Трекинг   »   Европа   »   Норвегия Прегледана е 5748 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
   7 - 19 Aug 2019 2950 лв.
Запишете се
Дата по ваш избор
2950 лв. 5 places Запишете се

Меню

Планински водачи
BGN 2950
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг в Централна и Южна Норвегия с изкачване на връх Galdhøpiggen

Трекинг в Централна и Южна Норвегия с изкачване на връх GaldhøpiggenТрекинг в Централна и Южна Норвегия с изкачване на връх GaldhøpiggenТрекинг в Централна и Южна Норвегия с изкачване на връх Galdhøpiggen


Ще погледнем от върха на Стената Трол, ще изкачим най-високият връх в Норвегия - Galdhøpiggen (2469 м), ще застанем на ръба на Trolltunga (Езика на трола), Pulpit Rock, Kjerag и ще видим водопада Седемте сестри на фиорда Geiranger

Информация

Локация

( 61.636665 N, 8.315000 E )
Начално ниво

Тези програми изискват предишен планинарски опит. Обикновено това са лесни, но със средна продължителност трекинги или по-трудни, но по-къси преходи. Необходимо е да имате добър физическа издръжливост, за да се справите с тях. Пътеките, по които ще се движите са сравнително добри. Продължителността на дневните преходи може да варира между 5 и 7 часа с изкачвания между 500 и 800 метра, а в някои случаи и до 1000 метра. Спи се в хижи и това най-често могат да бъдат 2- или 3-дневни преходи.

Галерии от Трекинг в Централна и Южна Норвегия с изкачване на връх Galdhøpiggen

Трекинг в Централна и Южна Норвегия с изкачване на връх Galdhøpiggen

Уникален трекинг, по време на който ще бъдат обиколени по-голямата част от най-интересните забележителности в Централна и Южна Норвегия. Ще погледнем от върха на най-голямата вертикална стена в Европа - Trollveggen (Стената на Трола), ще си направим кратка екскурзия с корабче до известния водопад Седемте сестри на фиорда Geiranger, а след това ще изкачим най-високият връх в Норвегия - Galdhøpiggen (2469 м). От там ще се отправим към Берген, за да застанем на ръба на Trolltunga (Езика на трола), ще се насладим на гледката от Pulpit Rock (Preikestolen) и накрая ще се качим на заклещеният камък в Kjerag.


Trolltunga (Езика на трола) на 700 метра над езерото Ringedalsvatnet

Trolltunga (Езика на трола) на 700 метра над езерото Ringedalsvatnet


"Земята на среднощното слънце" предлага едно наистина уникално преживяване. Норвежците виждат своите полупустинни острови, снежнопокрити върхове и фиорди като символ на една велика култура, която се е развила в тази дива и отдалечена земя. Величествените сцени на Норвегия са вдъхновили симфониите на Grieg, пиесите на Ibsen и рисунките на Munch. Пейзажът също така е оформил виждането на норвежците за самите тях, като духовни обитатели в един от световните най-великолепни природни райони.

Името Norway (на норвежки е Norge или Noreg) идва от думата Norvegr, означаваща "пътят на север". Викингите използват термина повече от 1000 години, за да опишат маршрута на корабите по западното крайбрежие на Норвегия. Норвежците са мореплаватели от началото на човешката история, така че е напълно естествено страната да има морско име.

За древните Норвегия е била митична земя. Едно пътешествие до там е включвало неописуеми опасности. Писателите я наричат "най-крайната" и смятат, че е обитавана от чужди, варварски и дори баснословни създания. През 4-ти век преди новата ера гръцкият писател Питей мисли, че боговете на природата не са ходили до там и смята, че всичко – водата и земята включително – се носят във въздуха. Вероятно в опит да опише снежните виелици, Херодот твърди, че в Норвегия всичко е било покрито с перушина и постоянно му е духало в лицето.


Поглед от Nesaksla на гребена Romsdalseggen към устието на река Rauma с масива на Trollveggen и градчето Åndalsnes

Поглед от Nesaksla на гребена Romsdalseggen към устието на река Rauma с масива на Trollveggen и градчето Åndalsnes


Норвегия е земя на водопади, стръмни, величествени планини и глетчери, зелени острови, кристални езера, борови и смърчови гори, чифлици разположени на стръмни и труднодостъпни места, изолирани долини, остри скали, спокойни фиорди и рибарски селца.

Също така Норвегия е една древна земя на митове и легенди със силни фолклорни традиции свързани с планините и природата. Като деца норвежците растат с истории за хулдри (русокоси прелъстителки с дълги опашки) и троли. Тролите, които могат да бъдат добри, зли, в различни форми и размери, са основна част от фолклора на страната. Дори днес много от норвежците все още тайно вярват в тяхното съществуване.

Целта на нашето приключение е не само да се опитаме да изкачим най-високият връх в Норвегия и да видим най-интересните природни забележителности, но и да се докоснем до уникалната култура на викингите. Разбира се, докато обикаляме из по-дивите и отдалечените места, и ако имаме късмет, може да успеем и да видим някой добронамерен дългонос трол или дива русокоса хулдра ;)


Фиорда Geiranger

Фиорда Geiranger

Цени

На човек при минимум 5 участника - 2950 лв.

Максималния размер на групата е 5 души.

Програма

1 ден: Осло

Полет от София до Осло. В Осло ще бъдем малко преди полунощ. Веднага след това ще се прехвърлим на влакчето за Åndalsnes.

2 ден: Åndalsnes

В Åndalsnes ще пристигнем малко след обяд. Пътуването от Dombås до Åndalsnes с Rauma Railway се счита за едно най-драматичните и красиви в Норвегия и ние ще можем да му се насладим благодарение на супермодерният влак с големи панорамни прозорци. Градчето е разположено в един от най-живописните региони в Норвегия, в сърцето на Ромсдалските Алпи и той ще бъде наша отправна точка за приключенията, които ни предстоят през следващите няколко дни.


Стената Трол гледана от река Раума

Стената Трол гледана от река Раума


След като се настаним в къмпинга, в остатъка от деня ще можем да се разходим из долината Ромсдал. В близост до Åndalsnes се намира най-голямата изцяло скална вертикална стена в Европа известна като стената Трол (Trollveggen). Тя представлява една огромна канара, която се издига вертикално повече от 1100 метра. Релефът й е силно надвесен и затова върхът на стената прави около 50 метра отклонение от нейната основа. Впечатляваща гледка, на която ще можем да се насладим след половинчасово ходене до къмпинг Trollveggen и панорамният посетителски център Trollveggen, намиращи се в основата на стената.

3 ден: Гребена Romsdalseggen (1222 м) - 7/9 часа

Днешният ден ще бъде дълъг, но и много впечатляващ. Маршрутът минава по цялото протежение на гребена Romsdalseggen, от където могат да бъдат видени някои от най-зашеметяващите гледки в цяла Норвегия! От връхната част ще можем да видим целият планински масив на Ромсдал със стената Трол и два от най-алпийските върхове в района - Romsdalshorn и Vengetindene. Ще можем да проследим с поглед целият впечатляващ атлантически път водещ към Molde през Норвежко море. Далече долу под нас ще остане долината Romsdalen с река Rauma.

За да ни стигне времето ще хванем първият автобус за долината Vengedalen, от където започва нашият пешеходен маршрут. Предстои ни сериозна денивелация от 970 метра до върха на гребена. С най-надъханите и тези, които искат да се насладят на най-красивата гледка от гребена, ще направим едночасово отклонение към връх Blånebba.


По гребена Romsdalseggen

По гребена Romsdalseggen


4 ден: Bruraskardet (Стената Трол)

5 ден: Фиорда Geiranger или връх Romsdalshorn

6 ден: Spiterstulen (1100 м)

7 ден: Връх Galdhøpiggen (2469 м)

8 ден: Берген

9 ден: Района на Skjeggedal

10 ден: Trolltunga (Езика на трола)

11 ден: Pulpit Rock (Preikestolen)

12 ден: Kjerag

13 ден: Допълнителен ден

Включили сме и 1 допълнителен ден в случай на лошо време, проблеми с транспорта, който можем да използваме и за разглеждане на Осло. Не е включена в цената нощувката през този ден, тъй като не е сигурно къде ще го използваме.

14 ден: София

Най-добри месеци за провеждане

Юни, Юли, Август и Септември

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг в Централна и Южна Норвегия с изкачване на връх Galdhøpiggen

   Календар Водач Цена на човек Места
   7 - 19 Aug 2019 Д. Колешев 2950 лв.
   ( Крайния срок за записване е до 7 Apr 2019 година )
Запишете се
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг в Централна и Южна Норвегия с изкачване на връх Galdhøpiggen

Схема на маршрута
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг в Централна и Южна Норвегия с изкачване на връх Galdhøpiggen

Клиентите за нас


Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook Трекинг в Централна и Южна Норвегия с изкачване на връх Galdhøpiggen
4.84 / 5 stars from 25 users.
Трекинг   »   Европа   »   Норвегия Прегледана е 5748 пъти


Вертикален свят във Фейсбук   Вертикален свят в Google+   RSS канали на Вертикален свят

Школа Вертикален свят  -  Вертикален свят  -  Alpine Guides

Copyright 2001-2018 © Вертикален свят

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Sitemap