Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Профил на Минчо ПетковДимитър Колешев  |  Редактирана на 21/10/2004


Минчо Славов Петков е роден в град Сливен и в момента е на 23 години. Започва да се катери от пролетта на 1989 година като член на клуб “Сините камани”, за когото той казва с тъга: “голям отбор беше, отдавна няма такива.” Сега е в НСА, но е прекъснал. За постижения той не желае да говори, въпреки че има доста успешни състезания и доста катерене на скали. Но в течение на разговора той постепенно започна да споменава някоя и друга пикантна подробност от своя катерачен живот. “Досега не съм минавал “10-ки”, не съм ги пробвал повече от 2-3 пъти. Стават, но трябва да им се отделя време. Предпочитам да мина 10 “8-ци” за уикенда вместо да вися като черво на някоя “10-ка” (усмивка). Минавал съм много 7с+ от втори опит, но си падам предимно по онсайт катеренето.”

Така наречените “9-ки” той катери още като малък (1994-1995 година), когато ходи и по световни първенства за младежи. “От състезателна гледна точка най-много съм доволен от тази година: 1-ви в ранглистата за скорост, както и през 1999 година и 5-ти в ранглистата за трудност, 1-ви на балканското в Търново на скорост, 8-ми на трудност от 53-ма души. Доволен съм.” Най-доброто му класиране е 2-ро място на трудност в Плевен при мъжете. Това с което се гордее най-много обаче е неговото 4-то място при мъжете за трудност през 1995 година, когато все още се катерят хора като “Тихомир, Жиката, Васо, Мето и останалите, а аз някакъв мишок от Сливен при старите кучета...”

Интересното обаче е, че той е комплексен катерач. Катери боулдър и едновременно алпийски психарии. Със Станимир Станимиров от Сливен са правили премиери на Мальовица и в Сливен. Катерил е драйтулинг на Северен Джендем, пробвал е състезателно ледено катерене. “Just for fun," както се изрази той, “но от това се мре...”

“За постижение смятам една алпиниада в Сливен през 1998 година, когато за ден и половина изкатерих 28 тура, средно по 50 метра от 4-та до 6-та категория. Като се има впредвид разкарването по обектите и рапелите – около 1400 метра катерене в свръзка със Станимир. Той е моят човек за алпийските психарии. Така ги наричам, че всеки път е страшно. (отново усмивка)”
На моя въпрос защо все пак се катери, той отговори така: “Понякога и аз сам си задвам този въпрос, но не съжалявам дори за 5 минути занимаване с тази простотия, краста просто, пък и ми идва отвътре. Чувствам се добре (усмивка). Голяма роля имат Тате и Мама, после въпроса се е доразвил в мен и повече няма лек.” Опитах се да разбера какъв все пак е неговият любим стил катерене и получих следният оговор: “Не мога да определя любим стил, но предпочитам да се катеря сред природата. “Outdoor”, както му викали. Предпочитам на скали – много ясно. Не съм зален плъх – залата е просто тренажорът за скалите. Но който отрича тренирането на стена е явно или много богат и може да си позволи всеки ден “outdoor” или е просто много непросветен, да не кажа глупав. Много хора могат да се обидят от това, но съм прав за себе си и не ми пука (усмивка).

Тогава реших да го изненадам с малко по опасен въпрос свързан с това дали трябва ли да има отделна федерация по спортно катерене или не, на което той ми отвърна: “No comment”. Имайки в предвид че учи в НСА и че все пак има доста катерачен стаж зад гърба си аз се опитах да разбера неговото лично мнение за методите на трениране, които той смята за най-подходящи. “Как трябва да се тренира ли? На този въпрос не мога да дам конкретен отговор. Според мен е строго индивидуално, но трябват минимум 4 часа свободно време, които трябва да се отделят за катерене, много силна воля и накакъв режим, който да се спазва. Ти знаеш това са общи приказки, но трябва да се набляга най-вече на МНОГО КАТЕРЕНЕ ...”

След това стана дума за българското катерене като цяло и защо нямаме катерачи от световна класа. Но ето неговото лично мнение по въпроса: “За това защо нямаме световно добри катерачи мисля че трябва да е ясно на всички, дори на тези които не се занимават с катерене. Нямаме клубове (функциониращи), а в детските състезания трябва да участват по 50 деца в група, а не по 5. Трябва да има конкуренция, за да се развиват. Това с изграждането на много добрите катерачи е дълъг процес. А в момента България е в застой. Изоставаме с някоя и друга година в катеренето (усмивка). Смятай щом някакви готини малки словенки ни надкатериха на световното в Търново ...”

И накрая ще спомена като завършек една негова фраза, която получих като отговор на моят директен въпрост кои са неговите най-сериозни постижения и която ми направи силно впечатление. Неговото ясно възражение гласеше: “... нещо не ме кефи идеята да се надпреварваме “кой, какво бил минал!” Може би всеки, който е достигнал до този начин на мислене е разбрал истинската философия на катеренето и това е може би от изключително значение, защото така ние никога няма да загубим уважението по между си и никога няма да гледаме надменно от висините на своите постижения. Въпреки че спортът си е спорт, той все пак би могъл да бъде сведен до надпреварване със самия себе си, а не с останалите около теб.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2675 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 23/01/2006 от Коментирайте
Имах възможността да тренирам с Минчо в един отбор цели 4г, казвам се Христо или както ще се сетят някои Купър :) Минчо ако прочетеш това драсни някой ред на ЛС! Да си жив и здрав! Голяма работа си да знаеш! Не съм те виждал от 7-8г аз живея сега в Бургас, айде пиши! p.s.Това на аватара е дъщеря ми!

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Интервю с Heinz Zak, за неговото соло изкачване на Separate Reality в Йосемите
За загиналите или добро, или нищо
Интервю с Adam Ondra
Свободният катерач Ману
А отгоре имаше облаче
АЙГЕР 2002 - Интервю с Милен Милчев
Интервю с Иваило Кръстев
Интервю с Peter Croft
20 въпроса към Боян Петров
Интервю със Steve House


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap