физическата активност и спортната дейност
Самоконтрол на спортиста
"Ох" фактора
Няколко рецепти при измръзване
Видове мускулни влакна
Креатин - повелителят на експлозивната сила
Напътствия в тренировката: Аминокиселините


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap