Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Тъмното делоLaurie Collins  |  Редактирана на 23/10/2004


[b:ff20381181]Аз направих немислимото: сложих болт на маршрут, който не беше мой.[/b:ff20381181]

Те вече говореха в местните катерачни магазини. След по-малко от 24 часа от инцидента, хората дискутираха случилото се на кафе в Mondo Cafe или случайно срещайки се на улицата те плахо се питаха "Чу ли за станалото?"

Аз си го спомням как той изчезна над издатината на сивата скална стена. Мръщейки се на обедното слънце, аз гледах как неговата тъмна фигура издърпва половината трудност, преминавайки над третият болт и катерейки извън моята видимост от другата страна на плочата. Аз нямах идея колко далеч беше следващият болт или осигуровка. Когато той се движеше нагоре, аз отпусках въже през моето съоръжение за осигуряване - изглеждаше така сякаш той щеше да продължи да катери вечно.

Аз почувствах едно внезапно дърпане и дочух едно подтиснато и обезсърчаващо "Аррргх". "Той навярно е ядосан ,защото няма да има достатъчно въже за следващото закачане", си помислих аз, бързо отпускайки няколко фута въже. Точно когато моята дясна ръка беше стиснала една нова част от въжето, аз чух нещо зад гърба си. Обърнах глава точно в момента ,в който неговата фигура профуча към земята. Той се удари с всичка сила в гърба си от 30 или 35 фута височина.

Мислейки си след събитието, аз осъзнах няколко фактора допринесли за инцидента: врявата в каньона, оскъдната комуникация между нас, некоректната информация за маршрута и голямото разстояние между последният болт и осигуровката на края на маршрута. Последният фактор беше липсата на добра реакция от моя страна.

Три седмици по-късно, хората отново се питаха "Чу ли за станалото?". Сега обаче те говореха за непростимият грях, които аз бях извършила, прибавяйки един допълнителен болт на маршрут, който не беше мой.

Инцидента и моята реакция повдигнаха един голям и чувствителен спор. Кои бяха хората, които са болтували необезапасен спортен марштрут? Какви са чуждите аргументи, в повечето случаи катерачите не обичат да обмислят при подобни спорове. Те предпочитат да смутолевят възгледите си над чаша кафе и да измислят големи присъди, връщайки се от катерачните райони.

Спорът беше много чувствителен. Някой каза: "Нашият спорт е носител на определен риск. Катери само това, за което се чувстваш, че си способен. Човекът, който прави оригиналният маршрут поставя болтовете по определен начин и всеки който опита маршрута след това трябва да бъде склонен да поеме същият риск. Отговорността увеличава концентрацията и прави едно катерене забележително. Ако ти не можеш да я поемеш, не го катери."

Според мен тази мисъл е ограничена, арогантна и екстремно опасна. За мен изглежда, че хората понякога с умисъл и определени претенции болтуват районите с един рисков маниер, за да ужасяват начинаещите или средни катерачи или за да подсилят репутацията на този катерачен район. С други думи, ще имаш ли куража да катериш тук.

Тези маршрути обикновенно съществуват, защото хората, които ги създават са катерачи от ниво 5.12 или 5.13, които чувстват че потенциалното падане на земята от един пасаж, който е от 5.9 или 5.11 е минимално. Някой друг обаче ще падне там със сигурност. От това следва, че те ще мислят повече за хората, които могат да катерят по техните стъпки.

Аз осъзнавам контекста тук. Искаш ли всяко катерене да бъде защитено с болтове на всеки три фута, украсявайки скалата с една лъскава сребърна пътечка? Не. Това ще бъде грозно и ненужно. Аз обаче силно вярвам, че спортните маршрути не трябва да имат потенциални падания на земята, въпреки категорията. Разработвайки нови места, претенциите, при положение, че маршрутите са от нормална степен, носят отговорност.

В Mill Creek, Юта, където се случи инцидента, изключително благоприятстващо в случая беше, че районът нямаше гидовник. Хората трябва да бъдат предупреждавани със схеми на каньона най-малко в магазините. Много са обикновенните катерачи, които са били заблудени от подобни маршрути с единчни болтови осигуровки или от "потенциалното приземяване" от вторият или третият болт или дори от четири фута под осигуровката - както стана при катеренето, което моят партньор опита. Мястото е направо ужасяващо за повечето хора.

Някои виждат моята акция, като една лична атака към местната катерачна общност: Или зачиташ начина на катерене, който те практикуват или не го правиш. Някои смятат, че аз трябваше скромно да попитам за разрешение, дали да поставя един допълнителен болт на маршрута. Други пък ме поздравиха за делото. Много ме е грижа, дори моят катерачен партньор и аз да бяхме на различно мнение. За съжаление той не обичаше да бъде свързван с подобни обсъждания и никога нямаше да поеме риска, който аз бях готова да взема. Мнението се променя и ние се нуждаем от диалог.

За всички онези невероятно талантливи, яки катерачи, които са правили нови спортни маршрути, както ние ги начричаме и за всеки един, който мечтае да създава маршрути: Аз оценям вашата способност, времето и услията, които влагате, за да създадете това катерене. Вие влагате много от своите чувства, душа и пари в своите индивидуални проекти. Но моля ви, слагайте достатъчно осигуровки, така че хората, които идват след вас да не си счупят вратове, опитвайки се да повторят вашето предизвикателство. Ако вие чувствате, че потенциалното падане на земята е необходима част от вашият маршрут, нека следващите катерачи знаят за възможната опасност. Разпространете тази информация от уста на уста или отбележете една "Х" степен в гидовника (ако е възможно) или в катерачните магазини с един знак или червен символ на болт - за всеки един маршрут от този тип. Ако вие не можете да си позволите да закупите екипировката, която е нужна, за да направите един обезопасен маршрут, моля ви не се захващайте с това катерене.

Моят катерачен партньор счупи своя гръбнак. Сега той излезе от болницата с един здрава скоба след три месеца в нея. Той ще бъде в този корсет стягащ гърба му поне още три-шест месеца. Сега той трябва здраво да тренира - защото не може да вдигне нищо по тежко от 20 паунда и затова сега той е екстремно щастлив. Докторите казват, че повечето хора, които падат от тази височина никога не ходят отново.


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1660 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Етика и екипиране:
Писмо до УС на ФБАК
Проект "Харта за екипиране на спортни маршрути в България"
Писмо от Иваило Нинов
Писмо до Председателят на ФБАК
Дали Северна Америка ще приеме Европейските стандарти за водачи ?
Екипиране на маршрути за спортно катерене – основни принципи
Болтове на Враца и Мальовица
Проблемът с фиксираните опори
Тиролска декларация за най-добрите начини на упражняване на планинските спортове
Второ писмо до Председателя на ФБАК


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap