Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Инцидент в Свенейдж ( Swanage )Jester  |  Редактирана на 26/07/2006
Тази малка история се състоя някъде към края на месец май във южна Англия в туристическо-катерачната област Дорсет, Свенейдж (Dosert, Swanage). Туристите си правят тук разходки по красивото крайбрежие, катерачите се развличат катерейки по варовитите канари.

Ситен дъждец, студен вятър и стелещи се в далечината мъгли ни приветстваха в къмпинга където с моя английски приятел Гай опънахме палатка. И при това кофти време се решихме да пробваме да покатерим. За наше щастие докато пътувахме към скалите дъждът спря, мъглата си остана а скалите изненадващо бяха приятно сухи. През този първи ден катерихме кратки (до 12м) наковани спортни маршрути.
Дорсет, Свенейдж
На следващия ден Гай купи нов гидовник и се решихме да опитаме малко по-дълги маршрути и то чисто по английски – без болтове нито други удобства налепени по скалите. Мястото което си избрахме се нарича Гуилемоунт ледж ( Guillemont Ledge). Туровете там са с дължина около 40м , като първо се спуска на протриващо до основата. Времето не се различаваше съществено от вчера. За раздвижване изкатерихме един спортен маршрут и пак на протриващо се спуснахме до основата. Беше ред на Гай. Той на свой ред отвори гидовника и впери поглед в него като разтегли лицето си уникално смешен начин. След няколко минути имахме избор. Тура се наричаше Приятели от тъмнината ( Friend from the deep ), класифициран като Е3 5с. Гай се върза към единия край на въжето, понамести каската си и старателно взе да оглежда тура.
Гуилемоунт ледж
Гай е катерач който с осигуровките си доста играе и държи на това всичко да е както трябва. Първата клема постави на около 2 метра над земята. След още няколко движения постави френд, а след още няколко метра находчиво импровизира междинна осигуровка с лента може би 5-6 метра над земята. Малко след това място се натъкна на труден пасаж който го накара са направи няколко движения на долу, огледа пасажа и след това го премина. По начина по който Гай премина пасажа ми изглеждаше много силов което предвещаваше само едно – хубаво изпомпване. Гай напредна малко и постави клема, след малко и френд. Катереше много елегантно, спокойно и уверено. Аз спокойно го наблюдавах и осигурявах облегнат на една огромна канара, една от многото наоколо. Гай беше може би на два метра над последния френд. Опита да тръгне в ляво протягайки се за хватка когато изведнъж започна да пада. Може да се е подхлъзнал или се е натъкнал на хватка по-малка от очакваната. Пролетя покрай френда и въжето леко се опъна. С насмешка ми се искаше да подвикна, че било добро четири метрово падане когато въжето се опъна по познатия начин когато някой друсне но след това отново се освободи и Гай продължи да пада надолу в позицията която обикновено заемаше пред телевизора, опънат на канапето с бира в ръка. Вече беше ясно, че работата върви на зле ( je to uplně v prdeli – непреводима игра на думи :P) защото и да имаше клема, тя вече не беше там а осигуровката с лентата оставаше далеч надолу. Ясно видях как главата му се удря в един камък на около 3 метра от мен. Полета на Гай приключи между два камъка обърнат с гръб към мен. Никакви стенания, никакво движение, само тишина, шумът на морето, малко мъгла и главно пустота.
френд
Започнах да псувам на английско-чешки и объркано се въртях в кръг на място защото ми беше пределно ясно, че този човек е мъртъв. Непрестанно пред очите ми се повтаряше момента когато главата му се удряше в камъка (като във карате филм). След няколко секунди се окопитих извадих въжето от протриващото и хукнах към Гай. Когато стигнах до него той започна да стене и да говори несвързано. Не му разбрах нито дума. Когато погледнах очите му в тях нямаше живот. Нещо като очи на луд, който те гледа но не те вижда. Една мисъл натрапчиво ми се завъртя в главата. Най близкото място където телефона ми имаше обхват беше на един хълм на около 400 м от брега, като преди това трябваше да се изкача по въжето което също щеше да отнеме време. Постоянно псувах и крещях на Гай дали е добре, дали ме чува и премислях какво знаех за oказване на първа помощ. Може би след две минути Гай се малко освести дори успях да го изправя да седне но в очите му все още нямаше живот. Попитах го дали може да движи ръцете и краката си. Много ме зарадва, че можеше. Свалих му каската която беше хубаво поомачкана. Помислих си, че единствено благодарение на този къс пластмаса в момента не ставам свидетел на изправяща косите гледка. Гай не знаеше къде е, какво прави тук, защо прави това и очевидно не беше и сигурен дали е вече умрял или тепърва това го очакваше. Постоянно питаше какво се е случило. Определено имах нужда от помощ. Грабнах гидовника (за да се ориентирам къде за бога точно сме) и хукнах към рапелното въже. Не знам какво щях да правя ако бяхме издърпали това въже и го бяхме ползвали за катерене.
Може би половин час след моето обаждане се появи джипа на крайбрежната охрана. Спасителите решиха, че да изтеглят Гай през скалите ще бъде много трудно и бавно и затова решиха проблема кардинално - извикаха хеликоптер.
След петнайсетина минути в далечината се дочу тътена на приближаващата машина. От нея се спусна един симпатяга на който помогнах да натоварим Гай на носилката. Предложи ми и да отлетя с тях, което трябваше да откажа. Трябваше да се погрижа за инвентара и останалия багаж. Събрах всичко каквото имахме в основата и се изкатерих по рапелното въже. След това се метнах в джипа и се оставих да ме откарат в къмпинга.
къс пластмаса
Тогава за мен започна може би най-голямото приключение, защото трябваше да занеса на Гай телефон, четка за зъби, сандали и някакви дрехи. Големия проблем беше, че не бях шофирал вече година и никога в Англия. Може би след десетина минути налучках къде е първа скорост ( преди това тръгвах от трета) и с пълна газ и без проблем отидох до болницата и се върнах с което и до ден днешен съм много горд. Но трябва и да призная, че ако не беше добрата маркировка и многото пътни знаци вероятно още щях да се лутам някъде по крайбрежието на южна Англия. Същевременно времето се бе оправило. Взех дигиталния апарат на Гай и прекарах остатъка от деня правейки снимки по брега.

[b:ff5e2ba77b]P.S[/b:ff5e2ba77b]. Първата помощ в Англия е безплатна. Гай има счупено ребро и лопатка. Страшно се беше ядосал, че безмилостно са му разрязали любимото яке в болницата ( макар, че според него можел да се движи до толкова доколкото да може да го съблекат). Сега изобщо не му се нрави принудителния домашен арест. Между другото доктора потвърди, че ако не е бил горе споменатия къс пластмаса трагичния край би бил неизбежен.

[i:ff5e2ba77b][b:ff5e2ba77b]Не знам какво бих направил ако Гай в крайна сметка не беше започнал да се размърдва, как щях да го съживявам просто си нямам на идея. Не знам как бих реагирал и при ужасната гледка на която неизбежно щях да стана свидетел ако Гай нямаше каска. А какво щях да обяснявам на съпругата му и децата в този най-лош случей ... просто ... ми е много трудно да си представя[/b:ff5e2ba77b][/i:ff5e2ba77b].
Интернет адрес на оригиналната статия: http://lezec.cz/clanek.php?key=4956Превод от :  Chudomir


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2223 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Традиционно катерене:
Интервю с Арно Пети за Black Bean
Пестене на енергия при трад
Как да катерим O.W.
Пътешествие до Храма на Времето
Да катериш na гранитния остров - Корсика
Британска система за добре осигурени маршрути
5 стени по техните класически маршрути, соло и за по-малко от 8 часа
Погановско и Одаровско ждрело - Сърбия
Историята на един gritstone маниак
Arapiles, Австралия


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребите ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2019

Sitemap