Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Палецът на Дявола 2003Kai Hirvonen, Vancouver, Canada - http://www.alpinist.com  |  Редактирана на 10/11/2005


Очаквахме това да бъде изкачването на нашият живот, едно от най-големите предизвикателства в Северна Америка: огромната некатерена досега Северозападна стена на Devils Thumb. Четири месеца по-късно, нямаше момент, в който да не се сещах за това пътуване, което промени животът ми до такава степен. В началото на април, Guy Edwards, John Millar и аз тръгнахме със ски от океана през глетчера Baird, за да направим един опит на Палеца по неговият труден път - потвърждение за неговата трудност беше факта, че след двадесет и седем години опити, този връх все още остава недостъпен. Но с уменията и решителността на Guy и John, както и тяхната неотдавнашна следа от невероятни успехи, Devils Thumb изглеждаше в краката ни.

Пристигайки в базовият лагер ние открихме стената в много добра форма за един опит, точно така както бяхме планирали. Ние изгубихме първият ден в смях, ядейки от нашата шестседмична храна. Дори говорехме за следващата цел - може би друг маршрут на близката Burkett Needle. Времето беше наистина добро.

[img:fd40758cf6]http://www.alpinist.com/pics/Hirvonen-1_WEB.jpg[/img:fd40758cf6]

[i:fd40758cf6]Guy Edwards и John Millar в базовият лагер в Witches Cauldron под 6,500-футовата северозападна стена на Devils Thumb (9,077 фута), Stikine Icefield, Coast Mountains, Аляска. Edwards и Millar загинаха на стената по време на техният опит за изкачване. Снимка: Kai Hirvonen[/i:fd40758cf6]

Guy и John бяха обхванати от своята типична веселост: те бяха там където искаха да бъдат. Аз от друга страна водех битка с някои свои вътрешни демони. Това беше най-голямото и най-сериозно катерене, което дори бях помислял да опитам и за бога бях паникьосан. Чудех се дали Guy и John тайно чувстват някои от моите страхове или опасения. Но дори и да изпитваха нещо такова, то техните лица никога нямаше да го покажат.

Следващата вечер ние опаковахме екипировката за изкачването и започнахме дългият половин миля преход със ски до стената. Някъде по пътя моята “предпазна аларма” стана неконтролируема и страхът стана по-силен от мен. Аз се наведох напред и провесих глава срамежливо с надеждата, че те ще ме последват. След кратко пренареждане на екипировката ние си казахме довиждане и аз обърнах ските в противоположна посока. Това беше последният път, в който ги виждах изън своите сънища, спомени и фотографии. Нито веднъж те не ме накараха да се почувствам зле заради решението, което взех. И двамата бяха много тактични, такива каквито трябва да бъдат истинските приятели и затова аз дължа на тях своят живот.

[i:fd40758cf6]Връхната част на северозападната стена, която Dieter Klose определя като “невъзможна за катерене” през 2003 година в American Alpine Journal. Морски условия, ниска височина, екстремна опасност от лавини и сераци подкрепят неговото твърдение. Снимка: Kai Hirvonen[/i:fd40758cf6]

На следващата сутрин се събудих облекчен от своето решение да не ходя с тях и прекарах деня пиейки кафе, препипчайки се на слънце и опитвайки се да уловя с взора си моите приятели. Мисля, че ги видях на около една трета от пътя нагоре по стената в една малка пещера, но днес вече не съм уверен, че е било така. Тази вечер времето започна да се разваля от запад и аз очаквах те да слязат надолу. На следващата сутрин се събудих с шест инча нов сняг, но от Guy или John нямаше никаква вест. Сега вече се разтревожих не на шега: в предварителните си разговори ние единодушно се съгласихме, че северозападната стена не е място, на което някой от нас ще желае да бъде в някоя буря. Бяхме се разбрали, че ако времето се развали и съществува възможност, ние всички ще направим едно също нещо - да слезем надолу.

Аз прекарах още два дни в същото лошо време, надявайки се те също да чакат то да свърши. На петтата сутрин станах в 4 часа, за да погледна барометъра, който показваше около нулата. Налагаше се да действам. Радиото не искаше да работи в базовият лагер, така че пакетирах малко храна, вода, взех един спален чувал и сечива за лед, в случай че случайно падна в някоя цепнатина. Същият този ден аз проходих със ските 3-4-километровото разстояние до океана и изгубих половин ден, опитвайки се да се свържа с Coast Guard (крайбрежната охрана) от един изоставен риболовен кораб. Половин час след като се чух с тях се качих на хеликоптер и издирването на Guy и John започна. Търсенето продължи цели пет дни, но и до днес все още никой не ги е открил.

Ако знаех, че последна ни раздяла ще бъде едно истинско “сбогом”, а не само “ще се видим след няколко дни,” аз щях да им кажа много повече неща. Щях да им кажа колко много мисля за тях и колко много ги уважавам. Освен изключителни катерачи, те бяха и изключителни хора, приятели, братя, синове. Те бяха двама от най-любезните и добри натури, които съм срещал. Почувствах толкова много различни неща след прибирането си у дома: отричане, гняв, вина и най-вече огромна тъга. Днес аз все още чувствам загубата на своите приятели, но също така се чувствам привелигирован и благодарен, че бях с тях през онези последни дни.


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2403 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
В Памет на Валтер Бонати
Мон Блан – 5 маршрута до върха
Пътешествието | Гренландия
Два маршрута на Метеора, които задължително трябва да изкатерите
Първо зимно изкачване на АкСу
Аляска
Най-забележителните алпийски изкачвания през 2008 година
Бързо и без да спираш - Ули Щек
Матерхорн по Североизточния ръб
Скоростни Серии - Част III : Ули Щек


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребите ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2019

Sitemap