Алпинизъм   »   Европа   »   Франция   »   Алпи   »   Монблан   »   Шамони Прегледана е 4124 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
   29 Jul - 5 Aug 2019
1890 лв.
1796 лв.
Запишете се
Дата по ваш избор
1890 лв. 6 places Запишете се

Меню

Планински водачи
BGN 1890
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Монблан с аклиматизация на Гран Парадизо

Изкачване на връх Монблан с аклиматизация на Гран ПарадизоИзкачване на връх Монблан с аклиматизация на Гран ПарадизоИзкачване на връх Монблан с аклиматизация на Гран Парадизо


Изкачване на най-високият връх в Алпите и в цяла Западна Европа - връх Монблан (4808 м) по неговият Нормален маршрут с аклиматизация на връх Гран Парадизо (4061 м)

Информация

Локация

( 45.832699 N, 6.864300 E )
 • 1890 лв.  1796 лв.

 • 4808 м

 • PD- Много трудно
  Френска алпийска степен (PD-)

  Routes may be longer at altitude, with snow and ice slopes up to 45 degrees. Glaciers are more complex, scrambling is harder, descent may involve rappelling. More objective hazards.
  Физическа издръжливост

  Много трудно (14-17 часа)

 • 8 дни

Галерии от Изкачване на връх Монблан с аклиматизация на Гран Парадизо

Изкачване на връх Монблан с аклиматизация на Гран Парадизо

Изкачване на най-високият връх в Алпите и в цяла Западна Европа - връх Монблан (4808 м) по неговият Нормален маршрут с аклиматизация на връх Гран Парадизо (4061 м), който е седмият по височина в Грайските Алпи и се намира изцяло в Италия.


Поглед от старата хижа Гуте към острият гребен на връх Егюй Бионасе

Поглед от старата хижа Гуте към острият гребен на връх Егюй Бионасе


Въвеждаща информация:

Мон Блан е най-високият връх в Алпите и в цяла Западна Европа. Той е разположен между долината Аоста в Италия и Haute-Savoie във Франция, като през най-високата му точка минава френско-италианската граница.

Първото му изкачване е осъществено на 8 август 1786 година от Жак Балма и доктор Мишел Пакар. Днес това изкачване се приема за началото съвремения алпинизъм. Първата жена, която достига върха е Marie Paradis през 1808 година. През последните години, средно годишно на върха се качват около 20 000 алпинисти и туристи, но това не означава, че върхът е лесен. През август, когато е най-силният сезон, местните спасителни служби извършват средно по 12 полета всеки уикенд.

Изкачването на върха изисква добра високопланинска екипировка и в зависимост от избрания маршрут опасностите могат да бъдат доста сериозни. Голямата надморска височина в комбинация с натрупаната умора от изкачването, може да бъде причина за множество грешки, които да доведат до фатален край.

Предимства на маршрута Гуте:

- "Само" 990 метра изкачване от хижа Гуте до върха. Това е най-късият ден за изкачване в сравнение с останалите класически маршрути, водещи към Монблан.

- Трудностите се увеличават с височината като гребена Bosses е най-трудната, но и най-красива част.

- Технически това е най-лесния маршрут.

- Гребена Bosses е много естетичен.

- Това е маршрута, по който най-много хора достигат върха.

Предимства

1. Съотношението между водач и клиенти е 1:3

По този начин работят френските водачи, такъв стандарт имаме и ние, за да Ви осигурим максимална безопасност и експедитивност на изкачването. Въпреки "леснотата" си, това изкачване крие много изненади и причините за това могат да бъдат в бързото влошаване на времето, в разликата във физическите и техническите възможности на участниците, в продължителността на изкачването и във възможните препятствия и трудности, които крие всеки ледник, а те се променят всекидневно.


На слизане от върха

На слизане от върха


2. Групите са водени винаги от 1 или 2-ма професионални алпийски водачи

Предимството групата да е водена от 2-ма водачи е безспорна. Ако в даден момент някой от участниците се почувства зле, няма да се наложи връщане на цялата група, а само единият от водачите ще слезе надолу с проблемният клиент. Това увеличава още повече шансовете за успех на една група.


На връх Монблан

На връх Монблан

Цени

На човек при минимум 6 участника - 1890 лв.  1796 лв.

Максималния размер на групата е 6 души.

Програма

1 ден:

Отпътуване в 8.00 часа от София и пътуване до столицата на Словения, Любляна. В остатъка от деня ще можем да се разходим и разгледаме центъра на града.

Нощувка в хостел в Любляна.

2 ден: Хижа Chabod (1850 м) - 3 часа

Тръгване в 6.00 часа от Любляна и пътуване до долината Valsavarenche, където ще оставим микробуса. Следва около 3-часов преход до хижа Chabod.

Нощувка в хижа Chabod.

3 ден: Връх Гран Парадизо (4061 м) - 10 часа

Тръгване в 4.00 часа от хижата. Маршрута се изкачва постепенно ледниците под северозападните склонове на върха. След като пресечем един голям бергшрунд ще се прехвърлим на малко по-стръмни снежни склонове, които ще ни отведат до връхните скали. Последната част от маршрута е много приятно, въздушно катерене по добра скала, което ще ни отведе до скалните блокове на върха.

Слизането ще направим по маршрута на качване. Още същият ден ще се придвижим до Шамони.

Нощувка в хостел в Шамони.

4 ден: Шамони

Почивен ден със свободна програма.

Ако някой има нужда от някаква екипировка за изкачването, в града има много магазини, от които може да се наеме или закупи всичко необходимо. Тези които имат опит в скалното катерене, ще могат да се покатерят с водачите на катерачните обекти в близост до Шамони. Има възможност за рафтинг, колоездене, парапланеризъм, виа ферати и много други екстремни спортове.


По предвръхния гребен на Монблан

По предвръхния гребен на Монблан


Атракциите и местата, които си заслужава да се видят също не са малко. Който желае ще може да си купи еднодневна карта за всички лифтове в района. С нея ще може да се качи с зъбчатата железница до Монтанвер, от където се открива красива гледка към 1000-метровата игла Пти Дрю, ледника Мер дю Глас, Иглите на Шамони и в дъното огромната стена на Гранд Жорас. От тук може да бъде направен един живописен трек под Иглите на Шамони и да се слезе в града с лифт.

Друга възможност е с лифта да се изкачи един от емблематичните върхове в района - Егюй дю Миди, от където се открива близка гледка към целия масив на връх Монблан. Ще можете да видите като на длан два от най-популярните маршрути към върха - през 3-те върха и нормалният маршрут, по който ни предстои изкачване. На срещуположната страна на Егюй дю Миди се намира Бренва с голяма панорамна терса, до която може да се стигне отново с лифт и от там да се направи един много красив трек през няколко високопланински езера.

Нощувка в хостел.

5 ден: Хижа Гуте (3817 м) - 5/6 часа

Днес ще станем в 6.30 часа, за да се опитаме да хванем първия лифт в Les Houches. От лифта ще се прехвърлим до гара De Bellevue, от където с влакче ще стигнем до Nid d'Aigle или Mont Lachat. Обикновенно през година на последния участък до Nid d'Aigle има големи срутвания по трасето на зъбчатата железница и ако нямаме късмет ще се наложи да ходим пеша допълнително около 2 часа.


По пътеката към хижа Тет Руз

По пътеката към хижа Тет Руз


Прехода до хижа Тет Руз не е тежък, но може да отнеме над 3 часа. На хижата ще направим добра почивка за обяд и след това ще продължим по стената на Дом дьо Гуте. В тази част от маршрута има няколко опасни участъка и затова ще ходим обвързани с въже и с каски на главите. Към 3-4 следобяд ще стигнем до хижа Гуте, където ще пренощуваме и ще си починем за атаката през следващият ден.

- Nid d`Aigle (2372 м) -> Baraque des Rognes (2768 м) = 1 час
- Baraque des Rognes (2768 м) -> Хижа Tete Rousse (3167 м) = 1/2 часа
- Хижа Tete Rousse (3167 м) -> Хижа Gouter (3817 м) = 2/3 часа

6 ден: Връх Монблан (4808 м) - 12/14 часа

Днес ще станем в 2.00 часа сутринта и ще тръгнем най-късно в 3.00 часа. Първоначално ще изкачим склоновете на връх Гуте (около 2-3 часа) и след това ще се спуснем по неговите полегати южни склонове към седловината Col du Dome. След още 30 минути ще достигнем заслон Вало, където ще направим сериозна почивка и ако деня е много студен ще изчакаме изгрева на слънцето. От тук до връх Монблан имаме още 2-3 часа.


Паметник на Жак Балма и Сосюр

Паметник на Жак Балма и Сосюр


След като изкачим върха ще слезем до хижа Гуте за около 2 часа. В хижата ще направим добра почивка за около 1 час и ще продължим надолу. До края на деня трябва да слезем в Шамони. Ако групата е много бавна е възможна втора нощувка в хижа Nid d'Aigle.

- Хижа Gouter (3817 м) -> Ръба на Dome du Gouter (4260 м) = 2 часа
- Ръба на Dome du Gouter (4260 м) -> Седловината Col du Dome (4255 м) = 15 минути
- Седловината Col du Dome (4255 м) -> Заслон Vallot (4362 м) = 30 минути
- Заслон Vallot (4362 м) -> Връх Mont Blanc (4808 м) = 2/3 часа
- Връх Mont Blanc (4808 м) -> Nid d`Aigle (2372 м) = 5/6 часа

Нощувка в хостел.

7 ден:

Ако тръгнем по-рано през деня по пътя можем да се отбием във Венеция - един от най-романтичните градове в света. Тя е една от онези туристически дестинации, в които можеш да се влюбиш безвъзвратно или да останеш силно разочарован.


Гребена на Дом дю Гуте с палатковия лагер

Гребена на Дом дю Гуте с палатковия лагер


Венеция е разположена върху множество малки острови в плитка лагуна на Адриатическо море. Градът и лагуната са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО заради уникалната архитектура на сградите и основите на града върху дървени подпори (пилоти).

Символ на града е крилат лъв, който фигурира върху герба му. Островната част на Венеция е морски курорт известен в цял свят и място за провеждане на множество международни фестивали и изложби. Историята на Венеция започва от V в. пр. н. е. През годините града е бил важен търговски център, през Средновековието - известна република, а след 1815 - владение на Австрия. Венеция е известна в цял свят с гондолите и моторни си лодки, красивите музеи, занаятчийско производство на изделия от венецианско стъкло, дантели, мозайки, както и с корабостроене, цветна металургия, нефтопреработваща, химическа и лека промишленост.

Някой от най-големите забележителности на Венеция са площад "Сан Марко", катедрала "Сан Марко", часовниковата кула, Мостът на въздишките, Канале Гранде, мостът "Понте Риалто", Дворецът на Дожите, административните здания "Прокурациите", църквата "Санта Мария ди Назарет", църквата "Сан Симоне Пиколо", рибният пазар, двореца "Ка Д′Оро", "Ка′ Пезаро".


На слизане по гребена Bosses с заслон Вало ниско долу

На слизане по гребена Bosses с заслон Вало ниско долу


8 ден: Пристигане в България

Най-добри месеци за провеждане

От средата на юли до средата на септември

Необходим опит

Много добра физическа издържливост, така че да можете да ходите до 15 часа на ден.


Лична екипировка

- Котки;
- Пикел;
- Алпийски обувки;
- Шапка;
- 2 бр. ръкавици с пръсти;
- Ръкавици с един пръст;
- Лапи от мембрана;
- Яке за катерене, връхно с качулка (мембрана);
- Полар;
- Изолация;
- Термобельо с дълги ръкави;
- Долнище (мембрана или софтшел);
- Термобельо долнище;
- Хавлиена кърпа за къпане;
- Раница до 45 л.;
- 3 бр. карабинери с муфа;
- Каска;
- Челник;
- Очила (може и скиорски) с фактор 4;
- Катерачна седалка;
- Спален чувал за хостела (не е задъжлителен);
- Крем против изгаряне;
- Дълга 120 см примка или прусек за парапетите под хижа Гуте.


В началото по склона на Егюй дьо Гуте

В началото по склона на Егюй дьо Гуте

Препоръки

За подготовка за изкачването на връх Монблан по Нормалния маршрут препоръчваме участието в 1-2 от следните зимни програми:

- Курс по планинарство;
- Мальовица по Североизточния гребен;
- Траверса на Мусала през Трионите.

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Монблан с аклиматизация на Гран Парадизо

   Календар Водач Цена на човек Места
   29 Jul - 5 Aug 2019 Д. Колешев 1890 лв.  1796 лв.
   ( Отстъпката за ранно записване е валидна до 29/01/2019 )
Запишете се
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Монблан с аклиматизация на Гран Парадизо

Схема на маршрута
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Монблан с аклиматизация на Гран Парадизо

Клиентите за нас


Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook Изкачване на връх Монблан с аклиматизация на Гран Парадизо
4.73 / 5 stars from 30 users.
Алпинизъм   »   Европа   »   Франция   »   Алпи   »   Монблан   »   Шамони Прегледана е 4124 пъти


Вертикален свят във Фейсбук   Вертикален свят в Google+   RSS канали на Вертикален свят

Школа Вертикален свят  -  Вертикален свят  -  Alpine Guides

Copyright 2001-2018 © Вертикален свят

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Sitemap