Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Къде е границата на пресметнатият риск?Tyler Stableford  |  Редактирана на 23/10/2004


Това лято (1999 год.), докато катерех един лек, дълъг две въжета ,маршрут наречен Plaque Right (5.9) на гранитният зъбер над Aspen, внезапно нещо привлече погледа ми. На петдесет фута вляво, един ръждив копърхед стърчеше от една начеваща цепка, близо до центъра на стената, точно над площадката за осигуровка на второто въже. След едно по-внимателно разглеждане можеха да се открият два болта, единият на около 25 фута над тази вкаменелост и вторият горе-доло на същото разстояние по-ниско, предлагащи добри възможности за едно падане на земята. Какъв беше този маршрут, койтo тaкa здраво беше обрасъл с лишеи?

Заинтригуван, след като достигнах върха, аз се спуснах на рапел до средата на маршрута. Линията изглеждаше необикновенна: малки врязвания изпъстряха високата 100 фута стена, образувайки стъпки и хватки разпложени диагонално една до друга, набраздени със случайни жлебове, които предлагаха заклещване на пръстите - но без възможност за естествено осигуряване. Освен двата болта единствената друга осигуровка беше копърхеда по средата между тях.

Маршрутът изглеждаше много опасен и рядко катерен - нещо ненормално за добре осигурената скала на Independence Pass. И през цялото това време копърхедът сякаш стоеше там, за да дразни и унижава.

Маршрутът, по-късно научих, беше преминат през 1975 година от Lou Dawson и Michael Kennedy и се наричаше Plaque Center (5.10), а болтовете бяха поставяни с водене. По маршрута имаше още няколко удобни места, на които Dawson можеше да постави повече болтове. Когато попитах няколко местни катерачи за линията, аз бях изненадан да чуя от тях, че те говорят за него благоговейно, считайки го за едно "смело" или пък "дръзко изкачване". Какво ме е грижа за това, казах си аз. Тези ретроболтове трябва да бъдат сменени, за да можем да го катерим сега. Но повечето хора гледат на маршрута като на свещен поради стила на първото изкачване. "Това е техен маршрут", защити го един катерач. "Какво ти пречи да го изкатериш и на toprope (горна осигуровка)?", попита друг.

Опасното катерене винаги създава едно свещенно отношение в катерачната общност. Маршрути като Bachar-Yerian в Tuolumne и Stratosfear в The Black Canyon са станали безсмъртни. Техните първи изкачвания постоянно се преразказват около лагерните огньове, в компании по паркинги или в медиите. От тези истории излиза наяве едно усещане за слава - този голям и пленителен риск е ужасяващ и правилен. Така мислят катерачите, които го приемат, за да преминат някоя линия по скалата, смятайки, че заслужават медал за постъпката си.

На маршрути като Bachar-Yerian, където има само няколко пасажа за дупчене и то от слаби куки, е нормално да се получи един нарядко болтуван маршрут, правен след водене. Но аз виждам голяма разлика, когато един водач пропуска нарочно, катерейки нагоре, добри възможности за дупчене по маршрут като Plaque Center. Този маршрут ми направи впечатление като едно себично творение, което е повече акт на егоцентризъм, отколкото някакъв кредит за катерачната общност.

Аз се обадих на Dawson, за да видя все пак кой е този, които е поставил болтовете на Plaque, толкова опасно. "Аз бях едно безразсъдно момче тогава", каза той със смях. "Мислех, че дългото водене с рискуване, е нормална творческа част от един нов маршрут, кaто рискът е задължителен за качеството и естетиката на маршрута."

Действително, рискът е призрачният дух в нашият спорт. Опасноста ни примамва в планината, изпълва нашите приключения и създава велики истории, но е също така и основна част от смъртта. Когато търся за водач моята подсъзнателна склонност за риск, понякога започвам да се чудя какво биха направили хора като Mugs Stump, Derek Hersey или Scott Fischer, ако имаха втори шанс да живеят. Дали щяха да живеят различно, задоволявайки се с по-безопасни предизвикателства?

Когато Dawson и аз приключвахме нашият разговор той ми описа тръпката от воденето. "Тогава съществуваше една пристрастеност към адреналина, удовлетворяван с едно майсторското контролиране на мисълта" ,каза той. "Когато аз прибавех риска към нещо, което освен това беше и едно психическо предизвикателство, чувството, което изпитвах дори беше още по-интензивно. Аз винаги имах надежда, че и някой друг, би приел тази цена от маршрута."

Но той прибави, "Ние не можехме да направим Plaque един музеен експонат, който никой нямаше да изкатери, поради лошият копърхед. Да се направят нещата по-безопасни има много основания. Ако твоята преценка казва, че копърхедът не е поставен правилно, тогава отиди и го смени."

Преди да си тръгне Dawson прибави едно предупреждение: "Има един истински аргумент против поставянето на едни идеални болтове по маршрута, защото хората имаха много пъти възможност да го сторят досега. Това е като свободата, която имаш при избора какво да носиш със себе си при една разходка - ти можеш да вземеш със себе си и телевизор, но не го правиш. Тук нещата са същите."

Аз помислих известно време върху това, което Lou каза накрая и стигнах до схващането, че въпреки моите извънредни съмнения, ние като катерачи се нуждаем от опасност. Стойността и избора на нашият спорт ще отслабне, ако планините бъдат неутрализирани - ако Denali имаше защитени площадки и павирани пътечки към върха или ако High Exposure в Shawangunks имаше стоманени парапети опънати по цялата му дължина.

И така, дали аз направих ретроболтовият Plaque Center? Ха. Аз дори не смених копърхеда. Това което за мен беше един неприемлив рисков маршрут, за някой с повече кураж в гащите оставаше едно забележително приключение. Разбира се, аз се върнах обратно и се спуснах на рапел по маршрута, изчиствайки стъпките и тогава го преминах на toprope. Оригиналната линия е все още там, ръждясалият копърхед и всичко друго по него също. Ако ти дойдеш в града и си гладен за някое наистина силно усещане, аз ще бъда щастлив да те заведа до неговата основа.


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1717 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Етика и екипиране:
Препоръки за преоборудване
Писмо до Председателят на ФБАК
Писмо до УС на ФБАК
Правила за катерене по пясъчни скали в Чешката Република
Тиролска декларация за най-добрите начини на упражняване на планинските спортове
Bolt wars in Boulder Canyon
Писмо от Иваило Нинов
Проблемът с фиксираните опори
Второ писмо до Председателя на ФБАК
Планината за планинарите


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap