Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Тимбилдинг с ново лицеРадина Колева, Кариери  |  Редактирана на 16/09/2009


[img:8e2da3d699]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_355.jpg[/img:8e2da3d699]

[i:8e2da3d699]Автор: Михаил Вълканов[/i:8e2da3d699]


В голяма британска компания се налагат съкращения. Решението изглежда логично - отива си цял отдел от десетина души, които изпълняват административни функции и нямат директен принос към финансовите резултати. Ефектът обаче е обратен - фирмата губи много повече, отколкото печели от спестяването на 10 заплати, защото в нея настъпва хаос и продуктивността рязко пада. Става ясно, че именно съкратеният екип, който на пръв поглед не е вършил нищо съществено, е бил спойката между топ мениджмънта и изпълнителските нива и е допринасял много за колективната работа в цялата компания.

Тази история разказа британският експерт Стийв Краб на неотдавнашната конференция на Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси. Поуките от нея са две: първо, работодателите трябва много да внимават кого точно съкращават и, второ, след сериозни промени в компанията ръководството трябва да се погрижи не само за преразпределение на задачите, но и за ново сплотяване на екипа.

Когато съществена част от стария състав на отдел или цяла фирма липсва и останалите на работа получат съвсем различни или допълнителни задължения, те имат нужда да се опознаят в новите си роли. Тази потребност е налице дори когато всички колеги работят заедно отдавна. В такъв случай тимбилдингът може да бъде особено полезен. "В този смисъл мениджърите трябва да гледат на тимбилдингите не само като на разход, който да спестят, а като на необходима инвестиция, която да подкрепи новите процеси в компанията", твърди Я. Д., старши тренер в ...

Когато са добре подготвени и проведени, колективните дейности косвено засилват и чувството на лоялност и ангажираност към компанията. Което е особено важно в период на вътрешни катаклизми: "Критичната ситуация събужда у хората, които остават, различни страхове, които биха ги спрели да напуснат, но това само по себе си не гарантира, че ще работят на добро ниво на възможностите си, т.е. неминуемо възниква въпросът за мотивацията на оставащите", аргументира тази теза М. Х., управител на ... Ето защо експертите отчитат като грешка масовата практика на притиснатите от кризата работодатели да започват свиването на бюджетите с орязване на корпоративните обучения, тренинги и тимбилдинги. В повечето случаи краткосрочното спестяване на пари води до дълготрайно негативен резултат.


[b:8e2da3d699]Решение по мярка[/b:8e2da3d699]

Когато ситуацията в една компания по отношения на финанси, производителност, човешки капитал и т.н. коренно се различава от нормалната в стабилна икономическа обстановка, разбираемо е и тимбилдилдингът, ако го има въобще, да е приспособен към потребностите и възможностите на организацията. Днес заради финансовите затруднения той обикновено е по-кратък и се провежда в офиса вместо на някое хубаво място сред природата.

Въпреки тези специфики във формата консултантите се въздържат да говорят за възникването на нов вид тимбилдинг - кризисен. Те са единодушни в едно: в сегашните условия на икономически срив колективните мероприятия трябва да бъдат по-индивидуализирани от всякога - разработвани конкретно според нуждите на всяка компания или екип. Според М. Х. е добре да се правят предварителни срещи, да се усети микроклиматът и във всеки отделен случай да има съвсем индивидуален дизайн и подход, за да бъдат постигнати целите точно на този екип. "Тогава може да се помисли дали за конкретния клиент би бил полезен по-емоционален и с повече преживявания, по-аналитичен, социален, екологичен или друг тип тимбилдинг", допълва тя.

Ако ръководството е взело решение да проведе тимбилдинг, то важен е и чисто "човешкият" подход към служителите. "Тъй като в България тимбилдингът най-често се възприема като събитие с развлекателен характер, по време на финансова криза той може да се асоциира с идеята за пир по време на чума", обяснява доц. д-р Соня Карабельова, преподавател по психология в Софийския университет. Тя съветва мениджмънта да подходи с необходимата сериозност - да разясни задачите и отговорностите на колектива, защото целта на организираното събитие е не само да сплоти екипа, но и да провокира проявата на нови качества и умения, скрити досега, които да компенсират загубите от освободените служители.

Наблюденията на П. П., показват, че фирмите все по-често комбинират традиционните тимбилдинги с обучителни елементи, като по този начин постигат двоен ефект - и сплотяване на екипа, и усвояване на определени нови компетенции. Така подхождат и в ...: "Усилията ни са насочени по-скоро към организационни интервенции с елемент на консултиране, отколкото просто към организация на весело събитие", твърди Б. И., управляващ съдружник в компанията. В ... пък биха наблегнали на активности със силен емоционален заряд - за отреагиране на стреса. По думите на М. Х. въпрос на професионализъм е тази емоция след това да бъде правилно канализирана.


[b:8e2da3d699]Мениджъри в действие[/b:8e2da3d699]

За да докаже отговорността си към персонала, ръководството на компанията трябва ясно да демонстрира своята ангажираност към тимбилдинга, категорични са консултантите. На същото мнение е и Т. Т., мениджър "Човешки ресурси" в ... Той е от малкото ръководители, които признават за настъпилите съкращения в компанията, и осъзнава необходимостта от усилия за изграждане на нова организационна структура и нов екипен дух. Във всички предприятия на групата планират тимбилдинги и други форми на обучение, но все още не е ясно дали те ще бъдат ориентирани специално към последствията от съкращенията, или ще са традиционни. Малко по-различна е ситуацията в ... Там мениджмънтът съчетава два модела на поведение в криза. От една страна, ръководството поема в свои ръце организацията и провеждането на тимбилдинга и по този начин спестява разходи. От друга, така ръководителите активно се ангажират с мотивацията и сплотяването на екипа.

Впрочем и според Я. Д. от ... прякото участие на мениджмънта в процеса и скъсяването на дистанцията между него и служителите са изключително важни: "Комуникация, комуникация, комуникация - преди, по време и след тимбилдинга. Само това ще превърне това събитие в инвестиция", красноречив е тренерът. За Б. И. тимбилдингът е дори "философия, перцепция, която при умелото лидерство се превръща в организационна култура".

Едва ли има компания, която да изразява принципно негативно отношение към корпоративните тренинги, обучения и тимбилдинги. С оглед на тежката финансова ситуация обаче повечето подхождат предпазливо към подобна инвестиция - разглеждат я като разход с несигурен ефект. Все пак, ако работодателят има възможност да отдели средства за сплотяване на екипа в новите условия, по-добре е да го направи. Проявата на подобна загриженост за добрата атмосфера в организацията едва ли ще остане неоценена от хората му.


[b:8e2da3d699]Направи си сам[/b:8e2da3d699]

Заради кризата в ... правят икономии и тимбилдингът за по-ниско квалифицираните работници и служители на този етап отпада от корпоративните планове. За по-високите етажи в йерархията обаче мероприятия за сплотяване на екипите ще има. Само че, за да пестят пари, в строителния холдинг няма да ползват услугите на външна компания. Решили да си свършат всичко сами - заели са се и с подготовката, и със самото провеждане на планираните събития. "Възнамеряваме да организираме вътрешна дискусия между мениджърите. След това ще направим кратък туристически преход в планината, за да се увеличи времето за неформален контакт между членовете на ръководството", обяснява В. А., заместник изпълнителен директор "Организационно развитие и човешки ресурси". Според него това е по-добра форма за сплотяване между колегите, защото игрите в един традиционен тимбилдинг ограничават времето за общуване, а в момента именно то е особено необходимо.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2438 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ПО ТЕМА Team Building:
Екстремно сближаване на екипа
Защо плащаме за обучение
Изпитание за психиката
Мотивиране на служителите с помощта на тиймбилдинг
Тим билдинг
Събличайте се в името на колектива!
Изграждане на успешни екипи
Кои са истинските ползи от тиймбилдинг обученията?
Сплотяване на свободните атоми
Големите заблуди за тиймбилдинг обученията


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребите ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2019

Sitemap