Вертикален свят
Школа Курсове Изкачване Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Износена фиксирана екипировка може да среже въжето виJacк Geldard, UKC Chief Editor  |  Редактирана на 22/11/2012


[b:1f0b896f]В скорошно проучване на Mammut, тестовете показват, че някои фиксирани карабинери (често срещани като оставени примки на трудни спортни маршрути) биха могли да бъдат износени до такава форма, която да среже въжето ви дори при късо падане от само 2.7 метра.[/b:1f0b896f]


Снимката долу показва карабинер, който е взет от маршрут и тестван от Mammut:

За по-опитните катерачи вероятно не е никаква изненада това, че стара, фиксирана екипировка би могла да не е много здрава и надеждна. Евентуалното срязване на въже, обаче, е толкова потенциално опасно явление, че си струва да обърнем внимание на този доклад.


[b:1f0b896f]Ето го и пълното изявление направено от Mammut:[/b:1f0b896f]

Mammut спешно призовава за незабавно прекратяване на използването и отстраняване на постоянно монтирани примкии и карабинери в катерачните райони. Без значение кой е производителя на такава екипировка, многократното триене и причиненото от него износване може да доведат до образуването на остри ръбове, които могат да повредят или напълно отрежат въжета, дори и при сравнително малки падания. Разследванията на Mammut показаха, че този проблем всъщност е далеч по-драматичен, отколкото се приемше преди и това представлява много висок риск за катерачите.

През последните години стана все по-често срещано явление да се инсталират примки на надвесени маршрути по катерачните обекти. От една страна, това има за цел да улесни катерача при включването на въжето, от друга страна, целта е да се избегне понякога трудоемкото сваляне на примките след катеренето.

В зависимост от тяхната позиция, и като резултат от триенето на въжето при спускането на катерещите, тези примки могат да бъдат износени под ъгъл, което води до формирането на много остри ръбове (виж снимката горе).

Следните позиции са особено силно засегнати:

- първата точка на осигуряване (там, където осигуряващият стои в страни от стената при спускането)
- точки за осигуряване под тавани/надвеси
- точки за осигуряване в страни от линията на катерене

Износването се увеличава от наличието на прах или пясък по въжето. Изключително остри ръбове се формират на карабинери, които почти никога не понасят товара при падане и рядко се използват като точка за връщане. Това означава, че те никога не биват износени в заоблена форма ("deburred") и на тях могат да се образуват остри като бръснач ръбове. Карабинерите с Т-профил са склонни да бъдат по-податливи към образуването на остри ръбове в сравнение с кръглите профили.

При тестване на карабинера показан горе в лабораторията на Mammut за стандартизация, беше установено, че 9.5 mm въже, с маса при падане от 80 kg се прерязва при височина на падането само 2.7 метра/фактор на падане 1.0. Използваният карабинер има особено остър ръб. Предишни проучвания също са показвали, че на практика, наличието на триене в осигурителната верига може да доведе до фактор на падане, значително по-висок от пресметнатия. В комбинация с много остър карабинер, дори много малки падания (по-малко от метър) могат да бъдат критични. Известни са няколко случая на прерязани по този начин въжета без трагични последствия. В момента това се разглежда като вероятна причина за фатален инцидент при катерене в Швейцария.

Mammut също изследва и ефекта при промяна диаметъра на въжето върху тези остри ръбове. Появи се ясна връзка, както е показано на графиката по-горе: във всички случаи, по-дебелото въже предлага по-висока граница на безопасност, когато става дума за остри ръбове. Въпреки това, дори с 10 mm въже, стойностите са критични и животозастрашаващи. Близначните и двойни въжета (и двете въжета включени) предлагат най-голямо ниво на безобасност. Не са наблюдавани значителни разлики в стойностите при тестване с нови и използвани (леко сбръчкване на бронята, без повреди) въжета.

Остри ръбове могат да се появят и по карабинери на осигурителните площадки, но в този случай въжето минава през карабинера под остър ъгъл, в резултат на което се получава заоблено износване и образувалите се ръбове са по-тъпи. Въпреки това, тези карабинери могат да бъдат критични, ако оставащата здравина на оборудването не е достатъчна, за да издържи натоварването.

Залите за катерене по принцип използват стоманени карабинери, които се износват по-бавно и фиксираната екипировка се проверява редовно. Въпреки това, Mammut препоръчва да се обръща особено внимание и в тази ситуация. Не използвайте износени карабинери и докладвайте за тях веднага на отговорника в залата.

Фиксираната екипировка по маршрутите за катерене навън обикновено не се поддържа и дори не се проверява. Като цяло, поддръжка се изисква поради влошаване на лентите, корозия и т.н. и най-добре е да се избягва използването на такава екипировка.

Предупреждението е публикувано на сайта на [url=http://www.mammut.ch/ropes_handling_note.html]Mammut[/url]


Превод от английски:  Мартин Мартинов


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 878 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Екипировка:
Ревю на La Sportiva Nepal Cube
ACCU CORE за челни лампи TIKKA и ZIPKA на PETZL
Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината
Friction Labs или новите стандарти в магнезия за катерене
Кои са най-добрите мъжки обувки за подход?
Зала на славата: Класическия катерачен инвентар
Най-добрите обувки за катерене и подход за жени
Кой е възела за свързване на две въжета при рапел с най-голяма якост
Закупуване на еспадрили онлайн
10 причини да използвате туристически щеки през лятото


Важни новини !!!


 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива разходите по направените транзакции и същевремено получавате c ...
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два предишни опита за изкачване на Ел Кап изцяло свободно соло с въже са направени до сега. Те също бяха по Freerider като съответно беше ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребителското си име 3. Да отидете в страницата на класацията - htt ...
 • 01/06/2006

  Скиор оцелява след 2600-футово падане на Denali

  коментара


  Ed Maginn се търкаля половин вертикална миля надолу по маршрута Orient Express на Denali последната седмица, но оцеля с малки наранявания. 33-годишният, изключително опитен ски алпинист от Юта, се спуска от 20,320-футовият връх с двамата си партньори и преодолява на ски около 1,000 фута от Orient Express, един дълбок снежен улей, който е успореден на Upper West Rib, когато изведнъж пада по време на едно ...
 • 16/08/2013

  Кирил Николов покори петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа

  (1) коментара


  Кирил Николов покори петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа
  Сребърният медалист от европейското по ориентиране от 2012 г. Кирил Николов-Дизела завърши успешно предизвикателството "Пет върха". Най-добрият български планински бегач покори за по-малко от 23 часа петте най-високи върха в България. В 18.14 часа Николов пристигна на финалната точка в "Драгалевци". "През следващите няколко седмици не искам да бъда близо до планина", бяха първите думи на ориентировача.
 • 29/10/2013

  Kilian Jornet разби рекорда за изкачване на Матерхорн

  коментара


  Kilian Jornet разби рекорда за изкачване на Матерхорн
  Каталунския планински бегач Kilian Jornet тича нагоре и надолу по Матерхорн започвайки и завършвайки в градчето Breuil-Cervinia, Италия за удивителните 2 часа и 52 минути отиване и връщане. Jornet би предишният скоростен рекорд с 20 минути, който беше осъществен през 1995 от италианецът Bruno Brunod.Последни новини !!!


 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/12/2016

  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight

  коментара


  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight
  Двуосният Black Diamond Camalot ™ беше създаден през 1987 и това беше революция в света на катеренето. Но сега отново екипът на BD се опита да предефинира стандарта на това осигурително средство. Какъв е резултатът? Един изцяло нов Black Diamond Camalot™ Ultralight - сега с 2 ...
 • 07/11/2016

  Новата седалка Black Diamond Zone

  коментара


  Новата седалка Black Diamond Zone
  Новата седалка Black Diamond Zone е създадена предимно като най-висок клас седалка за спортно катерене, но също така има халки за закачане на инвентарници за ледено катерене, което я прави подходяща и за други типове катерене. Технологията Fusion Comfort увеличава комфорта в ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...
 • 03/04/2008

  Снимки от Кавказ

  коментара


  Галерия със снимки от Кавказ.


La Sportiva


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2018

Sitemap