Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Екстремно сближаване на екипаМилена Бойкова-Терзийска, Новинар  |  Редактирана на 28/04/2008


[img:e4407f1771]http://www.verticalworld.net/coppermine/albums/Krachunov/coca%20cola%20team%20bilding/normal_P1020453.JPG[/img:e4407f1771]

[i:e4407f1771]Тиймбилдинг на Кока Кола на Перперикон[/i:e4407f1771]


Човек най-добре се разкрива, когато преодолява препятствия или... играе. Приключението е странно преживяване в нестандартна среда, което освобождава и сплотява. Това напоследък го разбират доста фирми, които предлагат на служителите си нов начин за опознаване. Дали ще се катерят, или ще търсят съкровища, важното е участниците да се освободят от професионалната "маска" и да разкрият нови неподозирани качества. Тиймбилдингът (teambuilding) е вече познат у нас, но неговата "приключенска" и "екстремна" разновидност все още прохожда. Въпреки това пионерите в някои от тези програми - "Вертикален свят", са усетили ударите на нелоялната конкуренция, заради което ограничават подробната информация в сайта си. Други, по-млади фирми напоследък се опитват да им крадат идеите. Но идеи има много и разнообразни. Като природата и историята ни. И докато участниците в "Сървайвър" се борят за парична награда, преодолявайки екзотични препятствия, екстремно наситените програми за приключенски тиймбилдинг предлагат нов поглед не само към колегите, но и към собствените възможности. Примерният служител понякога се оказва доста добър лидер в различна среда.

Актуален сега е археологическият тиймбилдинг. "Вертикален свят" предлагат такъв в Източните Родопи с посещение на културно-исторически обекти в района. Програмата може да се разработи индивидуално за всяка фирма клиент, уточнява Димитър Колешев от "Вертикален свят". Търсени в момента са програми за древния град-светилище Перперикон, за Татул - светилището на Орфей, или за пещерата Утроба - храма на Дионис, за тракийската гробница и крепостта в Мезек или изключително богатия на археологически находки район на Глухите камъни, Извора на Нимфите. По желание може да се включи и психолог и да бъдат изготвени специфични упражнения и игри. Ако фирмата се нуждае от специализирани лекции, може да бъде наета зала и да бъдат добавени теоретични часове с лектор.

Програмата "Загадката на Перперикон" е приключенска игра на археологическа тема, включваща интересни логически и исторически задачи, откриване на различни артефакти, парчета от карта. Има преодоляване на препятствия със забавен и леко екстремен характер. При двудневна програма може да се включи посещение на светилището в Татул и състезание по стрелба с лъкове. С групата се движи и опитен археолог. Може да има скално катерене, спускане по въже, въжени мостове, лодки, кану-каяци, пещери, колоездене, посещение на културно-исторически обекти. Организаторите предлагат дори чеверме с печено агне на брега на язовир "Студен кладенец". Има програми с решаване на ребуси - сглобяване на старинни плочки, намерени като знаци в гората.

Приключенски тиймбилдинг от школата по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" правят в района на Дряновския манастир със състезателен елемент и създаване на конкурентни екипи, които самостоятелно да решават задачите. По желание към групите може да има и психолог. "Рудниците на цар Терес" в Източните Родопи предлага приключенска игра в стил Индиана Джоунс с решаване на археологически казуси и преодоляване на екстремни препятствия.

"Легендата за скалните хора" в храма Утроба е друг приключенски тиймбилдинг, акцентиращ на култа към Дионис, вакханките и богинята майка. Мястото е на 20-ина км от Кърджали, високо в планината, над хижа "Боровица", в скалистата местност Тангардък кая над село Пъдарци. Играта "Легендата за скалните хора" включва забавни елементи, стрелба с лък. Още на входа на дълбоката 22 м пещера посетителят е шокиран от формата на женска утроба. Но истинската изненада настъпва точно на обяд, когато през изсечен процеп на тавана прониква слънчев лъч. Той се проектира на пода и образува слънчев фалос, който се увеличава и устремява към олтара матка. Според изчисленията през януари и февруари, когато слънцето е ниско на север, той е достатъчно дълъг, за да "оплоди" символично утробата.

Съкровища се търсят по "Изгубената пътека". Това е екстремен тиймбилдинг в района на Мальовица. Ориентир в търсенето на съкровище е част от стара карта. Екипът трябва последователно да събере отделните фрагменти от нея, преодолявайки различни препятствия. Е, някои вероятно се сещат за любимата детска игра "Стражари и апаши" с нарисувани стрелки и препратки за търсещия. Пораснали, служителите могат пак да поиграят на нещо подобно. Екстремен тиймбилдинг има и във Врачанския Балкан с посещение на пещерата "Леденика". В програмата има екстремни игри - катерене, спускане, траверс по парапет, въжен мост. Приключенската игра "Али Баба и пещерата на разбойниците" също е наситена с много екстремни препятствия - пещери, лодки, спускания по въже, катерене и забавни игри.

"По стъпките на Орфей" е вариант, ситуиран в Триградското ждрело. Това е царство на пещери и пропасти, на повърхностни и подземни карстови форми, на приказки и митове. Легендата разказва, че в Триградското ждрело Орфей се е спуснал в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си Евридика. Игрите с екстремен характер включват катерене, въжени мостове, плуване с лодки в устието на Дяволското гърло, проникване в неблагоустроената Харамийска пещера, в Дяволското гърло или Ягодинската пещера. Има възможности за езда, офроуд сафари, туристически разходки и пресъздаване на части от легендата.

Екстремен тиймбилдинг има също край Банско, близо до хижа "Вихрен" - едно от най алпийските места в България. Той е с търсене на съкровището на планината - еделвайса, в Кресненското дефиле, в района на Устето, Велико Търново или пък на Витоша. Приключенската игра "Легенда за горските човечета" се предлага на Боровец. "Мадарският конник" в района на Мадара е игра с логически и исторически задачи, с откриване на различни фрагменти и преодоляване на екстремни препятствия. Други места за екипно сближаване, предложени от "Вертикален свят", са в районите на Копривщица, Кресненското дефиле и крепостта Уврич край р. Бели Искър.

Зимният тиймбилдинг пък включва изграждане на иглу, пързаляне с шейни или спасителни зимни акции. "Колкото е по-екстремно преживяването, толкова е по-харесвано от участниците", споделя Димитър Колешев.

Цените за различните видове тиймбилдинг за един или два дни са между 800 и 4000 лв. в зависимост от трудностите и големината на групата. Най-добрата група е от 30 човека, но от школата са правили и за 100. Освен за фирми и корпорации са разработвани програми и за държавната ни администрация.

"Вертикален свят" предлагат и тиймбилдинг на Каньона Матка в Македония (на 15 км от Скопие), на Метеора в Гърция (където освен катерене, спускане, въжен мост има посещение на манастири и морски забавления на Егейско море в района на Катерини). Ако искате, можете да се сближите с колегите си и на Халкидики с круиз до полуостров Атон. Може да се посети и някой от българските манастири там.

Предложения много, само желание да има...


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 5738 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ПО ТЕМА Team Building:
Тим билдингите се променят, но не се предават
Големите заблуди за тиймбилдинг обученията
Вътрешни комуникации и ефективно управление
Кои са истинските ползи от тиймбилдинг обученията?
Рафтинг или боксова круша?
В Германия откриват яхтите като място за тим билдинг
Защо плащаме за обучение
Сплотяване на свободните атоми
За няколко глътки адреналин
Изпитание за психиката


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребите ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2019

Sitemap