Трекинг   »   Африка   »   Танзания   »   Килиманджаро Прегледана е 8381 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
   1 - 10 Feb 2020
4450 лв.
4005 лв.
Запишете се
Дата по ваш избор
4450 лв. 10 places Запишете се

Меню

Планински водачи
BGN 4450
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Ухуру, Килиманджаро

Изкачване на връх Ухуру, КилиманджароИзкачване на връх Ухуру, КилиманджароИзкачване на връх Ухуру, Килиманджаро


Изкачване на връх Ухуру (5895 м) в планината Килиманджаро, който е най-високият връх в Африка и е един от Седемте континентални първенци

Информация

Локация

( -3.075833 S, 37.353333 E )
Напреднали

Издръжливостта е задължителна за тези програми, тъй като преходите са продължителни и често по недобри пътеки. В играта могат да се включат и фактори като голяма надморска височина, климатични особености и отдалеченост. Задължително е да имате предишен опит от преходи Начално ниво. Дневната продължителност обикновено варира между 6 и 8 часа, но ако бъдат изкачвани високопланински седловини или върхове може да бъде по-голяма. Дневните изкачвания могат да бъдат между 900 и 1000 м, но не е изключено да има изкачвания до 1200 м. Екипировката трябва да бъде изпитана и може да се наложи да използвате котки и пикел за придвижване по ледници. Също така, на по-отдалечените места, нощувките могат да бъдат на палатки.

Галерии от Изкачване на връх Ухуру, Килиманджаро

Изкачване на връх Ухуру, Килиманджаро

Връх Ухуру (5895 м) в планината Килиманджаро е най-високият връх в Африка и е един от Седемте върха. Килиманджаро се намира в Североизточна Танзания и е образуван от три изгаснали вулкана - Шира на запад с надморска височина 3962 м, Мавензи на изток с височина 5149 м и геоложки най-младият Кибо, който е разположен между тях и чийто най-висок връх е Ухуру.
Връх Ухуру, Килиманджаро


Обща информация:

Килиманджаро не е технически трудна планина като изкачването на върховете в Хималаите или Андите, но голямата надморска височина, ниските температури и често силните ветрове го правят трека до него труден и опасен. Аклиматиазацията е важна част от трека, тъй като дори и опитни трекери могат да получат височинна болест. Връх Ухуру се намира на такава височина, на която човек може да получи белодробен или мозъчен оток. Повечето трекери е нормално да получат дискомфорт, типично сърцебиене, хипотермия и главобол.

Към Mt Kilimanjaro водят шест официални трекинг маршрута: Marangu, Rongai, Lemosho, Shira, Umbwe и Machame.


Маршрута Marangu:

Това е определено най-лесният и вероятно най- популярния маршрут за изкачване на Mount Kilimanjaro. Той често е наричан маршрута Кока Кола, защото по него трекерите могат да си закупят освежаващи напитки и лека храна на всяко спиране по пътя. Marangu може да бъде направен за 5 или 6 дни и както е при всички останали маршрути, тези трекери, които изберат по-дългият вариант имат по-голям шанс за успех. Продължителността на дневните преходи е около 5 часа и всяка вечер се спи в общи бунгала. На всички останали маршрути нощувките са в палатки.
Килиманджаро

Цени

На човек при минимум 5 участника - 4450 лв.  4005 лв.

Максималния размер на групата е 10 души.

Програма

1 ден:

Отпътуване от София.

2 ден: Моши

Пристигане на летище Килиманджаро в следобедните часове. Трансфер до Моши, където ще пренощуваме в хотел и ще се подготвим за трека.

3 ден: Хижа Мандара (2715 м) - 5 часа

Сутринта ще отпътуваме от Моши за входа на Национален парк Килиманджаро, който се намира в ниските части на планината на 1860 метра. Този пост е известен с името Марангу. Пътуването до изходната точка на нашия трек ще отнеме около 50 минути. След като достигнем входа на парка ние ще трябва да се регистрираме. Тук ще ни чакат носачите, които ще вземат товарите с нашата храна, вода, газ и част от личната ни екипировка. Всеки от групата ще трябва да носи малка раничка с вода, дневен пакет и някоя допълнителна дреха, тъй като носачите ще бъдат по-бързи от нас.

Пътеката минава през една изключително красива дъждовна гора, в която често се стели мъгла и водата капе по обраслите с мъх дървета.

Първата ни вечер в планината ще бъде на хижа Мандара, която представлява група от дървени заслони в гората. Всеки заслон предлага между 6 и 8 легла. Общият капацитет на лагера е 60 души. Вечерята ще бъде подготвена от нашият готвач и ще бъде сервирана в една обща столова.

4 ден: Хижа Хоромбо (3780 м) - 6 часа

Скоро след хижата ние ще напуснем дъждовната гора и ще започнем да се движим около основата на кратера Maundi като постепенно ще навлезем в хълмистата и гола част на планината. Тук можем да се отклоним за кратко от пътеката и да се покатерим до ръба кратера Maundi, от където ще можем да видим за първи път кратера Kibo. Ако времето е добро Кибо ще проблясва в далечината със своя величествен ледник на сутрешното слънце.

След като навлезем в хълмовете ние ще имаме възможност да видим някои от най-интересните разстения на Килиманджаро – ендемичната гигантска лобелия, която расте до 3 метра височина и гигантският кръстец (Senecia Kilimanjari), който може да достигне височина от 5 метра!

След около 6 часа трекинг ние ще достигнем хижа Хоромбо, където ще ни чака топла вода за къпане. Хижа Хоромбо е съвкупност от хижи с двоен капацитет, тъй като тук спират да нощуват слизащите от върха трекери.
Схема на маршрута Мачаме


5 ден: Хижа Мавензи (4600 м) - 4 часа

Аклиматизационен ден в района на хижата.

6 ден: Хижа Kibo (4700 м) - 5/6 часа

Тук ще оставим хълмистата част от планината и ще навлезем в един район, който има доста пустинен изглед и който постепенно става все по-стръмен. Условията в тази част на планината започват да стават все по-екстремни, тъй като температурите през нощта падат под нулата, а дневните температури също не са много по-високи. Тази вечер ще си легнем доста по-рано (около 19 часа), тъй като ще трябва да тръгнем към полунощ за последната част от изкачването на върха.

7 ден: Връх Uhuru (5895 м) - 14/16 часа

Посреднощ ще тръгнем по една камениста пътека, която първо ще ни отведе до пещерата Hans Meyer и след това до Точката на Gillman. От тук до връх Ухуру ни остават още 2 часа по терен, който може да бъде и заснежен! Този ден ще бъде доста труден, тъй като комбинацията от голяма надморска височина и стръмната пътека ще окажат много силно влияние на по-слабо подготвените физически. Слизането до хижа Кибо ще ни отнеме няколко часа. В нея ще направим добра почивка и ще продължим надолу към хижа Horombo, където ще прекараме последната си нощ в планината.

8 ден: Моши

След една обилна закуска ще започнем слизането си до входа на парка. Тук ще ни чака микробуса, с който ще се придвижим до нашия хотел в Моши.

9-10 ден:

Трансфер до летище Килиманджаро и полет до България.


Който желае може да удължи престоя си в Танзания и да направи сафари в някои от най-големите животински паркове в Африка.
Най-добри месеци за провеждане

Декември, Януари и Февруари

Полезна информация

Без дъх пред Килиманджаро
Височинна болест
Българи покориха Килиманджаро с благотворителна цел
"Горещи скали" в Кения
Планинската (височинна) болест
Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината
Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве
Как да си изберем водонепропускливо яке
Как да изберем правилната обувка за планина
Дестинация Килиманджаро
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Ухуру, Килиманджаро

   Календар Водач Цена на човек Места
   1 - 10 Feb 2020 Д. Колешев 4450 лв.  4005 лв.
   ( Отстъпката за ранно записване е валидна до 5/08/2019 )
Запишете се
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Ухуру, Килиманджаро

Схема на маршрута
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Ухуру, Килиманджаро

Клиентите за нас


Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook Изкачване на връх Ухуру, Килиманджаро
4.86 / 5 stars from 29 users.
Трекинг   »   Африка   »   Танзания   »   Килиманджаро Прегледана е 8381 пъти


Вертикален свят във Фейсбук   Вертикален свят в Google+   RSS канали на Вертикален свят

Школа Вертикален свят  -  Вертикален свят  -  Alpine Guides

Copyright 2001-2018 © Вертикален свят

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Sitemap