Трекинг   »   Азия   »   Пакистан   »   Каракорум   »   Скарду Прегледана е 18941 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
   26 Jun - 16 Jul 2020 0 лв.
Запишете се
Дата по ваш избор
0 лв. 9 places Запишете се

Меню

Планински водачи
BGN 0
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг до базовите лагери на К2, Броуд Пик и кулите Trango

Трекинг до базовите лагери на К2, Броуд Пик и кулите TrangoТрекинг до базовите лагери на К2, Броуд Пик и кулите TrangoТрекинг до базовите лагери на К2, Броуд Пик и кулите Trango


Трекинга до базовия лагер на К2 е едно от най-емоционалните пътешествия в света, благодарение на невероятните планински гледки, пътуването през страховития Каракорум и местната култура.

Информация

Локация

( 35.896420 N, 76.505013 E )
Напреднали +

Задължително е за тези трекинги да имате предишен опит на тази надморска височина и от програми с ниво Напреднали. Необходимо е много добре да познавате личните си възможности да ходите продължително много дни и по труден терен в диви райони. Почти задължително е да ползвате пикел и котки. Дневната продължителност на преходите може да варира между 7 и 9 часа и повече в отделни дни като изкачванията са между 900 и 1000 метра, като не е изключено да има отделни дни с изкачвания до 1200 м. В доста от случаите подобни трекинги изискват местен съпорт с използването на носачи за пренасянето на бивачните съоръжения и храната.

Галерии от Трекинг до базовите лагери на К2, Броуд Пик и кулите Trango

Трекинг до базовите лагери на К2, Броуд Пик и кулите Trango

Най-вдъхновяващият трекинг в света! Трекинг, който ще ни отведе до ледника Балторо и река Braldu, където ще можете да се насладите на невероятната красота на непристъпните гранитни кули Транго, Ули Биахо, Машербрум, Гашербрум IV, Гашербрум I, Броуд Пик, Golden Throne, Mitre Peak и вторият по височина връх в света К2.
Безименната кула Транго гледана от района на базовия лагер


Ще имате възможност да посетите мястото с най-голяма концентрация на високи върхове и най-дълги ледници в света. Baltistan е една 100 км стена от величествени планини започваща от Китай на север, до Deosai Plateau, намиращ се между Каракорум и Хималаите, на югоизток до Ladakh, а на запад до Gilgit и Hunza. В този огромен планински район се намират 60 върха над 7000 метра. Четири от ктях са над 8000 метра - K2 (8611 m), Gasherbrum I (8068 m), Broad Peak (8047m) and Gasherbrum II (8035 m). Тези върхове са причина за най-голямата концентрация на ледници извън Полярните области - Siachen (76 км), Biafo (65 км) и Baltoro (62 км). Това е причината Baltistan да бъде наречен "Раят на трекерите". За разлика от пясъчните дюни и пустинни хълмове в долината на река Indus, Baltistan е известен още като Малкият Тибет. Skardu, намиращ се на 2340 метра надморска височина, е столицата на Baltistan и вратата към величестеното кралство на планиските богове. Това е земя на много контрасти и предлага неизчерпаеми възможности за несравними с другаде трекинги и алпийски предизвикателства.

Етнически балтите спадат към тибетската, кавказката и монголската раса и тяхната култура и обичаи са много общи с тези в Ladakh и Tibet. Езика на балтите е част от тибето-бирманската група езици. Baltistan заедно с Ladakh са известни като Great Bolor. През 8-ми век, тибетците превземат Baltistan и Bolor и обединението ражда Little Bolor, т.е. Gilgit и Chitral. От тогава Baltistan е разделен на три независими щата - Rondo, Shigir и Khapulo. Този район е под въздействието на будизма от 4-ти до 15-ти век, когато светецът Sufi разпространява исляма тук. По време на ерата на Bolor, будизмът е разпространен в Тибет от Gandhara през Baltistan.


Връх Машербрум на залез слънце

Връх Машербрум на залез слънце


Обща информация за трека:

От Skardu до Askole ще пътуваме с джипове. Това е едно пълно с емоции сафари над страховити реки и тесни проломи. В Askole ще ни чакат носачите и от там ще започне трекинга до базовият лагер на К2. През първите няколко етапа ние ще пресечем края на ледника Biafo и ще преодолеем тесните и опасни пътеки лъкатушещи над река Braldu. След това ще се качим на страничната морена на ледника Baltoro. Когато слезем на ледника пред нас ще се открие невероятната красота на Каракорум.

Ще имаме възможност да спираме на нетрадиционни места за бивакуване, когато е възможножно. По време на целият трек ще бъдем обграждани от скални игли и гранитни кули. На петия или шестия ден ние ще достигнем Concordia, от където ще можем да се насладим на най-грандиозната гледка към някои от най-големите световни гиганти като K2 (8616 m), Broad Peak (8048 m), Gasherbrum II (8035 m), Gasherbrum IV (7925 m), Chogolisa (7665 m) и Golden Throne (7240 m).

Трекингът до Concordia се посещава всяка година от хиляди любители на приключенията и пътешествията. Маршрутът следващ река Braldu през ледника Baltoro е едно невероятно преживяване с дължина 65 км.


Връх Mitre гледан от Конкордия

Връх Mitre гледан от Конкордия

Предимства

- Водачът на групата е Димитър Колешев - професионален планински водач с над 25-годишен опит, изкачвал една от кулите Транго в Пакистан (изкачването е едно от 6-те най-трудни изкачвания в българската алпийска история);

- В тази програма ще направим едно лирично отклонение от стандартните програми на пакистанските туроператори по ледника Транго, където могат да бъдат видени от една ръка разстояние някои от най-фантастичните скални кули в света.

Цени

На човек при минимум 9 участника - 0 лв.

На човек при минимум 8 участника - 0 лв.

На човек при минимум 7 участника - 0 лв.

На човек при минимум 6 участника - 0 лв.

Максималния размер на групата е 9 души.

Програма

1 ден: Истанбул

Пътуване от България до Истанбул.

2 ден: Chilas (950 м) - 10/12 часа

Нощен полет от Истанбул до Исламабад.

Ако времето е добро ще летим от Исламабад до Скарду.

В противен случай след кратка почивка ще натоварим багажа в микробуса, който ще ни чака на летището ще отпътуваме директно за Чилас.

Приключението, което ще ни предложат известният Karakoram Highway и долината на река Индус е нещо което никога няма да забравите. Каракорумската "магистрала" е считана от мнозина за осмото чудо на света. Тя е паметник на инженерната фантазия, един от най-грандиозните пътища в света и тя пресича най-високият в света граничен пункт. Пътят свързва Пакистан и Китай и е с дължина от 1280 км, започващ от Исламабад и завършващ в Kashgar. Той преминава през три от най-високите планински вериги в света - Хималаи, Хиндукуш и Каракорум и следва древният Път на коприната минавал през долината на река Индус и пресичащ китайската граница през прохода Khunjerab.


Джамията Shah Faisal в Исламабад

Джамията Shah Faisal в Исламабад


Първо ще преминем през историческия град Taxila, пункта Abbottabad, селените градове Mansehra, Shinkiari и след това ще пресечем великата река Индус по моста Thakot. От тук нататък "магистралата" се вие по склоновете на Индус с контрастиращи пейзажи след всеки 2 км. Ние ще преминем през Besham, Dassu, Komila, Shatial и накрая ще пристигнем в Chilas. Района около Чилас е известен със своите над 50 000 рисунки и надписи издълбани в скалите от китайски поклонници и древни пътешественици още през V век. Градът се намира на важна точка свързваща древният керванен път минаващ през прохода Babusar към Индия с пътя минаващ по долината на Индус.

3 ден: Skardu (2340 м) - 10/12 часа

През този ден ще продължим с нашето приключение по Karakoram Highway. След около 2 часа път ще достигнем моста Raikot. Гледката, която се открива към връх Нанга Парбат, след като пресечем моста, е без всякаква аналогия. От нашата позиция на около 1000 метра ще можем да видим една планина, издигаща се на височина над 8000 м! Тук също така е точката, в която се събират три планински вериги - Хималаи, Хиндукуш и Каракорум.

4 ден: Skardu (2340 м)

Почивен ден, през който 2-мата водачина групата ще трябва да отидат до Министерството по туризма за един задължителен брифинг преди трекинга.

Който желае може да стане по-рано и да се наслади на изгрева на слънцето, което ще обагри върховете в Каракорум. През този ден могат да бъдат направени екскурзии до старата крепост в близост до града или да се отиде до един голям язовир над града, където има старинни рисунки на Буда.

5 ден: Askole (3050 м) - 7/8 часа

След закуска ще натоварим багажа и този път с високопроходими джипове ще отпътуваме за Асколе. Първо ще преминем през средновековния град Shigar. Тук ще посетим Fong Khar - бивш палат на местен раджа, който сега е напълно възстановен е превърнат в хотел и музей.


Западната стена на Грейт Транго Тауър гледана от базовия лагер

Западната стена на Грейт Транго Тауър гледана от базовия лагер


След като прекосим полетата на долината Shigar, ни предстои едно наистина вълнуващо джип сафари по тесен и врязан в стръмните склонове път минаващ по страховитите дефилета на планината и високо над буйни ледникови реки. Крайната точка, до която достигат джиповете е селцето Асколе, което е последното постоянно населено място и от където ще започне нашият трек. Асколе е най-високото селце в района. Местното население е много бедно, а жилищата им често са най-обикновенни дупки под земята укрепени с камъни.

6 ден: Jula (3150 м) - 6/7 часа

След закуска ще направим последни приготовления на багажа, който ще носят нашите носачи по време на трека. През този ден ще пресечем нашият първи ледник - глетчера Biafo. Той представлява огромна река от лед с дължина от 63 км, слизаща от централните върхове на Каракорум. Той се влива от изток в долината Braldu в една точка, която е на около 10 км източно от Askole. Два часа и половина след като подминем ледника ще започнем едно дълго изкачване по стръмния бряг над река Dumordo. Реката ще пресечем по едно стоманено въже с дървен кош минаващо над бързите и буйни води на реката. През 1998 година на това място се наложи да нагазим до кръста в реката и да се държим един за друг, за да не бъдем отнесени, тъй като пътеката се беше срутила от мощните пролетни води. След като пресечем реката имаме още малко ходене до нашият лагер в Jula, който се намира зад един поток спускащ се от връх Bakhordas.

7 ден: Paiu (3480 м) - 5/6 часа

Днес трекът продължава покрай река Braldu към един зелен оазис под сянката на връх Paiu (6611 м), последното място с дървета, преди пътеката да се качи на ледника. В превод от диалекта балти Paiu означва "сол". Името произлиза от скалната сол, която се намира в основата на върха. Местното население вярва, че снегът на връх Paiu всъщност е огромно струпване на сол, която периодично пада към основата. От лагера Paiu ние ще видим за първи път впечатляващият ледник Baltoro.


Базовия лагер на К2

Базовия лагер на К2


8 ден: Лагера на морената на ледника Trango Tower (3900 м) - 4 часа

След кратко ходене от лагера Paiu ще достигнем глетчера Baltoro. След като походи около час през лабиринта от огромни ледове и скални блокове ще завием наляво към вливащият се в него ледник Паю. След като го пресечен ще се качим на страничната морена на Балторо, където покрай огромни гранитни стени ще продължим да ходим по закътани полянки с трева. Едно рядко срещано явление.

Целта на днешният преход е една ловна "хижа" закътана над ледника Балторо под гранитните стени на безименни върхове.

9 ден: Базовия лагер на Транго Тауър (4200 м) - 5/6 часа

Днес ще направим една разходка до едно уникално красивото място, от където ще можем да разгледаме кулите Uli Biaho и Trango. Първо за целта ще пресечем ледника Транго, който е един огромен лабиринт от лед и камъни.

Базовият лагер на Транго е заобиколен от всякъде от огромни гранитни стени достигащи височина до 1500 метра, спускащи се към морената на ледниците Dunge и Trango. Точно над базовия лагер се издига една от най-големите скални стени в света - Западната стена на Големия Транго Тауър. В дъното на улея спускащ се от североизточна посока се намира 1200-меровата игла на Nameless Trango Tower, а от другата страна на ледника стои като страж Uli Biaho.

Следобяд ще се върнем в лагера на морената и ще можем да се изкъпим и да си починем добре.

10 ден: Urdukas (4130 м) - 7/9 часа

Днес ще оставим базовия лагер на Кулите Транго и ще се отправим към Urdukas. За да го достигнем ще трябва отново да пресечем огромният ледник Балторо и то напряко. От предния ден нашите носачи вече ще са проучили маршрута за преминаване и ще са го маркирали с малки пирамидки. Прехода не е лек. Ще имаме и едно приключенско пресичане на буйна ледникова река, която се спуска напряко на нашия маршрут.

От Урдукас се открива още една впечатляваща гледка към южната страна на кулите Транго, Ули Биахо, Паю и гигантските Катедрали. Urdukas е и последният наш лагер с зелена трева през следващите 5-6 дни.


Връх Шиптън Спайър

Връх Шиптън Спайър


11 ден: Goro II (4500 м) - 6/7 часа

През този ден ни очаква една дълга разходка по ледения Baltoro до лагера Goro. Днес ще пресечем глетчера Yermanandu, който се спуска от масива на Машербрум и се влива в Балторо. Връх Masherbrum ще бъде видим от нашата дясна страна, Mustagh Tower - от ляво, а Gasherbrum IV и Broad Peak ще бъдат директно пред нас и ще уловят последните лъчи на залязващото слънце.

12 ден: Concordia (4720 м) - 4/5 часа

Следва преход до лагера на Конкордия, по време на който ще можем да се насладим на някои от най-грандиозните планински пейзажи в света. Тук се намира едно огромно събиране на три гигантски ледени реки - ледниците Baltoro, Abruzzi и Godwin Austin. В радиус от около 15 км от тази точка са разположени 41 върха над 6500 метра, включително 4 осемхилядника. Тази 360-градусова панорама предлага гледка, която не може да бъде открита никъде другаде по света.

13 ден: Базовият лагер на К2 или Броуд Пик (5000 м) - 10/12 часа

През този ден ще имаме много време да открием най-подходящите места, за да заснемем или просто да се полюбуваме на заобикалящите ни върхове. Интересното е, че половината от тях все още нямат имена и не са изкачвани.


Западната стена на Грейт Транго Тауър на залез слънце

Западната стена на Грейт Транго Тауър на залез слънце


Освен опцията да почиваме през целия ден и да се любуваме на гледката от лагера на Конкордия, докато пием горещ чай, който желае ще може да направи един сериозен преход до базовия лагер на К2 (около 10 часа отиване и връщане). Тези, на които не им се прави този тежък преход, могат да се разходят до по-близкия базов лагер на Broad Peak. Още един вариант е да се направи проучвателна разходка в посока към групата на Гашербрумите.

14 ден: Ali Camp (4800 м) - 6/7 часа

След ранна закуска ще траверсираме горната част на ледника Балторо и неговите цепнатини. Ако снежните условия са добри можем да се придвижим по ледника Vigne, където ходенето е доста по-лесно, тъй като има камениста пътека по неговата дясна страна. Ходенето е сравнително лесно и е предимно по сняг и лед. Зад нас ще остане една забележителна гледка към големите каракорумски върхове К2, Броуд Пик и Гашербрумите. Пътеката ще ни отведе до лагера известен с името "Ali Camp", който е разположен на една скална площадка върху дългият гребен между Машербрум и Chogolisa. Този ден ще си легнем рано, тъй като на следващият ден ще станем малко след полунощ за изкачването на превала Gondogoro
La.

15 ден: Gondogoro La (5700 м) - 7/8 часа

Днешният трек ще започне към 2 или 3 часа сутринта, за да можем да пресечем превала Gondogoro La рано сутринта и да стигнем до Khuspang. Основната причина за това ранно тръгване е, че често ходенето до превала, който е на 5685 метра е по сняг, който по тъмно и рано сутрин е много твърд. Движението по фирмнован сняг е много по-лесно и по-бързо, няма да се намокрим, а и ако има повече пресен сняг опасността от лавини и ледопади е в пъти по-малка, от тази при по-високите температури през деня.


Връх К2

Връх К2


През този ден ще бъде най-дългият и тежък преход, който ще имаме по време на целият трек (с изключение на деня, в който се ходи до базовия лагер на К2). Предизвикателството е сериозно, тъй като височината, на която ще се качим не е малка. За сравнение върхове като Монблан, Арарат и Елбрус са по-ниски от надморската височина на която ще се изкачим. Благодарение обаче на постепенното градиране на височината по време на трека, ние трябва да сме перфектно аклиматизирани и в идеална форма за това начинание. По време на изкачването и слизането от превала на опасните участъци ще бъде фиксирано въже, за да се осигури максимална безопасност, както на групата, така и на нашите носачи. Много е вероятно да се наложи и обвързване за пресичане на ледника, но всичко това зависи от моментното състояние на цепнатините и снега. Преминаването през Gondogoro La зависи много от метеорологичните и снежни условия и ако не е възможно безопасно преминаване на превала, групата ще се прибере по маршрута на идване през ледника Балторо и Асколе.

От върха на Gondogoro La се открива една от най-впечатляващите гледки по време на трека. От тук ще можем да видим K2, Broad Peak, G1, G2 и Muztagh Tower от едната страна, а от другата страна на премката гледаща към Hushe, са върховете Laila, Ninchi и много други.

16 ден: Khuspang (4680 м)

Резервен ден за преминаване на превала Gondogoro La или почивен ден в Khuspang.

17 ден: Saicho (3450 м) - 7/8 часа

След една лесна разходка ще се качим на ледника. Нашият път по него минава през лабиринт от големи камъни и лед и накрая след като го пресечем ще достигнем Dalsangpa, означващ "поле от цветя". Това е едно красиво място за лагеруване на около 4150 м, разположено между две езера, в които се отразяват връх Masherbrum
и белият ледник спускащ се от превала Машербрум.


Връх Laila гледан от лагера Khuspang

Връх Laila гледан от лагера Khuspang


От тук пътеката продължава по лявата страна на страничната морена, пресичайки няколко потока. Следващият един час е доста неприятен и опасен и затова на този участък трябва да бъдем доста бързи и внимателни. Минем ли тази част от прехода пътеката започва спускане по един хълм до едно лятно селище наречено Saicho. То е голямо пастирско село със собствена джамия и последните години тук се появи хотел и магазин. Това е един традиционен лагер сред гора от хвойна, кедър и жълти дървета с гигантски гъсталаци от диви рози.

18 ден: Hushe (3050 м) - 4/5 часа

Днес ще пресечем река Hushe по една лесна пътека, която ще ни отведе до лагера в близост до Hushe. Тук пейзажа е доминиран от огромния връх на Машербрум, намиращ се на север от нас. Hushe е най-високото постоянно обитавано селище в тази част на планината.

19 ден: Skardu (2340 м) - 7/8 часа

Нашето приключение ще продължи с джипове по тесни планински пътища, пресичащи малки фермерски селища. Първо ще минем през Khapulo и накрая ще достигнем областния град Skardu.

20 ден: Исламабад

Полет от Скарду до Исламабад.

В оставащото време от деня ще можем да се разходим в старата част на Rawalpindi, където ще открием магазини за зеленчуци и подправки, красиви старинни къщи, крещящо украсени камиони и много крави. Ако имаме късмет ще хванем работещи традиционни занаятчийски пазари за злато и сребро. В новата столица - Исламабад също има какво да се види. Може би най-голямите забележителности тук са парка Shakar Parian и джамията Shah Faisal.


Връх К2

Връх К2


21 ден: София

Полет от Исламабад до Истанбул и след това пътуване до София.

Най-добри месеци за провеждане

Юни, Юли, Август и Септември

Необходим опит

Този трекинг е на голяма надморска височина и изисква максимум 7–9 часа ходене всеки ден. Най-трудната част от този преход е пресичането на превала Gondogoro La (5700 м), който включва голяма надморска височина и дълъг и тежък ден в планината. Препоръчително е около 3-4 месеца преди трека да започнете да тичате, да карате колело и да направите няколко сериозни прехода с продължителност на натоварването около 10 часа и да преминете дистанция от минимум 15 км. Също така е необходимо да сте позитивно настроени към голямата надморска височина и да сте добре мотивирани. Предишен планинарски опит е силно препоръчителен, но някакви по-специфични технически познания и умения не са не необходими.


Лична екипировка

Следващият списък от дрехи и аксесоари е препоръчителен, а ако имате предишен планинарски опит можете да го погледнете само информативно. Също така този списък може да ви помогне да не забравите нещо важно необходимо за вашето удобство.


Връх Laila гледан от Gondogoro La (5700 м)

Връх Laila гледан от Gondogoro La (5700 м)


- Здрави трекинг обувки обезопасяващи вашият глезен, които трябва задължително да сте изпробвали преди трека и които са водоустойчиви. Препоръчително е да са с твърда подметка, за да осигурят стабилност при подсичане на снежни склонове и за да можете да им сложите котки;
- Леки маратонки или сандали, които можете да използвате по време на пътуването до началото на трека;
- Няколко чифта топли и дебели чорапи за студените райони;
- Гети;
- Дълга примка с карабинер с муфа за самоосигуровка по парапетите на Gondogoro La;
- Свободни обикновенни панталони за трекинга и пътуването;
- Долнище от вълнено термобельо (мерино) или полар за по-студените райони;
- Водоустойчиви панталони;
- Повечко термо тениски с къс и дълъг ръкав като е добре да избягвате памучните материи;
- Горнище от вълнено термобельо (мерино) с дълъг ръкав;
- Лека фанелка от полар 100;
- Дебело поларено яке;
- Уинстопър за по-топло време, но подходящ за вятър;
- Ветроустойчиво и водоустойчиво връхно яке от дишаща материя за големите височини;
- Пухено яке или изолационно яке подходящо за студените вечери и сутрини;
- Вълнена или поларена шапка
- Шапка с козирка за слънце;
- Слънчеви очила с фактор 4;
- Крем против изгаряне и балсам за устни;
- Крем за изгаряне (Dermazin);
- Няколко чифта топли ръкавици;
- Здрава раница или денк, който да бъде използван за багажа, който ще носят носачите;
- Раница, която ще носите лично по време на трека;
- 1-литрова бутилка за вода;
- Аптечка за първа помощ и някои лекарства от първа необходимост за настинка, температура, разстройство;
- Добър спален чувал подходящ за температури до -15 градуса;
- Челник с резервни батерии;
- Камера или фотоапарат;
- Голяма кърпа за врата;
- Таблетки за пречистване на водата;
- Щеки.


Поглед от ледника Балторо към Кулите Транго и Катедралите

Поглед от ледника Балторо към Кулите Транго и Катедралите


Допълнителни неща, които можете да вземете:

- Бинокъл;
- Книги;
- Висотомер;
- GPS;
- Карти за игра.

Препоръки

Като цяло този трек е една много добра стъпка, ако желаете да изкачите връх над 6000 метра. Благодарение на него ще разберете как функционира организма ви на голяма надморска височина, ще направите перфектна поетапна аклиматизация и ще постигнете много сериозна натренираност.

Полезна информация

Осмото чудо на света - Магистралата Каракорум е фантастичен воаяж в дебрите на Азия
Височинна болест
Планинската (височинна) болест
Как да си изберем седалка за катерене
Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината
Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве
Как да си изберем водонепропускливо яке
Да изберем котките
Как да изберем правилната обувка за планина
Раздел Височинен алпинизъм - К2
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг до базовите лагери на К2, Броуд Пик и кулите Trango

   Календар Водач Цена на човек Места
   26 Jun - 16 Jul 2020 Д. Колешев 0 лв.
   ( Крайния срок за записване е до 26 Feb 2020 година )
Запишете се
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг до базовите лагери на К2, Броуд Пик и кулите Trango

Схема на маршрута
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг до базовите лагери на К2, Броуд Пик и кулите Trango

Клиентите за нас


Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook Трекинг до базовите лагери на К2, Броуд Пик и кулите Trango
4.81 / 5 stars from 65 users.
Трекинг   »   Азия   »   Пакистан   »   Каракорум   »   Скарду Прегледана е 18941 пъти


Вертикален свят във Фейсбук   Вертикален свят в Google+   RSS канали на Вертикален свят

Школа Вертикален свят  -  Вертикален свят  -  Alpine Guides

Copyright 2001-2019 © Вертикален свят

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Sitemap