Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Ролята на стиловете в катеренетоДимитър Колешев  |  Редактирана на 23/06/2009


Каква е ролята на тези стилове в катеренето? Защо са били измислени и какво толкова представляват те? Защо се вземат толкова насериозно извън България и защо когато четем за някое суперизкачване независимо дали е боулдър, спортно или друго винаги се уточнява неговият стил на преминаване?

Много хора в България никога не си задават тези въпроси просто защото това не ги вълнува. Повечето въобще не откриват разликата, която съществува в отделните стилове и смятат, че това са просто някакви екзотични добавки към изкачванията им. Може би е крайно време е да се прекратят заблудите, апатията и липсата на точна оценка, както на личните, така и всички останали катерачни постиженията в България.


[b:ec0c628410]Защо е необходимо да се знае всичко това?[/b:ec0c628410]

- За да знаем какво е точното ни ниво;
- За да не се излагаме с глупави хвалебствия;
- За да не лъжем околните със своите псевдопостижения;
- За да не си счупим главите от незнание;
- За да ни уважават и да ни вярват.


[b:ec0c628410]ДЕФИНИЦИИ НА СТИЛОВЕТЕ

Onsight (Онсайт)[/b:ec0c628410]

Това е термин, който окачествява първото изкачване на маршрут или боулдър, с който катерачът никога не е имал предишен визуален контакт или опит за преминаване и който катерещият преминава без да направи падане, увисване или хващане на някоя опора или въже. Терминът е изключително подходящ за свободното катерене, където дори и минимална предварителна информация намалява изключително много трудността на маршрута или боулдъра. При този стил на катерене е забранено предварителното оглеждане или откатерване на отделни пасажи на горна осигуровка или по какъвто и да е било друг начин. Катерачът не трябва да има никаква предварителна информация за това как да направи някое от движенията или пък да е наблюдавал как някой прави или се опитва да направи същият маршрут, дори и на видео запис. Освен това според някои по-силни етики, като британската например, е забранено и предварителното окачване на какъвто и да е инвентар за осигуряване по маршрута, тоест катерачът сам трябва да поставя своите осигуровки.


[b:ec0c628410]Flash (Флaш)[/b:ec0c628410]

Флaшът е термин, използван при изкачването на маршрути и боулдъри, за които катерачът е имал някаква предварителна информация, но и тук това трябва да бъде едно първо преминаване без падане или увисване. Информацията, която е позволена за този тип изкачване може да бъде придобита от лично наблюдение (спускане и разглеждане на маршрута) или трета ръка (обяснения за движенията и хватките). Обаче и тук предварително откатерване на установка на някои от пасажите не са позволени.


[b:ec0c628410]Redpoint (Редпоинт)[/b:ec0c628410]

Редпоинтът е термин дошъл от Германия и се използва от катерачите, които правят няколко или многократни опити, за да преминат даден маршрут. В този случай те придобиват максимална информация за всяко от движенията, което после ще им позволи да осъществят едно цялостно преминаване без падане, отдолу нагоре на някой маршрут, чиято трудност граничи с техните крайни способности. Типично за редпоинта е едно предварително заучаване на всяко отделно движение. След това катерачите започват да свързват тези движения във все по-дълги и по-дълги участъци. Това може да стане и на установка и чрез водене. Тази фаза се нарича "обработване" на маршрута. Накрая катерачът извежда целият маршрут отдолу нагоре като или сам закача своите осигуровки или използва вече закачените по него.


[b:ec0c628410]Headpoint (Хедпоинт)[/b:ec0c628410]

Хедпоинтът е стил, който наподобява редпоинта, но той се използва за окачествяване на традиционните изкачвания. В този случай катерачът по подобен начин отработва всяко движение от маршрута и всяко специфично закачане и осигуряване по него. Всичко това той може да прави като катери на установка или чрез водене. След като заучи до съвършенство всички движения, катерачът извежда маршрута отдолу до горе, без падане и като сам прави своите осигуровки. Когато осигуровките са статични (в случая стари клинове) катерачът само се закача по тях. В някои случаи обаче подобни изкачвания биха могли да бъдат счетени и за редпоинт преминавания.


[b:ec0c628410]Yo-Yo (Йо-йо)[/b:ec0c628410]

При този стил на катерене не е позволено да се почива на клиновете за осигуряване. При падане катерачът продължава изкачването, като започва от онова място на маршрута, на което може да стъпи и стои без помощта на ръцете. Въжето остава да преминава през междинните осигуровки, към които е било включено преди падането.


[b:ec0c628410]All Free (Ол фрий)[/b:ec0c628410]

При него е позволена предварителна информация. По време на катерене или след падане е позволено да се почива на клин за осигуряване.


[b:ec0c628410]Top Rope (Топ роуп - горна осигуровка, установка)[/b:ec0c628410]

Това е свободно катерене с горна осигуровка, без възможност за почивка чрез увисване на въжето или на клиновете за осигуровка.


[b:ec0c628410]Premiere (Премиерно изкачване)[/b:ec0c628410]

Този стил е от съществено значение само за традиционното, ледено и смесено катерене, при изкачването на големи и алпийски стени, и при височинният алпинизъм. Задължителните условия, на които трябва да отговаря едно такова изкачване, е то да бъде направено по един напълно нов маршрут (възможно е да бъде вариант) – място от скалата или стената, по което до сега никой не бил минавал, и който задължително да е бил изкачен отдолу нагоре, без предварително почистване на терена (чрез спускане на рапел) по него. Едно предварителното оглеждане на терена е напълно допустимо за по-големите категории и за така наречените спортни традиционни, ледени или смесени маршрути, но това зависи изцяло от етиката на катерача и от стила на изкачване (описаните по-горе), които той ще предпочете. При тези изкачвания, е прието да не се използва бормашина за поставяне на осигурителните точки, дори и ако в този случай изкачването да е било правено отдолу нагоре. Подобни помощни устройства не са толерирани дори и при прекарването на нови маршрути по някои изключително сложни големи или алпийски стени.


[b:ec0c628410]ПРИМЕРНИ СИТУАЦИИ[/b:ec0c628410]

Това са примери, които ще ви помогнат да вникнете в същността на тези стилове. Например много често се забелязва как катерачи твърдят напористо, че са изкатерили някакъв маршрут, а в последствие се оказва, че това не е вярно. Защо се получава всичко това? Защото много често бъркаме или смесваме някои от описаните стилове така както на нас ни е най-удобно.


[b:ec0c628410]Първа ситуация:[/b:ec0c628410]

За солидна част от катерачите наистина няма голямо значение какъв е бил стила на изкачването - има значение само факта, че са успели да се докопат до поредната примка или болт. След като преминат маршрута по този начин, следва по-лошата част. Те вече си мислят, че този маршрут е бил изкатерен успешно и че те нямат повече работа на него. Освен това следва твърдението, че видите ли аз вече катеря 10 категория и аз преминах чисто еди-кой си маршрут. А то не е така. Това изкачване е било просто подготовка за едно редпоинт преминаване и в най-добрият случай е било просто едно All Free или Yo - Yo преминаване. За да бъде потвърдено и за да има стойност едно изкачване на вас ви предстои не леката задача да се върнете отново на същият този маршрут и този път да го изкачите без да си почивате по осигуровките, без да падате и без да се хващате по примките – т.е. на вас все още ви предстои да направите Redpoint на този маршрут.


[b:ec0c628410]Втора ситуация[/b:ec0c628410]

Трагична е положението с горната осигуровка (Top Rope). Много е изкушаваща мислълта да провъзгласим едно чисто изкачване на топ роуп за успешно катерене на определена категория. Това че сте минали на горна осигуровка 10 категория все още не означава, че дори можете да катерите и 8. Отделно катеренето на горна осигуровка, развива вредни навици, страх и липса на усет за свободно катерене.


[b:ec0c628410]III.[/b:ec0c628410]

Още по-трагична е ситуацията при традиционните или зимните изкачвания, като за последните е просто излишно да се споменава. Там все още битува една смесица от едновремешни възгледи и смели съвременни разбирания. В 99% от случаите при падане или използване на изкуствена опора изкачването продължава от последната достигната точка, т.е. не може да се каже въобще, че има направено успешно Redpoint преминаване. Или с други думи трудно може да се говори за успешни свободни изкачвания на тези маршрути. Нека да видим какво правят дори по големите стени в света. Ако на биг уол изкачване, някой падне той се връща в основата на въжето (площадката) и го започва от самото начало, ако иска да му бъде признато за редпоинт преминаване. Такива са изкачванията на Алекс Хубер, Юджи Хираяма и др. в Йосемите, Алпите и къде ли не по света.


[b:ec0c628410]IV.[/b:ec0c628410]

Много сериозен е проблема с преценката на личните способности. Няма да е за първи път катерач, който катери по описаните по-горе начини, да отиде на маршрут някаде в планината, а там обикновенно се катери онсайт. Дори и да си преминавал някой маршрут преди това като втори вероятността да помниш хватките, стъпките и движенията на всяко въже е просто невъзможно. А както се знае там не е особенно препоръчително да се пада. При такава хипотетична ситуация катерач, които си мисли че катери 9 категория, няма да се справи и с 6, защото там първо, че ще трябва да катери почти онсайт, второ че психиката е разколебана силно и трето защото трябва да има огомен резерв от издържливост, за да си поставя сам осигуровките. Така често катерачи които катерят онсайт големи категория по описаният вече начин от болт на болт, не могат да катерят сериозни категории на традиционни маршрути.


[b:ec0c628410]ЗАКЛЮЧЕНИЕ[/b:ec0c628410]

Никой не може да ви каже как да катерите, но за сметка на това може да ви упрекне или по-лошото да ви нарече лъжец. За щастие засега в България все още няма силна конкуренция за спонсори и постиженията не се отчитат или награждават както става в нормалните страни. Тук дори хвалебствията са на особенна почит и дори някой да прояви съмнение в истинноста на това което е направено то не излиза наяве. А и за никого не е тайна, че изкачванията, които са стилно издържани се броят на пръсти или са от ниска категория на трудност, т.е. без спортна стойност. Навярно когато започнем да се придържаме към тези стилове на катерене и започнем да спазваме техните правила и принципи, нивото на катеренето в България ще се повиши многократно. Всичко това не е измислено, за да си усложняваме живота, а точно обратното, за да ни бъде лесно и за да не живеем в заблуда за личните си способности.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 4067 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 26/10/2004 от Коментирайте
Mnogo raztochitelno i nepylno na mesta... Nikyde v onsight ne se spomenava che trqvbva da bytde izveden marshruta (izkateren na dolna usigorovka) i oshte neshta...
Inache pohvalno za staranieto za definicia...no ima oshte rabota predi da stanat naistina vqrni :)

Pozdravi :)
metro
2 Публикуван на 23/06/2009 от aangelo Коментирайте
Статията си е много добре написана, дефинициите са точни и също така е добре аргументирано защо стиловете имат значение. Само едно нещо все повече ми прави впечатлание когато говоря с катерачи от България - какво значи "традиционно катерене" на български? Може и нещо да не съм разбрал, ама май в България под традиционно се разбира "technical" или "aid climbing".
Голямо объркване настава, защото на всички езици traditional (или trad climbing) е вид свободно катерене (free) при който за разлика от спортното не се използват фиксирани осигуровки (клинове), а само мобилни (френдове, клеми и т.н.). Така е поне на английски и немски и това се разбира под "trad" в англоговорящите и немскоговорящите страни. Други термини за "trad" - "by fair means" или "clean". Ето и линк да е чиста работата:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rock_climbing
Впечатляващ пример за такова изкачване от тази зима е на Beat Kammerlander - Prinzip Hoffnung (10/10+) в Voralberg http://www.beatkammerlander.com
3 Публикуван на 23/06/2009 от Димитър Колешев Коментирайте
Това за което говориш е спортното традиционно катерене - само клеми, френдове, куку и други, като се катери свободно. Другото е изкуствено катерене. Въпроса е, че ако приемем, че се катери само свободно няма как да класифицираш изкачване при което от време на време се е налагало да се мине изкуствено Да се хванеш за някоя джаджа например. В този случай нито си катерил изкуствено, за да класифицираш изкачването за изцяло изкуствено, нито си катерил само свободно. Това изкачване си е пак традиционно при положение, че не си ползвал болтове. Но в Англия често срещам да се коментират полуспортни маршрути с болтове като традиционни, защото на отделни места са необходими джаджи. Също така и там има маршрути с фиксирана екипировка, разбирай скални клинове, от 70-те години. И те пак са си трад маршрути. Това което го гледаме по повечето клипчета е спортната форма на традиционно катерене.
4 Публикуван на 23/06/2009 от aangelo Коментирайте
ОК, съгласен съм, още повече че trad climbing го има много преди спортното...мисълта ми беше че май в БГ се използва като синоним на изкуственото (technical), или греша?
5 Публикуван на 23/06/2009 от brumbarche Коментирайте
по мои наблюдения малко хора катерят изкуствено в смисъла, за който ти пишеш. по-скоро набиране на примка тук там, дори на чисто спортни турове, в което янма нищо технично...

иначе си имаме 'традиционни' маршрути с по някой друг болт на пасажа;-)
6 Публикуван на 24/06/2009 от aangelo Коментирайте
Сетих се за още един стил : think point
Това е например I think I can climb it, let's go to the next one:)

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Етика и екипиране:
Болтове на Враца и Мальовица
Тъмното дело
Второ писмо до Председателя на ФБАК
Проект "Харта за екипиране на спортни маршрути в България"
Тиролска декларация за най-добрите начини на упражняване на планинските спортове
Писмо до УС на ФБАК
Планината за планинарите
Писмо от Иваило Нинов
Препоръки за преоборудване
Проблемът с фиксираните опори


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap