Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

10 топ съвета за зимно катеренеJack Geldard, UKClimbing  |  Редактирана на 23/12/2011


[i:74dd32c4]Главният редактор на английският сайт UK Climbing Jack Geldard дава 10 топ съвета за един по-добър зимен опит. От обувки и ръкавици до това как да танцувате на осигуровката. След като прочетете тази статия ще бъдете готови да се справите с всичко, което зимата може да ви предложи. Най-вероятно :)[/i:74dd32c4]


[b:74dd32c4]1. Обличайте си яке докато осигурявате[/b:74dd32c4]

Катеренето и ходенето по стръмен терен са напрягащи дейности (когато си на десет метра над последния леден клин, често е доста напрягащо :) ). Това означава, че когато правите нещо вие ще бъдете топли. Стандартното “катерачно облекло” в повечето случаи включва един основен термослой, който е най-отдолу, един поларен тип среден слой и защитна мембрана най-отгоре. Като цяло облеклото, с което катерите не трябва да е много дебело, за да не ви стане прекалено топло.

Когато спрете за почивка, на осигуровка или да се порадвате на гледката трябва да извадите дебелото „изолационно“ яке и да го облечете върху катерачното облекло.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

[i:74dd32c4]Подход към първата осигуровка[/i:74dd32c4]


Изолационните якетата са общо два вида - с естествен или синтетичен пух. За зимата ви препоръчваме яке със синтетичен пух. Естественият пуха е хубав до момента, в който не се намокри. А вие приятели определено ще се намокрите! Синтетиката запазва изолационните си качества дори когато се намокри, което означава, че ще ви държи топло, дори и да сте мокри.

Вземете си достатъчно голямо яке, така че да може да го сложите върху катерачното облекло. Якето трябва да има и един много голям вътрешен джоб, в който лесно да можете да тъпчете разни неща. Задължително сложете късо въженце на ципа, така че да можете да го ползвате и с големи ръкавици с един пръст. Якето задължително трябва да има качулка.

[u:74dd32c4]Важен допълнителен съвет[/u:74dd32c4]:

Вземете си много сладки и енергийни неща (от желираните, който са с неестествени цветове и смешни форми). Вкарайте няколко в джобовете на осигуровъчното яке (и във всички други джобове, които имате). Това е лесно достъпна енергийна храна.


[b:74dd32c4]2. Пийте нещо през деня[/b:74dd32c4]

Студено е. Не, всъщност е адски студено. Една полузамръзнала бутилка с вода, напълнена набързо от тоалетната на гарата, не е особено приятна, когато си замръзнал до мозъка на костите си и си се сгушил някъде в тъмното.

Носете си термос и имайте в предвид следното:

Вземете си от бутилките от твърда пластмаса с голям отвор.

Напълнете бутилката с много топъл сок, спортна напитка или каквото предпочитате и го напъхайте директно в големия джоб на осигуровъчното яке (вижте съвет номер 1). Навийте якето, колкото се може по-добре около него и ги вкарайте в раницата си. (Внимавайте много с капачката на бутилката ...)
[i:74dd32c4]Обикновена водна бутилка с термоизолираща обвивка[/i:74dd32c4]


При едни нормални зимни температури тази техника ще ви помогне да запазите бутилката топла поне през първите часове на деня, което означава, че когато стигнете до първата осигуровка на маршрута ще можете да си сръбнете чудесно топло сокче. Държането на бутилката в големия вътрешен джоб на пухенката, докато я носите, ще топли корема ви, както отвътре, така и отвън.

Когато бутилката започне да се изпразва или да става студена, вие би трябвало да се излезли от маршрута. Така че можете да извадите термоса и да ударите една последна доволна глътка от него, тъй като вече сте погълнали около литър сок, докато сте се катерили. Перфектно.

Някои хора обвиват бутилката си в ръкавче направено от отрязано шалте и захванато с тиксо. Или пък можете да си купите стандартно термочорапче (както е показано на снимката). И двата варианта работят добре, но за температурите в България съм открил, че начина с якето е най-ефективен.


[b:74dd32c4]3. Изберете си маршрут в зависимост от метеорологичните условия[/b:74dd32c4]

С това количество информация, което можете да намерите в интернет, сега е много по-лесно от всякога да разберете кои маршрути са подходящи за катерене и да направите избор къде да отидете.

Запомнете, че условията през зимата, могат да вдигнат категорията с няколко категории (направете разлика между възможното и невъзможното).
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

[i:74dd32c4]Добър пасаж на Last Post[/i:74dd32c4]


В началото на сезона често е най-доброто време да опитате онези „заснежени скални маршрути“ – когато те са добре заскрежени и бели, но цепнатините все още не са напълно натъпкани с лед, което ще ви позволи да поставяте осигуровки в тях много по-лесно.

Катеренето на лед е най-добро … когато леда е дебел! И когато не се топи. Въпреки че мекия и мокър лед може да бъде по-лесен за катерене (вашите сечивата ще се забиват по-лесно), осигуряването при тези условия е трудно – ледените клинове може да се окажат леко неизползваеми. Запомнете: леда с течаща вода зад него е по-слаб от леда със същата дебелина, но без течаща вода.


[b:74dd32c4]4. Научете повече за лавините[/b:74dd32c4]

Те се случват, те болят, те убиват и те могат да бъдат избегнати.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

[i:74dd32c4]Прашна лавина падаща от Mont Blanc du Tacul (късно през деня)

© Jonathan Griffith[/i:74dd32c4]


Тази статия е къса и не може да обхване всички важни детайли за лавините. В сайта има много подробни материали, които описват подробно лавините. Друг още по-добър вариант е да се запишете на лавинен курс. Той вероятно ще спаси вашият живот.


[b:74dd32c4]5. Носете много ръкавици[/b:74dd32c4]

Вашите ръце и крака са тези части от тялото, които най-трудно ще поддържате топли докато катерите през зимата. Една добра селекция от ръкавици е съществено важна, за да сте по-дълго щастливи през зимните дни. Много е вероятно да получите измръзвания през зимата в България, а вие определено не желаете това да се случва.

Различните хора имат различна кръвоносна система и устойчивост на студ, а температурите и условията могат да направят тази разлика още по-голяма, но по-долу можете да прочетете няколко важни съвета:

Два чифта долни ръкавици, един чифт ръкавици за катерене и резервен чифт топли или експедиционни ръкавици в краен случай са един добър минимален списък, с който трябва да се сдобиете.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

[i:74dd32c4]Експедиционни ръкавици ще запазят топли ръцете на този катерач по време на нощния бивак.

© Viv Scott[/i:74dd32c4]


Сложете един чифт от долните ръкавици във вашето яке или панталон и ще имате топъл и сух чифт в случай, че ръцете ви се намокрят, изпуснете някоя ръкавица или нещо подобно.

Препоръчваме да сдобиете с няколко малки химични „нагреватели“, ако случайно ръцете ви започнат да измръзват и не можете да ги стоплите по друг начин.

Аз лично не си сменям често ръкавиците на осигуровките, но много хора сменят „катерачните си ръкавици” с нещо по-дебело и топло, докато осигуряват (бъдете сигурни, че поставяте катерачните си ръкавици в гащеризона или якето, за да ги държите топли). Единственият случай, в който ми се е налагало да правя тази операция е било, когато съм избрал много тънки ръкавици за катерене, което правя, ако не е много студено или когато катеря нещо, което знам че ще ми е много трудно.


[b:74dd32c4]6. Не стойте на едно място[/b:74dd32c4]

Дори със супер топло яке, с бутилка с топъл сок, с качулката на главата ви и с вашата фантастична комбинация от ръкавици, на осигуровките може отново да ви е студено.

Ако имате автоматично блокиращо устройство за осигуряване, докато вашият партньор му трябват векове, за да изкара ексцентрика, който сте напъхали дълбоко в цепнатината, ще можете да пуснете въжето и през това време да ядете бонбони, да пиете и да направите снимки.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

[i:74dd32c4]Повече пръски, Ben Nevis[/i:74dd32c4]


Ако започне да ви става студено (защото приятеля ви е СУПЕР БАВЕН!), това което можете да направите е да изтанцувате „зимния осигурителен танц”. Това включва потропване с крака от време на време с такта на музиката във вашата глава, да удряте с ръце във въздуха, да подскачате, мърдате и въртите или да правите, каквото друго ви дойде наум, за да се спасите от ледената смърт. Само не си изскубвайте осигуровката …! Дръжте се близо до осигурителните точки и не танцувайте над тях, а ако сте на кофти осигуровка – за мое съжаление няма да можете да мърдате изобщо. Но когато осигуровката ви е здрава … не си стойте на място, докато не се вкочаните от студ. ТАНЦУВАЙТЕ!

И запомнете – възможно е да правите „лунната стъпка“ на Майкъл Джаксън дори във вашия Nepal Extreme ...


[b:74dd32c4]7. Носете карта и компас, но си купете и евтин GPS[/b:74dd32c4]

Всички зимни катерачи трябва да могат да разчитат карти на най-високо ниво. Да слезете успешно от планината в лошо време или в тъмно е съществено важно и често е най-трудната част от деня. Научете се как да го правите.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

[i:74dd32c4]Зимна навигация

© Mick Ryan, UKClimbing.com[/i:74dd32c4]


Няма нещо, което да замени картата и компаса и умението да боравите с тях, но преди няколко години си купих един много евтин GPS втора ръка за около 20 лири.

Трябва да си призная, че почти нямам идея как той работи, но знам как да го включа и да видя къде съм на картата. Сега той е още един инструмент в навигационния ми инвентар и ми е помагал много в доста случаи.


[b:74dd32c4]8. Вземете си обувки, които са ви удобни и понякога си носете по-леки обувки![/b:74dd32c4]

Студените крака не са добра идея в планината през зимата. Един добър чифт алпийски обувки е изключително важен, но няма да ви свършат работа, ако не са ви удобни.

Отидете в специализиран магазин, измерете правилно краката си и си купете обувки с точния размер. Пробвайте много различни модели, за да намерите такива, които да са ви удобни. Помислете дали да не си поръчате стелки специално за вашите крака, те не са толкова скъпи, но ще ви помогнат много за пасването на обувките.

Не си взимайте прекалено тесни обувки. Ако палците ви опират в края на обувката е много по-вероятно да ви мръзнат краката и отделно това може да бъде болезнено. Чифт добре пасващи обувки могат да станат прекалено тесни, ако си сложите допълнителни чорапа, когато не са ви нужни. Слагането на два чифта дебели планинарски чорапи на краката най-често има обратния ефект. Краката ви ще измръзват по-бързо, вместо да бъдат по-топли.
[i:74dd32c4]Устройство за измерване на точния размер на крака[/i:74dd32c4]


Един тънък чифт долни чорапи и един по-дебел чифт висококачествени (наистина нови) чорапи са ви достатъчни. Много хора днес предпочитат само един чифт дебели чорапи. Бъдете сигурни, че са чисти!

Дългото ходене с големи планинарски обувки може да бъде болезнено за краката ви. Тъй като често имаме минимално снежно покритие в ниските части на планините, можете да направите някаква част от преходите с по-леки обувки, сменяйки ги с планинарските обувки, когато достигнете снежната линия. Те могат да стоят в раницата ви, готови да бъдат извадени, когато са необходими.

Ако вашите големи планинарски обувки ви създават сериозни проблеми, това може да е едно бързо решение.


[b:74dd32c4]9. Катерете без темляци[/b:74dd32c4]

Всички ваши приятели го правят. Давайте. Пробвайте ...

Най-хубавото на катеренето без темляци, освен факта, че нямате нищо завързано около ръката, което да ви създава какви ли не проблеми, когато поставяте джаджи, когато трябва да се изпикаете, да си почешете главата, да извадите примка прехвърлена през рамо и т.н., е че се чувствате като супер герой.

Да сте виждали някога Ули Щек да хвърчи нагоре по Гранд Жорас и в един момент да спре, за да си извади ръката от темляка!
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

[i:74dd32c4]Ueli Steck спринтира по долното ледено поле на Colton Macintyre, Grandes Jorasses

© Jon Griffith[/i:74dd32c4]


Но виждате, че Ули използва lanyards (помощни ластични ленти). И те са перфектни. Разбира се, вие можете да си направите свои собствени от прусек или ластик, но силно ви препоръчвам да си купите чифт произведени за тази цел. Причината, поради която ви казвам това е, че те са по-добри от вашите, а тази малка разлика е от съществено значение. Най-малкото не бихте искали да се оплетете в тях, да се спъвате в тях или нещо от сорта – така че за мен купешките са по-добрият избор. Също така, ако пресметнете колко ще ви струва да си купите отделните елементи (два малки карабинера, въженца, ленти и други), ще разберете, че те реално не струват повече от тези, които ще си направите сами. Препоръчваме ви да си купите ластични ленти произведени от Grivel или Black Diamond.

Lanyards – все едно сте без темлюци, но не можете да си изпуснете сечивата.


[b:74dd32c4]10. Вземете си фотоапарат![/b:74dd32c4]

Сега след като сте напълно подготвени и имате пухено яке, ръкавици, обувки, ластици за сечивата и всичко нужно, ще установите, че всичко това няма никакво значение, ако не можете да обновите своята галерия със снимки в нашия сайт и да покажете какви геройски подвизи сте сътворили пред приятелите си!

Да бъдем сериозни, да заснемете най-хубавите дни от вашия живот не е толкова лоша идея. Но вие не искате да изпуснете фотоапарата си.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

[i:74dd32c4]Ледено въже на Hells Lum[/i:74dd32c4]


Аз нося моя, в калъфче за камера, който или е закачен за някой от инвентарниците ми или понякога за презрамките на раницата близо до гърдите ми – почти като радиостанция. И го използвам без каишки – но използвам осигурително въженце! В този случай съм си го направил сам. Много е вероятно без да искате да изпуснете фотоапарата си, понеже ръкавиците ви може да са обледенени през по-голямата част от деня. Така че най-добре си го завържете.


Превод от английски:  Станко Йончев и Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1764 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Лед и микс:
Драйтулинг – минало и бъдеще
На Резньовете
Мальовица на лед
Бен Невис през зимата
Каскади, замъци и вино
Първи копки по леда
Боянски водопад - впечатления
Смесеното катерене
Интервю с Ines Papert, миналогодишен победител в Долината на Даоне
Ледени и смесени маршрути


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива разходите по направените транзакции и същевремено получавате c ...Последни новини !!!


 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребите ...
 • 03/12/2016

  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight

  коментара


  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight
  Двуосният Black Diamond Camalot ™ беше създаден през 1987 и това беше революция в света на катеренето. Но сега отново екипът на BD се опита да предефинира стандарта на това осигурително средство. Какъв е резултатът? Един изцяло нов Black Diamond Camalot™ Ultralight - сега с 2 ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Petzl


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2018

Sitemap