Вертикален свят
Школа Курсове Изкачване Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Как да направим по-добър редпоинтMark Еller  |  Редактирана на 06/06/2017
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Адам Ондра на редпоинт изкачването на Corona 9a+, Frankenjura, Германия.

Снимка: Vojtech VrzbaАко сте нов спортен катерач, трябва да знаете, че в началото е необходимо да изкатерите много маршрути от ниска категория на трудност. Едва след един сезон на редовни седмични екскурзии, вие ще придобиете необходимата опитност, за да направите добро редпоинт изкачване.

Едно трудно катерене изисква ангажираност и то не веднъж ще разбие вашето сърце. Първото, което трябва да направите е да станете интимни със скалата - да изучите нейните нюанси, начини на придвижване и да разработите хитра стратегия за последователно навързване на пасажите, които ви затрудняват поотделно. Едва тогава можете да се опитате да направите един redpoint. Дори, ако вие все пак падате при опитите, процесът ще направи от вас по-добри катерачи. А ако успеете, ще можете да се гордеете от собственият си напредък, защото това наистина ще бъде голям успех за вас ... Най-малкото, докато някой следващ маршрут не хване око ви.


[b:8135f1a5]Краткосрочни проекти[/b:8135f1a5]

Опитайте със замах да направите няколко redpoint маршрута за период от един или два дни. Използвайте този случай, за да отидете на нещо по-трудно, с един или два нюанса над категорията на стандартният ви on-sight. Следващите няколко съвета ще увеличат шансовете ви за успех:

- Започнете с опит от on-sight или flash. Има голяма вероятност да се изумите от собствените си възможности.

- Ако паднете, направете една добра почивка, като слезете доло на земята или се закачите на някой болт. След като се възстановите, продължете с катеренето, правейки чести почивки по болтовете. Запомнете, че когато се опитвате да направите един маршрут бързо, вашият успех се гради на това да откриете няколко резултатни варианта на движенията и да съхраните енергията си непокътната, защото ще се нуждаете от нея за redpoint опитите, по-късно през този ден.

- Бъдете сигурни, че имате изработена добра последователност за трудността на маршрута. Това е мястото, където вие най-вероятно ще паднете и където ще ви се наложи да свържете отделните пасажи. Една redpoint трудност, може например да бъде един обикновен, но силов пасаж, който да ви удари, когато сте напомпани.

- Ако очаквате да се изпомпате, опитайте се да откриете места за почивки - и практикувайте тяхното използване.

- Мислете за закачанията. Предварителното оглеждане на местата, от където може да се направи едно трудно закачане, ще ви помогне по-лесно за достигнете до примката. Понякога, вие може да решите и да пропуснете безразсъдно някое закачане изцяло. Ако направите това, обаче бъдете сигурни, че падането, което може да направите е безопасно. Също така, е най-добре да махнете примката, защото по време на полета, вие може ненадейно да я сграбчите здраво. Ако е нужно удължете примката, за да се включите от по-удобна или ниска позиция.

- Починете си добре или докато не се почувствате добре възстановени за следващият redpoint опит. Прекарайте това време мислено пробягвайки през движенията и си представете едно перфектно изкачване. След това се завържете. Спрете да мислите за маршрута и релаксирайте. Сега станете и го направете!


[b:8135f1a5]Дългосрочни проекти[/b:8135f1a5]

Това са маршрути, които очаквате, че ще ви отнемат три или повече дни на работа по тях. Ето няколко допълнителни съвета:

- Изберете маршрута внимателно. Възможно е да изгубите всички уикенди от сезона на един дългосрочен проект, но само опитайте да задържите вниманието си изцяло върху него. Невъзможно. Затова избирайте маршрута не само по неговата трудност, а гледайте и да ви вдъхновява. Също така изберете маршрут, който е невъзможен за вас, така че да можете да се пробвате редовно на него.

- Разделете своите вече осъществени успехи при преминаването на отделните пасажите от маршрута на няколко части. Вие можете да им дадете имена като "Помпащите джобове" или нещо от този род. И се опитайте да ги изкатерите поотделно, преди да направите едно финалното навързване.

- Намерете нещо забавно в този проект. Също можете да се откъснете за известно време от него - например направете някой друг маршрут, които може дa ви помогне подготвително. Освен това не се счепквайте с проблемите, в които нямате успех, по един и същ начин, отново и отново. Веднъж заучили движенията, запазете своите усилия за дни, когато условията са добри, вие сте си отпочинали и готови за успеха.


Ако искате да придобиете рутина и да подобрите редпоинт уменията си можете да се запишете на някой от катерачните трипове или курсове за усъвършенстване, които организира Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят"


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2057 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
След 15 години на върха, Крис Шарма става на 30. Какво следва?
Адам Ондра в Малхъм, Великобритания 2011
Мисли като един атлет
Технически напътствия: Как да падаме при спортно катерене?
Интервю с Ашима Шираиши
Пакленица
Морфо-функционални и координационно-двигателни характеристики на спортните катер ...
Cuenca - Испания
Сравнителна таблица за спортни маршрути
Система за самооценка на личните качества


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива разходите по направените транзакции и същевремено получавате c ...
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два предишни опита за изкачване на Ел Кап изцяло свободно соло с въже са направени до сега. Те също бяха по Freerider като съответно беше ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребителското си име 3. Да отидете в страницата на класацията - htt ...
 • 01/06/2006

  Скиор оцелява след 2600-футово падане на Denali

  коментара


  Ed Maginn се търкаля половин вертикална миля надолу по маршрута Orient Express на Denali последната седмица, но оцеля с малки наранявания. 33-годишният, изключително опитен ски алпинист от Юта, се спуска от 20,320-футовият връх с двамата си партньори и преодолява на ски около 1,000 фута от Orient Express, един дълбок снежен улей, който е успореден на Upper West Rib, когато изведнъж пада по време на едно ...Последни новини !!!


 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/12/2016

  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight

  коментара


  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight
  Двуосният Black Diamond Camalot ™ беше създаден през 1987 и това беше революция в света на катеренето. Но сега отново екипът на BD се опита да предефинира стандарта на това осигурително средство. Какъв е резултатът? Един изцяло нов Black Diamond Camalot™ Ultralight - сега с 2 ...
 • 07/11/2016

  Новата седалка Black Diamond Zone

  коментара


  Новата седалка Black Diamond Zone
  Новата седалка Black Diamond Zone е създадена предимно като най-висок клас седалка за спортно катерене, но също така има халки за закачане на инвентарници за ледено катерене, което я прави подходяща и за други типове катерене. Технологията Fusion Comfort увеличава комфорта в ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...
 • 03/04/2008

  Снимки от Кавказ

  коментара


  Галерия със снимки от Кавказ.
 • 01/04/2008

  Български катерач загина в Канада

  коментара


  29-годишен български катерач загина при планински инцидент в канадската провинция Британска Колумбия. Ивайло Минков е опитвал да изкачи заедно с приятелката си заледен връх в Маунт Денис, информират местни медии. Българинът обаче се изпуснал и паднал от около 30 м височина. Неговата приятелка, която единствена го придружавала в изкачването, не ...


Petzl


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2018

Sitemap