Вертикален свят
Школа Курсове Изкачване Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

ExoЧудомир  |  Редактирана на 07/12/2006


Добре, сега леко таза навътре, присвивам коляното и се пресягам зад ръба. Добре, добре, закачам и ..
- Хайде чао !
- Ти къде толкова рано, бре ТИКВО ?
- Имам разрешение от Шефу !
- Евала батка, и аз след малко ще бягам.
- Раницата много издута, ще катерим ,а?
- Може да мина за малко през стената, нали знаеш “ Здрав дух в здраво тяло”.
- Знам АЗ, знам, тия катерачки ще ти вземат здравето. Пази си силите, че за събота и недяля има план.
- Къде ще се ходи бре?
- Тайна майна, питай катерачките!
- Ех, тиква недопечена ...
Дали и аз не мога да се измъкна, така леко без никой да забележи?
Бърза справка с часовника. Хм, 6:10. Все ще се изтрае някак още 20 минути. Така сега закачам, вдигам левия крак високо и с дълго движение ...
- Чудомире, как сме днес?
- А!? Добре, трудим се.
- Последно ти движеше проекта на Шведите, нали?
- Ммм май ... да, проблем ли има?
- Нещо не им е харесало, след пет минути ще имаме конферентна връзка с тях. Като се разбере какъв е проблема ще трябва да реагираме много бързо, дори ако се наложи и тази вечер. Марто ще бъде също тук, ако имаш нужда от помощ.

----
Ей тука някъде имаше локва. Ебати тъмницата, честно. Пляс! ... пляс. Аха, ето я локвата. Значи това е пътя за вкъщи. Ориентиране по природни дадености. Хубаво, че е тъмно и не виждам на какво ми заприлича панталона. Но защо ли хич не ми пука. Ще напусна тая скапана работа. Ама пусто, няма ли работа няма пари за инвентар, няма да има и Доломити на лято. Ама каква ми е файдата от инвентар и въжета като не остава време за катерене. Много ме радва Аксениа. Как пет пари не дава за бачкането и си катери. Писна ми да се прибирам по нощите пребит като куче. Кой ни върна в робовладелския строй, да му го .... аз на него.

Пуши ми се зверски. Ти няма да пушиш, истинския алпинист не познава “тутуна”. Да бе, пионерите са си пушили доволно, даже Тензинг. Мани ги, ти си от новото поколение, цигари за тебе няма. Няма, ама ми се пуши.

----

Това Асеновградското Каберне май беше добро. Хляб, Картофени кюфтета, картофена салата. Хеле, за какво ми е картофена салата с картофени кюфтета. Сменям картофената салата със салата от тиквички и още нещо, един господ знае какво. Банани, кренвирши, Своге,спагети, кисели краставички, яйца, рибен деликатес, колко струва ... леле, връщам го. Пилешки сърчица – това пък за какво ли ми е!? Май приключих. За какво ли изобщо пазарувам когато утре пак ще заваря хладилника празен благодарение на моите съквартиранти.
Каса, касиер, моя любим касиер. Това момче е много интелигентно, не проумявам защо работи тук. Сигурно е по престижно да ти продавач в 345 отколкото някъде другаде.

- Марабас, как е?
- Супрер, имаме си днеска нова колежка, прекъснала и тя като мене по финансови причини.
- Ти какво си учил?
- Пробвах се в МЕИто, изкарах криво ляво две години. Поне се научих да смятам като компютър, ако не друго. Цигарки?
- Не отказах ги, вече цяла седмица не пуша.
- Хехе, герой. Десет и шейсет и три. Дай стотинки ако имаш. И аз ще ги отказвам ама няма да е сега.
- Аре и умната с новата колежка.
- Хехе, не бе тя ... е такова ... е заета ....
- Абе ти внимавай, така профилактично.

----

Хвърлих якето на закачалката. По обувките личеше,че не съм сам вкъщи. Не исках да виждам никой за това се запътих дирекно към кухнята.

Оставих найлоновите торби на масата. Отворих бутилката вино и се настаних във фотьойла. Потъвах бавно в него. Отпих. Придърпах другия фотьойл и си опънах краката. Пушеше ми се. Допих чашата. Очите отказаха да се отворят. Пипнешком напипах бутилагата и си налях. Някой се размърда от другата стая. Врата се отвори. Не исках да виждам никой.
- Ехо
Някой влезе. Драс. Стаята се изпълни с миризмата на цигарен дим. Някой си наля. Цигарения дим се приближи. Някой отвори прозореца. Усетих тежест на бедрото си. Една рака се уви като змия около шията ми.
- Чудомире, катери ли днес?


Не, Чудомир вече спеше и катереше ли, катереше. Усмихнат. Доволен. По щастлив от всякога.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1586 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 14/12/2006 от Коментирайте
Какво му трябва на човек?!?
Ха наздраве!!!
И умната там ... ако не умната то поне русата ;)

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Защо си отиват най-добрите?
Игра на цифри
Моите планини - първа част
Пада-а-ам от високо
Малко думи за истината и справедливостта
Обща характеристика на алпинизма - Част I от учебника по алпинизъм за ВИФ - 1977 ...
Аз съм тук
29 Начина да направим по-добри катерачни снимки
Мароко – една история в снимки
Да се изкачиш над облаците


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива разходите по направените транзакции и същевремено получавате c ...
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два предишни опита за изкачване на Ел Кап изцяло свободно соло с въже са направени до сега. Те също бяха по Freerider като съответно беше ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребителското си име 3. Да отидете в страницата на класацията - htt ...
 • 01/06/2006

  Скиор оцелява след 2600-футово падане на Denali

  коментара


  Ed Maginn се търкаля половин вертикална миля надолу по маршрута Orient Express на Denali последната седмица, но оцеля с малки наранявания. 33-годишният, изключително опитен ски алпинист от Юта, се спуска от 20,320-футовият връх с двамата си партньори и преодолява на ски около 1,000 фута от Orient Express, един дълбок снежен улей, който е успореден на Upper West Rib, когато изведнъж пада по време на едно ...Последни новини !!!


 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/12/2016

  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight

  коментара


  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight
  Двуосният Black Diamond Camalot ™ беше създаден през 1987 и това беше революция в света на катеренето. Но сега отново екипът на BD се опита да предефинира стандарта на това осигурително средство. Какъв е резултатът? Един изцяло нов Black Diamond Camalot™ Ultralight - сега с 2 ...
 • 07/11/2016

  Новата седалка Black Diamond Zone

  коментара


  Новата седалка Black Diamond Zone
  Новата седалка Black Diamond Zone е създадена предимно като най-висок клас седалка за спортно катерене, но също така има халки за закачане на инвентарници за ледено катерене, което я прави подходяща и за други типове катерене. Технологията Fusion Comfort увеличава комфорта в ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...
 • 03/04/2008

  Снимки от Кавказ

  коментара


  Галерия със снимки от Кавказ.
 • 01/04/2008

  Български катерач загина в Канада

  коментара


  29-годишен български катерач загина при планински инцидент в канадската провинция Британска Колумбия. Ивайло Минков е опитвал да изкачи заедно с приятелката си заледен връх в Маунт Денис, информират местни медии. Българинът обаче се изпуснал и паднал от около 30 м височина. Неговата приятелка, която единствена го придружавала в изкачването, не ...


Petzl


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2018

Sitemap