Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Второ писмо до Председателя на ФБАКДимитър Колешев  |  Редактирана на 01/05/2006


До УС на ФБАК

Изпращам това второ писмо до Вас, защото притиснат от времето и края на работният ден в петък, нямах възможност да помисля достатъчно добре и да напиша едно по-конструктивно писмо. Приемете това писмо като допълнение на предишното и като част от ангажимента, който, както вие самите казвате, съм длъжен да поема като част от общността на катерачите. Искам изрично да упомена отново, че това писмо не го пиша като Председател на Клуб по катерене и алпинизъм "На ръба". Това е лично мнение.

Понеже виждам, че проблемът няма да бъде решен само с дискутиране на темата, с реплики между отделните страни и излагане на голи доводи за и против екипирането предлагам следното:

1. ФБАК да възложи на специална комисия (включваща хора и от двете крайности) от една страна и от друга страна на НСА – катедра Алпинизъм - да разработят становище свързано с това екипиране и преекипиране, да обмислят правила, съобразявайки се със световните тенденции и препоръки на водещите организации и комитети. Такива документи и становища има много като някои от тях са преведени и на български. Да се вземе впредвид и мнението на екологичните и природозащитните организации.

2. Да се обмисли стратегия за развитието на катеренето в България – спортно и “традиционно” (алпийско) и между другото да бъдат направени точни формулировки на тези видове катерене, за да престане разминаването в понятията и да не се подвеждат повече катерещите в България. Във връзка с тази стратегия да бъдат описани всички вреди и ползи, които биха съществували, т.е. как ще помогне и как ще навреди това екипиране на развитието на съответните видове катерене в България.

3. Да се свика извънредно Общо събрание, което да реши веднъж завинаги проблема въз основа на това официално становище, с което трябва да бъдат запознати предварително всички клубове и техните членове в цялата страна.

С уважение
Димитър Колешев

Отново държа писмото да получи входящ номер и да бъде публикувано в сайта на ФБАК.


===========================================

ДО
ДИМИТЪР КОЛЕШЕВ


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КОЛЕШЕВ,

Приемете нашите извинения, че се обърнахме към Вас като председател на клуб по катерене и алпинизъм “На ръба”. Приемаме забележката, че Вашето мнение е лично и не ангажира като позиция клуба. Във връзка с това бихме искали да Ви припомним, че сдружение “Федерация на българските алпийски клубове” е сдружение на юридически лица, които обаче са формирани от индивидуални членове. Препоръчваме Ви да ангажирате с мнение по-широк кръг от хора, тъй като Вашето мнение е доста различно от това на голям брой катерачи. В едно сдружение, в което хората имат различни мнения, цели и средства, единствения начин да се вземе решение за едно или друго нещо е демократичния, т.е. чрез демократични процедури на избор и уважаване на решение на мнозинството. Обръщаме Ви внимание на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, въз основа на който е изработен и приет от съда Устава на ФБАК. Целият дух на Закона е възможно най-демократичен – и като структура, и като изисквания, и като възможности за контрол. Ще Ви бъдем благодарни да посочите кои точно разпоредби на Закона или Устава не са били спазени при вземането на решенията, които цитирате в писмото си? Когато Закона, или в нашия случай – Устава не забраняват нещо, то е разрешено – просто правило от правото.

Вашата забележка, че отдавна се дискутира темата, но без последици, за нас има ясен отговор – безплодни дискусии, без никакви конкретни и конструктивни предложения наистина нямат никакъв смисъл. Вашият отказ да вземете участие в работата на комисията е неконструктивна и нихилистична позиция. Ако искате да се ангажирате с промени в стила и работата на комисията или за друга дейност, готови сме да изслушаме Вашите конкретни предложения. Считаме, че когато се критикува нещо, добре е да се предложи с какво да бъде заменено. Такова предложение от Вас ние не сме получили. Нещо повече – ФБАК инициира дискусия – кръгла маса на тема: “Екипиране на катерачните маршрути” в рамките на курса за екипиране на Враца през ноември 2005 г. ( http://www.fbac.net/news2005/Kurs-ekipi ... 6tenie.htm ) Ако наистина имахте доброто желание да промените нещата, защо не присъствахте?

Относно Вашата оценка на качествата на хората, заети в управлението на Федерацията и в отделните комисии, ще Ви препоръчаме да сложите зад всяко едно от посочените имена техните постижения в областта на алпинизма и катеренето. Тогава би трябвало да стане ясен проблема за компетентността на отделните личности и доколко тяхното мнение е професионално или не.


[u:225e5ff93c]На конкретните Ваши въпроси[/u:225e5ff93c]:

1. Решението за преекипиране е взето въз основа на писмо с вх. № 54 / 29.04.03 от АК “Веслец”, гр. Враца. Авторът на маршрута Илия Александров също е дал своето съгласие с начина, по който да стане преекипирането, което считаме за много важно;

2. Засега няма система, правилник или нормативен документ, който да задължава комисията да поставя на обсъждане в катерачните среди начина или необходимостта от екипиране или преекипиране на даден маршрут. Разчита се на експертната оценка на членовете на комисията, които решават да подкрепят или не даден проект. Относно компетентността на тази оценка – писахме по-нагоре;

3. Отговора на този въпрос е същия като 2;

4. На този въпрос Ви препоръчваме да вземете мнението на по-широк кръг хора, както и тяхната компетентност;

5. Средствата на комисия “Екипиране” са изплатени въз основа на приетия бюджет за 2005 г. За разлика от Вас, Управителния съвет напълно разчита на компетентността на членовете на комисията и не подлага на съмнение тяхната работа;

6. Освен бюджета на комисията, осигурен от ФБАК, в периода след 1999 г. комисията привлича значителни средства от спонсори и спомоществователи. Протоколите и фактурите за закупените и предадени материали са на разположение в офиса на ФБАК, когато желаете, може да ги разгледате. Тука е може би мястото да отбележим толерантността на предсдедателя на комисията Петко Тотев относно получаването на средствата от ФБАК. Ако сте се запознали със справката, както Ви посъветвахме, средствата за материали за екипиране за 2003/2004 г. бяха изплатени от него, а ФБАК му се издължи едва на 19.05.2005 г., а за тези през 2005 г. – на 12.12.2005 г.;

7. Отговорът на този въпрос съвпада с този на 2;

8. Бихте ли конкретизирали въпроса си и дадете някакво конкретно и конструктивно предложение? И най-важното – при разногласия и различни мнения относно стила на екипиране, чие да е решението?;

9. Още веднъж Ви препоръчваме да се запознаете със справката за разходваните средства по дейности – там е ясно написано откъде са закупени материалите. ФБАК в последните няколко години не е закупила никакви материали от фирма “Пик 3000” – това беше многократно обявено и декларирано. Ще считаме по-нататъшни спекулации по темата като клевета и си запазваме правото да вземем съответните мерки;

10. Материалите за екипиране се избират от комисията, тука отново въпроса опира до компетентността й;

11. Твърдението Ви по последната точка не отговаря на истината, и доказателство за това са контактите, които имаме с всички участници в срещата и техните благодарности за добрата организация и хубавото време, което са имали у нас.

Като заключение бихме искали да кажем само едно нещо – ФБАК е такъв, какъвто го направят неговите членове. Особено при условие, че Вие отказвате да вземете участие в неговата структура, какъв съвет и мнение да очакваме от Вас относно бъдещето на ФБАК.


С УВАЖЕНИЕ,

ПРЕДСЕДАТЕЛ: /КИРИЛ РУСЕВ/


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1850 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 02/05/2006 от Коментирайте
Мите, брате, тъжно ми е да го кажа, ама ни е спукана работата....

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Етика и екипиране:
Екипиране на маршрути за спортно катерене – основни принципи
Тиролска декларация за най-добрите начини на упражняване на планинските спортове
Тъмното дело
Къде е границата на пресметнатият риск?
Bolt wars in Boulder Canyon
Проблемът с фиксираните опори
Писмо до УС на ФБАК
Препоръки за преоборудване
Болтове на Куклата
Правила за катерене по пясъчни скали в Чешката Република


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива разходите по направените транзакции и същевремено получавате c ...Последни новини !!!


 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребите ...
 • 03/12/2016

  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight

  коментара


  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight
  Двуосният Black Diamond Camalot ™ беше създаден през 1987 и това беше революция в света на катеренето. Но сега отново екипът на BD се опита да предефинира стандарта на това осигурително средство. Какъв е резултатът? Един изцяло нов Black Diamond Camalot™ Ultralight - сега с 2 ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Black Diamond Equipment


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2018

Sitemap