Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
В момента е: Нед Апр 30, 2017 6:41 pm BG EU
   Вие не сте регистриран потребител !   Регистрация   |   Вход в сайта   
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Как да изберете най-добрите обувки за планинско бяганеAndy Wellman  |  Редактирана на Пон Дек 19, 2016 5:54 pm


La Sportiva Bushido Woman Berry

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva Bushido Woman - най-добрата обувка за планининско бягане за 2016 според www.outdoorgearlab.com


Как да решите коя е най-добрата обувка за бягане по пътеки за вас? Ние тествахме някои от най-популярните модели на пазара, за да ви помогнем да разберете техните предимства и недостатъци. Обаче, процесът на откриване на правилният продукт за вашите цели започва с това какъв тип бегач сте вие или какъв искате да бъдете.


Защо са ви нужни този тип обувки за бягане?

Защо е нужно да купувате тези специализирани обувки въобще? Преди 20 години нямаше такова нещо като обувки за бягане по пътеки, но въпреки това хората правеха невероятни неща бягайки нагоре и надоло по планинските пътеки. Без съмнение е възможно да тичате по вашата местна пътека с нормални маратонки и в действителност много хора правят точно това. Обаче ние вярваме, че ако вие възнамерявате основно да бягате по пътеки, за вас ще бъде много по-добре да инвестирате в един чифт, който е специално създаден за подобно тичане. Чисто и просто този тип обувки са създадени за офроуд употреба и те включват много екстри, които не могат да бъдат открити на стандартните маратонки.


Обувки за планинско бягане от La Sportiva

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Обувки за планинско бягане от La Sportiva


Обувките за пътеки са с много по-агресивна външна подметка, с издържлива и лепкава гума и често имат големи грайфери, за да увеличат зацепването в почва, кал или сняг. Те често имат твърда средна подметка, която помага за обсорбирането на ударите в стъпалото на краката ви. Когато бягаме по пътеки или се състезаваме, е много важно да успеем да завършим бягането, въпреки че краката ни са мокри, което може да се случи от пресичането на планински потоци, снежни полета или от сутрешната роса по тревата покрай пътеката. Производителите знаят това и се опитват да направят горната част на обувките от дишащи и бързо съхнещи материали, които ще изхвърлят водата. Те също се опитват да балансират дишаемостта с издържливостта, като избират материали които издържат на триене и въпреки злоупотребата да издържат дълго време. Качеството е първото нещо, на което наблягат дизайнерите на обувки за бягане по пътеки, което не е задължително необходимо за нормалните маратонки за бягане.

Използването на шосейни маратонки на една пътека е подобно на карането на шосейно колело по неравна планинска пътека. С обикновенни маратонки е напълно възможно да направите подобно бягане (може би?), но защо да опитваме? Препоръчваме ви да идете до близкия магазин и си купите един чифт трейл рънърс!


Типове обувки за бягане по пътеки

В последно време обувките за бягане по пътеки могат да бъдат групирани в няколко широки, неточни и застъпващи се видове. Метриката, която най-точно дефинира и разделя обувките в тези групи е така наречения дроп (височина) на петата на обувката, въпреки че уплътнението под краката също играе роля в тези категоризации. Дропа на петата е разликата между височината на петата над земята и височината на пръстите. Тази цифра е в милиметри и варира от 0 мм до 14 мм.


Обувки за планинско бягане от La Sportiva

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Боси и минималистични обувки

Някои хора тичат по пътеките и извън тях боси. Но все пак в тази статия говорим за обувки. Правейки опити да се подражава на най-естествения начин за хората да се придвижват по земята на два крака и въпреки това да бъде осигурена защита на техните стъпала с някаква форма на покритие, бяха изобретени така наречените "беафут (боси) обувки“. Този вид обувки имат 0 мм дроп на петата, имитирайки по този начин естестваната човешка стойка. Въпреки че доста хора бягат с подобни модели, ние няма да им обърнем съществено внимание.


Нисък профил обувки

Обувките с нисък профил са леки и основно с малък дроп на петата, който е обикновено в диапазона от 0 до 6 мм. Те въплатяват философията за естественото ходене, стъпването на предната част на крака и въздържането от удара с петата. Те са създадени със същата мисъл като босите обувките, но с допустимо възражение, че една малко по-голяма защита е нужна на нашите крака, в случай че щурмуваме планините, горите и пустините на границата на нашите възможности. Ниският профил обувки са създадени да поддържат една естествена крачка. Те са също препоръчителен избор за бързи бегачи и състезатели с по-развита телесна структура. Тези от вас които искат да постигнат техните телосложения без „неестествени“ обувки или механизми, могат да започнат с къси и лесни бягания с нисък профил модели.


La Sportiva Helios SR

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Helios SR са най-леката и минималистична обувка за бягане на La Sportiva


Повечето предпочитани от нас обувки попадат в категорията нисък профил, защото те вдъхновяват нашите най-добри бягания. Обаче ние прекарваме повечето от дните по пътеките с традиционен стил обувки, тъй като те издържат повече и защитават нашите крака по-добре.


Стандартни или традиционни обувки


По-голямата част от обувките, включително тези на които сме направили ревю в сайта, попадат в тази категория. За последните 40 години, спортните обувки са създавани с дроп на петата между 6 и 14 мм. От момента, в който прохождаме нашите родители ни слагат обувки на краката и ние се адаптираме към тези изкуствени нива на дропа на петата. Така че това е нещото, с което нашето тяло се налага да привикне най-много. Уплътнението на петата е добавено, за да абсорбира някои от по-сериозните удари, които краката може да се наложи да поемат. Има много дебати за добавянето на тези уплътнения към петата на спортните обувки. Дали наистина за приземяването на нашите пети се нуждаем от едно екстра уплътнение? Или ние имаме вече достатъчно уплътнение в нашите крака, така че да е нужно само да адаптираме своите крачки, за да можем да вземем предимство от естествените дадености, докато се приземяваме? Въпреки всички за или против, ние можем да сложим обувки с по-високи пети и при бягане нашите крака ще се погрижат да се адаптират към тях. Крайният резултат от това е, че повечето от нас ще открият, че най-комфортните и най-популярни обувки за бягане по пътеки са направени с тези параметри.


Обувки за планинско бягане от La Sportiva

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva Mutant е с дроп около 10 мм и е една много стабилна и многофункционална обувка идеална за планинско бягане, скайрънинг, бягане извън пътеки и на различни типове терен.


Традиционните обувки също са създадени да пасват на всеки човек. С това искаме да кажем, че те поддържат по-голяма защита под стъпалото, което за повечето от нас ознава възможност за по-продължително бягане и по-комфортно на труден терен. За този тип обувки теглото не е най-важното качаство и при тях по-важни са комфорта и здравината, дори това да означава, че те ще бъдат малко по-тежки. Повечето хора ще открият, че тези обувки ще издържат много по-дълго време отколкото ниския профил обувки. Те са всекидневни маратонки и повечето хора ще бъдат щастливи да тичат с тях.


Максималистични обувки

Този тип обувки могат да бъдат най-добре представени от бранда HOKA ONE ONE, така че е най-добре да прегледате нашето ревю HOKA ONE ONE Stinson ATR за мъже, ако ви интересуват. Тези модели не наблягат на дропа на петата, а се фокусират на максималното омекотяване и абсорбиране на силата на удара с земята. Те имат голяма височина на подметката, което означва че има един тон пяна между вашите крака и земята. Те най-често се използват за бягане на ултрадълги състезания, тренирочни бягания с голяма дължина и често от по-възрастни бегачи или от тези, чиите тела имат някои износвания и разкъсвания. Целтта на този тежък омекотяващ дизайн е да абсорбира по-голямата част от силата на удара при бягане и по този начин да предпази вашето тяло. Те имат огромно количество последователи в общността на бягащите по пътеки.


Обувки за планинско бягане от La Sportiva

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Как да изберете правилният продукт

Една честна оценка


Първата стъпка в решението коя обувка за бягане по пътеки е правилната за вас е да направите една честна самооценка. Ако не, това може да ви помогне да определите някои от опциите, които може да не работят за вас. Може да бъде обезкуражаващо, ако решите да прочетете онлайн ревютата на 14-те вида обувки и след това да се опитате на сляпо да решите, коя е най-добрата за вас. По същият начин, ако застането пред една огромна стена с обувки и се оставите да вземете решение на база цвят, вероятно няма да доведе до края на света в желанието ви да станете един щастлив бегач.

Задайте си тези важни въпроси, за да си помогнете да решите какъв вид бегач не сте, което ще ви помогне да разберете какъв вид бегач сте и така ще стесните възможните избори. Насоките за вашите отговори към тези въпроси са описани в повече детайли по-долу в статията. Възнамерявате да купите само един чифт или желаете да похарчите повече пари и да се насладите на лукса на няколко специализирани чифта? За какво смятате да ги използвате? Вие нов ли сте в бягането или вече тичате от дълго време? Имате ли травма в момента или сте имали такава неотдавна? Биомеханичен идеалист ли сте, който се стреми да развие перфектната крачка? Какви обувки са работели добре за вас в миналото?


Обувки за планинско бягане от La Sportiva

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Една обувка ставаща за всичко или няколко чифта?

Ако вие възнамерявате да си вземете повече от един чифт обувки за бягане по пътеки или вече имате повече от един чифт, тогава вие по-скоро нямате нужда да бъдете толкова прецизни във вашият избор. Добре е да имате възможност да обуете различнични обувки в зависимост от това къде планирате да бягате или как се чувствате. Една прилична серия може да включва един чифт нископрофилни обувки, един или два чифта традиционни обувки и един чифт HOKA.

От друга страна, ако вие сте като повечето хора и имате само един чифт, който ползвате всеки път, когато бягате, докато подметката му не се изтърка, връзките не се скъсат, а горната им част не се разпори по шевовете, тогава вие ще искате да бъдете сигурни с какво сте обути. В този случай ще трябва да фокусирате вашият избор на една добре закръглена традиционна обувка, тъй като минималистичните модели няма да могат да ви послужат за всякакви дължини бягания или терени. За уверени бегачи, една добре защитаваща нископрофилна обувка ще работи най-добре. Но вие вероятно ще искате да сте сигурни, че ще можете да тичате с един малък дроп на петата всеки ден, преди те да станат вашият единствен избор.


La Sportiva Bushido Blue / Papaya

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva Bushido са с дроп на петата около 6 мм и са техничен модел създаден за света на скайрънинга - супер леки, лепкави и агресивни


Повечето всекидневни бегачи имат повече от един чифт обувки, с които те бягат периодично. Това е така защото различните обувки ще действат по различен начин на вашето тяло докато бягате. Редуването на обувките, с които бягате намалява вероятността от травми, ако сте по-самонадеяни.


Какво е желаното предназначение?


Какво е желаното предназначение на обувките, които искате да купите? Ако планирате да тичате по пътеки, през планините, върху пързаляща се скала или пясъци в пустинята, през гъсти гори или на всичко от по-горе споменатото, тогава сте на правилното място.

Ако вие търсите специфичен за състезания модел, който не възнамерявате да обувате често, но пък ще ви помогне да бягате бързо, тогава се огледайте за теглото. Ние препоръчваме модели като La Sportiva Helios. Ако искате обувка, с която да бягате 50 или 100 мили, ние препоръчваме нещо с добри качества за омекотяване при слизане.


La Sportiva Akasha Woman Berry

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva Akasha са обувки за продължителни планински бягания с перфектно абсорбиране на ударите, създадени за дълги тичания по пътеки, ултра маратони и за използване на дълги тренировъчни серии.


Ако вие често се сблъсквате с кал и се нуждаете от допълнително сцепление огледайте се за модел с големи грайфери. Ако вие искате продукт, с който да можете да бягате и по пътища опитайте Mizuno Wave Hayate 2 или ASICS GEL-FujiTrabuco 4 Neutral. Или ако просто искате обувка, с която да можете да бягате всеки ден и навсякъде потърсете La Sportiva Ultra Raptor.


Нов ли сте в бягането?

Ако все още сте нови в бягането, тогава вероятно няма да можете да злоопотребите много с тялото си. Ще отнеме време, години дори, за един новобранец да приспособи своето тяло напълно към ежедневното бягане. Най- мъдро ще бъде да не добавяте допълнително натоварване към едно вече натоварено тяло като опитате да бягате прекалено леки или с нисък профил обувки. Нашите тела трябва да узреят, за да започнете да използвате умерен размер на дропа на петата и е необходим дълъг приспособителен период, за да започнете да използвате обувки с малък дроп. Първоначално по всякакъв начин ви препоръчваме да се насочите към нещо от средата към горния край на спектъра на дропа на петата, като традиционните обувки. Много хора дори ще открият, че е най-комфортно за започнат с максималистични обувки.


La Sportiva Crossover 2.0 Gtx

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva Crossover 2.0 Gtx са обувки за бягане с интегрирана гета създадена за бягане извън пътеките през зимните месеци.


Имате ли травма?

Травмирани ли сте в момента или имате такава от известно време? Много доктори и спортни специалисти препоръчват да смените обувките, когато се опитвате да се възстановите от травма. Ни не сме експерти в тази сфера и не можем да ви препоръчаме какво точно да направите, но едни нови обувки са задължителни и в повечето случаи вие ще искате да вземете един различен тип от този, който може би е станал причина за вашата травма.

Препоръките за лекуване на травма варират в двата края на спектъра. Чували сме безкрайни истории на бегачи, които са имали хронични травми и са били неспособни да бягат повече, докато не опитат един чифт от HOKA. По същото време, в Google можете да откриете хиляди истории за хора, за които единственият начин да се освободят от незаглъхващите травми е бил избора на нулев дроп обувки, които да поддържат естествената биомеханика. Световният бестселър Born to Run в основата си е посветен на тази тема. Така че, ако вие имате една постоянна травма, първото нещо, което трябва да направите е да си вземете нов чифт обувки и в зависимост от вашите лични склоности можете да търсите решение в една от тези насоки.


Обувки за планински бягане от La Sportiva

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Идеалист ли сте?

Впечатлен ли сте от идеята за нулев дроп на обувките или се стремите да имате най-интуитивните естествени крачки възможни? Дали сте прочели току що Born to Run? Тогава вие може да поискате да проверите ниския профил модели в ревюто, като La Sportiva Helios 2.0. Бъдете наясно обаче, че на повечето хора им трябва много време, за да приспособят своите тела към използването на обувки с по-нисък дроп. Най-малкото първоначално е много добра идея да имате една минималистична обувка, като част от един комплект и да ги използвате пестеливо на къси бягания, за да свикнете с тях.


Ако не е счупено, не го оправяйте

Какво е работило за теб добре в миналото? Повечето бегачи имат сменени много чифтове обувки през своя живот и имат натрупан забележително количество опит в това какво харесват и какво не харесват. Препоръчваме ви да запомните продуктите, които наистина не са работили добре за вас и да фокусирате търсенето си върху нещо друго. От друга страна, ако имате един бранд, който обичате, защото с тях се чувствате комфортно, то вероятно това е най-правилното място, от където да започнете търсенето на вашият следващ чифт обувки.


La Sportiva Ultra Raptor Black / Yellow

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva Ultra Raptor Black / Yellow са типични трационни обувки


Kомфорта е най-важен!

След като отговорихме на всички по-горни въпроси виие вероятно сте стеснили вашето търсене и имате добра идея какъв тип обувки искате да си купите. Към тази точка ние силно препоръчваме да ги опитате преди да ги купите. Към края, комфортът е най-важното нещо в една обувка и е супер персонално. Някои продукти са оценени много високо тук, но може да се окаже че не са удобни за вас и затова вие трябва да слушате собственото си тяло, за да направите окончателното решение. Ако вие поръчате обувки онлайн, тогава бъдете сигурни че фирмата от която купувате обувките може да ви ги приеме обратно. Добра стратегия е да поръчате вашите три топ избора, базирани на нашите съвети и ревюта, да ги пробвате, когато пристигнат и тогава да върнете тези, които не искате.


С контрол върху стабилността или неутрални обувки

Повечето продукти оценени тук и всъщност почти всички обувки за бягане по пътеки са създадени за хора с неутрална крачка. Някои производители правят модели специфично създадени за да контролират наклона на стъпалото; тази екстра е често известна като контрол върху стабилността. Въпреки че нито една от обувките в ревюто имат контрол върху стабилността, има много подобни модели, направени от топ производителите за онези, които имат нужда от подобен контрол.

Ако вие не сте сигурни дали вашата неутрална походка не включва няколко вътрешни или външни стъпки, е най-добре да откриете някой добър магазин за бягане, където те да анализират вашата механика. Ако наклонът е проблем за вас, тогава контролиращите стабилността обувки могат драматично да увеличат вашето ниво на комфорт и да ви помогнат да избегнете травми. Също така вие можете да се консултирате с лекар или спортен специалист.

В заключение


По-голямата част от обувките за бягане по пътеки на пазара попадат в категорията "традиционни" и тя е средата в която повечето копувачи ще фокусират своето внимание. Тези модели са създадени да правят всичко, което един офроуд бегач може да поиска и ще му случат дълго време. Повечето бегачи ще оценят по-добре и ще се насладят на бягането с тях от минималистични или "боси" обувки. Ниският профил обувки предлагат добра алтернатива. Те включват повечето от екстрите на традиционните обувки, но са с по-малък дроп на петата и по-малко тегло, което ги прави добър избор за дългогодишни бегачи, чиите тела мопгат да понесат ниският дроп и които се нуждаят от по-висока производиелност. И накрая индивидуалният комфорт е най-важният критерий когато избирате обувка и ние препоръчваме да опитате много чифтове преди да купите.


Как да изберете правилната обувка за бягане по пътеки с помощта на EpicTV
Още един материал (на английски), в който можете да получите много полезна информация за избора на обувки: A Guide: How to Choose Trail Running Shoes 2017


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 527 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Екипировка:
Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве
Как да си изберем седалка за катерене
Дишащите материи - отвън и отвътре
Как да изберем туристически обувки
Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината
ACCU CORE за челни лампи TIKKA и ZIPKA на PETZL
Новите сечива за ледено катерене на Petzl
Най-добрите обувки за катерене и подход за жени
Кой е възела за свързване на две въжета при рапел с най-голяма якост
Износена фиксирана екипировка може да среже въжето ви


Важни новини !!!


 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два предишни опита за изкачване на Ел Кап изцяло свободно соло с въже са направени до сега. Те също бяха по Freerider като съответно беше ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребителското си име 3. Да отидете в страницата на класацията -
 • 01/06/2006

  Скиор оцелява след 2600-футово падане на Denali

  коментара


  Ed Maginn се търкаля половин вертикална миля надолу по маршрута Orient Express на Denali последната седмица, но оцеля с малки наранявания. 33-годишният, изключително опитен ски алпинист от Юта, се спуска от 20,320-футовият връх с двамата си партньори и преодолява на ски около 1,000 фута от Orient Express, един дълбок снежен улей, който е успореден на Upper West Rib, когато изведнъж пада по време на едно ...
 • 16/08/2013

  Кирил Николов покори петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа

  (1) коментара


  Кирил Николов покори петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа
  Сребърният медалист от европейското по ориентиране от 2012 г. Кирил Николов-Дизела завърши успешно предизвикателството "Пет върха". Най-добрият български планински бегач покори за по-малко от 23 часа петте най-високи върха в България. В 18.14 часа Николов пристигна на финалната точка в "Драгалевци". "През следващите няколко седмици не искам да бъда близо до планина", бяха първите думи на ориентировача.
 • 29/10/2013

  Kilian Jornet разби рекорда за изкачване на Матерхорн

  коментара


  Kilian Jornet разби рекорда за изкачване на Матерхорн
  Каталунския планински бегач Kilian Jornet тича нагоре и надолу по Матерхорн започвайки и завършвайки в градчето Breuil-Cervinia, Италия за удивителните 2 часа и 52 минути отиване и връщане. Jornet би предишният скоростен рекорд с 20 минути, който беше осъществен през 1995 от италианецът Bruno Brunod.
 • 19/09/2016

  Dani Arnold със скоростни рекорди на Via Carlesso, Torre Trieste и Via Cassin, Пиц Бадиле

  коментара


  Dani Arnold със скоростни рекорди на Via Carlesso, Torre Trieste и Via Cassin, Пиц Бадиле
  Dani Arnold от професионалния екип на Мамут осъществи да скоростни рекорда на маршрутите Via Carlesso на Torre Trieste (7a+, 25 въжета) в Доломитите и Via Cassin (6а, 18 въжета) на Пиц Бадиле. Първият маршрут премина за 1 час и 8 минути, а втория за 52 минути.
 • 18/11/2015

  Ueli Steck с нов рекорд на Северната стена на Айгер - 2:22:50

  коментара


  Ueli Steck с нов рекорд на Северната стена на Айгер - 2:22:50
  Ueli Steck направи рекорд през 2007 за 3 часа и 54 минути. Недоволен от себе си, той се върна на Северната стена на Айгер на следващата зима. Steck обръсна един час от своя собствен соло скоростен рекорд с немислимо време от 2 часа и 47 минути. Вчера той го счупи отново. Steck, 39-годишен, изкатери соло маршрута Heckmair (ED2, 1800 м, 1938 година) на Северната стена на Айгер за 2 часа 22 минути и 50 сек ...
 • 16/10/2015

  Правилата за работата на планинските водачи ще се уредят с наредба

  коментара


  Единни изисквания за квалификацията и реда за упражняване на дейността на планинския водач ще бъдат въведени с наредба, която днес е публикувана на сайта на Министерството на туризма за обществено обсъждане, съобщи министър Николина Ангелкова, цитирана от пресцентъра. Зачестилите случаи на инциденти в планините показват колко е важно човек да бъде отговорен, когато практикува туризъм или спорт в планина ...
 • 30/09/2015

  Боян Петров изкачи Манаслу

  (1) коментара


  Боян Петров изкачи Манаслу
  И последният осемхилядник, на който не беше стъпвал българин, вече е изкачен. Боян Петров стъпи на осмия по височина връх в света тази сутрин, съобщи сайтът на експедицията Seven Summit Treks Manaslu. Все още няма потвърждение от самия Петров, което може да дойде след слизането му в базовия лагер. Заради многото сняг по маршрута е възможно да пренощува в лагер 2 или лагер 1.
 • 19/05/2015

  Загина Дийн Потър

  коментара


  Загина Дийн Потър
  Смятаният за най-опасен екстремен спорт - бейз-джъмпинга с уингсют (костюм крило) взе поредните си две жертви - 43-годишния Дийн Потър и 29-годишния Греъм Хънт. Двамата са загинали след полет от Тафт пойнт в националния парк Йосемити в събота. Потър беше определян като един от най-влиятелните катерачи и бейзджъмпъри на своето поколение. Той беше стипендиант на съвета по експедициите на "Нешънъл джиограф ...Последни новини !!!


 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/12/2016

  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight

  коментара


  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight
  Двуосният Black Diamond Camalot ™ беше създаден през 1987 и това беше революция в света на катеренето. Но сега отново екипът на BD се опита да предефинира стандарта на това осигурително средство. Какъв е резултатът? Един изцяло нов Black Diamond Camalot™ Ultralight - сега с 2 ...
 • 07/11/2016

  Новата седалка Black Diamond Zone

  коментара


  Новата седалка Black Diamond Zone
  Новата седалка Black Diamond Zone е създадена предимно като най-висок клас седалка за спортно катерене, но също така има халки за закачане на инвентарници за ледено катерене, което я прави подходяща и за други типове катерене. Технологията Fusion Comfort увеличава комфорта в ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...
 • 12/01/2009

  Катерачни сцени в некатерачни филми

  (1) коментара


  В Мисията невъзмовно 2, Том Круз прави неща на пустиина кула, които са напълно невъзможниe. Това е един перфектен пример как катеренето се използва за да илюстрира колко "екстремно" може да бъде то.
 • 27/10/2008

  Три върха в Доломитите и два "BASE Jump" скока

  коментара


  Томас Хубер изкачи три върха в италианските Доломити - Тре Чиме ди Лаваредо, и скача от два от тях в рамките на един ден. На 14 Август, 2008, известния скоростен катерач започва поредното си приключение. По тъмно, въпреки проблеми с челника, той изкачва Чима Овест и изчаква изгрева на слънцето преди да скочи обратно към основата на масива.
 • 09/10/2008

  Българските туристи от Олимп се прибраха у дома

  коментара


  Групата от български туристи, един от членовете на която претърпя инцидент в гръцката планина Олимп, е вече на българска територия и участниците в нея пътуват към родните си места, съобщи за Дарик ръководителят на групата Красимир Тодоров. Тя е била от общо 9 души – 6-ма мъже и 3 жени, от туристическо дружество „Овчарица – ТЕЦ Марица-Изток 2”. ...
 • 03/04/2008

  Снимки от Кавказ

  коментара


  Галерия със снимки от Кавказ.
 • 01/04/2008

  Български катерач загина в Канада

  коментара


  29-годишен български катерач загина при планински инцидент в канадската провинция Британска Колумбия. Ивайло Минков е опитвал да изкачи заедно с приятелката си заледен връх в Маунт Денис, информират местни медии. Българинът обаче се изпуснал и паднал от около 30 м височина. Неговата приятелка, която единствена го придружавала в изкачването, не ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2017

Sitemap