Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Височинна болестсп. Върхове  |  Редактирана на 26/01/2009


Височинната болест се характеризира с няколко синдрома, които могат да се проявят при неаклиматизирани хора скоро, след като се изкачат на голяма височина. Тази болест обикновено се появява на височина над 2500 м., но може да се забележи дори и под 2000 м. Има три вида височинна болест.

• Остра височинна болест (AMS).
• Височинен мозъчен оток (HACE).
• Височинен белодробен оток (HAPE).

Други прояви на височинната болест включват:

• Височинно периодично дишане.
• Височинна ретинопатия (HARH).
• Хронична планинска болест.
• Неостра височинна болест.

Влиянието на височината върху човешкото тяло е породена от липсата на достатъчно кислород, който е жизненоважен за нормалното функциониране на организма. Основните прояви на хипоксията (недостатъчно количество кислород) са нарушение на физиологичните и менталните функции и съня.

След като се изкачите на голяма височина се наблюдава понижение на атмосферното налягане и разреждане на кислорода. На височина 3000 м., нормалната надморска височина на много ски-курорти, налягането и кислорода са около 70% от измерените на морското равнище. На 5000 м. кислородът е разреден до 50%. На върха на Еверест – 8848 м. кислородът е едва 29%.

Аклиматизацията е процес на адаптация, който позволява на хората да се приспособят към голямата надморска височина. Tова е важен пример затова как човешкото тяло може да отговори и да се приспособи към враждебна среда. Процесът на аклиматизация започва веднага, след пристигането, но изисква няколко дни, за да бъде забелязана адаптация и няколко седмици, за да бъде завършена. За алпинистите, които ще се изкачват на голяма надморска височина е необходим повече от месец, за да се аклиматизират напълно. Хипервентилацията е най-важната характеристика в процеса на адаптиране. Наблюдава се задълбочено и учестено дишане. Дишането се учестява до пет пъти. Друг адаптивен процес е полицитемия или увелиаване на червените кръвни телца. Това се случва след седмици. Други фактори включват промени на киселинна основа със загуба на бикарбонат или фундамент от бъбреците. Способността за аклиматизация може да се подобри с изкачвания на височина в продължение на години. Хималайските алпинисти забелязват подобрение в симптомите и физическото си състояние с всяка следваща експедиция. Погрешно е схващането, че аклиматизационният процес изчезва напълно или, че хипоксията на голяма височина може да бъде преодоляна напълно с аклиматизацията. Например, при достигане на 4000 м. тялото е на 80% от възможностите си, докато след двуседмична аклиматизация достига 85%.

Хората над 50 г. са по-малко податливи на височинна болест. Жените са еднакво предразположени към AMS, но по-устойчиви на HAPE. Физическата подготовка не защитава от височинна болест, въпреки че пълнотата може да се окаже рисков фактор. Медицински състояния, като лека хронична обструктивна белодробна болест, високо кръвно налягане, коронарна артериална болест и диабет не оказват влияние върху податливостта на височина болест. Генетичните заложби на организма играят по-важна роля.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

[i:b89212f826]Еверест осветен от слънцето.

Снимка: Wikipedia[/i:b89212f826]


[b:b89212f826]ОСТРА ВИСОЧИННА БОЛЕСТ[/b:b89212f826]

AMS е най-често срещаната височинна болест. Може да засегне 40-50% от хората, които се изкачват на 4200 м. Проявявала се е дори при височина под 2000 м.

AMS се характеризира с главоболие, при неаклиматизирани хора на височина над 2500 м., заедно с някой от следните симптоми: анорексия, гадене, повръщане, безсъние, световъртеж, отпадналост или умора. Симптомите се развиват за 2-3 ч. и обикновено отминават до 2-3 дни.
Причината за AMS не е установена. Мозъчен оток и повишено налягане на цереброспиналната течност са сочени като причинители, но последните медицински проучвания не потвърждават това. Установено е също, че налягането на цереброспиналната течност не се променя.

Свободните радикали в кислорода също са посочвани като причина и има някои предпоставки да се счита, че антиоксидантите могат да помогнат.

Други състояния, които могат да бъдат объркани с AMS включват мигренозно главоболие и дехидратация. Добро лечение е изпиването на поне литър течност и приема на леко болкоуспокояващо като аспирин, ибупрофен или парацетамол. Ако симптомите отшумят бързо, вероятно не става въпрос за AMS.

Най-добрата превенция от AMS е бавното изкачване. Популярното правило на палеца сред планинарите е, че над 3000 м. всеки следващ ден височината не трябва да надхвърля 300 метра повече. Това се счита за консервативно и повечето алпинисти изкачват от 400 до 600 метра за ден. На всеки изкачени 600 до 1200 м. е необходим ден почивка. Дори краткото излагане на голяма височина осигурява известна защита срещу AMS. Ако бързото изкачване е невъзможно, полезни са acetazolamide или Diamox. Необходимата доза е 250 mg два пъти дневно. Diamox не трябва да се прилага при хора с алергия към сулфонамиди. Приемът на Diamox трябва да започне 24 ч. преди изкачване и да продължи 2-3 дни след достигане на максималната височина. При пациенти, алергични към Diamox се приема dexamethasone в доза от 2 mg на всеки 6-8 ч.


[u:b89212f826]Лечение на AMS[/u:b89212f826]:

• Слизането е лечебно, но обикновено не е необходимо.
• Допълнителният кислород е много полезен, но също не е необходим.
• Почивка и избягване на следващи изкачвания до отшумяване на симптомите.
• Прием на Acetazolamide или Diamox по 250 mg 2-3 пъти дневно.
• Прием на Decadron по 4 mg четири пъти дневно вместо Diamox или заедно с Diamox при остра форма на AMS.
• Помнете, ако приемате Decadron, изчакайте най-малко 18 ч. след последната доза, преди да продължите изкачването.
• Прием на болкоуспокояващи като парацетамол, ибупрофен или аспирин.
• Прием на Ambien за лечение на безсъние. Ambien не подтиска дишането на голяма височина (това не е доказано с клинични тестове).


[b:b89212f826]ВИСОЧИНЕН МОЗЪЧЕН ОТОК (HACE)[/b:b89212f826]

HACE се счита за последната фаза на AMS. HACE се определя като начало на атаксия (нарушен баланс и невъзможност за координиране на мускулите), нарушено съзнание или и двете при AMS или HAPE. Трудно е да се определи процентът на засегнатите, но е около 1 до 2% от хората, изкачили се на височина над 4800 м.

Симптомите на HACE са посочените симптоми на AMS плюс обърканост, халюцинации, намалено ниво на съзнателност, последвани от кома. Жестовете са особени. Наблюдава се некоординираност на движенията. Помолете човека да опита да върви под права линия.


[u:b89212f826]Лечение на HACE[/u:b89212f826]:

• Случаят е спешен.
• Незабавно слизане!!!
• Кислород.
• Еднократен прием на Decadron 8 mg и по 4 mg на всеки 6 часа.
• Ако е невъзможно незабавното слизане, много полезно е хипербарично третиране.


[b:b89212f826]ВИСОЧИНЕН БЕЛОДРОБЕН ОТОК (HAPE)[/b:b89212f826]

HAPE може да бъде с фатален изход и е причинител на повечето смъртни случаи от височинна болест.

HAPE е подобен на AMS в съотношението на заболелите. До 10% от изкачващите се бързо на 4500 м. страдат от HAPE, докато при постепенно изкачване процентът спада до 1-2%. 50% от заболелите имат и AMS, а 14% и HACE. HAPE може да бъде наблюдаван и при жителите на селища на голяма височина, които слизат на ниска височина и отново се връщат на високо.

HAPE обикновено се проявява през втората нощ на голяма височина и по-рядко до 4 денонощия след изкачването.

Доминиращият симптом е диспнея или учестено дишане. Често се появява суха кашлица, която постепенно се усилва с храчене на кръв. Сърдечният пулс и дишането се учестяват и се появява лека треска. При преглед на белите дробове могат да бъдат открити хрипове. Наблюдава се и ниска кислородна сатурация.

Както и при AMS, най-добрата превенция на HAPE е бавното и постепенно изкачване. Алпинистите и планинарите с предишни прояви на HAPE могат да приемат prophylaxis с nifedipine или Procardia 20 mg на всеки осем часа. Инхалациите със Salmeterol или Serevent също са ефикасни при проява на HAPE.


[u:b89212f826]Лечение на HAPE[/u:b89212f826]:

• Слизане, слизане, слизане!
• Стоене на топло. Студът повишава белодоробното артериално налягане и влошава HAPE.
• Кислород.
• Еднократно вдишване или сдъвкване на Nifedipine 10 mg и по 20 mg на всеки 6 до 12 часа.
• Хипербарично третиране.


[b:b89212f826]ВИСОЧИННО ПЕРИОДИЧНО ДИШАНЕ[/b:b89212f826]

Това е честосрещан феномен. Обикновено се проявява по време на сън. Тази форма представлява спиране на дишането до 15 секунди. Може да се събудите от недостиг на въздух.

Прием на Acetazolamide или Diamox от 125-250 mg през нощта могат да предотвратят симптомите.


[b:b89212f826]ВИСОЧИННА РЕТИНОПАТИЯ (HARH)[/b:b89212f826]

Не е необичайно състояние при височина 4200 до 4500 м. Обикновено е асимптоматично. Обикновено не уврежда трайно зрението, но понякога може да причини замъгляване. Състоянието се подобрява от самосебе си.


[color=red:b89212f826][b:b89212f826]Тази статия е информативна и не може да служи като база за поставяне на диагноза и предписване на лечение![/b:b89212f826][/color:b89212f826]


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 9710 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Северната стена на Жану
Тюркоазен връх за приятели
Планината е заета
Български маршрути в Хималаите - Интервю по Дарик Радио
Боян Петров за изкачването на К2
50 годишнина от изкачването на К2
Второ писмо на Николай Петков
Снимки и видео от Нанга Парбат през зимата със Simone Moro и David Göttler
Мечта отвъд долините
Влудяващата тълпа


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива разходите по направените транзакции и същевремено получавате c ...Последни новини !!!


 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребите ...
 • 03/12/2016

  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight

  коментара


  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight
  Двуосният Black Diamond Camalot ™ беше създаден през 1987 и това беше революция в света на катеренето. Но сега отново екипът на BD се опита да предефинира стандарта на това осигурително средство. Какъв е резултатът? Един изцяло нов Black Diamond Camalot™ Ultralight - сега с 2 ...
 • 07/11/2016

  Новата седалка Black Diamond Zone

  коментара


  Новата седалка Black Diamond Zone
  Новата седалка Black Diamond Zone е създадена предимно като най-висок клас седалка за спортно катерене, но също така има халки за закачане на инвентарници за ледено катерене, което я прави подходяща и за други типове катерене. Технологията Fusion Comfort увеличава комфорта в ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


La Sportiva


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2018

Sitemap