Вертикален свят
Школа Курсове Изкачване Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Съвети за начинаещи и (колебаещи се) бъдещи катерачиCharles Arthur, UKC Articles  |  Редактирана на 01/06/2011


[img:36386423]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_424_1.jpg[/img:36386423]

[i:36386423]Ако си мислите че като катерите ще висите така като Том Круз, сте жестоко заблудени :) [/i:36386423]


[b:36386423]Тази статия има за цел да представи скалното катерене на начинаещите катерачи и тези, които желаят да започнат да катеря, но все още имат известни колебания.[/b:36386423]


Ако не сте катерили досега, възгледите ви за катеренето включват някоя от изброените по-долу точки или най-вероятно всичките.

1. Никога не бих го направил – тези хора са луди. Това е толкова опасен спорт. Постоянно чета за загинали катерачи.

2. Никога няма да мога да го направя – Имам страх от височини.

3. Никога няма да мога да го направя – Не съм достатъчно силен, за да си вися на ръцете. Дори не мога да се набера веднъж.

4. Никога няма да мога да го направя – Не знам откъде да започна.

Ако си мислите, че някоя от тези причини може да ви спре, ето ви отговори, които да ви дадат насоки и да ви покажат, че и вие можете да станете катерач.

1. Знаете ли, че в България за 2010 средно на седмица са загивали по 7 души от пътнотранспортни произшествия. Това прави 361 загинали за една година. Това че карането на кола е особено опасна дейност почти не се намеква във вестниците, само от време на време при някое по сериозно произшествие пишат статия или споменават в новините. Само в София вчера (30 май 2011) е имало 7 тежки ПТП-та, 61 леки и 8 ранени човека.

Катерачите и алпинистите не са луди. Дори най-често те са много внимателни, защото са наясно че това, което правят може да доведе до смъртта им, ако не внимават. В този смисъл, ДА, катеренето е опасна дейност; но също толкова опасно е и карането в София, където като нищо някой може да ви удари, докато се движи със 100 км/час при ограничение 50. Разликата е, че едва ли ще видите някой катерач да си говори по телефона, докато катери.

Причината поради, която си мислите, че толкова често четете за катерачите – всъщност обикновено загиват (или по-често само се контузват) алпинисти или туристи – е това че инцидентите се случват на необичайни места, като отдалечени планини (където е нужно да се направи спасителна операция, за да се спаси пострадалия) или някъде в пустошта. Ако някоя старица падне в магазина това не е новина, но ако падне някъде по пътеката към Кончето е съвсем различно.

Много малък процент от катерачите загиват всяка година, заради това, че се занимават с катерене. (Трябва да се отбележи, че в България по време на катерене загиват предимно млади, много самоуверени и не достатъчно добре обучени начинаещи катерачи.) Останалата част са си живи и искат да си такива, благодаря ви много за загрижеността. Както казахме по-горе много по-вероятно е да загинете, докато шофирате до или на връщане от скалите.

2. Да ви е страх от височини е напълно естествено, здравословно и логично. Много катерачи ги е страх, ако са на високо и не са се закачили към нещо солидно, като например скалата. Катеренето ви учи да разграничите моментите, когато трябва да се тревожите (като например сте застанали с градските си обувки на мокра трева на някой тревен склон на върха на някоя висока скала) от моментите, в които може да сте високо над земята, но да сте в безопасност. Въжетата и другата екипировка могат да поемат в пъти теглото ви, ако се използват правилно. Затова може да сте колкото си искате нависоко и се чувствате напълно в безопасност.

3. Обичайно недоразбиране е, че катеренето изисква да имате силни ръце. Ако често катерите, ръцете ви ще заякнат, но също така ще заякне и цялото ви тяло. Катеренето всъщност е като изкачването на стълби: използвате краката си, за да поемете вашата тежест, докато ръцете и дланите ви служат за баланс.

Можете да си го представите като серия от 4 стъпки. Първа стъпка: представете си, че се качвате по нормални стълби. Сега си представете, че стълбите са по стръмни, пак по-голямата част от теглото ви ще пада върху краката. Трета:, махнете парапета и използвайте ръцете си за баланс, но пак ще разчитате на краката си, за да се качите нагоре.

И последната стъпка е: представете си, че стъпалата стават все по тесни. Помислете как ще ги изкачите, пак краката ще носят тежестта ви, а с ръцете ще балансирате. Така е и с катеренето.

4. Има няколко варианта да започнете да катерите:


[b:36386423]Излезте навън, идете до най-близката скала и започнете да катерите[/b:36386423]

Някои известни имена са направили точно това, но има и много, които не са станали известни, тъй като са поели по този път. В сайта има база данни с много български катерачни обекти и само трябва да намерите най-близката до вашият град.

[u:36386423]Предимства[/u:36386423]: евтин вариант. Може да срещнете хора.

[u:36386423]Недостатъци[/u:36386423]: в този случай вие не знаете какво да правите и ще се сблъскате с всички възможни рискове, тъй като не знаете как да правите правилно нещата.


[b:36386423]Станете член на някой клуб[/b:36386423]

Има много клубове в цялата страна, повечето от които се интересуват да привлекат нови членове.

[u:36386423]Предимства[/u:36386423]: така ще имате възможност да контактувате с опитни катерачи, които ще ви покажат как да работите с въжетата и ако сте симпатични ще ви покажат истинските неща.

[u:36386423]Недостатъци[/u:36386423]: трудно е да знаете дали преживяването и обучението ще си заслужава.


[b:36386423]Запишете на курс за начално обучение на скали или в зала с инструктор[/b:36386423]

В България вече има много курсове на скали и в зала и известен брой квалифицирани за целта инструктори, които могат да ви обучат как да започнете да катерите безопасно. (Те трябва задължително да сертифицирани според изискванията на БФКА, като това е едно минимално изискване, за да бъдат обучавани безопасно начинаещи катерачи.)

[u:36386423]Предимства[/u:36386423]: това е бърз начин да научите основните неща задължителни за безопасно катерене; това е и начин да се запознаете с катерачи от вашето ниво, с които да продължите да катерите след курса (мислете за курса или за катерачната стена, като за място за запознанства).

[u:36386423]Недостатъци[/u:36386423]: много хора, които започват да катерят в зала им трябва много време, за да започнат да катерят спокойно на скали или просто загубват желание да катерят на скали, тъй като започват да изпитват страх.


По-голямата част от статията е преведена от английски. Примерите от българската действителност са дадени с идеята да пресъздадат по-точно и разбираемо ситуацията в родната ни страна, тъй като материала е писан за Великобритания.


Превод от английски:  Станко Йончев и Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2401 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 05/06/2011 от yonchev Коментирайте
Аз съм от старата генерация. Не съм бил активен алпинист, а повече турист, но все пак съм се докоснал до алпинизма с най- ниската квалификация по ЕРСК по време на социализма- т.н. Алпинист НРБ.Бил съм на алпиниади , които оставиха в мен незабравими спомени.Да гледаш нашите ,вече ветерани, как катерят , даже по "Комините" на Витоша. Да не говорим за Мальовица , и Злия зъб.Вечерите пред огъня на "Втора тераса бяха незабравими, а също и създадените приятелства тогава,които сега след повече от 30 години поддържаме.
Статията е хубава , но липсва едно нещо , според мен би трябвало да доведе още млади хора в този спорт.Не искам да ме разберете погрешно , но не всичко е мускули и спортни постижения . Става въпрос за РОМАНТИКАТА и ПРИЯТЕЛСТВОТО.
Има написани много както казвахме ние "Алпинисчийски" песни, но всичко което бих искал да ви кажа е казано от един велик БАРД , Владимир Висоцкйй ,който никога не е бил алпинист, но песните му от филма "Вертикал" са такива сякаш се бе катерил цял живот.
Тези песни , макар и социалистически и архаични, казват всичко.Поради това аз няма повече да пиша, а аз Ви препоръчвам да качите в сайта четирите емблематични песни на Висоцкйй за алпинизма
Песня о друге
Вершина
Прощание с горами и/ не на последно място/
Скалолазка / не знам Митко къде се запознал с Люба/

Приятелски поздрав от Людмил Йончев
2 Публикуван на 05/06/2011 от Димитър Колешев Коментирайте
Здрасти :)

Благодаря за коментара. И аз съм имал възможност да "хвана" за кратко времето, което описваш и още повече да бъда учен на алпинизъм от това по-старо поколение.

И тогава е имало спортни амбиции и много грубо отношение към различните катерачи, доста сериозно подхранвани от федерация, национални експедиции, егоцентризъм и т.н. Това го има и сега. Най-хубавото е, че в последно време започват да се организират добри катерачни срещи (алпиниади), които дават също възможност да се срещат много хора, да се създават добри приятелски отношения и май не подхранват толкова спортните и себедоказващи амбиции на отделните участиници.

Спорта задължително има място в цялостната картина и той за добро или зло е двигателната сила в катеренето. Без МУСКУЛИТЕ на доста наши катерачи сега щяхме да сме в десета глуха :)

Ако имаш текстовете на Висотцки и ми ги изпратиш на мейла ще ги качим веднага в сайта.

Поздрави
Митко
3 Публикуван на 06/06/2011 от detyo Коментирайте
Тук ги има - оригиналите и превод на български (който между другото е доста добър):
[url]http://www.wysotsky.com/1026.htm[/url]

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Пада-а-ам от високо
Грижа за ръцете
Срещу кървавия данък на планината
Връщат званията на спортистите
Котешки живот
Криб Гох
Преди да се родя и след това
Да се изкачиш над облаците
Свирепа арена
Top 10 National Parks for Rock Climbing


Важни новини !!!


 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива разходите по направените транзакции и същевремено получавате c ...
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два предишни опита за изкачване на Ел Кап изцяло свободно соло с въже са направени до сега. Те също бяха по Freerider като съответно беше ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребителското си име 3. Да отидете в страницата на класацията - htt ...
 • 01/06/2006

  Скиор оцелява след 2600-футово падане на Denali

  коментара


  Ed Maginn се търкаля половин вертикална миля надолу по маршрута Orient Express на Denali последната седмица, но оцеля с малки наранявания. 33-годишният, изключително опитен ски алпинист от Юта, се спуска от 20,320-футовият връх с двамата си партньори и преодолява на ски около 1,000 фута от Orient Express, един дълбок снежен улей, който е успореден на Upper West Rib, когато изведнъж пада по време на едно ...
 • 16/08/2013

  Кирил Николов покори петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа

  (1) коментара


  Кирил Николов покори петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа
  Сребърният медалист от европейското по ориентиране от 2012 г. Кирил Николов-Дизела завърши успешно предизвикателството "Пет върха". Най-добрият български планински бегач покори за по-малко от 23 часа петте най-високи върха в България. В 18.14 часа Николов пристигна на финалната точка в "Драгалевци". "През следващите няколко седмици не искам да бъда близо до планина", бяха първите думи на ориентировача.
 • 29/10/2013

  Kilian Jornet разби рекорда за изкачване на Матерхорн

  коментара


  Kilian Jornet разби рекорда за изкачване на Матерхорн
  Каталунския планински бегач Kilian Jornet тича нагоре и надолу по Матерхорн започвайки и завършвайки в градчето Breuil-Cervinia, Италия за удивителните 2 часа и 52 минути отиване и връщане. Jornet би предишният скоростен рекорд с 20 минути, който беше осъществен през 1995 от италианецът Bruno Brunod.Последни новини !!!


 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/12/2016

  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight

  коментара


  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight
  Двуосният Black Diamond Camalot ™ беше създаден през 1987 и това беше революция в света на катеренето. Но сега отново екипът на BD се опита да предефинира стандарта на това осигурително средство. Какъв е резултатът? Един изцяло нов Black Diamond Camalot™ Ultralight - сега с 2 ...
 • 07/11/2016

  Новата седалка Black Diamond Zone

  коментара


  Новата седалка Black Diamond Zone
  Новата седалка Black Diamond Zone е създадена предимно като най-висок клас седалка за спортно катерене, но също така има халки за закачане на инвентарници за ледено катерене, което я прави подходяща и за други типове катерене. Технологията Fusion Comfort увеличава комфорта в ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...
 • 03/04/2008

  Снимки от Кавказ

  коментара


  Галерия със снимки от Кавказ.


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2018

Sitemap