Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Краят на безплатния обядБоряна Пенева, Кариери  |  Редактирана на 09/06/2009


[img:5011c0ee42]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_350.jpg[/img:5011c0ee42]

[i:5011c0ee42]Автор: Михаил Вълканов[/i:5011c0ee42]


Кога IT специалистите в България разбраха за световната икономическа кризата? Ами когато им спряха безплатния обяд.

Може и да звучи като виц, но в последните седмици на миналата година новината, че софтуерни компании трескаво режат пословично щедрите си социални придобивки, подейства като студен душ на хората в бранша. Всъщност IT секторът в България беше сред сравнително слабо засегнатите от икономическите трусове - докато заетите в него се вълнуваха дали ще продължават да се радват на безплатното кафе сутрин и масажа следобед, хората в индустрията, недвижимите имоти и финансите не бяха сигурни дали на следващия ден изобщо ще ходят на работа.

Икономическите трудности неизбежно се отразиха върху разходите, свързани с персонала. Най-директно, разбира се, пострадаха онези, които загубиха работата си още в края на миналата и началото на тази година. Икономиите доведоха също до намаляване на новите назначения и до замразяване (или доста скромно увеличение) на възнагражденията. Дали бюджетите за човешки ресурси ще се свиват още?


[b:5011c0ee42]Рано е да се каже[/b:5011c0ee42]

Дори компании, които все още не са усетили реални трудности, признават, че предчувствието за криза витае във въздуха. Това ги кара да актуализират и променят в крачка разходите за персонала в очакване на развръзката. По-голяма яснота относно развитието на пазара или финансовото здраве на бизнес партньорите ще им позволи да вземат по-адекватни решения за бъдещето.


[b:5011c0ee42]Екипът е важен, но...[/b:5011c0ee42]

Когато работата наистина опре до съкращения на средства, компаниите най-лесно се лишават от служебните пътувания и мероприятията за сплотяване на екипите. Потвърждава го Валерия Жекова, управител на фирмата за производство на шивашко оборудване "И.Н.А. трейдинг": "Разходите за управление на човешките ресурси са едни от първите за преразглеждане и редуциране в условията на криза. Мисля, че самите служители очакват от своите ръководители да предприемат подобни корективни действия. Това, което ние правим, е да съкратим до минимум средствата за мотивиране и сплотяване на екипа, като тези за провеждането на тимбилдинги и други развлекателни мероприятия например". Уравителката на "Метрореклама" Зарина Генчева също разсъждава в тази посока. Въпреки че няма да намаляват бюджета за персонала, планиран преди няколко месеца, те действат предпазливо: "Помолила съм за първото шестмесечие да не се планират тимбилдинги и обучения освен за ключови кадри", признава тя.

През 2009 г. екипите ще бъдат изграждани и сплотявани в рамките на доста по-скромни мероприятия. "Преди ходехме повече навън, а сега използваме офиса и наличните ресурси. Неотдавна мениджърите от една дирекция организираха музикална вечер в зала на последния етаж на сградата", споделя Весна Ненчева, психолог в дирекция "Човешки ресурси" на "Енемона". Антон Томчев, управител на фирма "Вива", разказва, че през миналата година са правили тимбилдингите си на море или на планина, докато сега ще се ограничат в рамките на Сливен, където са базирани. "Така ще спестим от разходи за хотели, път и храна", посочва той. Накратко: по-близо, по-евтино, по-кратко и за по-малко хора - на тези условия ще трябва да отговарят екипните мероприятия през тази година, ако въобще ги има.

Някои компании пестят от забавления, за да има пари за по-важните неща - например за обучения. И тук обаче има стремеж към икономичност. Организациите вече са доста по-чувствителни към цената и ефективността на тренингите, а онези, които разполагат с вътрешен ресурс, залагат на него. Мениджърът "Човешки ресурси" на SAP Labs Павлина Енева е категорична, че ще съкращават разходи за външни доставчици: "Преразглеждаме бюджета ни за перо "Обучение и развитие" и се стремим да оползотворим по-пълно вътрешните ни ресурси за сметка на услуги от външни консултанти. Намеренията ни са да засилим тенденцията да използваме предимно експерти от компанията за по-голяма част от програмите ни и да ги съчетаем пълноценно с вътрешните ни системи за електронно обучение. В момента проучваме и оперативните програми на ЕС, по които бихме могли да финансираме свои проекти за повишаване квалификацията на персонала."

Други компании ще пестят, като развиват


[b:5011c0ee42]Само ключовите хора[/b:5011c0ee42]

"Предпочитам не да ограничавам обемите на бюджета, а да ги разпределям по-ефективно към хората с по-висок професионален потенциал", коментира Зарина Генчева. В БТК също смятат, че кризата е удобен момент за "целенасочената инвестиция в служителите с висок потенциал". "За да бъдем обективни в тази преценка, в началото на годината започнахме мащабен проект за оценяване на персонала в компанията. Той обхваща всичките над 7000 служители, независимо от позицията, която заемат", разказва директорът "Човешки ресурси" в телекомуникационния оператор Нина Гевренова.

Подобна диференциация се случва и във "Вива" - Сливен, където вземат мерки, въпреки че кризата още не ги е застигнала. Фирмата дава работа на около 30 души и през миналата година два пъти е вдигала заплатите на всички. През 2009 г. обаче увеличението е много по-фокусирано и ще обхване само средните мениджърски позиции. "Това са хора, които са важни за нас и не бихме искали да ги изгубим", аргументира решението управителят Антон Томчев.


[b:5011c0ee42]Какво ще стане с екстрите[/b:5011c0ee42]

Логично е да се предположи, че едно от първите места в класацията на оптимизираните разходи ще заемат т.нар. екстри. Г. Р., управител на компания, която посредничи на работодателите при предоставянето на групови и индивидуални социални пакети на техните служители, не забелязва промяна. Според нея евентуален спад в търсенето на услугите им може да се усети едва през есента - причината е, че повечето договори, с които работят, са едногодишни. Тя обаче признава, че сред колегите в бранша усилено се говори за орязване на придобивки. Доста фирми например вече лишават служителите си от безплатния фитнес, като в замяна им предлагат, да кажем, вариант с ползване на 10- до 20-процентна отстъпка.

Има обаче и такива, които запазват социалните си политики. Колкото и странно да звучи, това се случва дори в предприятия, които неотдавна се разделиха със стотици работници. Томчо Томов, мениджър "Човешки ресурси" в "ТеПроМетал", например разказва, че въпреки масовите съкращенията от края на миналата година служителите в компаниите от холдинга продължават да се радват на щедри социални пакети. Те включват здравна застраховка, поемане на разходите за лятна почивка на цялото семейство, организиране на детски лагери, фирмен стол, ваучери за храна, безплатен транспорт и фитнес. Единствената промяна е свързана с отпадането на бонусите за обеми производства - "защото обеми сега няма", коментира Томов. Освен това в "ТеПроМетал" планират специална премия за лоялност, предназначена за служители, задържали се повече от три години в компанията. Услугата е замислена през миналата година и няма да бъде преразгледана въпреки трудната ситуация в момента.

В БТК също планират да увеличат инвестициите в своите служители. Според Нина Гевренова средният разход за един човек в компанията нараства с повече от 23%. "От началото на годината увеличихме стойността на ваучерите за храна с 50% и вдигнахме прага на минималната заплата за компанията с до 20%. Наред с това запазихме условията за здравно осигуряване на служителите и техните семейства, както и доброволното пенсионно осигуряване. Ползваме и редица други придобивки на базата на добри партньорски отношения", разказва тя.

На пръв поглед усилията, които полагат организациите да мотивират своите служители в труден момент, могат да изглеждат необясними. Те обаче са съвсем уместни. Защото заетите "да спасяват кораба" трябва да усещат, че компанията полага грижи за тях. В противен случай лошите новини и принудителната раздяла с колеги и отвоювани придобивки може сериозно да разклати мотивацията им. Което пък ще постави на карта оцеляването на бизнеса.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1829 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ПО ТЕМА Team Building:
Изпитание за психиката
Събличайте се в името на колектива!
Тим билдинг
За няколко глътки адреналин
Кои са истинските ползи от тиймбилдинг обученията?
За няколко глътки адреналин
В Германия откриват яхтите като място за тим билдинг
Как се създава добър работен екип
Маймуна в багажника
Тимбилдинг с ново лице


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребите ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2019

Sitemap