Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
В момента е: Нед Апр 30, 2017 6:41 pm BG EU
   Вие не сте регистриран потребител !   Регистрация   |   Вход в сайта   
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Как да си изберем седалка за катеренеREI, Rock & Ice  |  Редактирана на Сря Окт 26, 2016 7:41 pm
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Много често удачността на избора на катерачна седалка се разбира, когато ви се наложи да я използвате в реална ситуация на скали, лед или в зала. Знанието какви са основните частите на седалките и какъв тип седалка е подходяща за определен вид катерене ще ви даде възможност да си изберете най-подходящата седалка за вашите приключения.


Части на катерачната седалка

Ако тепърва започвате да се катерите, първата ви стъпка е да се запознаете с отделните части на седалката.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


- Колан за кръста - Съществуват различни дизайни и се използват различни материали, за да се постигне максимален комфорт с минимално тегло. Има различни варианти – с една или две катарами, които могат да се затягат автоматично или да изискват вторично прекарване на лентата обратно през токата, за обезопасяване на седалката.

- Катарами – Това са едно или две парчета метал (най-често алуминий), които както споменахме по-горе изискват ръчно прекарване на лентата или затягат автоматично. Най-често катарамите са в страни от точката на връзване към въжето. Седалките винаги имат катарами на кръстния колан, но това не е задължително условие за коланите на краката.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


- Колани за краката – Те са подплатени, за да са по-удобни и могат да имат катарами, с които да се стягат или разхлабват за улеснение на свалянето на седалката и за преобличане, докато сте вързани за въжето.

- Инвентарници - Използват се, за да се закача инвентар по тях. Повечето седалки имат четири инвентарника, но има и специализирани седалки, които имат повече, за да може да носите още повече екипировка. Инвентарниците се правят или от въженце с гумена обвивка и/или от пластмаса. Някои седалки дори имат свалящи се инвентарници, които позволяват да се наглася максимално удобно седалката. Внимание: инвентарниците не са направени, за да се осигурявате на тях.

- Ухо за теглене на товари (haul loop) - Намира се отзад на седалката и представлява лента или въженце зашито, така че да можете да завържете или да закачите с карабинер въже, с което в последствие да теглите товари. Внимание: То не е направено да носи собственото ви тегло или да се използва за осигуровка. Също така, не го използвайте, за да пускате рапел.

- Ринг за осигуряване (belay loop) – това е най-яката точка на седалката и единствената част от седалката, която се изпитва. Там се закачат карабинери с муфа, когато осигурявате някой или примка, когато пускате рапел. Внимание: Не трябва да връзвате за постоянно други работи на това ухо включително дейзи чейн или примки. Ринга ще се износи по-бързо, а също така не е предвидено да се използва по този начин. Ринга за осигуряване се прави от найлонова лента.

- Точки за връзване - това са две уши свързани с ринга за осигуряване. Въпреки че не се изпитват колко носят, те са доста яки. Независими проучвания показват, че те се късат около 12-14 kN (1200-1400 kg). Ако връзвате прусек, въже или лента за седалката, те трябва да са вързани за горната и долната точка за връзване. Така по-малко се износват двете уши и имате допълнителна сигурност. Внимание: Не осигурявайте и не пускате рапел, като връзвате карабинера с протриващото към тези точки, така се намалява якостта на карабинера. Вместо това използвайте ухото за осигуряване.

- Еластични ленти / повдигачи – Тези ленти служат за повдигане и свързване на двата колана за краката с колана за кръста. Обикновено са направени от тънка еластична лента. Често те могат и да се свалят. Много седалки за алпийско и традиционно катерене имат тази опция и позволяват на катерача да свали коланите за краката без да се отвързва от въжето, когато им се приходи до тоалетна. Много седалки за спортно катерене и катерене в зала имат ленти, които не могат да се откачат временно. Тези ленти могат да бъдат регулирани на дължина, за да бъде създадено максимално удобство при висене и свобода на движенията.


Видове седалки за катерене

Най-първите седалки за катерене били направени само от парче въже, с което са се обвързвали катерачите. Седалките били или от самото въже или от найлонова лента, която се връзвала за кръста и краката. Някои въжени седалки, които можете да видите от време на време са Swiss Seat и Studebaker Wrap.

Днес обаче е доста по-обичайно (и по-безопасно) да си купите фирмено произведена седалка. Тези седалки са придържат към строги стандарти за изпитване и са направени да са по-удобни за катерачите.


Седалки в зависимост от вида катерене:

1. Седалки за спортно катерене или катерене в зала


Катерачна седалка Hirundos Petzl

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Катерачна седалка Hirundos Petzl


Този вид седалки са с минимално количество екстри, за да бъдат ултра леки, независимо дали катерите в залата или навън по спортни маршрути. Обичайни черти на тези седалки са:

- Имат единична самозатягаща се катарама или обикновенна, която трябва да бъде прекарана обратно. Направени са така, че да могат да се слагат и свалят много бързо.
- Разполагат само с два инвентарника, тъй като се носи минимално количество инвентар, докато се катери.
- Тънък ринг за осигуряване: пести се тегло.
- Минимална възможност нагласяне на коланите за краката: много от тях нямат катарами, за да се пести тегло. В повечето случаи вместо катарами се използва материал, който е или еластичен или позволява леко разтягане. Рядко при подобен вид катерене се изисква да обличате много слоеве дрехи, така че не е проблем, че коланите за краката не могат да се нагласят много.


2. Седалки за традиционно катерене
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Традиционното катерене обикновено изисква много повече екипировка от спортното катерене, така че седалка за традиционно катерене има много повече екстри, като същевременно целта е да е относително лека и удобна. Типични черти на тези седалки са:

- Нагласящи се колани за краката с катарами
- Четири или повече инвентарника: направени, за да носят много инвентар.
- Дебело и издръжливо на износване подплатяване: увеличава удобството, когато прекарвате много време в седалката (при висящи площадки и катерене на маршрути, които са дълги повече от едно въже) ви е нужна повече подплата.
- Допълнително подплатяване на кръста: позволява да се стабилизира долната част на гърба ви и кръста ви.
- Ухо за теглене на товари: за дърпане на второ въже нагоре.


3. Седалки за ледено и смесено катерене
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Подобно на седалките за традиционно катерене, но са направени да се справят с зимните условия. Типични черти:

- Нагласящи се колани за краката с катарами: трябва да дават възможност за пълно нагласяне, за да могат да стават върху зимни дрехи.
- Четири или повече инвентарника: направени са за носене на зимна екипировка, като цеви и сечива. Една или две дупки за закачване на карабинери за цеви и сечива.
- Допълнително подплатяване на кръста: позволява да се стабилизира долната част на гърба ви и кръста ви.
- Ухо за теглене на товари: за дърпане на второ въже нагоре.


4. Алпийски или планинарски седалки
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Те са не са подходящи за трудно катерене. Леки са, с нагласяне на коланите на краката и с възможност за лесно слагане и сваляне. Типични черти:

- Нагласящи се колани за краката и за кръста с катарами. Позволяват лесно слагане и сваляне.
- Четири или по-малко инвентарника: за носене на минималното количество инвентар и са направени така че да не пречат при носене на раница.
- Тънък материал, за да не пречи при носене с раница. Този материал позволява при прибиране в раницата седалката да заема минимално място, тъй като не е задължително да бъде носена по цял ден.
- Тънко ухо за осигуряване: пести тегло, а на някои модели, дори и няма такова и трябва да осигурявате/пускате рапел през кръста или точките за връзване на коланите за краката.
- Ухо за теглене на товари: за дърпане на второ въже нагоре.


5. Специализирани седалки

Това са седалки направени за специфични катерачни нужди. Въпреки че те са строго специализирани и рядко се купуват, си струва да се споменат.

а. Седалки за каньонинг (минаване през тесни и високи каньони, където текат реки):
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


- Имат допълнителна защита на седалката, най-често от водоустойчиви материали;
- Единична точка за връзване, която също се ползва като ухо за осигуряване;
- Дебела е и е направена от устойчив на износване материал, така че да издържа на често търкане в скалите.


б. Седалки за състезания:

- Нямат инвентарници, тъй като няма нужда да се носи нищо нагоре;
- Тънко ухо за осигуряване, а понякога няма такова;
- Направена е така, че да не я усещате, докато катерите с нея.


в. Седалки за катерене на големи стени:
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


- Много широка и дебела подплата, която да осигурява удобство при дълго висене на седалката;
- Два ринга за осигуряване, позволяващи много възможности за осигуряване;
- Допълнителни инвентарници (6-10), за носене на многото инвентар нужен за изкуствено катерене на голяма стена.


г. Седалка за цялото тяло (за спасителни операции):

- Обикновено комбинация от гръден колан и седалка за кръста;
- Разпределя товара по-цялото тяло, което е нужно при носене на големи товари или стабилизиране на големи обекти (например спасителна носилка или голям клон на дърво);
- Не е подходяща за катерене.


Седалки за жени и деца

Седалки за жени

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Има доста седалки, които са направени да отговарят на специфичната женската физика, с уникална кройка и допълнителни екстри за комфорт. Трябва да сте наясно, че мъжките варианти на седалките няма да ви стават по същия начин, по който женските варианти. Някои от специфичните черти на женските седалки включват:

- Различно оформен колан за кръста;
- По-голямо отстояние между колана за кръста и коланите за краката;
- Намалено съотношение между размера на колана за кръста и коланите за краката.


Детски седалки
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Тези седалки имат много общи черти със седалките за възрастни, но са съобразени с физиката на децата. Много малките деца има относително висок център на тежестта (поради по-голямо отношение между големината на главата и гръдния кош) те трябва да носят седалка за цялото тяло. Детската седалка за цялото тяло се счита за седалка тип B и е направена за товари не по-големи от 40 kg. Седалките за цялото тяло най-често стават най-добре за деца до 5 години.

Когато детето ви порасне центъра на тежестта слиза надолу (поради понижаването на отношението между размера на главата и гръдния кош), седалките за кръста са по-добър избор. Седалка за кръста учи детето на общата безопасност при боравене със седалка на малка възраст, тъй като детските седалки за кръста и тези за възрастни са базирани на един и същи принцип и трябва да издържат на едни и същи изпитвания. Липсата на колани през гърдите позволява точката за обвързване да е по-ниско. Това позволява възела да не отива в лицето на детето, когато катери на установка.


Как да пробваме и изберем седалка

Тук е описано обща информация, която е приложима за голяма част от седалките. Обаче е особено важно да спазвате инструкциите на производителя за специфичния модел седалка.


Стъпки за слагане на седалка

1. Първо отпуснете коланите и на двата крака (ако те имат възможност за нагласяне), а после и колана за кръста;

2. Стъпете вътре в седалката като краката ви да влязат в коланите за краката. Внимавайте много коланите за краката да не се пресичат, ринга за осигуряване да не е усукан и колана за кръста не е обърнат наопаки. Ринга за осигуряване трябва да е отпред на седалката;

3. Наместете колана за кръста малко над кръста ви (над хълбоците). Това подсигурява да не се изплъзнете от седалката ако паднете с главата надолу. Веднъж след като колана за кръста е на мястото си го затегнете хубаво;

4. Трябва да имате не повече от два пръста разстояние между талията и седалката ви. Проверете дали катарамите са прекарани обратно, ако са от този тип (не е нужно ако са самозатягащи се);

5. Седалка, която няма възможност за още нагласяне (с други думи, ако не може да се стегне още или отпусне ако искате) не е опасна, обаче ще ви бъде трудно да си я сложите или свалите и това може да ограничи приложимостта й (може да не ви става, ако се наложи да носите по-дебели дрехи например);

6. Нагласете коланите за краката един по един. Някои седалки нямат възможност за регулиране на коланите на краката, а имат парче ластик, което им позволява да се разтягат;

7. Точното разположение на инвентарниците е по-маловажно от самия колан, това по-скоро е въпрос на удобство. Гледайте инвентарниците да са така разположени, че да ви позволяват да се движите и да не ви убиват. Да си сложите коланите за краката максимално близо до чатала и да имате два пръста междина в коланите за краката, най-често работи най-добре;

8. Колкото по-стегнат е коланът ви за кръста, толкова по-плътно ще ви приляга и ще ви е по-удобен, докато висите на въжето, но няма да можете да се движите много. Обратно, ако коланите за краката са по-свободни имате по-голяма подвижност, но те не са толкова удобни да висите в тях. Седалката е безопасна и в двата случая, така че вие преценявате доколко ви е удобно;

9. Последно проверете дали всяка катарама е прекарана обратно. Сега сте готови да изпробвате седалката.


Стъпки за пробване на седалката
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


1. За да прецените дали седалката наистина ви е удобна трябва или да повисите на нея или да се отпуснете в нея. В нашите магазини, поне аз не съм виждал да има място, където да направите това, така че най-често е хубаво някой да ви препоръча нещо или в залата да пробвате някоя седалка и така да прецените. Принципно, когато се отпуснете на седалката, тя трябва да ви е относително удобна и да можете лесно да се изправите в нея, като на стол.

2. Колана за кръста не трябва да ви се мести прекалено много. Ако това стане, стегнете го, докато това вече не се случва. Също така не трябва да чувствате, че седалката се впива твърде много в кожата ви. Ако усещате места, където ви стяга много, пробвайте друг модел. Това може да пробвате като се опитате да мръднете колана за кръста надолу към бедрата ви. Не трябва да можете да го направите. Вариант е да увиснете на въжето и бавно се пробвате да се обърнете на обратно.

3. Ако имате чувството, че си стягате прекалено много тялото, за да се държите изправен, пробвайте да нагласите разстоянието между колана за кръста и коланите за краката. Това лесно може да се регулира с еластична лента от задната страна на седалката. Затягането им ще ви позволи да седите изправен в седалката без прекалено много да си напрягате тялото. Ако това не ви помогне пробвайте друг модел седалка.

4. Имайте в предвид, че всяко тяло е различно и не всяка седалка ще ви пасне перфектно. Има много видове седалки, така че пробвайте няколко различни модела, за да определите кой най-много ви пасва.


Стандарти за седалки

Седалките, като всяка друга катерачна екипировка, са направени, както за удобство, така и с оглед максимална безопасност. Силите нужни за скъсване на седалката много надвишават силите, при които може да увредите вътрешните си органи. Това може да не е важно, за да вас когато си избирате седалка, но е информация, която всеки по-добър катерач трябва да знае.

Всички сертифицирани седалки се дават за строги изпитвания, за да отговарят на изискванията на Union Internationale des Associations d’Alpinisme (UIAA 105) или Европейската Комисия по Стандартизация (EN 1277). Двата типа стандарти за изпитване са различни и осигуряват качеството на различни видове продукти.

Седалките се категоризират и определят по формата и начина си за използване. Всички седалки за катерене споменати тук, които се състоят от колан за кръста и два колана за краката се определят като Тип С (седалка за кръста). На седалките тип С, ринга за осигуряване се изпитва на 15 kN (1500kg). Седалките за цялото тяло, които са за деца, спадат към тип B (седалки за малки тела) и за направени да издържат ≤ 40 Kg. Точката за връзване на тези седалки трябва да издържи минимум 10 kN (1000kg) преди да се скъса.


Годност

През 2007 производителя на седалки и облекла Аrc’teryx направи голямо запитване на използвани седалки. Сред получените данни беше, че почти девет процента от катерачите казват, че не оглеждат седалките си. Седемдесет процента от тези не инспектирани седалки още били в употреба по време на допитването. Само десет процента казали, че оглеждали седалките си при всяко слагане.

Също тревожно е че много от катерачите не били наясно с истинската възраст или история на седалката, която използват. Част от допитаните казали, че взели седалката си втора ръка от други катерачи от стени за катерене или от водачи. Много от катерачите използвали седалките си много след предписанията на производителите, много ги ползвали за основна седалка въпреки, че били видимо увредени. Въпреки, че голяма част от върнатите седалки вече не били в употреба, много други били силно увредени и е трябвало да бъдат спрени от употреба много преди да стигнат до това състояние.


Какво трябва да направите?

Гледайте точките ви за обвързване. Това са първите места, които се износват, особено ако катерите спортно, което включва много връзване и отвързване. Можете да увеличите живота на седалката си, ако когато се отвързвате дърпате внимателно въжето, вместо да го дърпате рязко и то да протрива през седалката. Когато седалката ви започне да се износва, веднага спрете да я ползвате, преди да стане инцидент.


Ако желаете да получите качествен съвет при закупуването на седалки за катерене, можете да се обърнете за помощ към Магазин Вертикален свят


Превод от английски:  Станко Йончев и Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2530 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Екипировка:
Закупуване на еспадрили онлайн
Как да изберем еспадрили за катерене
Износена фиксирана екипировка може да среже въжето ви
Как да си изберем водонепропускливо яке
Как да изберем подходящите обувки за подход?
10 причини да използвате туристически щеки през лятото
Как да изберем туристически обувки
Как да изберете челник
Кои са най-добрите мъжки обувки за подход?
Ревю на La Sportiva Nepal Cube


Важни новини !!!


 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два предишни опита за изкачване на Ел Кап изцяло свободно соло с въже са направени до сега. Те също бяха по Freerider като съответно беше ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребителското си име 3. Да отидете в страницата на класацията -
 • 01/06/2006

  Скиор оцелява след 2600-футово падане на Denali

  коментара


  Ed Maginn се търкаля половин вертикална миля надолу по маршрута Orient Express на Denali последната седмица, но оцеля с малки наранявания. 33-годишният, изключително опитен ски алпинист от Юта, се спуска от 20,320-футовият връх с двамата си партньори и преодолява на ски около 1,000 фута от Orient Express, един дълбок снежен улей, който е успореден на Upper West Rib, когато изведнъж пада по време на едно ...
 • 16/08/2013

  Кирил Николов покори петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа

  (1) коментара


  Кирил Николов покори петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа
  Сребърният медалист от европейското по ориентиране от 2012 г. Кирил Николов-Дизела завърши успешно предизвикателството "Пет върха". Най-добрият български планински бегач покори за по-малко от 23 часа петте най-високи върха в България. В 18.14 часа Николов пристигна на финалната точка в "Драгалевци". "През следващите няколко седмици не искам да бъда близо до планина", бяха първите думи на ориентировача.
 • 29/10/2013

  Kilian Jornet разби рекорда за изкачване на Матерхорн

  коментара


  Kilian Jornet разби рекорда за изкачване на Матерхорн
  Каталунския планински бегач Kilian Jornet тича нагоре и надолу по Матерхорн започвайки и завършвайки в градчето Breuil-Cervinia, Италия за удивителните 2 часа и 52 минути отиване и връщане. Jornet би предишният скоростен рекорд с 20 минути, който беше осъществен през 1995 от италианецът Bruno Brunod.
 • 19/09/2016

  Dani Arnold със скоростни рекорди на Via Carlesso, Torre Trieste и Via Cassin, Пиц Бадиле

  коментара


  Dani Arnold със скоростни рекорди на Via Carlesso, Torre Trieste и Via Cassin, Пиц Бадиле
  Dani Arnold от професионалния екип на Мамут осъществи да скоростни рекорда на маршрутите Via Carlesso на Torre Trieste (7a+, 25 въжета) в Доломитите и Via Cassin (6а, 18 въжета) на Пиц Бадиле. Първият маршрут премина за 1 час и 8 минути, а втория за 52 минути.
 • 18/11/2015

  Ueli Steck с нов рекорд на Северната стена на Айгер - 2:22:50

  коментара


  Ueli Steck с нов рекорд на Северната стена на Айгер - 2:22:50
  Ueli Steck направи рекорд през 2007 за 3 часа и 54 минути. Недоволен от себе си, той се върна на Северната стена на Айгер на следващата зима. Steck обръсна един час от своя собствен соло скоростен рекорд с немислимо време от 2 часа и 47 минути. Вчера той го счупи отново. Steck, 39-годишен, изкатери соло маршрута Heckmair (ED2, 1800 м, 1938 година) на Северната стена на Айгер за 2 часа 22 минути и 50 сек ...
 • 16/10/2015

  Правилата за работата на планинските водачи ще се уредят с наредба

  коментара


  Единни изисквания за квалификацията и реда за упражняване на дейността на планинския водач ще бъдат въведени с наредба, която днес е публикувана на сайта на Министерството на туризма за обществено обсъждане, съобщи министър Николина Ангелкова, цитирана от пресцентъра. Зачестилите случаи на инциденти в планините показват колко е важно човек да бъде отговорен, когато практикува туризъм или спорт в планина ...
 • 30/09/2015

  Боян Петров изкачи Манаслу

  (1) коментара


  Боян Петров изкачи Манаслу
  И последният осемхилядник, на който не беше стъпвал българин, вече е изкачен. Боян Петров стъпи на осмия по височина връх в света тази сутрин, съобщи сайтът на експедицията Seven Summit Treks Manaslu. Все още няма потвърждение от самия Петров, което може да дойде след слизането му в базовия лагер. Заради многото сняг по маршрута е възможно да пренощува в лагер 2 или лагер 1.
 • 19/05/2015

  Загина Дийн Потър

  коментара


  Загина Дийн Потър
  Смятаният за най-опасен екстремен спорт - бейз-джъмпинга с уингсют (костюм крило) взе поредните си две жертви - 43-годишния Дийн Потър и 29-годишния Греъм Хънт. Двамата са загинали след полет от Тафт пойнт в националния парк Йосемити в събота. Потър беше определян като един от най-влиятелните катерачи и бейзджъмпъри на своето поколение. Той беше стипендиант на съвета по експедициите на "Нешънъл джиограф ...Последни новини !!!


 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/12/2016

  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight

  коментара


  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight
  Двуосният Black Diamond Camalot ™ беше създаден през 1987 и това беше революция в света на катеренето. Но сега отново екипът на BD се опита да предефинира стандарта на това осигурително средство. Какъв е резултатът? Един изцяло нов Black Diamond Camalot™ Ultralight - сега с 2 ...
 • 07/11/2016

  Новата седалка Black Diamond Zone

  коментара


  Новата седалка Black Diamond Zone
  Новата седалка Black Diamond Zone е създадена предимно като най-висок клас седалка за спортно катерене, но също така има халки за закачане на инвентарници за ледено катерене, което я прави подходяща и за други типове катерене. Технологията Fusion Comfort увеличава комфорта в ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...
 • 12/01/2009

  Катерачни сцени в некатерачни филми

  (1) коментара


  В Мисията невъзмовно 2, Том Круз прави неща на пустиина кула, които са напълно невъзможниe. Това е един перфектен пример как катеренето се използва за да илюстрира колко "екстремно" може да бъде то.
 • 27/10/2008

  Три върха в Доломитите и два "BASE Jump" скока

  коментара


  Томас Хубер изкачи три върха в италианските Доломити - Тре Чиме ди Лаваредо, и скача от два от тях в рамките на един ден. На 14 Август, 2008, известния скоростен катерач започва поредното си приключение. По тъмно, въпреки проблеми с челника, той изкачва Чима Овест и изчаква изгрева на слънцето преди да скочи обратно към основата на масива.
 • 09/10/2008

  Българските туристи от Олимп се прибраха у дома

  коментара


  Групата от български туристи, един от членовете на която претърпя инцидент в гръцката планина Олимп, е вече на българска територия и участниците в нея пътуват към родните си места, съобщи за Дарик ръководителят на групата Красимир Тодоров. Тя е била от общо 9 души – 6-ма мъже и 3 жени, от туристическо дружество „Овчарица – ТЕЦ Марица-Изток 2”. ...
 • 03/04/2008

  Снимки от Кавказ

  коментара


  Галерия със снимки от Кавказ.
 • 01/04/2008

  Български катерач загина в Канада

  коментара


  29-годишен български катерач загина при планински инцидент в канадската провинция Британска Колумбия. Ивайло Минков е опитвал да изкачи заедно с приятелката си заледен връх в Маунт Денис, информират местни медии. Българинът обаче се изпуснал и паднал от около 30 м височина. Неговата приятелка, която единствена го придружавала в изкачването, не ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2017

Sitemap